Ο λογαριασμός έρχεται «φουσκωμένος και πύρινος»

Του Κώστα Πρώιμου

Μα καλά, δε θυμάται κανείς τι συνέβη πέρσι το καλοκαίρι; Που στην όμορφη (για πόσο ακόμη) χώρα μας αποτεφρώθηκαν τεράστια δάση όπως το μοναδικό της Δαδιάς στον Έβρο και λίγο έλειψε να καεί ολόκληρο το «σμαραγδένιο νησί» της Ρόδου; Ξεχάσαμε ότι οι φωτιές κάψανε πράσινο και περιουσίες σε προάστια της Αθήνας; Μόλις λίγα χιλιόμετρα από την πλατεία Ομονοίας; Και νεκρούς είχαμε!

Η  τεράστια επικοινωνιακή μηχανή πολτοποίησης της λογικής που, λειτουργεί για να εξυπηρετεί μικροκομματικά οφέλη και να εγκαθιδρύει ηγεμονίες επέβαλε στη συνείδηση του μέσου πολίτη ένα νέο παράλογο αφήγημα: Με τον Μητσοτάκη μετράμε στρέμματα και όχι πολλούς νεκρούς. Όσο και αν μερικούς ενοχλήσει αυτό που θα παραθέσουμε παρακάτω δεν παύει ωστόσο να συνθέτει τη σκληρή αλήθεια: Τα δεντράκια χωρίς εμάς στον πλανήτη, θα περνάνε φίνα, θα αυξάνουν και θα πληθαίνουν διότι απλούστατα ούτε κάποιος ανόητος, απρόσεκτος, είτε σαλταρισμένος θα υπάρχει για να τα κάψει, ούτε έπιπλα θα κινδυνεύουν να απογίνουν, ούτε θα τα κόβουν κατά εκατομμύρια για να κατασκευάσουν δρόμους και πόλεις εις το όνομα μιας ανερμάτιστης ψευδο-ανάπτυξης.

Εμείς όμως, η φύρα αυτής της κακόμοιρης Γης, χωρίς τα δεντράκια δε μπορούμε να ζήσουμε ούτε δύο λεπτά! Οπότε, βολικοί και «ανθρώπινοι» ακούγονται οι όποιοι πολιτικοί παραλογισμοί περί της κρατικής και επιχειρησιακής μέριμνας για τις πολύτιμες ζωούλες μας (κατά το δοκούν) αλλά: Κύριοι αρμόδιοι, αρχίστε να επενδύετε σοβαρά κονδύλια και για τη σωτηρία των πραγματικών πνευμόνων της ύπαρξής μας γιατί δεν τα βλέπουμε καθόλου καλά τα πράγματα.

Πήγε ο άλλος στον Καναδά, ώστε να παραγγείλει πυροσβεστικά αεροσκάφη τα οποία θα παραλάβουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων μετά από ένα χρόνο και αν, διότι υπάρχουν συγκεκριμένοι όροι στη σχετική σύμβαση, όταν η κατάσταση με τις δασικές πυρκαγιές επιδεινώνεται ραγδαία καθώς έχει αρχίσει να καίγεται το σύμπαν από τον Μάρτιο. Πώς θα τη βγάλουμε μέχρι τον προσεχή Οκτώβριο; Παραθέτουμε την απολίτικη αυτή κίνηση και  συνάμα άστοχη επιλογή του κυρίου Μητσοτάκη για να αντιληφθούν (όσοι μπορούν και θέλουν βέβαια) πως οι ανθρώπινες ζωές και η προστασία των εναπομεινάντων δασών τους ενδιαφέρουν μόνο στα λόγια.

«Φωνάζουν» οι πυρομετεωρολόγοι και οι συναρμόδιοι επιστημονικοί φορείς, ότι τα πράγματα εφέτος θα είναι όχι σκούρα αλλά «μαύρα» αν συνεχίσουν να εξελίσσονται άσχημα οι καιρικές συνθήκες στη χώρα μας. (Μποφόρ, υψηλές θερμοκρασίες και ξηρασία.)

Τι να κάνουμε όμως… Ο ραγιάς είναι ιστορικά πάντα προβλέψιμος και εύκολα χειραγωγήσιμος. Δεκάρα δε δίνει ακόμη και αν στα Τέμπη χάθηκε το παιδί του γείτονα, αν σε μια πυρκαγιά πέθανε η γυναίκα του από πάνω στην πολυκατοικία, αν οι διπλανοί του δεν έχουν να φάνε. Σκοτίστηκε κατά βάθος αν κάηκε το εξοχικό του ξαδέρφου του ή αν εξαϋλώθηκε ένα παρθένο δάσος στην ίδια του τη χώρα. Ακόμη και αν ο ίδιος πάθει κακό από κυβερνητικές παραλείψεις θα κλαψουρίσει λίγο σαν το σκυλάκι και έπειτα θα ξανακάνει χαρούλες στους κακοποιητές του. Θα βρουν τρόπο δαύτοι και θα τον «εξαγοράσουν». Ουκ ολίγα τα τρανταχτά  παραδείγματα, με τους δικαστικούς λειτουργούς, τους δημοσιογράφους, τους πολιτικούς. Τους αναρίθμητους ανεγκέφαλους ψηφοφόρους…

ΥΓ. Επειδή κανείς μας δεν είναι άμοιρος ευθυνών, είτε «πυροβολούμε» τα πόδια μας ψηφίζοντας μοιραία τους χειρότερους είτε «αυτομαστιγωνόμαστε» με το να μην προσερχόμαστε συνειδητά στις κάλπες καθώς με το να απέχουμε τιμωρούμε επί της ουσίας μόνο τον εαυτό μας και όχι το Σύστημα, ο λογαριασμός των πεπραγμένων της τελευταίας πεντηκονταετίας έρχεται τάχιστα, «φουσκωμένος και πύρινος».

Δυστυχώς, τούτη τη φορά αναμένεται να διαμοιραστεί σε όλους μας ανεξαιρέτως, πλούσιους, φτωχούς, έξυπνους και χαζούς, καλούς και κακούς, διότι όλα τα σημάδια δείχνουν πως ελάχιστοι θα μπορούν απλά να «κάτσουν πίσω» και να απολαύσουν…

  1. Για τα canadair είχα διαβάσει ότι το εργοστάσιο όπου τα παράγουν θα λειτουργήσει μονάχα εάν συμπληρωθεί αρκετός αριθμός παραγγελιών από διάφορα κράτη. Θα μου φάνει έως και θαύμα να παραλάβει το ελληνικό κράτος αεροπλάνο σε ένα δύο χρόνια. Έχει αλλάξει δε και ο τρόπος αντιμετώπισης γενικά. Στην Κίνα χρησιμοποιούν πολύ τα drones για εποπτεία και πρόληψη π.χ.

  2. Τα drones είναι το μέλλον και στη δασοπυρόσβεση / πρόληψη πυρκαγιών.. αλλά τα καλύτερα είναι κινέζικα, οπότε στη λάθος πλευρά της ιστορίας…χαχα..
    Όσο για τους ψηφοφόρους, τι να κάνουν οι ερμοι?? Αφού μέχρι και στο “αιρετικό” antinews άρχισαν μερικοί (που κατά καιρούς φιλοξενείτε και άρθρα τους) δειλά δειλά να προβάλλουν το ερώτημα / ψευδο-δειλλημμα “και για να ερθει ποιος?”

  3. Να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη την οργή, την αγανάκτηση, την πικρία, την κοροϊδία.
    Αυτό το άτομο που δεν έχει τίποτα να χάσει, που η ζωή του πλημμυρίζει από ανέχεια-ανέχεια-ανέχεια
    δεν δύναται να σκεφτεί ούτε κλιματική αλλαγή, ούτε οξυγόνο, ούτε ζωή στο αύριο.
    Η χώρα μας σήμερα τι έχει να δώσει ώστε να καταλαγιάσει και ο θυμός και η πικρία.
    Τα ΜΜΕ ας αλλάξουν πρόγραμμα, ας κάνουν τεράστιες προσπάθειες ότι προλάβουν, όπως περισώσουν.
    Από Απρίλιο αυτά τα πύρινα μέτωπα, τι μήνυμα έχουν να δώσουν μέχρι και τον Σεπτέμβριο -Οκτώβριο?
    Τα μέσα Πυρόσβεσης βοηθούν αλλά δεν καλύπτουν πλήρως τα φαινόμενα όταν υπάρχει μεγάλη έξαρση, πολλά μέτωπα, περιοχές δύσβατες.
    Η χώρα μας δεν παρέχει την πολυτέλεια όπως διαθέτει υλικό σε πλεονασμό.
    Διαρκής -επαναλαμβανόμενη ενημέρωση προς τους πολίτες.
    Καθαρισμός αγροτεμαχίων, δρόμων, διάνοιξη ζώνες πρόσβασης, διαρκής επαγρύπνηση και ο θεός βοηθός.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ

Είναι προφανές, τόσο από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2024 όσο και από όλες τις δημοσκοπήσεις του επομένου εξαμήνου,...

Έτος προδοσίας

Δυστυχώς το 2025 έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτά που γράφαμε (Μόνο από δεξιά μπορεί να υπάρξει ισορροπία)...

Νέα χρονιά σε αχαρτογράφητα νερά

Με ανάμεικτα συναισθήματα φεύγει σε λίγες ώρες η χρονιά, αλλά και με πολλές αβεβαιότητες και αγωνίες ετοιμαζόμαστε να «καλωσορίσουμε»...

Η ήττα της ενημέρωσης και ο θόρυβος της ανανέωσης

Τρία είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει: Η μεγάλη ήττα της δημοσιογραφίας και των εταιριών δημοσκοπήσεων στις...