Το Βερολίνο, που από την εποχή του πρώτου Μνημονίου κουνούσε το δάκτυλο στην Ελλάδα, βιώνει τώρα τις δικές του τεκτονικές ανακατατάξεις
Του Ανδρέα Καψαμπέλη
Ο απόηχος των κινητοποιήσεων που συνταράσσουν εδώ και μέρες τη Γερμανία φθάνει εντελώς υποτονικά στη δική μας χώρα, αν και οι αναλογίες που θα μπορούσαν να υπάρξουν είναι πολλές. Και κυρίως εν όψει των ευρωεκλογών…
Καταρχάς ο μαζικός ξεσηκωμός των αγροτών που βγαίνοντας στους δρόμους με χιλιάδες τρακτέρ νέκρωσαν τα πάντα ξεκίνησε με αιτήματα πολύ λιγότερα, κυριολεκτικά ελάχιστα, σε σχέση με τα διαρκή και εντεινόμενα προβλήματα των Ελλήνων αγροτών, οι κατά καιρούς κινητοποιήσεις των οποίων γνωρίζουμε πώς εξελίσσονται τελικά…
Η Γερμανία, που από την εποχή του πρώτου Μνημονίου κουνούσε το δάκτυλο στην Ελλάδα, βιώνει τώρα τις δικές της τεκτονικές ανακατατάξεις, δίχως μάλιστα να βρίσκεται μπροστά σε οικονομική κρίση ανάλογη με τη δική μας.
Κάθε άλλο παρά αντιμέτωποι με κάποιο μνημόνιο βρίσκονται οι Γερμανοί, οι οποίοι εντούτοις εξεγείρονται. Και η εύλογη ερώτηση προς έμπειρο παρατηρητή της γερμανικής επικαιρότητας: «Δηλαδή, εάν επρόκειτο ο Γερμανός πολίτης να απειληθεί με ένα μνημόνιο ανάλογο με το ελληνικό, τι θα έκανε; Θα το δεχόταν;» Η (κοφτή) απάντηση; «Ο Γερμανός; Αδύνατον!».
Μια πολύ σημαντική λεπτομέρεια: Ακόμα και κατά την περίοδο της δεκαετούς ελληνικής κρίσης η Γερμανία θησαύριζε καθώς δανειζόταν με αρνητικά επιτόκια. Τώρα τα επιτόκια έχουν γίνει θετικά εξαιτίας της υποστήριξης που προσφέρει στην Ουκρανία κι αυτό της προκαλεί πρόσθετη οικονομική αιμορραγία…
Ένα χαρακτηριστικό σύμπτωμα της κατάστασης: Έχει αυξηθεί κατακόρυφα η ανασφάλεια στη γερμανική κοινωνία, με αποτέλεσμα να υπάρχει, λόγω της αβεβαιότητας, σημαντική αύξηση των αποταμιεύσεων με ανάλογη μείωση της κατανάλωσης, που τροφοδοτεί έτι περαιτέρω τον φαύλο κύκλο!
Ένα δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο: Η κρίση στη Γερμανία φούντωσε από τη στιγμή που το Συνταγματικό Δικαστήριο ακύρωσε την αλχημεία της κυβέρνησης Σολτς να «μεταφέρει» 17 δισ. ευρώ από τα αδιάθετα κονδύλια της πανδημίας του κορονοϊού για να κλείσει τις τρύπες του νέου προϋπολογισμού.
Τι θα είχε συμβεί στην Ελλάδα σε μια ανάλογη περίπτωση; Ε, το πιο πιθανό θα ήταν να έχει… καταργηθεί πάραυτα το Συνταγματικό Δικαστήριο. Ίσως και γι’ αυτό δεν δημιουργείται!
Οι πολιτικές παρενέργειες διαφαίνονται ακόμα πιο εντυπωσιακές. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία δεν παρουσιάζει απλώς άνοδο, καλπάζει…
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις (που εκεί δεν είναι σαν τις… δικές μας) για το κρατίδιο της Σαξονίας που έχει εκλογές σε μερικούς μήνες δείχνουν την ΑfD πρώτο κόμμα με 37% και τους Χριστιανοδημοκράτες δεύτερους με 32%.
Κι αν αυτό προκαλεί εντύπωση, η συνέχεια προκαλεί σοκ. Οι Σοσιαλδημοκράτες του καγκελάριου Σολτς έχουν εξαϋλωθεί στο… 1%. Ακριβώς! Οι κυβερνητικοί εταίροι του, οι Φιλελεύθεροι, βρίσκονται λίγο πιο πάνω -γύρω στο 3- και οι Πράσινοι πασχίζουν να κρατηθούν στο 5%, που είναι το όριο εισόδου στη Βουλή!