Μια μέρα στη Φλώρινα

Του Χρήστου Μπολώση

Στις 11 Φεβρουαρίου η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού (ΕΑΑΣ) διοργάνωσε προσκυνηματική εκδήλωση στη Φλώρινα για ΟΛΟΥΣ (το τόνισε και ο δεσπότης) τους πεσόντες στην ομώνυμη Μάχη του 1949, στο στρατιωτικό νεκροταφείο της όμορφης ακριτικής πόλεως.

Η Πολιτεία εκπροσωπήθηκε (από τις σπάνιες φορές) από τον βουλευτή Σταύρο Παπασωτηρίου, τον αντιπεριφερειάρχη Αθανάσιο Τάσκα και τον εκπρόσωπο του δήμου.

Στη Φλώρινα το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας έχει πέντε τμήματα. Έτσι, το βράδυ του Σαββάτου, που όλη η σπουδάζουσα νεολαία ήταν έξω και διασκέδαζε, και πολύ καλά έκανε, θέλησα να κάνω ένα γκάλοπ για το τι ήξεραν για τη Μάχη.

Άρχισα από τα εύκολα. Σταμάτησα έναν νεαρό, περιποιημένο και ευγενέστατο. «Δεν μου λες, παλικάρι μου, ποιοι είναι αυτοί;» τον ρώτησα, δείχνοντας την προτομή του στρατηγού Νικ. Παπαδόπουλου ή Παππού, τον οποίο έβλεπαν οι σύντροφοι και πετάγονταν για πολύ καιρό στον ύπνο τους, και την προτομή του υπαρχηγού του Παύλου Μελά, Φλωρινιώτη Λάκη Πύρζα.

Το παιδί σκέφτηκε λίγο και χαμογελαστό, μου είπε: «Αχ, με συγχωρείτε, αλλά θα σας γελάσω». Και προκειμένου να με γελάσει, τον ευχαρίστησα και τράβηξα στη δουλειά.

Kαι καλά να πάθω, καθόσον η περιέργεια σκότωσε τη γάτα.

Και, κύριε δήμαρχε, η προτομή του Πύρζα θέλει κομματάκι περιποίηση.

  1. Γιατί για ΟΛΟΥΣ;;;
    Αυτό υπήρξε η αιτία της καταστροφής μετά το 1974.

  2. Γιατί για όλους;
    Eπειδή το κράτος σήμερα και όχι το 1960 θέλει να λέει και πιστεύει ότι το συμφέρει εθνικά να λέει ότι εκείνο που έγινε στη Φλώρινα και αλλού ήταν εμφύλιος πόλεμος.
    Στη χώρα βορείως των συνόρων μας λένε ότι ήταν εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των “Μακεδόνων” και μπορεί στο μέλλον να ζητήσουν να τιμούν και αυτοί τους νεκρούς “τους”.
    Το ελληνικό κράτος λοιπόν προτιμά οι νεκροί αντάρτες να καταγράφονται ως Έλληνες κομμουνιστές και όχι ως αγωνιστές του Ζάεφ.
    Εσύ μπορείς να έχεις αντίρρηση αλλά βρισκόμαστε στο 2024 και η Βόρεια Μακεδονία είναι σύμμαχος χώρα στο ΝΑΤΟ και υποψήφιο μέλος της ΕΕ.
    Κατά τα άλλα γειά σου Προφήτη.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Στον αέρα η ασφάλεια του μετρό Θεσσαλονίκης

Τα Τέμπη δεν δίδαξαν κανέναν στο Μαξίμου. Όπως και τότε, παραμονές του εγκλήματος, όταν ο πρωθυπουργός ετοιμαζόταν να ανηφορίσει...

Μακεδονικός Αγώνας, Παύλος Μελάς και ΚΚΕ

Συμπληρώνονται φέτος 120 χρόνια από την έναρξη του ενόπλου Μακεδονικού Αγώνα εναντίον των Τούρκων και των Βουλγάρων. Ένα κορυφαίο...

Τσουνάμι παραιτήσεων στο Ναυτικό προκαλεί ανησυχία

Εξαιρετικά ανησυχητικά στοιχεία -ειδικά σε αυτή την κρίσιμη, σχετικά με την αμυντική ετοιμότητα και θωράκιση της χώρας, συγκυρία- για...

«Η Ελληνική Επανάσταση του 1821. Η ηγεσία, τα γεγονότα, η ιστοριογραφία»...

Το ιδεολογικού τύπου ιστοριογραφικό σχήμα, το οποίο εκλαμβάνει τον Αγώνα του 1821 ως εξωγενές φαινόμενο, συνδέοντας την τάξη των...