Κατέβασαν ρολά λόγω διακοπών!

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απολαμβάνει τα μπάνια της, την ώρα που η Ελλάδα βρίσκεται περικυκλωμένη από εσωτερικούς και εξωτερικούς κινδύνους – Σε αποσύνθεση και η αντιπολίτευση, αφού οι ηγεσίες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ «αντιγράφουν» τη θερινή ραστώνη μακράς πνοής 

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Ενώ η χώρα είναι περικυκλωμένη από κινδύνους και η κοινωνία βυθίζεται σε ολοένα περισσότερα και πιο δύσκολα προβλήματα, το πολιτικό προσωπικό διακοπεύει σε κατάσταση πλήρους αμεριμνησίας. Μπορεί μάλιστα τα «μπάνια του λαού» να θεωρούνταν κατά το παρελθόν ιερά, αλλά σήμερα οι περισσότεροι Έλληνες είτε δεν μπορούν καθόλου είτε ελάχιστα… βρέχουν τα πόδια τους, σε πλήρη αντίθεση με τις ηγεσίες και τις νομενκλατούρες των κομμάτων, που σχεδόν στο σύνολό τους βρίσκονται ήδη σε διακοπές, και μάλιστα μακράς διαρκείας!

Η κυβέρνηση έχει κατεβάσει ρολά, αλλά σε αυτό δείχνει να την «ανταγωνίζεται» και η ηγεσία της αντιπολίτευσης, έστω και αν ανταλλάσσονται κάποιες ανακοινώσεις και ορισμένα επικοινωνιακά πυρά για να τηρούνται κάπως τα προσχήματα. Το «κλειστόν λόγω διακοπών» διαχέεται σε όλη την κυβερνητική και την κρατική μηχανή, αλλά και στις υπόλοιπες πολιτικές λειτουργίες, όχι όμως μόνο με την έννοια της ολιγοήμερης και αναγκαίας ξεκούρασης, αλλά πολύ περισσότερο ως αντίληψη και νοοτροπία του πολιτικού συστήματος απέναντι στους υπηκόους του. Ο Κ. Μητσοτάκης από τα Χανιά, ο Σ. Κασσελάκης από τη Μύκονο, ο Ν. Ανδρουλάκης από τα νησιά του Αιγαίου μοιάζουν πιο πολύ να «περιπαίζουν» τους απλούς πολίτες, που σε διαρκώς μεγαλύτερα ποσοστά είτε έχουν διαγράψει τον όρο «διακοπές» από το λεξιλόγιό τους είτε μαζεύουν κυριολεκτικά… φραγκοδίφραγκα για να εξασφαλίσουν ελάχιστες ημέρες ξεκούρασης – και κατά κανόνα όχι σε ιδιαίτερους προορισμούς, αλλά σε φιλικές και οικογενειακές εστίες στον τόπο καταγωγής τους.

Η εικόνα αποσύνθεσης της αντιπολίτευσης, την ίδια ώρα, συμπληρώνει αυτή την παθογένεια, αφού οι ηγεσίες τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ, όσο κι αν κοκορομαχούν με τη ΝΔ και εμφανίζονται να διαφωνούν εφ’ όλης της ύλης με τον κ. Μητσοτάκη, προθύμως τον «αντιγράφουν» πιστά όπου τους συμφέρει, και εν προκειμένω στις διακοπές «μακράς πνοής». Άλλωστε, ο κ. Κασσελάκης δεν είναι μόνο εγκλωβισμένος στην «πισινολογία» -την οποία προσπάθησε να ανασχέσει με αναρτήσεις εν μέσω των πολυήμερων διακοπών στη Μύκονο-, αλλά τις προσεχείς εβδομάδες θα είναι «απασχολημένος» και με τον γάμο του με τον Τάιλερ Μακμπέθ στην Κρήτη. Όσο για τον κ. Ανδρουλάκη, είναι αποδυναμωμένος από τα εσωκομματικά μαχαιρώματα, αλλά δεν ήταν καθόλου τυχαίο ότι όλες αυτές τις ημέρες επέλεγε… νησιά κυρίως για τις δικές του περιοδείες. Πολλοί λένε, δε, ότι τα κατεβασμένα ρολά και της αντιπολίτευσης είναι αυτά που επιτρέπουν στον κ. Μητσοτάκη να νιώθει ότι, παρά τη γενική κατάσταση ζόφου στην κοινωνία και τη χώρα, δεν απειλείται και μπορεί ανενόχλητος να καμαρώνει και φέτος για τις τουριστικές του επιδόσεις.

Χάθηκε το μέτρο

Παλαιότερα υπήρχε πάντως, αν μη τι άλλο, το φύλλο συκής, που επέβαλε στα μέλη των κυβερνήσεων και γενικότερα στους πολιτικούς να μένουν πιστοί στον θεσμό των «ολιγοήμερων διακοπών», κυρίως την εβδομάδα του Δεκαπενταύγουστου. Έχουν υπάρξει επίσης και χρονιές που, ανάλογα με τη σοβαρότητα των προβλημάτων, κηρυσσόταν απαγορευτικό στην απουσία υπουργών και υφυπουργών από την έδρα τους.

Η αλήθεια είναι ότι, με την εγκαθίδρυση του περίφημου «επιτελικού κράτους» από το 2019 και μετά -και με τον σχηματισμό των θηριωδών υπουργικών συμβουλίων με τα 60 και πλέον μέλη-, άρχισε σταδιακά η χαλάρωση, έως ότου φτάσαμε στο σημερινό πλήρες ξεχείλωμα. Ο κ. Μητσοτάκης, θέλοντας να απενοχοποιήσει ως δήθεν λαϊκισμό τη συστολή στον τομέα αυτόν, οδήγησε τα πράγματα -λόγω και ιδιοσυγκρασίας- στο εντελώς αντίθετο άκρο.

Την τακτική αυτή ακολούθησε και τη φετινή περίοδο, κηρύσσοντας την πρόωρη έναρξη των δικών του διακοπών, με αποτέλεσμα, μετά την οικογενειακή επιστροφή του από το Παρίσι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, να παρατηρείται επί ημέρες ολόκληρες «απόλυτη σιωπή» από το Μέγαρο Μαξίμου. Τελικώς «εντοπίστηκε» στα Χανιά, όπου και θα παραμείνει τουλάχιστον έως το τέλος του μήνα. Ακόμη και η προγραμματισμένη επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη την Τρίτη 27 Αυγούστου, προκειμένου να παρουσιάσει στους τοπικούς φορείς της πόλης την Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή Ανάπτυξη, καθώς και την ψηφιακή πλατφόρμα για τα Περιφερειακά Σχέδια Ανάπτυξης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα συνδυαστεί με την επάνοδό του στην Αθήνα ή την επιστροφή του -όπως έχει κάνει και άλλες χρονιές- στο Μαράθι για να συνεχίσει τα μπάνια και τις βόλτες του.

Η ειρωνεία μάλιστα είναι ότι, ενώ έκανε λόγο μέσω των γνωστών αναρτήσεών του στο facebook για «σύντομη ανάπαυλα», ύστερα από αυτό «βάρεσε διάλυση» και το υπουργικό συμβούλιο, με τα μέλη του να «εξαφανίζονται» προς διάφορες τουριστικές κατευθύνσεις για να λιαστούν και να μαυρίσουν σε ακριβά θέρετρα και δίπλα σε πολυτελείς πισίνες, βάζοντας σε εφαρμογή τους αυτόματους πιλότους στα υπουργεία τους, χωρίς και αυτοί που μένουν πίσω ως βάρδιες να κάνουν κάτι ιδιαίτερο.

Η ιδιαιτερότητα της φετινής χρονιάς -που δίνει στο φαινόμενο και μια πρόσθετη πολιτική διάσταση- είναι ότι η χώρα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα, τόσο από εσωτερικής όσο και από εξωτερικής πλευράς. Χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη και αυτές τις ημέρες  η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις – φέρνει «σιωπηρά» τη νέα πλωτή μονάδα παραγωγής, αποθήκευσης και εκφόρτωσης υδρογονανθράκων, που αγόρασε το 2023 από τη Νορβηγία, απέπλευσε πριν από περίπου δύο εβδομάδες από τη Σιγκαπούρη και ακολουθεί έναν αργό και μακρόσυρτο πλου με τελικό προορισμό τα ναυπηγεία της Κωνσταντινούπολης.

Επίσης, αυτή είναι η πρώτη χρονιά που, ύστερα από ένα πενταετές σερί πολιτικής κυριαρχίας της Ν.Δ. και του κ. Μητσοτάκη προσωπικά, οι ευρωεκλογές του περασμένου Ιουνίου σηματοδότησαν την αρχή μιας ανησυχητικής πτωτικής πορείας για το κυβερνών κόμμα. Στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, οι φυγόκεντρες τάσεις ενισχύονται και η λαϊκή δυσφορία, που πήρε τα χαρακτηριστικά θυμού και εκφράστηκε με την καθίζηση του ποσοστού και των ψήφων, προοιωνίζεται ακόμη δύσκολες φάσεις μετά το φθινόπωρο.

Καζάνι που βράζει η εξαθλιωμένη κοινωνία

Την ίδια ώρα, η κοινωνία εξακολουθεί να είναι καζάνι που βράζει, διαπιστώνοντας ότι κανένα μήνυμα δεν πήρε στην πραγματικότητα η κυβέρνηση στις 9 Ιουνίου, παρά τις καθησυχαστικές δηλώσεις που ακολούθησαν από τον κ. Μητσοτάκη και τους επιτελείς του.

Μαζί με τα προβλήματα, που διογκώνονται μάλιστα, πολλαπλασιάζονται και τα κρούσματα οίησης και αλαζονείας από πλευράς κυβερνητικών στελεχών -με πιο χαρακτηριστικές τις πρόσφατες περιπτώσεις του Άδωνη Γεωργιάδη και της Σοφίας Βούλτεψη-, που εξοργίζουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο.

Και εκτός από τις προκλητικές και κυνικές δηλώσεις, που δείχνουν ταυτόχρονα την πλήρη αποκοπή από την πραγματικότητα, η απόγνωση μεγαλώνει από τη στιγμή που οι πολίτες παρατηρούν τους υπουργούς από τις παραλίες να τους προκαλούν, ενώ οι ίδιοι όχι μόνο «βράζουν» μέσα στα τσιμέντα και τα αστικά κέντρα, αλλά και βλέπουν ότι ο πληθωρισμός των τροφίμων εξακολουθεί να τους ροκανίζει όποιο διαθέσιμο εισόδημα, η περίθαλψη και τα δημόσια νοσοκομεία για ώρα ανάγκης έχουν διαλυθεί εντελώς, η αβεβαιότητα και η ανασφάλεια μεγαλώνουν με γεωμετρική πρόοδο.

Δημοσιεύεται στην «κυριακάτικη δημοκρατία»

  1. Μνημειο λαικισμου το αρθρο.Μαλλον στο μυαλο του συντακτη του αρθρου ειναι το σχολιο οτι η κοινωνια βραζει …

  2. Δεν υπάρχει ακυβερνησία, έχει ανλάβει η…πρεσβεία…ή μάλλον οι πρεσβείες…

  3. Δεν χρειάζονται … έτσι κι αλλιώς…αλλοι δίνουν εντολές και αυτοί….”πυροβολούν”!!!!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Τι ωφελεί τo εθνικό συμφέρον;

Η συντριπτική πλειονότης των ελληνικών ΜΜΕ, αλλά και όλων των συστημικών μέσων ενημέρωσης της Δύσεως ανέδειξε με αναλύσεις «καρμπόν»...

Συριζαϊκού μύλου συνέχεια…

«Επανήλθε η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ!» αναφέρει η ειδησεογραφία από την Κουμουνδούρου, δίνοντας και τον ανάλογο πανηγυρικό τόνο μετά το...

Κασσελάκης: Το πιο σύντομο ανέκδοτο

Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη σάτιρα στην πολιτική μας. Δεν είναι ασύνηθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση να χλευάζονται, όταν ξεφεύγουν. Αλλά...

«Σωστή πλευρά της Ιστορίας»: Αντιμέτωπος με το φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας...

Στην αρχική φάση του Ουκρανικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το επερχόμενο διεθνές πρόβλημα. Αγνόησε υπεροπτικά τον (τότε απερχόμενο)...