Έρμαιο των δημοσκοπήσεων ο ΣΥΡΙΖΑ

Του Ανδρέα Καψαμπέλη

Η «μεζούρα» έχει βγει για τα καλά στον ΣΥΡΙΖΑ και από την επομένη του επεισοδιακού συνεδρίου όλοι προσπαθούν να μετρήσουν, ει δυνατόν και με ακρίβεια εκατοστού, ποιοι κέρδισαν, ποιοι έχασαν και πόσο…

Κακά τα ψέματα, παρά τις ποικίλες δηλώσεις και τις αρχικές εντυπώσεις, σημασία έχει τι θα δείξουν και οι πρώτες δημοσκοπήσεις μετά τη διεξαγωγή του συνεδρίου. Συμβαίνει μάλιστα το εξής οξύμωρο πια: Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει γαντζωθεί πλέον κι αυτός από τις μετρήσεις και τις υποδιαιρέσεις των ποσοστών, ενώ υπήρξε από τα κόμματα που κατεξοχήν «απαρνούνταν» -και σωστά ως έναν βαθμό- την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και την εγκυρότητά τους…

Οξύμωρο εκ των πραγμάτων δεν είναι το γεγονός ότι και όλη αυτή η πρόσφατη κρίση πυροδοτήθηκε με αφορμή τη δημοσκοπική πτώση του κόμματος του τελευταίους μήνες; Κατ’ αυτήν την έννοια μάλιστα, όπως έλεγαν οι κακεντρεχείς, εάν και στις επόμενες δημοσκοπήσεις συνεχιστεί, εάν όχι η στασιμότητα, η καθίζηση, τότε πάλι ο Κασσελάκης θα βρεθεί υπό αμφισβήτηση…

Εάν, αντιθέτως, φανεί ότι ύστερα και από όσα έγιναν το τριήμερο του συνεδρίου «τσιμπάει» κάτι, τότε θα μπορεί ο ίδιος να πανηγυρίζει ότι βγαίνει δικαιωμένος και ενισχυμένος…

Με άλλα λόγια, είναι η πρώτη φορά που -στην Ελλάδα τουλάχιστον- οι εξελίξεις και οι διαδικασίες στα κόμματα επανακαθορίζονται και επηρεάζονται τόσο ανοικτά και τόσο άμεσα από τις δημοσκοπήσεις. Κι αυτό μάλιστα εάν δεν είναι η χαρά των δημοσκοπικών εταιριών οι οποίες -όπως και να ‘χει- δεν μπορούν να υπερηφανεύονται και τόσο για τη διαχρονική επιτυχία των ερευνών και των προβλέψεών τους.

Ας φανταστούμε λοιπόν το «ενδιαφέρον» που θα έχουν (;) οι επόμενες 100 ημέρες μέχρι τις ευρωεκλογές. Και καθώς το τοπίο, όσον αφορά τουλάχιστον την αντιπολίτευση, είναι τόσο ρευστό και συγκεχυμένο, οι επιτελείς των κομμάτων θα ξυπνούν κάθε πρωί με αγωνία ανάλογη των διευθυντών των καναλιών για τα ποσοστά τηλεθέασης των δελτίων ειδήσεων της προηγούμενης βραδιάς.

Και ως προς την ουσία; Έτσι όπως τα κατάφερε και σε αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ, η ίδια η πολιτική ζωή, αντί να απεξαρτηθεί, αυξάνει περισσότερο την ομηρία της από τους δημοσκόπους και εν γένει τους τεχνικούς της επικοινωνίας και της εικόνας.

Ποια είναι μάλιστα η ιδιαιτερότητα που, όπως σημειώνουν και οι επιμελείς, δεν πρέπει να υποτιμάται; Επίσης πρώτη φορά στα μεταπολιτευτικά χρονικά δεν έχει υπάρξει τέτοια αποσύνθεση στην αντιπολίτευση. Και από τη μάχη του Ιουνίου θα προκύψει ποια θα είναι και η δυνάμει (νέα;) αξιωματική αντιπολίτευση με περισσότερα των δύο κομμάτων να βρίσκονται πλέον στην ίδια ζώνη. Η επικράτηση δε ενδεχομένως να κριθεί στο νήμα, με ό,τι αυτό σημαίνει για το παιχνίδι χειραγώγησης των εκλογικών μαζών…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Οι ευθύνες των 156 βουλευτών της Ν.Δ. το 2025

«Κλέβω» χρόνο αυτές τις μέρες μεταξύ των υποχρεώσεων για την έκδοση της «δημοκρατίας», της «Εστίας» και της «Θεσσαλονίκης» και...

Η απαξίωση του κορυφαίου θεσμού!

Μπορεί ο ρόλος του/της Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας λόγω αρμοδιοτήτων να είναι περιορισμένος και εν πολλοίς διακοσμητικός,...

Θεατής και ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα

Όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες τόσο πιο εμφανή γίνονται τα ελλείμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση...

Βασιλιάς Δαγρές

Ο κ. Αλιβιζάτος δεν συμφωνεί με το επώνυμο Ντεγκρές που διάλεξε ο Παύλος και η λοιπή βασιλική οικογένεια, διότι,...