Ανοχύρωτοι

Για μίαν ακόμη φορά απεδείχθη ότι η χώρα παραμένει ανοχύρωτη απέναντι στην πύρινη λαίλαπα. Παρά τις εξαγγελίες για προετοιμασία του κρατικού μηχανισμού και τις ανακοινώσεις για έγκαιρη μίσθωση επαρκούς αριθμού εναερίων πυροσβεστικών μέσων, μια μεγάλη δασική φωτιά κατακαίει τον τελευταίο πνεύμονα του λεκανοπεδίου. Αν και μέχρι αργά χθες την νύκτα δεν υπήρξαν δηλώσεις αρμοδίων, πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι και αυτήν την φορά, οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί και υπηρεσιακοί παράγοντες θα επικαλούνται τις ακραίες καιρικές συνθήκες, τους ισχυρούς ανέμους και την κλιματική αλλαγή. Χρόνια τώρα επαναλαμβάνονται οι ίδιες δικαιολογίες, αλλά επαναλαμβάνεται και η καταστροφή με τον ίδιο περίπου ρυθμό.

Έτσι, από χθες έχουν συντελεσθεί ανυπολόγιστες καταστροφές σε περιουσίες αλλά κυρίως στο φυσικό περιβάλλον της Αττικής, εξ αιτίας της πυρκαϊάς που από το μεσημέρι κατακαίει τον τελευταίο μεγάλο πνεύμονα που είχε παραμείνει αλώβητος. Δάσος που δεν είχε καεί ποτέ μέχρι σήμερα στον Βαρνάβα, στο Γραμματικό, στον Μαραθώνα είναι πλέον κάρβουνο. Δύο χρόνια μετά τον όλεθρο στην Πάρνηθα, η Πολιτεία δεν φρόντισε να εξοπλισθεί, να οργανωθεί και να είναι ένα βήμα μπροστά από τις καιρικές συνθήκες και τους εμπρηστές. Με εναέρια μέσα που είναι τουλάχιστον ανεπαρκή και πολλά εξ αυτών ξεπερασμένα, με πυροσβεστικές δυνάμεις που υπολείπονται έναντι αντίστοιχων βαλκανικών χωρών, η φωτιά ήταν αδύνατον να ελεγχθεί όταν ξέσπασε.

Οι πανηγυρικές δηλώσεις της Κυβερνήσεως ότι η Αττική «περιφρουρείται» από drones που πετούν επί 24ωρου βάσεως στην πράξη ήταν λόγια του αέρος. Η μάχη ήταν άνιση, αφού το δάσος, όπως έδειξαν οι τηλεοπτικές κάμερες ήταν ακαθάριστο. Όταν όμως με τα μηνύματα στο «112» η Πολιτική Προστασία καλεί τους πολίτες της Ροδοπόλεως, της Αμυγδαλέζας, της Σταμάτας και επτά ακόμη οικισμών να εγκαταλείψουν τις οικίες τους και να κατευθυνθούν προς την Κηφισιά, δηλαδή σε ένα αστικό προάστιο καταδεικνύει ότι δεν είχαν γίνει οι προβλεπόμενες προληπτικές ενέργειες. Πάλι καλά που δεν τους ζήτησαν να κινηθούν προς την πλατεία Συντάγματος.

Η Πυροσβεστική απέτυχε να στείλει εγκαίρως εναέρια μέσα. Ενδεχομένως αυτό να οφείλεται και στην φωτιά που είχε ξεσπάσει νωρίτερα στα Μέγαρα. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και στην πολύνεκρη τραγωδία στο Μάτι, όπου αρχικώς εκδηλώθηκε μεγάλη φωτιά στην Κινέττα, οι πυροσβεστικές δυνάμεις κατευθύνθηκαν εκεί, και το μεσημέρι εκδηλώθηκε στην άλλη άκρη της Αττικής, στο Μάτι.

Οι κάτοικοι των βορείων προαστίων της Αττικής πανικόβλητοι δεν ήθελαν να αφήσουν τα σπίτια τους να καούν, γνωρίζοντας από προηγούμενες φωτιές ότι μόνο με τις δικές τους υπεράνθρωπες προσπάθειες θα μπορούσαν να τα σώσουν. Δυστυχώς δεκάδες σπίτια κάηκαν, με τον ακριβή αριθμό να είναι ακόμη αδύνατον να προσδιορισθεί αφού οι φλόγες έκαιγαν τα πάντα στο διάβα τους και σήμερα. Το πύρινο μέτωπο, αφού πέρασε την λίμνη του Μαραθώνα, γιγαντώθηκε και άρχισε να διασπάται, κινούμενο σε διαφορές κατευθύνσεις δημιουργώντας ουσιαστικώς νέες εστίες. Οι ισχυροί άνεμοι και οι γνωστοί στροβιλισμοί εγκλώβισαν φάλαγγα αυτοκινήτων και στήθηκε επιχείρησις της αστυνομίας, η οποία κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή διέσωσε τους πολίτες. Όταν έπεσε το φως, το τοπίο θύμιζε κόλαση με τις φλόγες να απειλούν συνεχώς κατοικημένους οικισμούς. Από την μια στιγμή στην άλλη οι φλόγες λόγω της πολύμηνης ξηρασίας αλλά και των πεύκων ξεπηδούσαν δεκάδες μέτρα μακριά από το μέτωπο.

Τουλάχιστον πέντε άνθρωποι παρουσίασαν αναπνευστικά προβλήματα και μεταφέρθηκαν οι τρεις στο κέντρο υγείας Καπανδριτίου και ο ένας στο «Σισμανόγλειο». Ο ένας εξ αυτών από αυτούς είναι 83 ετών και του χορηγήθηκε οξυγόνο. Επίσης, σε αυξημένη ετοιμότητα είναι το Νοσοκομείο Σωτηρία για να δεχθεί πνευμονολογικά περιστατικά αλλά και το «Γεννηματάς» για εγκαυματίες, αν χρειαστεί.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Βαθρακογιάννης δήλωσε χθες βράδυ ότι η κατάστασις θα παραμείνει και σήμερα επικίνδυνη λόγω των ισχυρών ανέμων. Προσέθεσε ότι εναέριο μέσο εντόπισε την φωτιά, πέντε λεπτά μετά την εκδήλωσή της, έριξε νερό αμέσως, αλλά ήταν τόσο ακραία η συμπεριφορά της που ήταν αδύνατον να περιορισθεί στα πρώτα λεπτά. Ο κ. Βαθρακογιάννης είπε ότι είναι εξαιρετικά δύσκολος ο περιορισμός της φωτιάς γιατί δημιουργούνταν νέα μέτωπα πίσω από τις γραμμές ανασχέσεως. Μέχρι χθες βράδυ εστάλησαν δέκα μηνύματα στο «112». Ζήτησε από τους κατοίκους να φύγουν από τα σπίτια τους, γιατί κινδυνεύουν και οι πυροσβέστες για να τους διασώσουν. Περισσότεροι από 400 πυροσβέστες, και από ξένες χώρες, έχουν ριχθεί στην μάχη, ενώ έως να βραδιάσει πετούσαν 16 αεροσκάφη και 13 ελικόπτερα.

Δημοσιεύεται στην «Εστία»

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Νέα αθώωση του Ι. Φιλιππάκη και δικαστική ήττα του Σ. Μιωνή

Ομόφωνα αθώο έκρινε τον εκδότη της «δημοκρατίας», Ιωάννη Φιλιππάκη, το Β’ Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Αθηνών, ύστερα από μήνυση που είχε...

Δικαιωματιστές εναντίον Σεφερλή σημειώσατε 2

Τα όργανα επιβολής της (νέας) Τάξεως και στελέχη της αστυνομίας σκέψεως δεν είναι δα και τόσο δημοφιλή, αλλά έχουν...

Τα σήματα κινδύνου που αγνοούμε

Οι φωτογραφίες που βλέπετε ελήφθησαν χθες σε διαδρομή περίπου… 50 μέτρων στο Μαρούσι. Καθεμία βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την άλλη. Όλες...

Γιάννης Αντετοκούνμπο

Τον Γιάννη Αντετοκούνμπο τον θαύμαζα για πολλά πράγματα, εκτός του μπάσκετ. Τα τελευταία γεγονότα, όμως, με κλόνισαν λίγο. Αλλά...