Ποιος θα ψηφίσει ποια στο Ευρωκοινοβούλιο

Της Κύρας Αδάμ

Την ερχόμενη Πέμπτη 18 Ιουλίου, οι 720 ευρωβουλευτές, εκ των οποίων πολλοί νεοεκλεγέντες, σε μυστική ψηφοφορία θα αποφασίσουν να ανανεώσουν ή όχι την πενταετή θητεία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η κυρία Φον ντερ Λάιεν πρέπει να εξασφαλίσει τον μαγικό αριθμό των 361 ψήφων επί συνόλου 720 για να διατηρηθεί στη θέση της. Μέχρι στιγμής ουδείς μπορεί να βάλει το χέρι του στη φωτιά ότι η νυν πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα επανεκλεγεί, αν και υπέρ αυτής υπάρχουν δύο σοβαρά στοιχεία: μέχρι στιγμής δεν έχει εμφανιστεί καμιά εναλλακτική υποψηφιότητα, και εξ αυτού του λόγου υπάρχει πάντα ο φόβος πολιτικού χάους στην Ε.Ε., που κανείς δεν θέλει αυτές τις κρίσιμες περιόδους για την Ευρώπη. Βασικό ρόλο παίζει ακόμα η αμφιλεγόμενη ουγγρική προεδρία το τρέχον εξάμηνο, αλλά και η πιθανότητα εκλογής του Τραμπ στις αμερικανικές εκλογές τον Νοέμβριο, που θα αλλάξει τους συσχετισμούς ανάμεσα σε Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εθνικών ηγετών στην Ε.Ε. έχει ποντάρει τα λεφτά της στην κυρία Φον ντερ Λάιεν , η οποία, παρά ταύτα, παραμένει «κουτσό άλογο», καθώς στο συνέδριο του ΕΛΚ στη Βουδαπέστη από τους 737 εκλέκτορες η υποψηφιότητά της συγκέντρωσε μόνον 499 ψήφους, με 89 «κατά» και την αποχή.

Σε αυτή την τελευταία στροφή της προεκλογικής κούρσας, η υποψήφια πρόεδρος είναι υποχρεωμένη να σφίγγει τα χέρια και να συνομιλεί με ευρωβουλευτές προκειμένου να διασφαλίσει τη θετική ψήφο τους, με δεδομένο ότι πολλοί από τους ευρωβουλευτές είναι εντελώς νέοι και πιθανότατα ελάχιστα γνωρίζουν, αλλά έχουν στα χέρια τους το μεγάλο όπλο της μυστικής ψήφου στο Ευρωκοινοβούλιο.

Είναι πρόδηλο ότι η κυρία Φον ντερ Λάιεν δεν θέλει να τερματίσει εδώ την πολιτική καριέρα της, και επειδή γνωρίζει ότι οι εθνικές αντιπροσωπίες δεν μπορούν να εγγυηθούν τις ψήφους όλων των ευρωβουλευτών τους -κατά το κοινώς λεγόμενο, δεν είναι όλοι στο μαντρί-, η υποψήφια και η ομάδα της συναντούν όσο περισσότερους ευρωβουλευτές μπορούν – τι τους τάζει και τι τους υπόσχεται είναι άλλο θέμα.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη διαδικασία της ψηφοφορίας οι αποχές αξίζουν το ίδιο με τις αρνητικές ψήφους, και αυτό δημιουργεί ένα μεγάλο ερωτηματικό για την ψηφοφορία, καθώς, για παράδειγμα, η πρωθυπουργός της Ιταλίας κυρία Μελόνι απείχε από την ψηφοφορία για την υποψηφιότητα της Φον ντερ Λάιεν και ουδείς ξέρει τι θα κάνουν οι ευρωβουλευτές της. Ένας άλλος πονοκέφαλος είναι οι ευρωβουλευτές της νεοσύστατης δεξιάς και ακροδεξιάς ομάδας των «Πατριωτών», που δεν τρέφουν και τα καλύτερα των αισθημάτων για την κυρία Φον ντερ Λάιεν.

Η πιθανότερη εξέλιξη είναι να κερδίσει τελικώς τη δεύτερη θητεία της η κυρία Φον ντερ Λάιεν, αλλά μέσα σ’ ένα περιβάλλον πιο περίπλοκο και απαιτητικό από αυτό της πρώτης θητείας της. Η κυρία Φον ντερ Λάιεν δεν θα μπορεί εύκολα από εδώ και πέρα -με βάση και τα πρόσφατα αποτελέσματα των ευρωεκλογών- να μη δίνει εξηγήσεις για τα τεράστια κονδύλια που εξοικονομήθηκαν και κατευθύνονται συστηματικά προς την Ουκρανία, με τις επιπτώσεις στις ευρωπαϊκές οικονομίες να αρχίζουν να εμφανίζονται.

Επιπροσθέτως, δεν αναμένεται τόσο εύκολη η επιδιωκόμενη στροφή της ευρωπαϊκής οικονομίας προς την «αμυντική οικονομία πολέμου», που διακαώς επιθυμούν οι ΗΠΑ του κ. Μπάιντεν και μόλις μέσα στην εβδομάδα και το ΝΑΤΟ, εναντίον του «Ευρωπαίου εχθρού» που είναι η Ρωσία.

Σε ό,τι αφορά τα «ελληνικά» ευρωπαϊκά πράγματα, ο κ. Μητσοτάκης είναι δηλωμένος υποστηρικτής και ακόλουθος της κυρίας Φον ντερ Λάιεν. Το αν θα ανταμειφθεί για την αταλάντευτη αυτή στάση του θα φανεί στα χαρτοφυλάκια των μελλοντικών επιτρόπων.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Επίπεδο-δάπεδο ψηφοφόρων των ΗΠΑ…

Φυσικά και δεν πρέπει να αισιοδοξούμε για το μέλλον - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τη συνεισφορά των ανθρώπων στη...

Ζελένσκι: Σχέδιο νίκης ή ήττας;

Ο Ζελένσκι γυρίζει όλη την Ευρώπη παρουσιάζοντας το καλούμενο και ως «σχέδιο νίκης» του. Μετά τη Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας...

Η ιδιότυπη ομηρία των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή

Ερωτώμενος πριν από λίγες ημέρες, υπό άκρα μυστικότητα, ένας ανώτατος Γάλλος αξιωματούχος θεωρούσε πολύ πιθανό ότι το Ισραήλ θα...

Τα λάθη της Ε.Ε. στην Ουκρανία

Ο ρωσοουκρανικός πόλεμος έχει προ πολλού απολέσει την απόλυτη διεθνή στήριξη και το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ειδικότερα στις Ηνωμένες Πολιτείες,...