Οι σύντροφοι του Αλέξη, με πρώτο τον Πολάκη, βιάστηκαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του πρώην αρχηγού τους
Του δρος Απόστολου Κρητικόπουλου*
Σε μια σπάνια στιγμή αυτοκριτικής για έναν Έλληνα πολιτικό ο Αλέξης Τσίπρας παραδέχτηκε δημόσια τους φαιδρούς χειρισμούς που είχαν γίνει από την κυβέρνησή του στο θέμα της Novartis και της αδειοδότησης των καναλιών. Στο πρώτο ζήτημα, παρόλο που έγκριτες αστυνομικές υπηρεσίες του εξωτερικού είχαν στείλει τεράστια ποσότητα αποδεικτικού υλικού για κατά συρροή χρηματισμό στην ιεραρχία της πολιτικής και διοικητικής αλυσίδας σε σχέση με αποφάσεις που ελάμβαναν για (υπερ)κοστολόγηση φαρμάκων της εταιρίας Novartis, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνειδητοποίησε το μέγεθος του σκανδάλου που είχε να αντιμετωπίσει, προχώρησε σε διθυραμβικές δηλώσεις («το μεγαλύτερο σκάνδαλο της Μεταπολίτευσης») και ύστερα, με παιδαριώδεις χειρισμούς που έτειναν στα όρια της σκόπιμης ανοησίας, κατέστρεψε τη χρησιμότητα των αποδείξεων, την εγκυρότητα των μαρτύρων και τελικά όλης της υπόθεσης. Ποτέ δεν θα μάθει η ελληνική κοινωνία πού δρομολογήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που χρεώθηκαν πάνω στις πλάτες των ασφαλισμένων και του κοινού ταμείου της υγειονομικής πρόνοιας που έχουμε ως λαός.
Στο θέμα της αδειοδότητησης των καναλιών και τακτοποίησης του χάους που επικρατεί στο τηλεοπτικό δίκτυο, οι τότε κυβερνητικοί ανακοίνωσαν με περίσσια περηφάνια ότι θα δημοπρατήσουν ελάχιστες άδειες, σχεδόν ταπεινώνοντας τους επιχειρηματίες, με τον εγκλεισμό τους σε κλειστά δωμάτια ξενοδοχείου, ώστε να μην έχουν πληροφορίες με τον έξω κόσμο, και ύστερα όλη αυτή η τεράστια επιχείρηση κατέπεσε με απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου Ραδιοτηλεόρασης (όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε φροντίσει να έχει υπό τον έλεγχό του), καθώς και μετέπειτα από το Συμβούλιο της Επικρατείας, το οποίο απλώς επικύρωσε όλο αυτό το φιάσκο.
Οι σύντροφοι του Αλέξη Τσίπρα, βέβαια, με πρώτο τον Πολάκη, βιάστηκαν να ερμηνεύσουν τις δηλώσεις του πρώην αρχηγού τους, βάσει της αρχαίας ρήσης του Μενάνδρου «δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»: θεώρησαν ότι μετάνιωσε ο πρώην πρωθυπουργός που είχε αρχίσει αυτές τις υποθέσεις. Όμως δεν δήλωσε αυτό. Ρητά σήμαιναν τα λόγια του ότι οι συνεργάτες που είχε τότε ήταν ανίκανοι να φέρουν εις πέρας ακόμα και υποθέσεις που το αποτέλεσμά τους το «είχαν στο πιάτο» και πως η ασχετοσύνη των ανθρώπων που είχε γύρω του ήταν καταστροφική. Προφανώς και συμφωνώ απόλυτα με τον Τσίπρα για την ερμηνεία που έδωσε, έστω και αργά. Βέβαια, να τονίσω εδώ ότι την ευθύνη των συνεργατών που περιβάλλουν έναν ηγέτη την έχει ο ίδιος ο επικεφαλής, και μόνο το νεαρό της ηλικίας του και ο ενθουσιασμός του κάπως δικαιολογούν τα τραγικά λάθη που έκανε και ο ίδιος.
*∆ιδάκτωρ Πληροφορικής (twitter: @kritikopoulos)
Αν υπήρχαν στοιχεία για το δήθεν σκάνδαλο Νοβάρτις αυτοί που το ξεκίνησαν θριαμβευτικά θα πήγαιναν σε δίκη.Δεν πήγαν γιατί δεν είχαν τίποτε.
Η ίδια που το ξεκίνησε,η Τουλουπάκη αρχειοθέτησε τις περισσότερες υποθέσεις.ΔΕΝ ήθελαν να πάνε σε δικαστήριο διότι στο δικαστήριο υπάρχει συνήγορος υπεράσπισης που ΡΩΤΑΕΙ τον μάρτυρα : κύριε μάρτυς είπατε ότι ΑΚΟΥΣΑΤΕ ότι ο πελάτης μου δωροδοκήθηκε.Από ΠΟΙΟΝ και ΠΟΤΕ το ακούσατε;
Kαι σε αυτό δεν είχαν απάντηση.
Καλώς τον ψυχραιμία.
Είδε φως και μπήκε.
Καλά πήγε η ψήφος στους φονιάδες των Τεμπών;
Συγχαρητήρια στον κο. Κρητικόπουλο, για την ψύχραιμη ερμηνεία.
Πρέπει να είστε από τους ελάχιστους που κατάλαβαν τι συνέβη.
Έτσι είναι όπως τα λέτε. Και παρά τις εμφανείς αδυναμίες του Τσίπρα (πρωτόβγαλτου και με συντροφικά συμπλέγματα) ως ΠΘ, η περίπτωσή του απέχει απαρασάγγας από τον οχετό που μιαίνει την ελληνική βουλή.
Αυτό προφανώς δεν περιμένουμε να το καταλάβουν οι Κυριακίστας που βολεύτηκαν με τον μποναμά που άφησε ο Σύριζα, οι ‘αγανακτισμένοι’ που από τσιράκια του Πασοκ ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και μετά Κυριάκο, ή οι χρήσιμοι ηλίθιοι που ανάστησαν τον πατριδοκάπηλο Σαμαρά και στήριξαν τις αντεθνικές του δολοπλοκίες μαζί με τον Βενιζέλο. Προφανώς δε θα το καταλάβουν οι χαμηλής πολιτικής νοημασύνης ψηφοφόροι που αναμασούν ότι για τα μνημόνια φταίνε οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ, ή που δεν γνωρίζουν το ιστορικό του Μακεδονικού πριν ξεχυθούν ουρλιάζοντας στους δρόμους.
Μπράβο σας λοιπόν, ήταν μοναδική καθαρή γραφή μέσα στον συρφετό αμορφωσιάς και δογματισμού που κυκλοφορεί. Και μπράβο στον πρώην ΠΘ για το σθένος να απεγκλωβιστεί από τα λάθη. Η πατρίδα τον έχει ανάγκη. Κυβερνώμεθα από δολοφόνους, ωτακουστές, παρακολουθούμενους και οσφυοκάμπτες.
@ Ψυχραιμία
Είναι λογικό να μπερδεύεις την εκτελεστική, την νομοθετική και την δικαστική εξουσία θεωρώντας τες ως μια καθώς αυτό είναι το μοντέλο που προωθεί ο “κυβερνήτης”.
Ας τα πούμε άλλη μια φορά για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νεότεροι.
1) άρθρο 86, παράγραφος 2 του Συντάγματος:
Αν στο πλαίσιο άλλης ανάκρισης, προανάκρισης, προκαταρκτικής εξέτασης ή διοικητικής εξέτασης προκύψουν στοιχεία, τα οποία σχετίζονται με τα πρόσωπα και τα αδικήματα της προηγούμενης παραγράφου, αυτά διαβιβάζονται αμελλητί στη Βουλή από αυτόν που ενεργεί την ανάκριση, προανάκριση ή εξέταση.
2) αμελλητί: χωρίς υπαίτια βραδύτητα.
3) η Βουλή τότε αποφάσισε, όπως σε κάθε ευνομούμενη πολιτεία θα έπρεπε, η υπόθεση να επιστρέψει στον φυσικό δικαστή.
4) η εισαγγελέας που είχε τότε την υπόθεση, παρά τις απειλές, έκανε το καθήκον της καθώς πλέον μπορούσε όντως να προχωρήσει στον έλεγχο και να διαπιστώσει πως για 7 από τους 10 δεν υπήρχε λόγος να συνεχίσει την έρευνα.
5) για τους άλλους 3 είδαμε τις διαδικασίες να ευτελιζονται, και δεν ήταν η μοναδική φορά. Παρεμπιπτόντως βγήκε το πόρισμα για τα Τέμπη.
6) η εισαγγελέας που είχε τότε την ευθύνη της έρευνας κυνηγήθηκε με σκοπό τον παραδειγματισμό όλων όσων μπορεί να σκεφτούν να κάνουν την δουλειά τους, ευτυχώς αθωώθηκε στο ειδικό δικαστήριο.
7) Σκάνδαλο υπήρξε. Τα “ποιος” και “πότε” προσφέρθηκαν έτοιμα από τους Αμερικανούς στην συνάντηση στην Βιέννη αλλά κάποιος αρνήθηκε να τα παραλάβει.