Το θέμα δεν αφορά μόνο την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, αλλά και την ευρωπαϊκή, καθώς σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη -το 93%- είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους
Του Ιωάννη Χατζηθεοδοσίου*
Το Σάββατο, 25 του μήνα, θα διεξαχθεί μία από τις σημαντικότερες εκδηλώσεις του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών.
Κεντρικός ομιλητής θα είναι ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας Φρανσουά Ολάντ, κάτι που αποτελεί τιμή για το επιμελητήριό μας αλλά και για όλη την επιχειρηματική κοινότητα, καθώς πρόκειται για έναν πολιτικό που πρωταγωνίστησε σε ευρωπαϊκό επίπεδο κατά την ταραγμένη περίοδο της ελληνικής οικονομικής κρίσης. Στο συνέδριο συμμετέχουν, επίσης, πολιτικοί αρχηγοί -συγκεκριμένα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. Νίκος Ανδρουλάκης και ο πρόεδρος της Νέας Αριστεράς Αλέξης Χαρίτσης, υπουργοί, ευρωβουλευτές και υποψήφιοι ευρωβουλευτές, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, Έλληνες και ξένοι εκπρόσωποι της επιχειρηματικής και της επιμελητηριακής κοινότητας, καθώς και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Στο 2ο Πανευρωπαϊκό Συνέδριο Επιχειρηματικότητας, το οποίο συνδιοργανώνουμε με τη ΓΣΕΒΕΕ και τον Economist, θα εξεταστεί η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και θα αναζητηθούν οι κατάλληλες λύσεις που θα μπορούσαν να δώσουν προοπτικές ανάπτυξης αυτού του μεγέθους των επιχειρήσεων. Το θέμα δεν αφορά μόνο την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, αλλά την ευρωπαϊκή, καθώς σήμερα η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ευρώπη -το 93%- είναι επιχειρήσεις με λιγότερους από 10 εργαζομένους.
Ως Επιμελητήριο δίνουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στην εφαρμογή ευρωπαϊκών πολιτικών για την ενίσχυση των ΜμΕ, για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των μέτρων που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο έχει προηγουμένως αποφασισθεί στις Βρυξέλλες και ο δεύτερος είναι ότι αυτή τη στιγμή οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες -ειδικά σε αυτές του ευρωπαϊκού Νότου- αντιμετωπίζουν κοινά προβλήματα, που απαιτούν δραστικές λύσεις.
Σε μία εποχή με τόσες πολλές -αλλά κυρίως σοβαρές- προκλήσεις, κρίνουμε αναγκαίο η επόμενη ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να διαμορφώσει μια ολιστική προσέγγιση στα θέματα που αφορούν τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα. Αυτό αναμένεται να αναδειχθεί κατά τη διάρκεια του πανευρωπαϊκού συνεδρίου μας.
Αν δεν φροντίσουμε να θωρακίσουμε τις επιχειρήσεις μας και να τις ενισχύσουμε για να μπορέσουν στη συνέχεια να αναπτυχθούν, τότε τα προβλήματα που θα κληθούμε να διαχειριστούμε -τόσο ως χώρα όσο και ως Ένωση- θα είναι πολύ πιο δύσκολα. Οπότε δεν πρέπει να αφήσουμε να χαθεί άλλος χρόνος. Ταυτόχρονα, είναι ανάγκη να θέσουμε στα ευρωπαϊκά όργανα την ανάγκη για ενίσχυση της ροής πόρων προς τις ΜμΕ και τις επενδύσεις σε νέες τεχνολογίες, αλλά και περισσότερες παρεμβάσεις για την απλούστευση του ρυθμιστικού και του διοικητικού περιβάλλοντος, καθώς και εφαρμογή πολιτικών για την ενίσχυση της ενιαίας αγοράς και της κοινής εμπορικής πολιτικής.
*Πρόεδρος ΕΕΑ και επίτιμος διδάκτωρ ΠΑ.ΠΕΙ.
Ραχοκοκκαλιά της οικονομίας είχε πει για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ο Ανδρέας, είχε γίνει τότε και νούμερο επιθεωρήσεων. Μεγάλη η συμβολή τους στην απασχόληση και το ΑΕΠ.
Αυτές ήταν και οι δικαιούχοι των ευρωπαϊκών επιδοτήσεων, άμεσα όμως έχουν πρόσβαση και οι μεγάλοι με εταιρίες μπαμπούσκες, ακούσαμε για επιχορήγηση επένδυσης Ά Υλών φαρμάκων στην Κορινθία.
Όμως, οι πολυεθνικές και οι μεγάλες επιχειρήσεις προσαρμόστηκαν καλύτερα στο επιχειρηματικό περιβάλλον, όσο και αν φαίνεται οξύμωρο.
Έχουν συνέχεια και εξαπλώνονται σαν τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, η δε μικρομεσαία εξαρτάται αποκλειστικά από τον επιχειρηματία και την επιτυχή διαδοχή του.
Φορολογικά υποζύγια οι μικρομεσαίες, μακρυά από φόρους οι πολυεθνικές.
Ελέγχουν τους παραγωγούς οι μεγάλοι του λιανεμπορίου, ελέγχονται όμως οι αντίστοιχοι μικρομεσαίοι.
Οι μεγάλοι επηρεάζουν εθνικά και διεθνή κέντρα πολιτικών αποφάσεων, όμως οι μικρομεσαίοι αρμενίζουν σαν βαρκούλα σε ταραγμένο πολιτικά ωκεανό και χάνουν εύκολα τον προσανατολισμό τους.
Οι μεγάλοι του εμπορίου εκτοπίζουν τους μικρούς παραγωγούς, συνεργάζονται σχεδόν αποκλειστικά με μεγάλους με ανώνυμα προϊόντα.
Τελικά, αντί να δουλεύουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των καταναλωτών, τους μετατρέπουν σε δεσμώτες.
Τρανό παράδειγμα η ενέργεια και η πολιτική της χώρας ( κυβέρνηση & μέρος αντιπολίτευσης)
υπέρ των ντόπιων και ξένων ολιγαρχών.