Θετικές όψεις του θέρους

Του Παναγιώτη Λιάκου

Τακτικός αναγνώστης της «δημοκρατίας» διάβασε το άρθρο της στήλης (στο φύλλο της 13ης Ιουλίου) για το ελληνικό καλοκαίρι και υπέβαλε το εξής ερώτημα: «Μόνο τον ήχο από τα τζιτζίκια βρίσκετε θετικό και ευχάριστο στην Ελλάδα τους καλοκαιρινούς μήνες;»

Η ημετέρα απάντηση είναι μεν καταφατική, αλλά όχι απόλυτα. Η φυσιογνωμία του ελληνικού θέρους έχει αλλοιωθεί σε τέτοιον βαθμό τις τελευταίες δεκαετίες ώστε να γίνει αγνώριστο. Ειδικά η μετατροπή της χώρας σε χώρο υποδοχής αλλοδαπών (τουριστών και λαθρομεταναστών) και η ασφυκτική αίσθηση που δημιουργούν τα ετερόκλητα λεφούσια των θηρευτών εμπειριών ή/και ευζωίας, τα οποία έχουν καταλάβει κάθε γωνιά της όμορφης και πικρής πατρίδας μας, κάνουν μαρτύριο τη ζωή των γηγενών. Την κάνουν και ακριβή αλλά και δύσκολη.

Από τη μια πρέπει να κάνουμε χώρο τον Αύγουστο για να χωρέσουν οι τουρίστες (το είπε και ο Πορτοσάλτε!) και από την άλλη οφείλουμε να δουλεύουμε όπως οι δούλοι στην κατασκευή των πυραμίδων για να πληρώνουμε τα επιδόματα των αλλοδαπών που δηλώνουν πρόσφυγες κι έρχονται για… εισπράξεις.

Μαζί με τα τζιτζίκια, φυσικά, υπάρχουν κι άλλες θετικές όψεις του ελληνικού καλοκαιριού. Τα τοπία, λόγου χάρη. Εικόνες που κόβουν την ανάσα όπως αυτή στη φωτογραφία. Η Ελλάδα έχει τόση ομορφιά, που μάλλον δεν την αντέχουμε – ποιος αντέχει άλλωστε να δει το θείο κατάματα; Γι’ αυτό την ασχημαίνουμε, για να μη μας υποχρεώσει ο ίδιος ο τόπος να γίνουμε αντάξιοί του.

Τέλος, πρέπει να διευκρινιστεί ρητά και χωρίς περιστροφές ότι παρά τα ελαττώματά μας παραμένουμε ο καλύτερος λαός της υφηλίου.

*Η φωτογράφος Σοφία Μαραβέλια διευκρινίζει για την εικόνα: Βλέπουμε την ανατολή Ηλίου πίσω από τον Φάρο Τουρλίτη. Οι λήψεις γίνονταν ανά 2 λεπτά. Ουσιαστικά, είναι μια φωτογραφία επιστημονικού ενδιαφέροντος. Όταν συνθέτεις μαζί και τα 5 καρέ παρατηρείς την πορεία της τροχιάς του ‘Ήλιου καθώς ανατέλλει πίσω από τον Φάρο. Η ατμόσφαιρα χαμηλά είναι πιο πυκνή εκεί που εμείς λέμε «ορίζοντας».

Καθώς ανατέλλει ο Ήλιος βρίσκει την ατμόσφαιρα από κάτω προς τα πάνω με αποτέλεσμα το μεγάλο μήκος κύματος της ερυθράς ακτινοβολίας, καθώς περνάει από πολύ πυκνή ατμόσφαιρα, διαχέεται. Έτσι δείχνει κόκκινη την Ανατολή και την Δύση. Όσο ανεβαίνει ψηλότερα αποχρωματίζεται …

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η κληρονομιά του Κολοκοτρώνη

Σαν σήμερα το 1843 πέθανε ο άνθρωπος που τον διάλεξε ο Θεός να βοηθήσει το ελληνικό έθνος να αποδράσει...

Η κουλτούρα της υπογονιμότητας

Ο Νίκος Αναδιώτης, ευρωβουλευτής της ΝΙΚΗΣ, προέβη σε μία ομιλία στο Ευρωκοινοβούλιο όπου στην ουσία της υπενθύμισε τον χριστιανικό...

Η Θεσσαλονίκη έχει πάλι εφημερίδα

Μια σημαντική ημέρα ξημέρωσε για τη Θεσσαλονίκη. Η δεύτερη πόλη της χώρας απέκτησε ξανά την εφημερίδα της, που από...

Η ευθύνη του κράτους στο Δημογραφικό

Τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, μετά και τις μεγαλειώδεις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας της περασμένης Κυριακής για το έγκλημα των Τεμπών, οποιαδήποτε...