Του Βασίλη Γαλούπη
Το δεύτερο μαύρο πρόβατο μετά την Ουγγαρία για την Ε.Ε. είναι πλέον η Ελλάδα στο κράτος δικαίου. Όμως, κρίνοντας από την ευθιξία και τις αντιδράσεις στις δυο χώρες, η Ελλάδα του Μητσοτάκη χτυπάει την πρωτιά.
Για μια σκανδαλώδη απόφαση η πρόεδρος της Ουγγαρίας παραιτήθηκε το Σάββατο. Το ίδιο και η υπουργός Δικαιοσύνης την επίμαχη περίοδο. Εκεί τουλάχιστον υπάρχει τσίπα.
Στην Ελλάδα οι οικογένειες των θυμάτων στα Τέμπη κατηγορούν ξανά και ξανά την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γεωργία Αδειλίνη για εξοργιστικό εμπαιγμό με στόχο την αποθάρρυνσή τους από το κυνήγι της αλήθειας για τους 57 νεκρούς.
Η Αδειλίνη και η πρόεδρος Αρείου Πάγου Κλάπα, όμως, είναι ακόμα εκεί. Στη θέση τους. Και βγάζουν… ανακοινώσεις θράσους. Το ίδιο στη θέση του στην Βουλή στρογγυλοκάθεται ο Κ. Αχ. Καραμανλής, όπως και ο πρόεδρος της Εξεταστικής Μαρκόπουλος που ειρωνεύεται διαρκώς τις διαδικασίες. Δυστυχώς για όλους μας, ακόμα και η Ουγγαρία δεν έχει φτάσει σε τέτοια κατάντια χοντροπετσιάς.
Το σκάνδαλο που οδήγησε στην παραίτηση της προέδρου της Ουγγαρίας συνέβη τον περασμένο Απρίλιο, αλλά η κοινή γνώμη στη χώρα το έμαθε μόλις την προηγούμενη εβδομάδα. Στο πλαίσιο της περσινής επίσκεψης του Πάπα, η πρόεδρος της χώρας Καταλίν Νόβακ έδωσε χάρη σε 25 καταδικασμένα άτομα, τα ονόματα των οποίων δεν είχαν δημοσιοποιηθεί. Πριν από λίγες ημέρες, όμως, οι Ούγγροι έμαθαν ότι ανάμεσα σ’ αυτούς που η πρόεδρος δώρισε την ελευθερία είναι και κατάδικος που εμπλέκεται σε συγκάλυψη παιδεραστίας.
Πρόκειται για τον Εντρε Κόνια, αναπληρωτή διευθυντή κρατικού ορφανοτροφείου κοντά στη Βουδαπέστη, ο οποίος είχε φυλακιστεί για τρία χρόνια επειδή ανάγκαζε βιασμένα παιδιά να ανακαλούν τις καταθέσεις τους κατά του παιδόφιλου διευθυντή του ιδρύματος. Ο ίδιος ο διευθυντής έχει φυλακιστεί για οκτώ χρόνια για σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στις εγκαταστάσεις του ιδρύματος.
Αφού μαθεύτηκε σε ποιον είχε δώσει χάρη η πρόεδρος, ξέσπασαν διαδηλώσεις που ζητούσαν την παραίτησή της, όπως και η αντιπολίτευση. Η ίδια η Νόβακ αποφάσισε να το κάνει ξαφνικά προχθές Σάββατο, σε ζωντανή μετάδοση: «Έκανα ένα λάθος. Σήμερα σας απευθύνομαι για τελευταία φορά ως αρχηγός κράτους. Παραιτούμαι από πρόεδρος της Δημοκρατίας» είπε μιλώντας στην εθνική τηλεόραση:
«Έδωσα μια χάρη που προκάλεσε σύγχυση και αναταραχή σε πολλούς ανθρώπους, αλλά το έκανα με την πεποίθηση ότι ο καταδικασμένος άνδρας δεν εκμεταλλεύτηκε ο ίδιος τα παιδιά». Στη συνέχεια ζήτησε συγγνώμη από τα θύματα που «μπορεί να ένιωσαν ότι δεν τα υπερασπίστηκα. Το λάθος μου ήταν ότι η χάρη και η έλλειψη συλλογισμού συνέβαλαν στην πρόκληση αμφιβολιών σχετικά με τη μηδενική ανοχή που ισχύει για την παιδεραστία».
Η Νόβακ έγινε η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ουγγαρίας το 2022. Αν και στη συγκεκριμένη χώρα ο ρόλος είναι, όπως και στην Ελλάδα, περισσότερο εθιμοτυπικός παρά ουσιαστικός, η Νόβακ ήταν από τις δημοφιλέστερους πολιτικούς στο Fidesz, το κυβερνών κόμμα του Όρμπαν. Προηγουμένως είχε διατελέσει υπουργός Οικογενείας.
Για την ίδια υπόθεση, αμέσως μετά τη Νόβακ παραιτήθηκε και η Γιούντιτ Βάργκα, η οποία ήταν υπουργός Δικαιοσύνης όταν δόθηκε η χάρη και συνυπέγραψε την απόφαση. Είχε το πόστο του υπουργείου μέχρι τον Ιούνιο 2023. Η Βάργκα, που θα έμπαινε επικεφαλής της λίστας του κυβερνώντος κόμματος στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, ανακοίνωσε ότι αποσύρεται από την πολιτική.
Η υπόθεση της χάρης που απένειμε η πρόεδρος σε καταδικασμένο συνεργό υπόθεσης παιδεραστίας σόκαρε τη χώρα κι έπληξε την εικόνα του κυβερνώντος κόμματος Fidesz. Οι χάρες που δόθηκαν με την επίσκεψη του Πάπα είχαν σκοπό να συμβολίσουν την υποστήριξη των καθολικών αξιών από την πλευρά της Ουγγαρίας, αλλά το ζήτημα κατέληξε να γυρίσει μπούμερανγκ, υπονομεύοντας τον θεμελιώδη λίθο της κυβέρνησης Όρμπαν που έχει δεσμευτεί πολιτικά για την υπεράσπιση των παιδιών από κακοποιητές.
Την Πέμπτη, αμέσως αφότου δημοσιοποιήθηκε η υπόθεση, η κυβέρνηση πρότεινε τροποποίηση του Συντάγματος της Ουγγαρίας για να αποτρέψει τη μελλοντική χορήγηση χάρης σε οποιονδήποτε καταδικαστεί σε σχέση με εγκλήματα κατά παιδιών. «Για τους παιδόφιλους δεν υπάρχει έλεος!» είπε ο Όρμπαν.
Πρόκειται ουσιαστικά για κυβερνητική προσπάθεια να διορθώσει γρήγορα και να θωρακίσει άμεσα την εικόνα της από τυχόν κατηγορίες περί ανοχής σκανδάλων, αλλά, αν συγκριθεί με τα στάνταρντ της ελληνικής κυβέρνησης, η διαφορά είναι χαοτική.
Τα έργα και οι ημέρες του Μαξίμου, αντίθετα με την αντίδραση της Ουγγαρίας, θα μπορούσαν και να αποτελούν ένα χρονοδιάγραμμα από σκάνδαλο σε σκάνδαλο, μόνο που γι’ αυτά ούτε παραιτήσεις υπήρξαν ούτε φιλοτιμήθηκε ποτέ κανείς να εγκαταλείψει την δημόσια σφαίρα ούτε ασχολήθηκε σοβαρά κανένας εισαγγελέας.
Η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να αγνοεί, ακόμα και να συγκαλύπτει τα σκάνδαλα, που αν τα απαριθμήσει κανείς, φτιάχνουν ολόκληρο αρχείο. Η κλίμακα και η συχνότητα αυτής της τακτικής δείχνει πως, όποτε μαθαίνεται ότι κάτι πολύ σάπιο συμβαίνει μέσα στην κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός είναι πάντα απρόθυμος να κάνει κάτι γι’ αυτό. Το ίδιο και η Δικαιοσύνη, όπως διαπιστώνει ξεκάθαρα και το ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου.
Ο πρωθυπουργός έχει αναγάγει σε χαρακτηριστικό του κυβερνητικού του στιλ να αγνοεί τα θύματα, όπως των τραγωδιών ή τον υποκλοπών, και να προστατεύει τους δράστες των σκανδάλων. Τυπικό του Μητσοτάκη ήταν το κουκούλωμα για χάρη του Κώστα Αχ. Καραμανλή μετά τα Τέμπη. Έτσι μπόρεσε ο συγκεκριμένος πρώην υπουργός, κοροϊδεύοντας φθηνά την κοινή γνώμη, να παραιτηθεί για λίγες μέρες ώστε να επανέλθει με την πανοπλία της βουλευτικής ασυλίας.
Δεν είναι μονάχα στην Ελλάδα *τού Μητσοτάκη*, δυστυχώς. Ξέρετε εσείς πολλούς που να παραιτήθηκαν λόγω ευθιξίας στην Ελλάδα τής Μεταπολιτεύσεως;