Σιγή Μαξίμου για τα αίσχη του εταίρου τού Ερντογάν

Αφησαν αναπάντητες τις χυδαίες δηλώσεις Μπαχτσελί για Δένδια, Βανδή και Κύπρο

Του Βασίλη Γαλούπη

Η Δέσποινα Βανδή έκανε ό,τι θα έπραττε στη θέση της κάθε Έλληνας. Ακύρωσε τη συναυλία της στη Σμύρνη επειδή αναρτήθηκε αφίσα του Κεμάλ Ατατούρκ στον χώρο της εκδήλωσης. Η ίδια υπερασπίστηκε την πράξη της, επιδοκιμαζόμενη απ’ όλους, όπως ήταν λογικό: «Θα αποτελούσε προσβολή της ιστορικής μνήμης η εμφάνιση οποιουδήποτε Έλληνα καλλιτέχνη σε εκδήλωση με φόντο γιγαντοαφίσα – σημαία του Κεμάλ Ατατούρκ. Πόσο, μάλιστα, με την επέτειο 50 χρόνων από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο».

Η ελληνική κυβέρνηση, όμως, δεν ψέλλισε κουβέντα ακόμα μία φορά. Το Μαξίμου, που ξέρει μια χαρά να καθυβρίζει τη «δημοκρατία» επειδή αναδεικνύει την επικίνδυνη γύμνια του Μητσοτάκη στα εθνικά θέματα, δεν βρήκε έστω έναν λόγο να πει για να εξάρει τη στάση της αλλά και τον χυδαίο πόλεμο που δέχεται η τραγουδίστρια από την απέναντι πλευρά. Όμως, η τουρκική συγκυβέρνηση δεν έπραξε το ίδιο. Επιτέθηκε με βαρβαρότητα στη Βανδή. Κι όχι μόνο, αλλά και στον Έλληνα υπουργό Άμυνας.

Το μπούλινγκ του Μπαχτσελί δεν είναι τυχαίο. Μπορεί να φέρεται σαν περιθωριακό στοιχείο, αλλά συγκυβερνά με τον Ταγίπ Ερντογάν. Δεν είναι απλά ο ηγέτης ενός κόμματος με ακραίες ανθελληνικές θέσεις. Χθες αποφάσισε να εκτοξεύσει δηλητήριο προς δύο πλευρές. Τόσο προς τη Βανδή όσο και προς τον Δένδια. Το μένος του συνεργάτη του «σουλτάνου» για την Ελλάδα είναι χρόνιο και ωμό. Δεν επιδιώκει καν να το καμουφλάρει.

«Μια Ελληνίδα τραγουδίστρια δεν έδειξε σεβασμό στη σημαία της Τουρκίας και την εικόνα του Ατατούρκ, και αυτό είναι μια απόδειξη της ανηθικότητας που δοκιμάζει την υπομονή μας». Κατά τον Μπαχτσελί, είναι ανήθικη η στάση της Βανδή, όχι το γεγονός ότι προσπάθησαν να της επιβάλουν από το πουθενά σε μια καλλιτεχνική εκδήλωση την αφίσα τού… Ατατούρκ.

Ο Μπαχτσελί δεν σταμάτησε εκεί. Χαρακτήρισε προκλητικά «ειρηνευτική επιχείρηση» τη σφαγή των Κυπρίων και την εισβολή στο ελληνικό νησί: «Οι δηλώσεις του υπουργού Άμυνας της Ελλάδας είναι γεμάτες ασέβεια, αλαζονεία και παραλήρημα. Η ειρηνευτική επιχείρηση της 20ής Ιουλίου (σ.σ.: έτσι ονοματίζει η Άγκυρα την εισβολή στην Κύπρο) έβαλε τέλος στην προσπάθεια γενοκτονίας. Οι εχθροί της Τουρκίας έχουν χάσει τον ύπνο τους».

Η διαστρέβλωση της αλήθειας είναι η αγαπημένη συνήθεια του τυφλωμένου από το μίσος για την Ελλάδα Μπαχτσελί. Για την Αθήνα, όμως, ο Ερντογάν, που έχει για συμπαίκτη του τον «Γκρίζο Λύκο», παραμένει ένας καλός συνομιλητής. Οι φίλοι του «κατευνασμού» θεωρούν, ακόμα και μετά τις τελευταίες σοβαρές προκλήσεις της Τουρκίας συνολικά, ότι υπάρχει περιθώριο για… ειλικρινή διάλογο. Ουσιαστικά, εννοούν σημαντικές παραχωρήσεις, όπως όλοι πλέον έχουν αντιληφθεί.

Για το Κυπριακό ο ανιστόρητος Μπαχτσελί είπε ότι «είναι ένα πρόβλημα για το οποίο ευθύνονται όσοι φοβούνται την επίλυσή του. Η ελληνική πλευρά ήταν πάντα αυτή που δεν είχε τη θέληση να βρεθεί μια λύση και πάντα σαμποτάρει κάθε τέτοια προσπάθεια». Επιμένοντας στη ρητορική περί δύο κρατών, δήλωσε ότι «το τουρκοκυπριακό… κράτος πρέπει να αναγνωριστεί. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική». Για να καταλήξει ότι «το οθωμανικό χαστούκι έπεσε στο πρόσωπό τους».

Παραμένει απορίας άξιον πως είναι δυνατόν η ελληνική κυβέρνηση να ανέχεται την παρουσία Μπαχτσελί ως κυβερνητικού εταίρου τού «συνομιλητή» Ερντογάν. Μέχρι χθες το βράδυ δεν υπήρχε καν κάποια απάντηση στις ανιστόρητες και επικίνδυνες ανοησίες του Τούρκου σε βάρος ενός κυβερνητικού στελέχους της χώρας μας. Το Μαξίμου δεν ενοχλήθηκε που ένας συνεργάτης του Ερντογάν κι αρχηγός κόμματος επιτέθηκε με τέτοια βαναυσότητα στον Δένδια; Δεν βρήκε κουβέντα να πει για όσα ξεστόμισε για την Κύπρο; Ποιος ακριβώς είναι ο ρόλος της ελληνικής κυβέρνησης τελικά; Μόνο να εξωραΐζει ως «καλό» συνομιλητή και «φίλο» τον Ερντογάν;

Ο Μπαχτσελί είναι γνωστός για τις ακρότητες και τις χυδαιότητές του. Συνήθως βάρος της Ελλάδας, αλλά όχι μόνο. Το 2015, ένα κινέζικο εστιατόριο με προσωπικό Ουιγούρων, τουρκικής ιδιοκτησίας, δέχτηκε επίθεση από Τούρκους εθνικιστές. Επιτέθηκαν και σε αρκετούς Νοτιοκορεάτες τουρίστες, πιστεύοντας ότι ήταν Κινέζοι.

Ο Μπαχτσελί δήλωσε τότε ότι οι επιθέσεις από τους Τούρκους νέους που συνδέονται με το MHP σε Νοτιοκορεάτες τουρίστες ήταν «κατανοητές», λέγοντας στη «Hürriyet»: «Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός Κορεάτη και ενός Κινέζου, ούτως ή άλλως; Και οι δύο έχουν σκιστά μάτια, καμία διαφορά».

Μετά την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το γερμανικό Κοινοβούλιο, ο Μπαχτσελί είχε ξεστομίσει ότι οι απελάσεις των Αρμενίων ήταν «απόλυτα σωστές» και θα πρέπει να επαναληφθούν, εάν συμβεί παρόμοιο γεγονός. Όταν ο Τζο Μπάιντεν έγινε ο πρώτος πρόεδρος των ΗΠΑ που αναγνώρισε επίσημα τη Γενοκτονία των Αρμενίων, το 2021, ο φίλος του Ερντογάν απείλησε με θάνατο τους Αρμενίους που ζουν στην Τουρκία κι όσους αναγνώρισαν τη Γενοκτονία.

Σύμφωνα με πολλά δημοσιεύματα, ο Μπαχτσελί έχει στενούς δεσμούς με το αφεντικό της μαφίας στην Τουρκίας, Αλαατίν Τσακιτζί, που για χρόνια ήταν στη φυλακή. Είχε, μάλιστα, ζητήσει να του δοθεί γενική αμνηστία, αλλά ο Ερντογάν είχε απορρίψει το αίτημά του. Τον άφησε ελεύθερο, όμως, το 2020, με αφορμή την έκρηξη της… πανδημίας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πια εδώ

Ούτε στα πιο τρελά όνειρά τους ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης και η Ν.Δ. δεν θα μπορούσαν να πιστέψουν ότι...

Το παράδοξο σίριαλ ΣΥΡΙΖΑ

Όσα γίνονται στο κόμμα του ταβλαδόρικου αριστερισμού έχουν τόσο ενδιαφέρον όσο οι εξελίξεις σ’ έναν κάδο πλυντηρίου, ο οποίος...

Περί συμβιβασμού ο λόγος

Ας ξεκινήσουμε πρώτα από τα εννοιολογικά. Με βάση το λεξικό Τριανταφυλλίδη συμβιβασμός είναι: 1. Εξομάλυνση ή άρση των...

Γελοίες δικαιολογίες για το μέγα ατόπημα

Από την ένοχη σιωπή, στην πρωτοφανή γελοιότητα. Τελικά η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αποδεικνύει πως δεν είναι μόνο ένα...