Από απόλυτος κυρίαρχος, δέσμιος ο Μητσοτάκης

Η απώλεια 1.100.000 ψηφοφόρων στις ευρωεκλογές φέρνει τον πρωθυπουργό αντιμέτωπο με την παραδοσιακή δεξιά βάση της Ν.Δ., με τις αντιδράσεις βουλευτών για τη μη κυβερνητική αξιοποίησή τους, καθώς και με τις ενστάσεις πολλών στελεχών για τη γενικότερη αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής

Του Πάνου Σώκου

Ενός κακού (ποσοστού) μύρια έπονται, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάθε μέρα που περνά το αντιλαμβάνεται όλο και πιο πολύ, καθώς προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια που έμειναν από το περυσινό 41%, να καταλάβει πώς έχασε 1.100.000 ψηφοφόρους και πώς από κυρίαρχος το 2023 έγινε δέσμιος εσωκομματικών ισορροπιών το 2024. Πλέον, έχει να αντιμετωπίσει τη δυσαρέσκεια της παραδοσιακής δεξιάς βάσης της Ν.Δ., τις αντιδράσεις βουλευτών είτε για τη μη κυβερνητική αξιοποίησή τους είτε για την πρόθεσή του να επανεκλέγει η Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, τις ενστάσεις πολλών στελεχών για την πολιτική του στα εθνικά θέματα αλλά και τη γενικότερη αναποτελεσματικότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε ακανθώδη θέματα της καθημερινότητας, όπως είναι η ακρίβεια.

Επίσης, με την κληρονομιά στο 28%, οι γύρω του (υπουργοί, βουλευτές, συνεργάτες του, ψηφοφόροι της Ν.Δ.) βλέπουν ότι ο αρχηγός τους τελικά δεν είναι ανίκητος – αντίθετα, φαίνεται και αδύναμος και ευάλωτος. Αυτό είναι και το πιο σοβαρό πρόβλημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ότι σβήνει ο μύθος του ανίκητου που είχε χτίσει γύρω από το όνομά του με την αμέριστη βοήθεια του εκτεταμένου μιντιακού δικτύου που τον στηρίζει από το 2016. Τώρα, για πρώτη φορά αισθάνεται πως δεν είναι αυτός ο μόνος και βασικός διαμορφωτής των εξελίξεων, μέσα σε ένα εσωκομματικό πλαίσιο που ολοένα στενεύει…

1. Το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, όσο κι αν είναι ακόμα μακρινό, δεν είναι τυχαίο που ανακινείται τώρα, μετά το κάκιστο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και με τον πρωθυπουργό σε πιο αδύναμη θέση. Δεν έχει τόση σημασία αν το έθεσε ο Νότης Μηταράκης ή κάποιος άλλος, σημασία έχει πως αυτό που είπε, ότι υπάρχουν στελέχη της Ν.Δ.  ικανά να αναδειχθούν σε αυτή τη θέση, το συμμερίζονται πολλοί άλλοι βουλευτές. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας ανεβάζουν τον αριθμό αυτών που φέρεται ότι έχουν διαμηνύσει στο Μέγαρο Μαξίμου ότι, σε περίπτωση που προταθεί η ανανέωση της θητείας της κυρίας Σακελλαροπούλου, δεν θα την ψηφίσουν,  τουλάχιστον στους 20. Θυμίζουν με νόημα, εξάλλου, πως ούτε ο κ. Μητσοτάκης είχε ψηφίσει τον Προκόπη Παυλόπουλο το 2015. Η Κατερίνα Σακελλαροπούλου έχει εξοργίσει τη δεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. όταν παραβρέθηκε σε τραπέζι μαζί με τον Άκη Σκέρτσο και τον Αλέξη Πατέλη, το βράδυ που ψηφίστηκε ο νόμος για την ισότητα στον γάμο και γιόρτασαν το γεγονός.

2. Έχει να αντιμετωπίσει και τους δύο πρώην πρωθυπουργούς και προέδρους της Ν.Δ., Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, που θα μιλήσουν στην ίδια εκδήλωση την 1η Ιουλίου και οι οποίοι, ως γνωστόν, ασκούν συχνά αυστηρή κριτική στην εξωτερική πολιτική του κ. Μητσοτάκη, ιδίως στα ελληνοτουρκικά θέματα. Σε κάθε περίπτωση και ανεξάρτητα από το τι θα πουν οι πρώην πρωθυπουργοί, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι σε δύσκολη θέση γιατί και στελέχη της Ν.Δ. τού καταλογίζουν ότι η πολιτική κατευνασμού που ακολουθεί απέναντι στην Τουρκία την ενθαρρύνει αντί να την αποθαρρύνει, ενώ ενθαρρύνει και άλλους γείτονες σε ενέργειες εις βάρος της χώρας μας (π.χ., Αλβανία, Σκόπια). Ως προς αυτό, θυμίζουν μια φράση του Κώστα Καραμανλή από ομιλία του τον περασμένο Δεκέμβριο, σύμφωνα με την οποία «η ειρήνη δεν εξαγοράζεται με παραχώρηση κυριαρχίας. Ούτε με ασαφείς διατυπώσεις που επιδέχονται ποικίλες ερμηνείες, ικανές να ενθαρρύνουν την Τουρκία -ή οποιονδήποτε σύμμαχο, εταίρο ή τρίτο- να νομίσει ότι, με αντίτιμο τη μείωση της έντασης, είμαστε πρόθυμοι να ενδώσουμε σε αξιώσεις ή πιέσεις εις βάρος της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας ή κυριαρχικών δικαιωμάτων».

3. Την ερχόμενη Τετάρτη θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Ν.Δ. Μια συνεδρίαση που αναγκάστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να ορίσει ύστερα από αίτημα βουλευτών (Μάριος Σαλμάς, Νικήτας Κακλαμάνης κ.ά.), με την ελπίδα να σταματήσουν η δημόσια κριτική και ένταση. Θα δοθεί ο λόγος σε όλους όσοι θελήσουν να ανέβουν στο βήμα και να καταθέσουν τις απόψεις τους, ενώ μοναδικό θέμα συζήτησης θα είναι η αδυναμία της κυβερνητικής παράταξης να πιάσει τον στόχο του 33%, που είχε τεθεί από τον πρωθυπουργό. Μία μέρα μετά, εκτός απροόπτου, θα δειπνήσουν σε ταβέρνα στην Αθήνα πολλοί βουλευτές για να συζητήσουν πιο ελεύθερα τις εξελίξεις, με πρωτοβουλία του Νότη Μηταράκη. Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν ότι είναι αρκετοί οι δυσαρεστημένοι βουλευτές μετά τον ανασχηματισμό που περίμεναν να μπουν στην κυβέρνηση και δεν μπήκαν, γι’ αυτό ο Γιώργος Μυλωνάκης, υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, έχει επιδοθεί το τελευταίο διάστημα σε… μασάζ, προκειμένου να πέσουν οι τόνοι. Κυρίως αυτοί που, αν και διαφωνούσαν με το νομοσχέδιο για τον γάμο μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, στο τέλος το υπερψήφισαν -με ό,τι σημαίνει αυτό για τη σχέση τους με τους ψηφοφόρους τους- για να μην προκαλέσουν ζήτημα στο κόμμα τους, και τελικά είδαν βουλευτές που επέμειναν στο «όχι» μέχρι τέλους να επιβραβεύονται με τη συμμετοχή τους στο νέο σχήμα.

«Από τη στιγμή που το ποσοστό μας έπεσε κάτω από το ψυχολογικό όριο του 33% και έγραψε μπροστά τον αριθμό 2, τα στόματα θα ανοίξουν» λένε «γαλάζιοι» βουλευτές, προϊδεάζοντας για το κλίμα στην επικείμενη συνεδρίαση.

4. Αν και ο πρωθυπουργός πήρε σαφές μήνυμα ότι δεξιά της Ν.Δ. αναδεικνύονται ισχυρά κόμματα λόγω της δικής του κεντρώας στροφής, λέει πως «δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η Ν.Δ. να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές με ποσοστά χαμηλότερα στο παρελθόν». Ο Κυριάκος Μητσοτάκης απορρίπτει τη δεξιά στροφή, γιατί θα του έπληττε το κεντρώο μεταρρυθμιστικό προφίλ που χτίζει. Μέχρι και τον πρόσφατο ανασχηματισμό έδειξε ότι επιμένει στον προσανατολισμό που τον ανέδειξε και τον διατηρεί στην εξουσία, όμως στελέχη της κυβέρνησης παρατηρούν ότι, αν εξαιρέσει κανείς τον Τάκη Θεοδωρικάκο, που όμως είναι πλέον γύρω στα 10 χρόνια στη Ν.Δ. και υπήρξε άλλες δύο φορές υπουργός, τώρα ήταν πολύ συγκρατημένος και δεν διεύρυνε την κεντρώα συνιστώσα της κυβέρνησης.

  1. Οι εκλογές έρχονται αναπόφευκτα και γρήγορα, ο Κυριάκος έχει διαρρήξει την εκλογική βάση της ΝΔ. Τα έβαλε με τους ανθρώπους του, παρέκαμψε και περιφρόνησε βίαια το αξιακό τους σύστημα, ενώ έβλαψε σοβαρά και τα συμφέροντα τους.
    Τον πληρώσαμε με τη γυναίκα μου 320€, δεν θέλαμε βλέπετε να κάνουμε μη ολικώς αδειοδοτημένα εμβόλια. Δεν αρρωστήσαμε καν, σε αντίθεση με τους εμβολιασμένους φίλους μας που αρρώστησαν πολλές φορές από Covid, χώρια της παρενέργειες που απέκτησαν.
    Τον πληρώνουμε με την ακρίβεια στο super market, με κάθε λογαριασμό της ΔΕΗ, με οποιαδήποτε εμπλοκή μας με το σύστημα υγείας (αλήθεια εκείνα τα 3€ που έβαλαν ανά συνταγή, γιατί το έκαναν ), μας εξόργισε με την παράνομη και ανήθικη συμπεριφορά του στα Τέμπη και το θάψιμο των αποδεικτικών στοιχείων.
    Ο ίδιος και οι υπουργοί του, μας θεωρούν άτομα μειωμένης αντίληψης μας λένε αισχρά ψέματα και χρησιμοποιούν την προπαγάνδα των ΜΜΕ με τους φόρους μας.
    Φιλανδοποίησαν τη χώρα, παραχωρούν τα πάντα στην Τουρκία, λες και τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα αποτελούν κληρονομιά της οικογένειας Μητσοτάκη.
    Περιθωριοποίησαν διεθνώς τη χώρα, ενώ μετατρέψαμε σε εχθρούς τους παραδοσιακούς φίλους και εμπορικούς εταίρους μας, αυτούς που βοήθησαν και στην απελευθέρωση του γένους από τον τουρκικό ζυγό.
    Αντίθετα, κάναμε φίλους τους εχθρούς του ελληνισμού της διασποράς, αδειάσανε για αυτούς τις στρατιωτικές μας αποθήκες, ενώ τόλμησαν και την αποστολή οπλικών συστημάτων του Αιγαίου. Τα έστειλαν σε αυτή τη χώρα όπου η πολυπληθής ελληνική μειονότητα δεν αναγνωρίζεται, παρόλο που ζούσε αιώνες σε αυτήν την περιοχή.
    Το μόνο που μπορώ να ελπίζω από τον κ. Μητσοτάκη είναι η πτώση και η τιμωρία του για όσα έκανε σε εμένα και την χώρα που αγαπώ.

  2. Δεν αρκούν αυτά που αναφέρετε περί γευμάτων, μασάζ κλπ. Μου θυμίζουν άρθρα προηγούμενων δεκαετιών. Γιατί κανείς αυτές τις «ταβέρνες» δεν συζητά το δημοψήφισμα για την άρση ασυλίας των πολιτικών; Και τόσα άλλα που αναφέρει ο αρθρογράφος. Είναι απαραίτητο Καραμανλής και Σαμαράς να ζητήσουν ουσιώδη πατριωτική στροφή στο κόμμα, που δεν είναι σε θέση να πράξει ο κ.Μητσοτάκης.

  3. Σας το λέω: Αν Καραμανλής και Σαμαράς κάνουν παρέμβαση μόνο για τα μάτια του κόσμου, θα φουσκώσει το κύμα αηδίας και δυσαρέσκειας κατά της ΝΔ. Απαιτείται ουσιαστική διόρθωση πορείας και αλλαγές κομβικών προσώπων, ακόμη και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη.

  4. Ακόμα και αν είναι δεμένος με τον γόρδιο δεσμό θα βρεί τρόπους για να τον κόψει Ο μιτσοτάκης είναι ισχυρός διότι απο πίσω του έχει ολόκληρα επιτελεία ειδικά για αυτούς τους σκοπούς τα οποία και τον συμβουλεύουν τι να κάνει σε αυτές τις περιπτώσεις όπως αυτή
    Για αυτό φαινόταν τόσο πανίσχυρος διότι εκείνες οι ομάδες τον οδηγούν αλλά εκεινος όμως ακούει Είναι επαγγελματίας

    Διότι αν ήταν απο την φύση του τέτοιος δεν θα είχε ανάγκη κανέναν και τίποτε Θα τα κατάφερνε μονάχος του χωρίς βοήθεια απο πουθενά Ενα γεννημένο πολιτικό ταλέντο Πιστεύω όμως οτι έχει παρόμοιες δυνάμεις αλλα για αλλού Οπου δεν θα έχει ανάγκη τον εκάστοτε για τίποτε
    Ομως στο διάστημα των 1816 ημερών η κυβέρνησή του έδωσε πολύτιμα μαθήματα Ενα εξ αυτών είναι οτι θα πρέπει να διαφυλάττεις την διακυβέρνησή σου με τους καλύτερους της πιάτσας στην διασφάλιση και στην επίλυση τέτοιων θεμάτων με το λιγότερο δυνατό κόστος …..Τα υπόλοιπα είναι η εκτίμηση σε ότι έχει παραμείνει δωρεάν αγαθό ….Καθώς οταν ασεβεις σαν λαός σαν κυβέρνηση σαν σύνολο τότε έρχονται οι κάθε λογής κίκιδες Και δίνουν δυστυχώς τα κατάλληλα μαθήματα Ομως
    Επρεπε απο πρίν να είχε παραιτηθεί Και να αφήσει κάποιον άλλον να κάνει τον φακίρη στην πολυδαίδαλη φιδοφωλιά απο την παράταξη μέχρι και τα εθνικά θέματα όπως και την οικονομία Στην θέση του κάποιος άλλος θα άφηνε τον απεχθή βάλτο με νύν και πρώην και θα έδεινε την καραμούζα σε οποιονδήποτε που πιστεύει οτι είναι ο καλύτερος γητευτής φιδιών Και ύστερα με το πρώτο αεροπλάνο της γραμμής θα έφευγε …ευχόμενος στους φακήριδες της παράταξης και της δημοσιας δοικησης καλή τύχη
    Τουλάχιστον να παρακαλάμε να τον δεχθούν κάπου στο εξωτερικό Ισως να είναι καλύτερο έτσι για εκείνον Αλλά ακόμη και έτσι η νδ να παραδώσει άμεσα τα κλειδιά της διακυβέρνησης σε κάποιον μεταβατικό για να ηρεμίσει ο κόσμος και ύστερα εκλογές Για να έχει ενα ευπρεπες τέλος

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

«Μπουρλότο» στο πολιτικό σύστημα μπας και παραμείνει ο Μητσοτάκης στην εξουσία

Ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης αναζωπύρωσε χθες με δηλώσεις του στον Βασίλη Σκουρή (Dnews) το ζήτημα της αλλαγής του...

Κι αποχαιρέτα την, την ΑΟΖ που χάνεις

Εν μέσω των ανακοινώσεων ότι μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν θα ξεκινήσουν συζητήσεις για ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, μια...

Όταν το παγκοσμιοποιημένο σύστημα τιμά τους ιμάντες του

Οι μέρες που πέρασαν  μας πρόσφεραν μπόλικο θέαμα με πολιτικό λούστρο,  επένδυσαν στη ματαιότητα στον μαρασμό και την πλήξη...

Η αιώνια επιστροφή των Γιρονδίνων

Παρά τις νεοϋορκέζικες παράτες, η κατρακύλα της μητσοτακικής ΝΔ συνεχίζεται και δεν υπάρχει κανένα φως, κανένας τρόπος αντιστροφής της...