Έτοιμοι να τα «βρουν» ήταν Ρώσοι και Ουκρανοί

Η «Welt Am Sonntag» αποκάλυψε έγγραφο που καταρρίπτει το δυτικό αφήγημα για την αρχή του πολέμου – ΗΠΑ, Βρετανία και ΝΑΤΟ με την ανοχή των Ευρωπαίων «εταίρων» υπονόμευσαν την ειρήνη

Της Μαρίας Δεναξά

Ένα 17σέλιδο μυστικό έγγραφο, που θα μπορούσε να είχε τερματίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία πριν καλά καλά ξεκινήσει, δημοσιεύεται το τελευταίο διάστημα στον ευρωπαϊκό Τύπο. Παρόλο που φαίνεται πως υπήρχε έδαφος συμβιβασμού, οι Αγγλοσάξονες (ΗΠΑ – Βρετανία) και το ΝΑΤΟ, με την ανοχή των Ευρωπαίων «εταίρων», υπονόμευσαν όποια ειρηνευτική προσπάθεια.

Όσοι ήταν ελάχιστα ενημερωμένοι γνώριζαν αυτή την εξέλιξη, καθώς είναι ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν που κατά καιρούς έχει αναφερθεί στο έγγραφο αυτό, όπως κατά τη διάρκεια συνάντησης με ομάδα ηγετών αφρικανικών χωρών ή πιο πρόσφατα στη συνέντευξη που παραχώρησε στον δημοσιογράφο Τάκερ Κάρλσον. Όμως, η επιβαλλόμενη λογοκρισία από την παγκοσμιοποιημένη κλίκα που φαίνεται να προτιμά τους χιλιάδες νεκρούς εμπόδισε τη μετάδοσή της.

Η συμφωνία λοιπόν μπορεί να ήταν καλή για την ειρήνη, αλλά καθόλου κακή για όλους εκείνους τους δυτικούς ολιγάρχες που ευνοούνται από την υπεξαίρεση δισεκατομμυρίων, την αισχροκέρδεια και την πώληση στρατιωτικού εξοπλισμού. Αφήστε δε που οι αγωγοί NordStream θα ήταν ακόμη σε λειτουργία!

Συμφωνία μόνιμης ουδετερότητας

Το απόρρητο έγγραφο, που αποκάλυψε η γερμανική εφημερίδα «Welt Am Sonntag», αναφέρει πως Ρώσοι και Ουκρανοί διαπραγματευτές είχαν συντάξει ένα σχέδιο συμφωνίας το οποίο συζητούσαν μέχρι τις 15 Απριλίου 2022. Όπως προκύπτει, οι δυο εμπόλεμες πλευρές είχαν συμφωνήσει σε μεγάλο βαθμό στους όρους για τον τερματισμό της αιματοχυσίας. Συγκεκριμένα, η Ουκρανία είχε αποδεχθεί μια μόνιμη ουδετερότητα, είχε παραιτηθεί από τη φιλοδοξία της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, είχε απαρνηθεί την παραγωγή και παραλαβή πυρηνικών όπλων και είχε υποσχεθεί να μην παρέχει υποδομές σε άλλες χώρες. Επιπλέον, το Κίεβο φαίνεται ότι είχε υποσχεθεί να καταβάλει προσπάθειες για την απαγόρευση του φασισμού, του ναζισμού και του επιθετικού εθνικισμού.

Σε αντάλλαγμα, η Ρωσία είχε δεσμευτεί να μην επιτεθεί ξανά στην Ουκρανία και να αποσύρει τα στρατεύματά της, αλλά όχι από την Κριμαία και από μέρος του Ντονμπάς. Η Μόσχα είχε συμφωνήσει ότι τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η ίδια η Ρωσία- θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας.

Οι «εγγυήτριες χώρες» θα έπρεπε να υποστηρίξουν το Κίεβο στο δικαίωμά του στην αυτοάμυνα το πολύ για τρεις ημέρες εάν ξεσπούσε ένοπλη σύγκρουση. Σύμφωνα με την «Die Welt», oι ΗΠΑ, η Βρετανία και η Γαλλία υποσχέθηκαν στήριξη, αλλά δεν ήθελαν να δώσουν εγγυήσεις. Λίγες μόνο λεπτομέρειες απέμεναν να διευθετηθούν, όπως το ακριβές χρονοδιάγραμμα για την αποχώρηση της Ρωσίας από τα κατεχόμενα εδάφη και ένα δημοψήφισμα σχετικά με το καθεστώς των αμφισβητούμενων περιοχών.

Η ειρήνη δεν είναι το ζητούμενο

Τότε ήταν όμως που παρενέβη ο τότε πρωθυπουργός της Βρετανίας, Μπόρις Τζόνσον, για να τορπιλίσει τη συμφωνία επιδιώκοντας την πολιτική του επιβίωση. Όταν, στις 9 Απριλίου 2022, επισκέφθηκε το Κίεβο δήλωσε ότι το Λονδίνο και η Δύση δεν ήταν έτοιμα να συνάψουν συμφωνία και πως ο ίδιος δεν θα υπέγραφε «τίποτα» με τον Πούτιν. Φέρεται δε ότι έπεισε τους Ουκρανούς να μη συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις, αλλά να συνεχίσουν να πολεμούν. Λίγο αργότερα, η ουκρανική αντιπροσωπία απέρριψε όλες τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε. Συμφωνίες που ακόμη και σήμερα είναι συμφέρουσες και για τις δυο πλευρές, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, παρά την επικράτηση των Ρώσων στο πολεμικό μέτωπο.

Ωστόσο, ούτε στις μέρες μας η ειρήνη είναι το ζητούμενο για Αγγλοσάξονες και Ευρωπαίους «εταίρους», που έχουν καταστήσει την Ουκρανία το 28ο ανεπίσημο μέλος της Ε.Ε. Πρόσφατα συμφώνησαν να καταβάλουν επιπλέον 50 δισεκατομμύρια ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια στο νέο προστατευόμενο μέλος τους. Ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν αναλογιστεί κανείς ότι ο λογαριασμός για την ένταξη της χώρας στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα μπορεί να ξεπεράσει τα 186 δισεκατομμύρια ευρώ, συν την ευρωπαϊκή στρατιωτική βοήθεια, που έχει ήδη ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ μόνο για το 2023.

Φαραωνικά ποσά, που θα ήταν πολύ πιο χρήσιμα αλλού, σε μια εποχή που, μεταξύ άλλων, ο πληθωρισμός εκτοξεύεται και η αγοραστική δύναμη υποχωρεί. Αλλά φαίνεται πως για τις ηγεσίες μας αυτά είναι λεπτομέρειες! Τις ευχαριστεί περισσότερο να παριστάνουν τους ψευτοήρωες απέναντι στη Ρωσία και να καμαρώνουν τον ηθοποιό Ζελένσκι!

  1. Είναι γνωστό αυτό. Όμως δεν υπήρχε περίπτωση να γυρίσει έχοντας υπογράψει παράδοση εδαφών.

    “Θα κρέμεται σε κανα δένδρο στην κεντρική Λεωφόρο του Κιέβου”

    ήταν η δήλωση του επικεφαλής του εθνικιστικού Δεξιού Τομέα όταν έγιναν γνωστά τα περί συνθηκολόγησης. Η δήλωση υπάρχει παντού.

    Άλλωστε αυτοί πολεμούν. Στους άλλους δεν πέφτει λόγος.

    Το έγγραφο διαψεύδεται εμπράκτως από την μαχητικότητα και την αστείρευτη αντοχή των Ουκρανών να απελευθερωθούν από τον ιμπεριαλιστή που τους συμπεριφερόταν πάντα σαν σε “φτωχούς συγγενείς” είτε λεγόταν Τσάρος είτε Μ. Αικατερίνη είτε Μπολσεβίκος είτε Πούτιν.

  2. Να γίνουν γνωστά και όλα όσο είχαν επενδύσει μέσα στην Ουκρανία, πολυεθνικές εταιρίες, πολεμικές κατασκευαστικές εταιρίες – (Βιολογικά όπλα), επίσης ότι από βάθος χρόνου στην Ουκρανία έχουν εδραιωθεί μυστικές βάσεις εξοπλισμένες και χρηματοδοτούμενες από τη CIA και άλλες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, με σκοπό όπως «παρέχουν πληροφορίες για στόχους πυραυλικών επιθέσεων, ελέγχουν υπό παρακολούθηση τις κινήσεις των ρωσικών στρατευμάτων και συνδράμουν στην υποστήριξη δικτύων κατασκοπείας.
    Να απαντήσει ο Ζελένσκι στη δήλωση Πούτιν ξέρει γιατί έγινε η ειδική στρατιωτική επιχείρηση.
    Ελλιπής ενημέρωση, ασθενής αντίδραση έως καθόλου από την διεθνή κοινή γνώμη, κάποιο μήνυμα έχουν να δώσουν σχετικά με όλα όσα παίχτηκαν εις βάρος της χώρας Ουκρανίας.
    Ουδόλως επίσης απέχει από το γεγονός ότι με την διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης η μόνη μεγάλη χώρα που επέλεξε απεξάρτηση με απώτερους άλλους σκοπούς.
    Εντάξει αποδοχή ως προς τα συμφέροντα, αποδοχή ως προς τις επιδιώξεις, αλλά αυτή η ανελέητη σφαγή κυρίως απλών πολιτών δεν μπαίνει σε όρια λογικής.
    Όπως επίσης στην Ουκρανία πολέμησαν τόσοι πολλοί ξένοι μισθοφόροι που αγνοεί η διεθνής κοινή γνώμη τις προϋποθέσεις τόσο ως προς την επιλογή, όσο και ως το όφελος.
    Μέσα λοιπόν από το σκοτάδι, δεν γίνεται ούτε η άποψη να παραμένει σταθερή, ούτε και η αλήθεια να λάμψει ως προς την δίκαιη, η, την μη δίκαιη πλευρά.
    Με πολλά κενά, με πολλές πληροφορίες χωρίς έως καθόλου σαφήνεια, το συμπέρασμα, παίχτηκαν πολλά σε αυτή την χώρα και ο κερδισμένος κάποτε θα δώσει στην ιστορία κάποια μορφή αντικειμενικής αλήθειας.
    Και ο επίλογος τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ -οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Γαλλία, η Κίνα και η ίδια η Ρωσία- θα μπορούσαν να δώσουν στην Ουκρανία πλήρεις εγγυήσεις ασφαλείας,
    στο σήμερα εμφανίζουν τεράστιες διαφορές, από άποψη ισχύος και οικονομικής σταθερότητας ώστε να επιτρέπει σε κάθε ελεύθερη σκέψη να προκαλεί ερωτήματα και αμφιβολίες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Προς νέα εισβολή της Τουρκίας στη Συρία;

Ο Ερντογάν το τελευταίο διάστημα δεν παραλείπει να τονίζει ότι το Ισραήλ πρόκειται να επιτεθεί στην Τουρκία. Αντίστοιχη δήλωση...

Mια πυρηνική αντιπαράθεση θα είχε μόνο ηττημένους…

Κι αν τελικά όλα όσα συμβαίνουν στον δυτικό κόσμο είναι ένας από κοινού αντιπερισπασμός των κυβερνήσεών μας, που αποτελούνται...

Άνοιξε το κουτί της Πανδώρας και παγίδευσε τον Τραμπ

Όταν προχθές αμερικανικοί πύραυλοι μεγάλου βεληνεκούς έπεσαν μέσα στη Ρωσία, οι ΗΠΑ διέβησαν τον Ρουβίκωνα. Χθες και το Λονδίνο...

Ένας τελειωμένος παζαρεύει την ήττα του

Και τι δεν έχει ζήσει αυτό το θρυλικό χακί μακό του προέδρου Ζελένσκι. Συναντήσεις με παγκόσμιους ηγέτες, επίσημες ομιλίες...