Ολοκληρώστε την κίνησή σας, κύριε πρωθυπουργέ

Του Μανώλη Κοττάκη

Η ισχυρή εσωκομματική πίεση που δέχεται ο πρωθυπουργός τις τελευταίες μέρες μετά την επανάσταση Σαμαρά για την τροπολογία της νομιμοποίησης χιλιάδων παράνομων μεταναστών τον οδήγησε σε μια γενναία παραδοχή, την οποία μάλιστα έκανε πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της οκταετούς θητείας του στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας:

Αναγνώρισε ότι τη βασική ευθύνη της χώρας για τη χρεοκοπία έχει το ΠΑΣΟΚ του Γιώργου Παπανδρέου και όχι η κυβέρνηση Καραμανλή, όπως πασχίζει να πείσει χρόνια τώρα η Χαριλάου Τρικούπη προκειμένου να απαλλαγεί από το άγος της ιστορικής ρετσινιάς που φέρει και σφραγίζει τελεσιδίκως την περίοδο εκείνη.

Πρόκειται ασφαλώς για μια τακτική κίνηση του πρωθυπουργού -ο χρόνος θα δείξει αν είναι και στρατηγική-, ιστορικής σημασίας όμως. Διότι, για να την κάνει, ο κύριος Μητσοτάκης έπρεπε να αναιρέσει τον εαυτό του. Ο ίδιος καταψήφισε την υποψηφιότητα του Προκόπη Παυλόπουλου για την Προεδρία της Δημοκρατίας την άνοιξη του 2015 με το αιτιολογικό των υπέρογκων δημόσιων δαπανών. Ο ίδιος διά του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη παρενέβη απροκάλυπτα στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους που ζητούσε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο να επανεξετάσει την απόφασή του για τον Ανδρέα Γεωργίου και ανακάλεσε το ελληνικό αίτημα.

Πρόκειται για τον πρώην διοικητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο οποίος κατηγορείται ότι αλλοίωσε το έλλειμμα του 2009 προσμετρώντας σε αυτό το έλλειμμα 17 ΔΕΚΟ αλλά και τις αμυντικές δαπάνες τριών ετών. Τις οποίες η κυβέρνηση της Ν.Δ. σήμερα, σε συμμαχία με την κυβέρνηση Μελόνι, είναι κοντά στο να τις εξαιρέσει από τον υπολογισμό του ελλείμματος και του χρέους. Πράγμα που, αν είχε συμβεί το 2009, δεν θα είχε υπαχθεί η χώρα στην κηδεμονία του ΔΝΤ.

Ο ίδιος ο κύριος Μητσοτάκης, επίσης, στην ομιλία του ενώπιον της διοικήτριας της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ, άφησε αιχμές ότι η συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της τραπέζης το 2023 στην Αθήνα διεξάγεται σε πολύ καλύτερες οικονομικές συνθήκες από το 2008, όταν το σώμα είχε συνεδριάσει ξανά στην ελληνική πρωτεύουσα.

Για όποιον λόγο και αν αναίρεσε τον εαυτό του ο πρόεδρος της Ν.Δ., η παραδοχή του για πρώτη φορά επί της ηγεσίας του έχει ιστορική παραταξιακή αξία, που αφορά ναι μεν το πρόσωπο του Κώστα Καραμανλή, ταυτοχρόνως όμως το υπερβαίνει κατά πολύ. Αφορά την υστεροφημία της συντηρητικής παράταξης στην πατρίδα μας, η οποία κινδύνευε να πληγεί από την άκρατο πασοκοποίηση.

Για να το πράξει αυτό ο κύριος Μητσοτάκης (είχαν προηγηθεί δύο αιχμηρές παρεμβάσεις του Κώστα Καραμανλή για τα Ελληνοτουρκικά και του Αντώνη Σαμαρά για τους μετανάστες και τα Εθνικά) και να αντιδράσει εντόνως, ήρξατο χειρών αδίκων ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης. Στην ομιλία του για τον Προϋπολογισμό στη Βουλή υποστήριξε το εξής: 

«Ακόμα και το αναμφίβολα θετικό βήμα της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, που όλους μας χαροποιεί, γιατί θα βοηθήσει στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας, το παρουσιάζετε ως επίτευγμα της Νέας Δημοκρατίας. Ποιοι πανηγυρίζουν; Πανηγυρίζει η Νέα Δημοκρατία για την επενδυτική βαθμίδα, η παράταξη που είναι υπεύθυνη που χάσαμε την επενδυτική βαθμίδα. Η παράταξη που μας οδήγησε στο χείλος της χρεοκοπίας το 2009 λέει ότι είναι δικό της επίτευγμα». 

Ο πρωθυπουργός σήκωσε αμέσως το γάντι καταχειροκροτούμενος από το σύνολο της Κοινοβουλευτικής Ομάδος της Ν.Δ., η οποία έδειξε να λυτρώνεται για πρώτη φορά. Είπε ο κύριος Μητσοτάκης: 

«Ναι, έκλεισε ένας κύκλος ο οποίος, για να διορθώσω τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, δεν άνοιξε, κ. Ανδρουλάκη, το 2009. Η χώρα χρεοκόπησε τον Απρίλιο του 2010 με πρωθυπουργό τον Γιώργο Παπανδρέου, όταν το 2009 σε αυτή την αίθουσα φέρατε έναν Προϋπολογισμό αυξάνοντας τις κοινωνικές δαπάνες κατά 1 δισ. ευρώ και λέγατε ότι “λεφτά υπάρχουν”». Αυτό απλά για να αποκαταστήσουμε λίγο την ιστορική αλήθεια».

Το ΠΑΣΟΚ με ανακοίνωσή του επιχείρησε να συντηρήσει το θέμα αλλά ατύχησε. Σε αυτήν αναφέρει:

«Υπενθυμίζουμε στον κ. πρωθυπουργό ότι το ΠΑΣΟΚ παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή μία χρεοκοπημένη χώρα με τα τρομακτικά δίδυμα ελλείμματα, ιδιαίτερα το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών που ήταν το υψηλότερο παγκοσμίως.

Αν το 2010 οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν ψηφίσει όπως ο ίδιος, η επενδυτική βαθμίδα θα ήταν όνειρο θερινής νυκτός και σήμερα θα μετρούσαμε τον Προϋπολογισμό σε δραχμές». 

Η Χαριλάου Τρικούπη ατύχησε διότι, πρώτον, η επενδυτική βαθμίδα και η κατάταξη των ελληνικών ομολόγων στα σκουπίδια έγιναν επί της υπουργίας του «Τιτανικού» Γιώργου Παπακωνσταντίνου στο υπουργείο Οικονομίας και, δεύτερον, διότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών έγινε ελλειμματικό λόγω της σκληρής ισοτιμίας με την οποία ο Κώστας Σημίτης ενέταξε τη χώρα στην ΟΝΕ και διέλυσε την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.

Τελευταίο αλλά όχι έλασσον: Όσο καιρό ήταν ανοικτές οι αξιολογήσεις της τρόικας και η απόδοση της επενδυτικής βαθμίδας, οι δανειστές και οι αγορές παρενέβαιναν και προστάτευαν τον εκλεκτό του διοικητή της ΕΛ.ΣΤΑΤ. που κατηγορήθηκε ότι αλλοίωσε το έλλειμμα του 2009. Και ο εκβιασμός τους περνούσε. Τώρα πια αυτές οι δικαιολογίες εξέλιπαν. Αφού ο κύριος Μητσοτάκης αναγνώρισε ότι το ΠΑΣΟΚ οδήγησε τη χώρα σε χρεοκοπία, είναι ώρα να αποκαλυφθεί και με ποια εργαλεία επιχείρησε να φορτώσει τη χρεοκοπία στη Ν.Δ.: τα στατιστικά… Εμπρός, κύριε πρωθυπουργέ. Ολοκληρώστε την κίνησή σας. Με γνώμονα την Ιστορία και όχι την εσωκομματική ισορροπία…

  1. Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 γιατί Καραμανλής και Σημίτης έκρυβαν την καταστροφή που ερχόταν…Ο Καραμανλής που κληρονόμησε χωρίς καμία αντίδραση όλα τα swaps και τα δάνεια τού Σημίτη …που δεν έλεγξε κανένα σκάνδαλο από τα άπειρα που είχαν σχέση με τις προμήθειες του δημοσίου…που εξασφάλισε την ατιμωρησία για το μεγάλο φαγοπότι των Ολυμπιακών Αγώνων!!!! Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 και όλοι τους κρύφτηκαν και ψήφιζαν μνημόνια!! Η χώρα χρεοκόπησε το 2010 και σχεδόν ΟΛΑ τα στελέχη του Σημίτη βρίσκονται στην Νέα Δημοκρατία με τους νεοδημοκράτες τρομαγμένους…

    Ευχαριστώ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μητσοτάκης, Καραμανλής, Δένδιας… έφαγαν τον Σαμαρά;

Ως γνωστόν στην πολιτική ισχύει πάντα το αντίθετο από αυτό που φαίνεται. Ωστόσο μια προσεκτική εξέταση-ανάλυση των γεγονότων αρκεί...

Μετά τον ΣΥΡΙΖΑ, γελάμε και με τη Νέα Δημοκρατία

Μπορεί να έχουν περάσει 31 χρόνια από τον Σεπτέμβριο του 1993, τότε που ο Αντώνης Σαμαράς (της Πολιτικής Άνοιξης)...

Τo αλάθητο του Πάπα, η δημοκρατία και οι ανισότητες

Τους φαντάζομαι να συνεδριάζουν γύρω από το τραπέζι στην αίθουσα συσκέψεων του Μεγάρου Μαξίμου, ακριβώς απέναντι από το γραφείο...

Πώς σκοπεύει η μητσοτακική Ν.Δ. να βιάσει πάλι πολιτικά τους ψηφοφόρους...

Με τη λέξη «woke» οι Αφροαμερικάνοι αναφέρονταν στις φυλετικές διακρίσεις και στην κοινωνική ανισότητα. Ήδη από το 1923 ο...