Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*
Αν αθροίσει κάποιος τα ποσοστά Κεντροδεξιάς (Ν.Δ.) και πατριωτικής Δεξιάς στις πρόσφατες ευρωεκλογές στην Ελλάδα, θα καταλήξει στο 48,74%. Η ενωμένη ισχύς των δεξιών κομμάτων πέραν της Ν.Δ. καταλήγει στο θεαματικό 20,43%! Τα αποτελέσματα αποτελούν ισχυρό προειδοποιητικό ράπισμα προς το κυβερνών κόμμα (28,31%), που πήρε αποστάσεις από την ορθόδοξη βάση με την ψήφιση νόμων της woke ατζέντας, και αν διατηρηθούν σε αυτά τα επίπεδα τότε στις εθνικές εκλογές του 2027 είναι πολύ πιθανή μια κυβέρνηση συνεργασίας, μάλλον με το ΠΑΣΟΚ. Για τα κόμματα της πατριωτικής Δεξιάς αξίζει να αναφερθεί η τεράστια επιτυχία του Βελόπουλου με ποσοστό 9,30% και αυξητικές τάσεις, γεγονός που τον θέτει αναμφισβήτητα ως τον επικεφαλής του χώρου, και της Λατινοπούλου, που κατάφερε «στο νήμα» να εκλεγεί ευρωβουλευτής, ενώ έχει τόσο σύντομη πολιτική πορεία. Η πελώρια νίκη της οφείλεται στο θρακιώτικο πείσμα της και στην προσεγμένη επικοινωνιακή τακτική της.
Από την άλλη, κόλαφος ήταν η ετυμηγορία του λαού για την Αριστερά, όπου ο Κασσελάκης δεν έπεισε με τις ακατανόητες ναρκισσιστικές επικοινωνιακές του ενέργειες και καταβαραθρώθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ στο 14,92%, με πτωτικές τάσεις σε σπιράλ πολιτικής ανυπαρξίας και σίγουρα μονοψήφιο ποσοστό στις επερχόμενες εκλογές. Αν δεν λειτουργήσει το ένστικτο πολιτικής επιβίωσης στο πρώην κυβερνών κόμμα ώστε να αλλάξουν επικεφαλής, τότε η αφάνεια είναι σίγουρη. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εξαργυρώσει την κατά παράδοση τιμωρητική και χαλαρή ψήφο των ευρωεκλογών και έμεινε σε χλιαρά ίδια επίπεδα. Το ΚΚΕ, από την άλλη, κατάφερε και έφτασε στο εντυπωσιακό 9,25%, το οποίο αποτελεί και προσωπική επιτυχία του Κουτσούμπα.
Ο μεγάλος ηττημένος αυτών των εκλογών δεν είναι άλλος από τον συνηθισμένο πλέον την τελευταία δεκαετία: οι δημοσκοπικές εταιρίες έπεσαν εντελώς έξω στα ποσοστά, πριμοδοτώντας με τον συνηθισμένο τους τρόπο τα μεγάλα συστημικά κόμματα και απαξιώνοντας τα μικρότερα. Ειλικρινά, απορώ με τους επιστήμονες και τους στατιστικολόγους που εργάζονται σε τέτοιες εταιρίες, οι οποίοι ανέχονται τέτοια προφανή διαστρέβλωση της αλήθειας προς όφελος κάποιων πολιτικών επιτηδείων.
Στην Ευρώπη οι «ανώδυνες» για κάποιους πολιτικά αφελείς ευρωεκλογές προκάλεσαν πρόωρες εθνικές κάλπες σε Γαλλία και Βέλγιο, λόγω της ανόδου της πατριωτικής Δεξιάς, και έντονη πολιτική ανισορροπία για τον ίδιο λόγο και σε άλλες χώρες, όπως η Γερμανία. Αν και η φύση της κάλπης για το Ευρωκοινοβούλιο είναι αρκετά χαλαρή, αυτό δεν σημαίνει ότι τα μηνύματα που έστειλε είναι επουσιώδη και οι κυβερνήσεις μπορούν να τα αγνοήσουν.
*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)
Χρειάζεται να κάνει μεγάλη στροφή ο κ. ΠΘ, πράγμα που δεν θα του επιτραπεί, κυρίως από τη νεοφιλελεύθερη πτέρυγα και τους δυτικούς παράγοντες. Έτσι, θα περιοριστεί σε κάποιο ανούσιο ανασχηματισμό, ο οποίος θα προκαλέσει περαιτέρω μη διαχειρίσιμους τριγμούς. Υπό αυτό το πρίσμα, επανέρχεται το σενάριο ταχείας δραπέτευσης του κ. ΠΘ και της στενής παρέας του, είτε στη θέση της Ούρσουλα, είτε του αγαπητού Στόλτενμπεργλ.