Τεχνοκρατικός φασισμός

Του Μανώλη Κοττάκη

Και να θέλει κανείς να αγιάσει δεν μπορεί! Συνέβη μέσα στην αργία του Αγίου Πνεύματος. Όταν η κυβέρνηση της Ισπανίας ανακοίνωσε τον νέο μηδενισμό του φόρου προστιθέμενης αξίας στο λάδι. Εκθέτοντας βεβαίως ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, μεταξύ των οποίων και την ελληνική, οι οποίες εμμένουν πεισματικά εδώ και πάρα πολύ καιρό ότι η μείωση των έμμεσων φόρων δεν βοηθά στην καταπολέμηση του πληθωρισμού και της ακρίβειας. Ενώ η πραγματικότητα στην Ιβηρική Χερσόνησο, απ’ ό,τι φαίνεται, είναι διαφορετική.

Το δόγμα που εφαρμόζει η ομάδα των τεχνοκρατών του Μεγάρου Μαξίμου, η οποία δεν έχει σχέση με την πολιτική, με την επικοινωνία και με το δημόσιο αίσθημα, είναι το εξής: «Αν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Εμείς επιμένουμε στο δόγμα μας». Αυτό έπραξε ακόμα μία φορά ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο οποίος σε ανάρτησή του μετά τις τελευταίες εξελίξεις ισχυρίστηκε ότι εμείς εδώ στην Ελλάδα είμαστε οι «φθηνότεροι» από τον μέσο όρο της ευρωζώνης!

Δεν θα σχολιάσω βεβαίως αν το ζήτημα της ακρίβειας είναι στην αρμοδιότητά του, με βάση την πρωθυπουργική απόφαση κατανομής αρμοδιοτήτων που έκανε ο κύριος Μητσοτάκης αμέσως μετά τις εκλογές αναθέτοντας στον υπουργό του -μεταξύ άλλων- και τα θέματα ΛΟΑΤΚΙ. Δεν θα σχολιάσω ότι αν έπρεπε να γίνει αυτή η ανάρτηση, ήταν αρμοδιότητα του υπουργού Τάκη Θεοδωρικάκου και όχι του ίδιου. Σχολιάζω όμως το πείσμα, την επιμονή, τον εγωισμό και τον τεχνοκρατικό φασισμό που επικρατεί στο Ίδρυμα. Γιατί μόνο Ίδρυμα πλέον (εφόσον οι ένοικοί του, πλην Βλαστάρη και Μαρινάκη, αντιδρούν έτσι) μπορεί κανείς να αποκαλεί το Μέγαρο Μαξίμου.

Εις τι συνίσταται ο ιδρυματισμός; Να σου έχουν στείλει εκατομμύρια Έλληνες μήνυμα ότι διαμαρτύρονται που για μήνες, αντί να ασχολείσαι με τη ζοφερή καθημερινότητά τους, εσύ είχες αφιερώσει όλη σου την ενέργεια για να νομοθετήσεις τον αχρείαστο γάμο, να σου λένε σε όλες τις μετεκλογικές έρευνες ότι το πρόβλημά μου είναι η ακρίβεια κι εσύ 15 μέρες μετά τις κάλπες να εκδίδεις ανακοίνωση και να λες «όχι, δεν είναι έτσι τα πράγματα, θα σας πω εγώ πως ζείτε, εμείς είμαστε οι φθηνότεροι, ζήτω»!

Πραγματικά, δεν υπάρχουν λόγια. Ο κεντρώος ελιτισμός οδηγεί σε ακόμα μεγαλύτερη συρρίκνωση και καταστρέφει τις προσπάθειες που κάνει ο πρωθυπουργός αμέσως μετά τις ευρωεκλογές επισκεπτόμενος όλα τα παραγωγικά υπουργεία για να μπορέσει να λύσει τα προβλήματα των Ελλήνων και να ανακάμψει πολιτικά. Καίγεται ο κόσμος, οι τιμές παντού είναι στον Θεό, ο κόσμος φωνάζει ότι ακρίβεια σημαίνει «δεν μπορώ», ότι μου συρρικνώνετε την ελευθερία μου και ότι δημιουργείτε πρόβλημα (όπως ομολόγησε κύριος Μητσοτάκης) στην κοινωνική συνοχή, και ο κύριος Σκέρτσος τον χαβά του! Τα γούστα του. «Ναι, ανέβηκαν οι τιμές, αλλά είμαστε φθηνότεροι!» Αν υπήρχε βραβείο για τη χειρότερη πολιτική και επικοινωνιακή επίδοση στον τομέα της ενσυναίσθησης, ειλικρινά θα έπρεπε να του απονεμηθεί. Πολύ περισσότερο σε εκείνους που από το παρασκήνιο τον τροφοδοτούν με στοιχεία από την έκθεση της Τράπεζας της Ισπανίας για να ενισχύσουν την εκτός τόπου, χρόνου και κοινωνικής ατμόσφαιρας επιχειρηματολογία του.

Για να έχετε πλήρη εικόνα απλώς αντιγράφω από έναν ιστότοπο τι ακριβώς δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας για την ακρίβεια. Επικαλούμενος στοιχεία της Eurostat (Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή) αλλά και της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας, ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος υποστηρίζει ότι η Ελλάδα είναι η όγδοη φθηνότερη χώρα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συγκεκριμένα, με ανάρτησή του στα social media ο υπουργός αναφέρει:

«Η μάχη για την ενίσχυση των εισοδημάτων, των μισθών και των συντάξεων, τη στήριξη της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων μαζί με τη βελτίωση του ανταγωνισμού και των τιμών υπέρ των καταναλωτών είναι διαρκής. Και τη δίνουμε με επιμονή, θάρρος, ειλικρίνεια και χωρίς δογματισμούς, όπως φάνηκε με τη δεύτερη κατά σειρά έκτακτη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων και τα βαριά πρόστιμα που πλέον επιβάλλονται σε όσες επιχειρήσεις παρανομούν». Παράλληλα, τονίζει πως «σε σχέση με το 2020, έχουμε γίνει πιο φθηνοί σε σχέση με τον μέσο όρο της ευρωζώνης. Το 2020 ήμασταν στο 88,4% των μέσων ευρωπαϊκών τιμών, το 2023 είμαστε στο 87,2%. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν έχει ανέβει το επίπεδο τιμών στην Ελλάδα. Σημαίνει, όμως, ότι έχει ανέβει λιγότερο από ό,τι στη μέση ευρωπαϊκή χώρα».

Υστερόγραφο: Εάν πράγματι είμαστε οι όγδοοι φθηνότεροι στην Ευρώπη, γιατί αντικαταστάθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, αντί να προαχθεί;

  1. Βαφτίσατε τεχνοκράτη τον κ. Σκέρτσο, φυσικά θα πρόκειται για πολιτική πανουργία, δολίη τέχνη όπως έλεγε και ο Όμηρος.
    Φαίνεται όμως πως αυτοί που βρίσκονται στην επιφάνεια και χαρακτηρίζονται παντός καιρού στο δυστοπικό Μαξίμου, κρίνονται μόνο για την ελαφρότητα τους, ειδικό όγκο το λέγαμε στο σχολείο και το μεγάλο και φοροπληρωμένο επικοινωνιακό τους εκτόπισμα, έτσι όμως καταφέρνουν και επιπλέουν.
    Έργο τους είναι η αντίστροφη της πραγματικότητας, η ρίψη λάσπης και η κόντρα στη λογική.
    Έτσι όμως, ο Ηγεμόνας φαντάζει πράος και λογικός, παρά τα ανοσιουργήματα του.
    Όσο για τους πολίτες, αποσβολωμένοι παρακολουθούν και σκέπτονται, λες να αληθεύει κάτι τέτοιο ;
    Την αμφιβολία ήθελε να ενσταλάξει στο πλήθος και ο Γκέμπελς, την βεβαιότητα ύπαρξης της διαφορετικής εικόνας το Μαξίμου. Οπότε, η πολιτική πραγματικότητα στη χώρα χτίζεται πλέον δια της αντιστραμένης επαναλήψεως της αλήθειας.
    Όμως, ο βιασμός της νόησης φαίνεται πως έχει και όρια, χαλάει η συνταγή, ο βασιλιάς παρουσιάζεται γυμνός και απομονωμένος.
    Το τέλος της φούσκας και του βασιλέα πλησιάζει, γοργά και αναπόφευκτα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ

Είναι προφανές, τόσο από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2024 όσο και από όλες τις δημοσκοπήσεις του επομένου εξαμήνου,...

Έτος προδοσίας

Δυστυχώς το 2025 έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτά που γράφαμε (Μόνο από δεξιά μπορεί να υπάρξει ισορροπία)...

Νέα χρονιά σε αχαρτογράφητα νερά

Με ανάμεικτα συναισθήματα φεύγει σε λίγες ώρες η χρονιά, αλλά και με πολλές αβεβαιότητες και αγωνίες ετοιμαζόμαστε να «καλωσορίσουμε»...

Η ήττα της ενημέρωσης και ο θόρυβος της ανανέωσης

Τρία είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει: Η μεγάλη ήττα της δημοσιογραφίας και των εταιριών δημοσκοπήσεων στις...