Του Μανώλη Κοττάκη
Ο τρόπος που κινούνται τα κόμματα ενάμιση μήνα πριν από τις ευρωεκλογές αλλά και γενικότερα όλο το πολιτικό σύστημα δείχνει πως κανείς δεν κατάλαβε τίποτα απ’ ό,τι συνέβη στον δεύτερο γύρο των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου. Τα ίδια εργαλεία χρησιμοποιήθηκαν και τότε: φόβος, εκβιασμοί, παροχές, διαβολή, τρομοκρατία. Αλλά το μήνυμα εστάλη. Οι πολίτες αγνόησαν τις πρακτικές των κομμάτων.
Παρά ταύτα, η συμπεριφορά του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος σήμερα είναι τέτοια, ώστε πολιτεύεται σαν να μην παρέλαβε ποτέ το μήνυμα του Νοεμβρίου. Σαν να έσκισε τον φάκελο με το μήνυμα που απευθυνόταν στον παραλήπτη. Σαν να μη θέλει να ακούσει τις λέξεις «διαφθορά», «αναποτελεσματικότητα», «οικογενειοκρατία», «ανισότητες», «φτώχεια», «αδικία» που έπεσαν στην κάλπη.
Το χειρότερο δε είναι ότι η κατάσταση του ασθενούς παροξύνεται. Αντί να βελτιώνεται. Αρνείται να συμβιβαστεί με την ασθένειά του και να του χορηγηθεί θεραπευτική αγωγή.
Θέλω να σταθώ σε ένα δύσκολο παράδειγμα των τελευταίων ημερών, στο οποίο ο κυρίαρχος πολυκομματισμός έδωσε διαγώνισμα για να αποδείξει ότι είναι αποξενωμένος από την πραγματικότητα.
Μετά την αποβολή του κόμματος των «Σπαρτιατών» από τις ευρωεκλογές οι ηγεσίες των κομμάτων Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε δημόσιους διαγωνισμούς για να πείσουν ποιος απ’ όλους θα αποδοκιμάσει περισσότερο 250.000 Έλληνες που έτυχε να ψηφίσουν το 2023, εννιά μήνες πριν, το κόμμα αυτό. Από το οποίο και μας χωρίζει άβυσσος. Ιδιαίτερα για τον τρόπο που μεταχειρίστηκε μετεκλογικά τη λαϊκή εντολή στο Κοινοβούλιο και την εξευτέλισε.
Νέα Δημοκρατία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν έδωσαν μάχη για να χαρακτηρίσουν μαζί και τους 250.000 πολίτες που ψήφισαν αυτό το κόμμα φασίστες, αλλά και για να δηλώσουν ότι δεν θέλουν αυτές τις ψήφους τις οποίες θεωρούν ακραίες.
Η ένταση της χλεύης με την οποία «προσέγγισαν» αυτούς τους χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι ζουν δίπλα μας, έδωσε την εντύπωση ότι τα κόμματα αυτά είναι ανά πάσα στιγμή έτοιμα να αποβάλουν από το εκλογικό σώμα, αν τους δοθεί η νομοθετική δυνατότητα, τους ψηφοφόρους του «Σπαρτιατών».
Έδωσαν την εντύπωση ότι έχουν την επιθυμία να τους εντοπίσουν έναν έναν, να τους βάλουν την ταμπέλα «ναζί», να τους οδηγήσουν σιδηροδέσμιους στη φυλακή, να τους αφαιρέσουν τα πολιτικά δικαιώματα και να τους αποκλείσουν από τις εκλογές. Και ν’ απαλλαγούν για πάντα από το ανεπιθύμητο «άγος».
Αυτό ακριβώς έδειξε η συμπεριφορά τους. Το γεγονός ότι ένα κομμάτι του εκλογικού σώματος, το οποίο κυμαίνεται από 7% έως 9% σταθερά από το 2012, μέχρι σήμερα δεν αλλάζει τη γνώμη του και ψηφίζει αντιπολιτικά, είτε τα κόμματα που ψηφίζει βρίσκονται στη φυλακή είτε αποκλείονται από την κρατική χρηματοδότηση ή αποκλείονται από τους τηλεοπτικούς σταθμούς και η φωνή τους διακινείται μόνο μέσα από τα social media, ή από τις εκλογές, αυτό δεν λέει τίποτα ως προς το φαινόμενο στο κυρίαρχο πολιτικό μας σύστημα.
Απλώς βιάζεται να ξεμπερδέψει μαζί τους. Αλλά δεν ξεμπερδεύει. Και όχι μόνο δεν ξεμπερδεύει, αλλά σταδιακά, όχι μόνο με κορμό τους «Σπαρτιάτες» αλλά και τα υπόλοιπα κόμματα που βρίσκονται στα δεξιά τους, αρχίζει και ασπάζεται τη ρητορεία τους.
Ήδη το ταμπού «θρησκεία» έχει σπάσει. Έσπασε στην Αριστερά που έστω υποκριτικά ο αρχηγός της δηλώνει ότι πιστεύει στα θαύματα και στους αγίους, έσπασε στο Κέντρο, όπου υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κάνει καμπάνια με το σύνθημα «πατρίδα, θρησκεία, οικογένεια», σε λίγο θα σπάσει και στην Κεντροαριστερά.
Από τη μία λοιπόν θέλουν να τους αποδοκιμάσουν πολιτικά και να τους εξαφανίσουν από προσώπου Γης, και από την άλλη, επειδή ξέρουν ότι οι άνθρωποι ψάχνουν από κάπου να πιαστούν, διαδίδουν τις ιδέες τους.
Αν θέλαμε λοιπόν να χρησιμοποιήσουμε δύο λέξεις για το πολιτικό μας σύστημα, αυτές θα είναι: ιδανικοί αυτόχειρες.
Πιστεύουν τα ψέματα που τους λένε οι δημοσκοπήσεις και δεν προσπαθούν να πιάσουν τον σφυγμό του μέσου Έλληνα.
Στις εκλογές του Ιουνίου θα καταλάβουν τι σημαίνει να υποτιμάς το εκλογικό σώμα. Όλοι.
Αφού πρώτα σπάσει επόμενο βήμα τα σχόλια για στην Κεντροαριστερά.
Εκφράζω καθαρά προσωπική αντίληψη όπως την έχω διαμορφώσει από όλα όσα συμβαίνουν γύρω μας και εντός και εκτός της χώρας.
Πρώτο πεδίο: Η παρούσα βουλή απολαμβάνει την εκλογή της με όσο το δυνατόν περισσότερη διάρκεια.
Δεύτερο πεδίο: Η πολιτική στην χώρα μας παραμένει κατευθυνόμενη και ελεγχόμενη από ιδρύσεως κράτους.
Από αυτό το μέτωπο πασχίζουν να διατηρήσουν την κυβέρνηση η δυνατόν ολοκλήρωση
τετραετίας. Αλλά παράλληλα ετοιμάζουν δυνατή επιβολή νέου προσώπου ώστε να τους
ικανοποιεί, να τους εκφράζει, να τον έχουν δικό τους άνθρωπο.
Τρίτο πεδίο: Οι γεωπολιτικές αλλαγές δεν έχουν δώσει καθαρό βάδισμα ως προς τις εξελίξεις και την
σταθερότητα. Αυτό επηρεάζει πολύ τα γεννητούρια του νέου πολιτικού φορέα που καραδοκεί
αλλά καθυστερεί.
Τέταρτο πεδίο: Με ερώτηση παρακαλώ, έχει δυνατότητες μια επόμενη κυβέρνηση μονοκομματική να
σηκώσει το βάρος σε όλα τα προβλήματα του μεγέθους που βαραίνουν την χώρα?
Πέμπτο πεδίο: Ως χώρα της Ευρωζώνης πόσες οι πιθανότητες επιβίωσης της Ε.Ε. και του ευρώ την ώρα που
θα σημάνει τέλος στον πόλεμο Ρωσία-Ουκρανία , Παλαιστίνη-Ισραήλ.
Με την ευχή το εκλογικό σώμα να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων, να μην παρασυρθεί, να μην λυγίσει,
αφουγκράζεται και αναμονή.
Εν έτει 2024 ο μέσος έλληνας ακόμα τρώει γιαχβέ και γιεσουάχ και κινείται βάσει δοξασιών νομάδων της ερήμου.
Η παρούσα βουλή πλήν εξαιρεσεων μας έδειξε μια άκρως ωφέλιμη εικόνα Με πολλές σκοτεινές αλήθειεςΜικρές οδυνηρές αλλά ζωτικής σημασίας Για το μέλλον Οπότε τίθενται τα εξής ερωτήματα
Ποιοι είναι αυτοί οι άνθρωποι;
Εργαστηκαν ποτέ στην ζωή τους ; Τι επαγγέλονται ;
Επίσης:
Πόσο είναι ο μισθός ενός βουλευτή;
Εχετε σκεφτεί το εργασιακό περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται ενας βουλευτής; Εχετε συγκρίνει το περιβάλλον και τις απολαβές σε σχέση με το δικό μας /σας περιβάλλον ; Αν έχει κληθεί να ψηφίσει για ένα καυτό ζήτημα πιστευετε πραγματικά οτι θα διακινδύνευε όλα αυτά ;
Μήπως έχετε σκεφτεί εαν ενας βουλευτής πρωτίστως υπολογίζει με βάση τα κεκτιμένα του ; Συμπραξη βουλευτών με κριτήριο τα προσωπικά τους κεκτιμένα; Σε μορφή κομματικών σχηματισμών;
Οπότε Στην θέση του διακινδευονται πολλά Κυρίως τα συμφεροντά του Και όχι τα δικά σας/μας Το μόνο που βοηθούσαμε όλα αυτά τα χρόνια ήταν στο να τακτοποιήσουμε τυχάσπαρτους που το μόνο που ηθελαν ήταν να τακτοποιηθούν προσωπικά Ομως για να γίνει αυτό ήθελαν την ψήφο μας Και η τελευταία ήταν το χρυσό εισητήριο για την τελιοποίηση της προσωπικής τους διαβίωσης και εξέλιξης Εις βάρος όλων εμάς εκτός και εαν πολλοι εξ ημών αποκόμισαν ωφέλη Και καλά έκαναν -Επαιξαν και κέρδισαν με όρους συναλλαγών
Τέλος έχετε δει εκει μέσα ανθρώπουςσαν εμάς ;
Αν απαντήσετε σε αυτά τα ερωτηματα τότε θα καταλάβετε γιατί έχουμε μια τέτοια βουλή Πλήν εξαιρέσεων