Σε δίνη διαρκείας η Ελλάς

Του Μανώλη Κοττάκη

Τέσσερα παγωτά από το ψυγείο περιπτέρου, δύο μικροί πύραυλοι και δύο ξυλάκια, 10,80 ευρώ το σύνολο. Δύο τσίζμπεργκερ και μία σαλάτα σε πολύ γνωστή αλυσίδα, 25 ευρώ το σύνολο. Δύο μπουκάλια χυμός πορτοκάλι, ένα τέταρτο κασέρι και λίγα παξιμάδια χαρούπι σε μίνι μάρκετ, το σύνολο 21 ευρώ. Διμηνιαίος λογαριασμός της ΔΕΗ σπασμένος στα δύο για να μη φανεί μεγάλο το ποσό στον καταναλωτή, το σύνολο 230 ευρώ.

Μαρτυρίες είναι όλα αυτά, αγαπητοί και αγαπητές. Από απλό κόσμο που αντιμετωπίζει στην καθημερινότητά του σαν θρίλερ την όποια επαφή με την αγορά. Και του «γυρίζει» το μυαλό όταν διαβάζει πως κάποιοι μισθώνουν και πληρώνουν με 120 ευρώ ημερησίως την ξαπλώστρα σε διάσημα ελληνικά νησιά.

Η κυβέρνηση έχει χάσει παντελώς το παιχνίδι της λαϊκής οικονομίας. Γι’ αυτό άλλωστε σημειώνονται και οι υπέρμετρες καθυστερήσεις στην υποβολή των φετινών φορολογικών δηλώσεων. Οι πολίτες πασχίζουν να μετακινήσουν τα χρονοδιαγράμματα των ετήσιων οικονομικών υποχρεώσεών τους προς τα πίσω. Οι πολίτες ανακαλύπτουν κάθε μέρα πόσο πολύ υπονομεύει τη ζωή τους το έγκλημα της ενέργειας και το έγκλημα των σούπερ μάρκετ, αγορές στις οποίες επικρατούν οι μονοπωλιακές πρακτικές των καρτέλ. Οι πολίτες που σχεδιάζουν διακοπές διαπιστώνουν με απογοήτευση ότι φτιάξαμε μια Ελλάδα απλησίαστη για τους Έλληνες, μόνο για «φραγκάτους» ξένους. Όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα με τη νέα εκτόξευση των τιμών του ρεύματος, οι οποίες ξεπερνούν κατά πολύ τις αυξήσεις στην Ευρώπη, είναι απλώς η κορωνίδα.

Το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύει στα μέσα ενημέρωσης πόσο «εξοργισμένος» είναι ο κύριος Μητσοτάκης με τις αστρονομικές αυξήσεις στις τιμές του ρεύματος, αγνοώντας ότι οι Έλληνες τον εξέλεξαν στο αξίωμά του όχι για να οργίζεται με τα προβλήματα, αλλά για να επιλύει τα προβλήματα. Οι τελευταίες εξελίξεις επικυρώνουν με τον πλέον πανηγυρικό τρόπο δύο πράγματα.

Το πρώτο το καταλαβαίνει πλέον και ο τελευταίος τροχός της αμάξης. Πληρώνουμε πολύ ακριβά τον πόλεμο. Το βλέπουμε όταν γεμίζουμε το ρεζερβουάρ των αυτοκινήτων μας ή όταν μας έρχεται συστημένος ο λογαριασμός του ηλεκτρικού στις θυρίδες μας. Και δυστυχώς αυτή η κυβέρνηση τα δίνει όλα για να συνεχιστεί αυτός ο πόλεμος.

Το δεύτερο αρχίζει τώρα να συνειδητοποιείται: Η μέση τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη λεγόμενη spot αγορά του Ελληνικού Χρηματιστηρίου ενέργειας διαμορφώνεται από την ακριβότερη τιμή που πουλά κάθε έμπορος στο σύστημα. Επαναλαμβάνω: Η μέση ορίζεται από την ακριβότερη. Το ελληνικό μοντέλο επινοήθηκε ώστε εκατομμύρια αδύναμοι να επιδοτούν τα διασφαλισμένα κέρδη των ολίγων ισχυρών και εκλεκτών.

Και μόλις κλειδώνουν οι υπέρμετρες τιμές για το δίμηνο Ιουλίου-Αυγούστου, διάστημα στο οποίο πολλαπλασιάζεται η κατανάλωση της ηλεκτρικής ενέργειας, τότε θυμάται να εξοργιστεί ο πρωθυπουργός και να συγκαλέσει έκτακτο υπουργικό συμβούλιο για να υποσχεθεί φορολόγηση υπερκερδών και επιδοτήσεις Σεπτεμβρίου, τις οποίες θα αρχίσει να ζητά πίσω ύστερα από κανά χρόνο από τους επαγγελματίες.

Οι δημοσκοπήσεις του φθινοπώρου θα είναι καταλυτικές. Αν η Ν.Δ. δεν καταφέρει να σηκωθεί και να αγγίξει το 30% στην εκτίμηση πρόθεσης ψήφου και οι πολίτες ανταποδώσουν το ηλεκτροσόκ στις τιμές με ηλεκτροσόκ στην ψήφο, λίαν πιθανό με τα σημερινά δεδομένα, ο ελληνικός δημόσιος βίος θα περιπέσει σε δίνη διάρκειας. Τα μερομήνια δεν είναι καλά.

  1. Η Νέα Δημοκρατία, μ’αυτήν την ηγεσία, δεν είναι το κόμμα που εκφράζει την παραδοσιακή εκλογική της βάση. Πάει ολοταχώς για κάτω από 28 και βλέπουμε. Πρέπει να απομακρυνθεί άμεσα ο κ. Μητσοτάκης. Τότε και μόνο τότε, το κόμμα θα δει πάνω από 35% ξανά.

  2. Ένα έχω να πω κ. Κοττάκη. Ας φύγει η λαίλαπα του Κούλη και ας μας κυβερνήσει ένας…θάμνος. Προτιμότερο.

  3. Οι πατριώτες και μη εξαρτώμενοι από την «Αγία», βουλευτές της ΝΔ, να τιμήσουν τον Όρκο που έδωσαν και να τελειώσουν, μονομιάς, το επικίνδυνο και άκρως τοξικό σύστημα Μητσοτάκη. Αν δεν το κάνουν τώρα, θα πληρώσουν το τίμημα της ολικής απαξίωσης και του εξευτελισμού. «Θα τους πάρουν με τις πέτρες», είχε αποκαλύψει ο Άγιος Παίσιος. Θέλετε, κύριοι και κυρίες βουλευτές της ΝΔ, να σας «πάρουν με τις πέτρες»; Δεν νομίζω😉

  4. “…να υποσχεθεί φορολόγηση των κερδών…κλπ”

    Ακριβώς έτσι κ. Κοττάκη, ο πιο λαϊκιστής -και από τον προδότη τσίπουρα- ΠΘ των τελευταίων δεκαετιών, πιο λαϊκιστής και από τον Αντρίκο!

    “Βουτυρώνςι” το πόπολο, για να πέσει “στα μαλακά” στις επόμενες εκλογές…

  5. Μα καλά…αυτός ο άνθρωπος, πόσες φορές θα δώσει συνέντευξη στην εξ αγχιστείας ανηψιά του;
    Ζήτω ο Ίσαυρος ο Β’ ο Γ’!
    Ζήτω η Βυζαντινή Αυτοκρατορία!
    Ζήτω οι Targaryen!
    Ζήτω οι Λαννισταρέοι!

  6. και υστρεα απο ολα αυτα, ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ, ΠΟΙΟΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΝΕ ΠΡΩΤΑ ΕΝΑ οχι ?

    αυτοι που καναν το λαθος, και τους ψηφισαν, φοβουνται να βγουν μπροστα, διοτι αν βγουν, πρεπει να αναλαβουν και τις ευθυνες τους.

    προτιμουν τον εθνικο ολετηρα, προτιμουν την ακριβεια, προτιμουν το να πεινανε, κιας πεινανε και οι αλλοι μαζι τους, παρα να ζητησουν μια συγνωμη, απο ολους οσους τους επεκριναν, και τους ελεγαν ξανα και ξανα, οχι δεν ειναι σωστο, δεν πρεπει να τους ψηφισεις .!!

    για τοσο κομπλεξικους μιλαμε.

  7. Το μαύρο χρήμα κρατάει τις τιμέσ.
    Η οικονομία στηρίζεται σε μια και μόνο αρχή, νόμος προσφοράσ-ζήτησης
    Στην Ελλάδα το μαύρο αδήλωτο χρήμα είναι το μεγαλύτερο σε σχέση με τα υπόλοιπα κράτη μέλη της ευρωπαικής ένωσης.
    Οι ιθύνοντεσ το γνωρίζουν αλλά κάνουν τα στραβά μάτια.

  8. ή θα μεταναστεύσουμε για να σωθούμε ή θα φύγει ο σατανοκινούμενος ολετήρας της Ελλάδας.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

… Ο λαός ας πεινάσει

Είναι εξόχως ενδιαφέρουσα η συζήτηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες για το εύρος των παροχών που θα ανακοινώσει ο...

Σε αναμονή για ουσιαστικά μέτρα στήριξης των ΜμΕ

Η ελληνική επιχειρηματική κοινότητα περιμένει με αγωνία την 88η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που ανοίγει τις πύλες της σε λίγες...

Ράπισμα της Eurostat στην κυβέρνηση του Μητσοτάκη!

Ακόμα μία αρνητική πρωτιά καταγράφει η χώρα μας και μάλιστα με στοιχεία της ίδιας της Κομισιόν, τα οποία δεν...

Σκάει η φούσκα της… στιβαρής οικονομίας!

Έτοιμη να σκάσει είναι η φούσκα του success story της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος σκοπεύει να κάνει...