Ο άνθρωπος του Ράμα πρόδωσε την ομογένεια

Γεμάτη σκιές η νίκη του κάποτε υπουργού στον Δήμο Χειμάρρας. Η περίεργη υπόθεση lobbying στην οποία εμπλέκεται

Του Βασίλη Γαλούπη

Οι αντιδράσεις για τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο ο Ράμα άρπαξε τον δήμο από τον νόμιμο νικητή των εκλογών Μπελέρη δεν φρέναραν τον Αλβανό πρωθυπουργό που επιχείρησε να ξεγελάσει την ελληνική μειονότητα με την υποψηφιότητα του Τάβου. Όμως, οι Έλληνες της Χειμάρρας, που γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα τι βιώνουν καθημερινά και τι παιχνίδια παίζει εναντίον τους η αλβανική ηγεσία, δεν είδαν εξαρχής με καλό μάτι τον εκλεκτό του Ράμα. Κι ας πρόκειται για πολιτικό ελληνικής καταγωγής.

Ο Τάβος κέρδισε τις εκλογές, με το ελληνικό ΥΠΕΞ να κάνει λόγο χθες για αλλοίωση του εκλογικού αποτελέσματα, όμως τα μειονοτικά ΜΜΕ έχουν γράψει κατά καιρούς πολλά ρεπορτάζ για τη δράση του συγκεκριμένου πολιτικού προσώπου.

Ο Τάβος είχε βρεθεί στο στόχαστρο ήδη από το 1996, όταν κατέβηκε για πρώτη φορά ως υποψήφιος με το Σοσιαλιστικό Κόμμα στη μειονοτική περιοχή της Δρόπολης, επειδή θεωρήθηκε ότι διέσπασε τους Έλληνες της περιοχής. Η μειονότητα μέχρι τότε εκπροσωπούνταν από το κόμμα της Ομόνοιας. Τα τελευταία χρόνια, μάλιστα, βρέθηκε πολλάκις αντιμέτωπος με τη δυσαρέσκεια της ελληνικής ομογένειας.

Οι Χειμαρριώτες αποκαλούν «εισαγόμενο» τον Τάβο όχι μόνο επειδή δέχθηκε την πρόταση Ράμα, μετά την προκλητική καθαίρεση Μπελέρη, αλλά και διότι διεκδίκησε και πήρε τον Δήμο Χειμάρρας δίχως να έχει προηγουμένως καμία σχέση με τη συγκεκριμένη πόλη.

Ένα από τα σημαντικότερα ΜΜΕ της περιοχής, το himara.gr, έγραφε στις 18 Ιουλίου: «Δύσκολα θα βρεις κάποιον σοσιαλιστή στη Χειμάρρα να σου μιλήσει ανοιχτά για το πώς νιώθει με την επιλογή του Αλβανού πρωθυπουργού να κατεβάσει έναν ξένο προς τον δήμο υποψήφιο για τη δημαρχία. Όλοι όμως συμφωνούν πως θα προτιμούσαν ο υποψήφιός τους να κατάγεται από τον -διευρυμένο έστω- δήμο. Το μόνο σίγουρο είναι πως η επιλογή του Βαγγέλη Τάβου ως υποψήφιου δημάρχου από τον Έντι Ράμα έχει προκαλέσει σοβαρούς τριγμούς στο στρατόπεδο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Χειμάρρας».

Τα τοπικά ΜΜΕ δίνουν κι άλλες πληροφορίες. Όπως ότι δεν έχουν περάσει πάνω από τέσσερα χρόνια από τότε που κατήγγειλε δημόσια μια εκστρατεία εξαγοράς ψήφων. Τότε δεν δίσταζε να διατυμπανίζει στα αλβανικά κανάλια πως οι ψήφοι εξαγοράστηκαν από τον Ράμα με χρήματα που προέρχονταν από εγκληματικές δραστηριότητες. Συγκεκριμένα, το 2021 ο Τάβος κατηγορούσε ανοιχτά τον Ράμα πως εξαγόραζε ψήφους στο Αργυρόκαστρο.

Όμως, μετά τις τελευταίες αποτυχίες του σε τοπικό και κοινοβουλευτικό επίπεδο, ο Τάβος δέχθηκε την πρόταση του Έντι Ράμα, σε μια κίνηση που επιχείρησε ο Αλβανός πρωθυπουργός δήθεν ως ένδειξη καλής διάθεσης προς την ελληνική πλευρά. Με αυτόν τον τρόπο ο Τάβος είδε ότι έπειτα από χρόνια αποτυχιών και πολιτικής απραξίας μπορεί να ξαναμπεί στην πολιτική σκηνή, στην οποία κάποτε αισθανόταν παντοδύναμος.

Αρχικά του ανατέθηκε τον Μάρτιο από τον Ράμα η Περιφέρεια Αυλώνα, ώστε να προετοιμαστεί για την κάθοδό του στις επερχόμενες εκλογές. Ο Αλβανός πρωθυπουργός, κατά το himara.gr, του έδωσε ως όπλο τη δυνατότητα να μοιράζει τίτλους ιδιοκτησίας προκειμένου να προσελκύσει ψήφους.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, ο Ράμα χρειαζόταν έναν υποψήφιο που δεν υπήρχε περίπτωση να εμπλέκεται σε υπόθεση Δικαιοσύνης στον Δήμο Χειμάρρας. Έχοντας βάλει τον πρώην δήμαρχο στη φυλακή και τον υπηρεσιακό δήμαρχο Αχιλλέα Μπολάνο υπό έρευνα από την ειδική εισαγγελία για παράνομη οικειοποίηση περιουσίας μέσω πλαστογραφίας, ο Ράμα κατέληξε στον Τάβο επειδή για λόγους τακτικισμού και καλοπιάσματος των Βρυξελλών ήθελε ο δήμαρχος της Χειμάρρας να έχει μητρική γλώσσα τα ελληνικά και να δηλώνει χριστιανός ορθόδοξος.

Τον περασμένο Ιούνιο είδε το φως στα αλβανικά ΜΜΕ μια περίεργη υπόθεση που απασχόλησε και την ελληνική μειονότητα. Τα ρεπορτάζ ανέφεραν ότι «ο Τάβος εμφανίζεται ως εμπλεκόμενος στον φάκελο της υπόθεσης lobbying του κόμματος LSI (κόμμα του Ιλίρ Μέτα, του οποίου ήταν βουλευτής ο Τάβος) που ερευνά το SPAK, όπου εξετάζεται η συνδιαλλαγή με Αμερικανούς αξιωματούχους την παραμονή των εκλογών του 2017 στην Αλβανία». Η καταγγελία στη Δικαιοσύνη έγινε από πρώην βουλευτή.

Σε ό,τι συμπέρασμα κι αν καταλήξουν οι αλβανικές Αρχές, η νίκη του Τάβου στις προχθεσινές εκλογές ήδη έχει γεμίσει με σκιές για αλλοίωση αποτελέσματος και για απόπειρα χειραγώγησης της διαδικασίας από την αλβανική κυβέρνηση. Η μειονότητα φαίνεται ανάστατη από αυτή την εξέλιξη, με έναν υποψήφιο που θεωρείται από πολλούς όχι μόνο επιβαλλόμενος στην πόλη αλλά και ανεπιθύμητος.

Σε συνέντευξή του στο Euronews παραμονές των εκλογών ο Τάβος παραδέχθηκε ότι έχει μεταφέρει μέλη της οικογένειάς του από το Δερόπολη στη Χειμάρρα, με σκοπό να προστατεύσουν τις ψήφους του την ημέρα των εκλογών. Από την πλευρά της η αντιπολίτευση έκανε λόγο για «παράνομες μετεγγραφές», υποστηρίζοντας ότι «αυτές αποσκοπούν στη χειραγώγηση του εκλογικού αποτελέσματος».

Στην πρώτη του ομιλία μετά τη νίκη του ο Τάβος επιχείρησε να δείξει μια ενωτική διάθεση, αλλά απέτυχε να πείσει. Ο λόγος του άρχισε με το προκλητικό μήνυμα ευγνωμοσύνης του στον «πρωθυπουργό Έντι Ράμα, που με πρότεινε και πίστεψε σε εμένα, με την πλήρη θέληση και την καλοσύνη του». Αποξενώνοντας έτσι ακόμα περισσότερο τους Χειμαρριώτες…

  1. Άλλος ένας Εφιάλτης προστίθεται στην ήδη μακρά λίστα των αναισχυντων καιροσκόπων που βάζουν πρώτα το προσωπικό τους συμφέρον και τελευταίο το χρέος προς την πατρίδα. Δυστυχώς κατέχουμε και στην προδοτική συμπεριφορά, τα πρωτεία. Συνεπώς, γιατί να μας υπολογίσουν οι οποιοδήποτε ξένοι, εχθροί ή φίλοι;

  2. Γιατι μας προξενει εντυπωση;
    Περιμεναμε κατι καλυτερο, με την σταση που επιδεικνυει το κρατος των Αθηνων;
    Η την σταση που επιδεικνυει ο ελληνικος λαος, απεναντι στο κρατος των Αθηνων;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Συριζαϊκού μύλου συνέχεια…

«Επανήλθε η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ!» αναφέρει η ειδησεογραφία από την Κουμουνδούρου, δίνοντας και τον ανάλογο πανηγυρικό τόνο μετά το...

Κασσελάκης: Το πιο σύντομο ανέκδοτο

Ασφαλώς και χρειαζόμαστε τη σάτιρα στην πολιτική μας. Δεν είναι ασύνηθες κυβέρνηση και αντιπολίτευση να χλευάζονται, όταν ξεφεύγουν. Αλλά...

«Σωστή πλευρά της Ιστορίας»: Αντιμέτωπος με το φαινόμενο της στυμμένης λεμονόκουπας...

Στην αρχική φάση του Ουκρανικού, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποτίμησε το επερχόμενο διεθνές πρόβλημα. Αγνόησε υπεροπτικά τον (τότε απερχόμενο)...

Πώς ο… γίγαντας Σκέρτσος εκτοξεύει την «Ακροδεξιά»

Στις εθνικές εκλογές του 2023 και στις ευρωεκλογές του 2024 ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διέτρεξε δις όλη τη Μακεδονία...