Η Μαργαρίτα, ο Μένιος, ο Σημίτης και τα… μυστικά της Άννας

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Κακά τα ψέματα, ως «νέα πολιτικός» πλασάρεται από φιλικά της δημοσιεύματα η Άννα Διαμαντοπούλου, αλλά το παλεύει εδώ και… σαράντα χρόνια η γυναίκα να γίνει αρχηγός. Έστω υποψήφια αρχηγός. Τώρα που της δόθηκε επιτέλους η ευκαιρία, να τη χάσει λοιπόν;

Ναι, τη θυμούνται οι μαθουσάλες (και της πολιτικής) ότι ήταν μόλις 26 ετών όταν, λόγω Μαργαρίτας Παπανδρέου (με τις θρυλικές ΕΓΕς της), διορίστηκε το 1985 από τον Μένιο Κουτσόγιωργα νομάρχης Καστοριάς.

Και φαινόταν από τότε ότι ήταν αποφασισμένη να ανέβει ψηλά. Και διατεθειμένη για πολλά προκειμένου να το πετύχει. Γι’ αυτό και όταν ήρθε η ώρα, αλλάζοντας στρατόπεδο, μεταπήδησε εγκαίρως στο άρμα Σημίτη, του οποίου έγινε η πολιτική «ιέρεια».

Το «μεγάλο και κυβερνών ΠΑΣΟΚ» που ονειρεύεται σήμερα, βέβαια, είναι πάνω κάτω το ίδιο που είχε αποκηρύξει και είχε καταγγείλει πριν από μια εντεκαετία, αποχωρώντας με υψωμένο το δάχτυλο και δηλώνοντας ότι «δεν με εκφράζει πια».

Οι φαρμακόγλωσσες λένε πάντως ότι δεν θα είχε φύγει εάν δεν είχε νικηθεί στην Α’ Αθηνών (για τη μοναδική έδρα) από τον Κ. Σκανδαλίδη τον Μάιο του 2012. Την είχε περάσει για μόλις 500 σταυρούς και δεν «προλάβαινε» ούτε καν την επανακαταμέτρηση, αφού ακολούθησαν στο καπάκι οι εκλογές με λίστα.

Το πιο χοντρό καψώνι που της έκαναν μάλιστα (και δεν ξεπέρασε ποτέ) ήταν ότι είχαν βάλει στο ψηφοδέλτιο τη (συνεπώνυμή της) Κατερίνα Διαμαντοπούλου, η οποία της «έκοψε» πάνω από 3.000 ψήφους!

Ως «νέα πολιτικός» (και τότε) είχε προπονηθεί για τη διεκδίκηση της ηγεσίας ύστερα και από την ήττα του ΠΑΣΟΚ το 2007. «Αποτυπώνεται η επιθυμία του κόσμου για μια τρίτη υποψηφιότητα» έλεγε για τον εαυτό της, αλλά έκανε πίσω κλείνοντας (με την επίνευση του μέντορα Σημίτη) το μάτι στον Βενιζέλο. Όταν, όμως, το κλίμα γύρισε θεαματικά τις επόμενες εβδομάδες τον πούλησε στην ψύχρα, δηλώνοντας -παραμονές της κρίσιμης 11ης Νοεμβρίου- ότι «στην παρούσα φάση» προτιμά «την παράταση της θητείας του Γ. Παπανδρέου».

Αποχωρώντας και επίσημα το 2013 από το κόμμα στο οποίο θέλει τώρα να αρχηγεύσει, δήλωνε, μαζί με τα εγκώμια στον Σαμαρά (προ Κυριάκου), ότι «δεν έχει λόγο ύπαρξης πλέον το ΠΑΣΟΚ» και ότι χρειάζεται «νέος πολιτικός σχηματισμός στον χώρο της Κεντροαριστεράς».

Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι κάτι πήγε να κάνει τότε με «υπαρχηγούς» την Εύη Χριστοφιλοπούλου και τον (κουμπάρο της και νυν υφυπουργό της Ν.Δ.) Βασ. Οικονόμου, αλλά έσπασε τα μούτρα της. Η ιστορία με την «Ώρα Αποφάσεων» ακολούθησε πολύ αργότερα.

Το εγχείρημα αυτό έγινε το 2017, αλλά γρήγορα αποδείχτηκε επίσης ευκαιριακό. Ο Ραγκούσης την έκανε με την πρώτη ευκαιρία για το ΠΑΣΟΚ προτού καταλήξει στον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φλωρίδης είχε ήδη πιο γερές (και αθόρυβες) άκρες με τον Μητσοτάκη και η Άννα έμεινε πάλι στα κρύα του λουτρού.

  1. “ήταν αποφασισμένη να ανέβει ψηλά. Και διατεθειμένη για πολλά προκειμένου να το πετύχει. ”

    Σ’ αυτό συμπεριλαμβάνονταν και η εισαγωγή των αγγλικών ως -κρατηθίτε- ΕΠΙΣΗΜΗΣ γλώττας για τους ιθαγενε’ις που δεν τους εξυπηρετεί πλέον η γηρασμένη τρισχιλιετής ελληνική!

    Τι “κρίμα”, θα μιλούσαμε όλοι οξφορδιανά εγγλέζικα στην αποικια με νεοκοτσαμπάσηδες σαν την αυτής Διαμαντοπούλου…
    Φανταστείτε καμάρι όλοι οι θαμώνες του Ντα Κάππο, της Κουμουνδούρου, του Μαξίμου, και των άνω προ-Αστείων…

    Και έτσι δεν θα προσβάλλονταν από την “χωριάτικη” προφορά μας οι (ανώτεροι) ξένοι, κυρίως οι αγγλόφωνοι!

  2. Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει δημιουργήσει πάρα πολλές αντιπάθειες -και σε πολλούς χώρους- με την ως τώρα πορεία της. Ο Μητσοτάκης, παρότι υπάρχει αμοιβαία συμπάθεια, δεν τόλμησε να της δώσει υπουργείο όπως έκανε με άλλους πρώην ΠΑΣΟΚους όπως ο Χρυσοχοΐδης, ο Φλωρίδης, ο Πιερρακάκης κτλ γιατί ήξερε ότι θα υπήρχαν τεράστιες αντιδράσεις. Την υποστήριξε όμως για τη θέση στον ΟΟΣΑ την οποία τελικά δεν πήρε. Θα πω δυο λόγια για τη θητεία της ως υπουργού Παιδείας: Είναι ευρέως γνωστό το προσωνύμιό της ως ‘Άννα της φωτοτυπίας’ γιατί το 2011 αποφάσισε ότι για λόγους οικονομίας οι μαθητές της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης δε χρειαζόταν να πάρουν βιβλία σε έντυπη μορφή αλλά αρκούσε να τους δοθεί ένα CD με τα μαθήματα σε μορφή PDF. Υπήρξα μάρτυρας περιστατικών, όπου οι μαθητές αμέσως όταν τους δίνονταν τα CD, τα πετούσαν από τα παράθυρα στο προαύλιο του σχολείου!!! Μετά τη γενική κατακραυγή και επειδή η εκτύπωση των βιβλίων θα καθυστερούσε, δόθηκε εντολή να δοθούν στους μαθητές ΦΩΤΟΤΥΠΙΕΣ με τα πρώτα κεφάλαια των βιβλίων που θα παραλάμβαναν αργότερα. Γέμισαν τότε οι αίθουσες των σχολείων με βουνά από φωτοτυπίες (οι ιδιοκτήτες των ‘φωτοτυπάδικων’ έτριβαν τα χέρια τους), με υπερπολλαπλάσιο κόστος από τα βιβλία σε έντυπη μορφή. Προς τιμήν του, ο δήμαρχος Περιστερίου κ. Παχατουρίδης, με έξοδα του Δήμου εκτύπωσε και μοίρασε στους μαθητές των σχολείων της περιοχής, αντί για φωτοτυπίες, τα κανονικά βιβλία.
    Ένα άλλο περιστατικό, επίσης από τη Μέση Εκπαίδευση: Η κυρία Άννα, που αυτοπεριγράφεται ως μεγάλη υπέρμαχος των νέων τεχνολογιών, της Τεχνητής Νοημοσύνης κτλ πολέμησε με λύσσα (κυριολεκτικά) το μάθημα της Πληροφορικής στο Λύκειο. Το μάθημα αυτό στην Α΄ και στη Β΄ Λυκείου ήταν τότε μία ώρα την εβδομάδα ενώ στη Γ΄Λυκείου υπάρχει το μάθημα ΑΕΠΠ (προγραμματισμός) στην κατεύθυνση Οικονομίας & Πληροφορικής. Ε, λοιπόν, αυτή τη μία ώρα την εβδομάδα στην Α΄και στη Β΄ Λυκείου βάλθηκε να την καταργήσει. Το καλοκαίρι του 2010 στα πλαίσια του προγράμματος ‘αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού(!) του Λυκείου’ το υπουργείο διέρρεε διάφορα σχέδια προγραμμάτων, κανένα από τα οποία δεν περιείχε Πληροφορική στην Α΄και στη Β΄. Τελικά, μετά από αντιδράσεις εκπαδευτικών, σχολικών συμβούλων, πανεπιστημιακών κτλ τα σχέδια αυτά δεν πέρασαν!
    Ζητώ συγνώμη για τη μακρυγορία αλλά κάποια πράγματα σχετικά με το ‘ποιόν’ της συγκεκριμένης πρέπει να λέγονται σε πείσμα των συστημικών ΜΜΕ που έχουν βαλθεί να την ‘αγιογραφήσουν’ …

  3. Η τραγωδία της Μεταπολίτευσης, αν είχε πρόσωπο, θα ήταν αυτό της Άννας! Η επιτομή της ΠΤΩΧΕΥΣΗΣ και των Μνημονίων προσωποποιημένη!

  4. Δεν ήταν παρούσα στις κρίσιμες μάχες της Παράταξης. Άργησε να επιστρέψει στις ρίζες.

  5. Από τον Τσε Γκεβάρα στην Κοζάνη του 1984 στον Τσε Κουλαρα των Αθηνών του 2024 ένα τσιγάρο δρόμος !!! Από κάποιον που την γνώρισε στα 14 του, τότε που το έπαιζε πασιοναρα ιδεολόγος της φακής …

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια ιστορία φανταστική, μα τόσο αληθινή

«Μια ιστορία από την Πόλη» τραγουδούν οι φίλοι της ΑΕΚ. Θα σας πω κι εγώ σήμερα μια (φανταστική, όμως)...

Μάλλον Πακιστάν ή Νιγηρία γίναμε!

Από την άλλη μεριά, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης αρθρογραφεί στο Liberal.gr και γράφει στις 4/9/2024 υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμισμός...

Παλιός γνώριμος από την εποχή των Μνημονίων

Μπορεί το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο διόρισε ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας ο Μακρόν, να μη λέει...

Ντροπή, κύριε δήμαρχε

Εκεί απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης υπάρχει ένα κτίριο (που παλιά ανήκε στον Στρατό, αλλά δεν γνωρίζω πώς και...