Δύο βήματα μπροστά τρία πίσω, προς έναν πόλεμο χωρίς τέλος…

Του δρος Μάριου Παναγιώτη Ευθυμιόπουλου*

Αυτή είναι η 11η Σεπτεμβρίου για το Ισραήλ. Και το Ισραήλ συνεχίζει να αντιδρά στρατιωτικά. Το κάνει από την 8η Οκτωβρίου 2023. Δεν θα σταματήσει έτσι απλά. Οι μυστικές επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη. Είναι ξεκάθαρος ο στόχος. Και είναι η Χαμάς. Γι’ αυτό και η δημιουργία ειδικής ομάδας κρούσης. Αυτό συνεπάγεται αλλαγές στο επιχειρησιακό κομμάτι προετοιμασίας. που είναι σε πλήρη στρατιωτική εξέλιξη. Για το Ισραήλ η Χαμάς είναι θέμα προτεραιότητας.

Στο μεταξύ, η αρχιτεκτονική ασφαλείας της χώρας θα αλλάξει. Αναμένεται επίσης να υπάρξουν πολιτικές αλλαγές, καθώς και η προσέγγιση στα θέματα περιφέρειας και ασφάλειας στην περιοχή. Η εμπλοκή μεγάλων και περιφερειακών δυνάμεων δεν είναι καλός οιωνός. Το ανθρωπιστικό θέμα που προκύπτει πλέον, με εκτοπισμένους Παλαιστινίους σε μια πιθανή ολική επίθεση, πιθανώς να σημάνει πολλές γεωπολιτικές αλλαγές αλλά και γενικότερη γενίκευση επιθέσεων. Ακόμα γίνονται διαπραγματεύσεις και τις παρατηρούν όλοι. Κυρίως, ωστόσο, για το ποιος θα τους δεχτεί.

Παράλληλα, η ανθρωπιστική βοήθεια έρχεται σε μικρά επίπεδα από τον ΟΗΕ μέσω Σινά. Η εφοδιαστική αλυσίδα προετοιμασίας του πολέμου στο μεταξύ ολοκληρώνεται. Τα γεγονότα επηρεάζουν γενικά και ειδικά το διεθνές περιβάλλον που βάλλεται από την Ουκρανία και την Αρμενία μέχρι το Ιράκ, τη Συρία, την Αφρική και την Υεμένη, και τώρα και την περιοχή μας. Το περιφερειακό και διεθνές περιβάλλον είναι ακόμα πιο ασταθές στη χρονική περίοδο που διανύουμε, που είναι χαρακτηριστική η γενικότερη ανασφάλεια και αστάθεια. Μια πιθανή επίθεση θα αλλάξει άρδην τη νοτιοανατολική μεσογειακή «πολιτική σκακιέρα». Δεν είναι τυχαία η παρουσία δυνάμεων του ΝΑΤΟ – ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας – και όχι μόνο. Που ήρθαν και έρχονται για να μείνουν.

Όπως καταλαβαίνουμε, το μεγάλο στοίχημα τώρα για το Ισραήλ και τους συμμάχους είναι το κενό ασφαλείας να γίνει ευκαιρία. Το Ισραήλ προ εισβολής θα ζητήσει την άνευ όρων παράδοση όλων της Χαμάς, το στρατιωτικό και πολιτικό σκέλος με ονόματα. Αλλά δεν θα παραδοθεί κανείς. Στο μεταξύ, συνεχίζουν απροκάλυπτες επιθέσεις Χαμάς και Χεζμπολά, πλέον μαζί και όλες οι μικρότερες ομάδες. Το Ισραήλ ισοπεδώνει βασικές υποδομές προ χερσαίας επίθεσης. Το Ισραήλ ίσως «στείλει» Παλαιστινίους στην Αίγυπτο. Ωστόσο μπλέκονται τα πράγματα. Αφενός με το Σινά και αφετέρου και με την Τουρκία, αλλά και άλλες αραβικές χώρες. Μαζί και το Κατάρ.

Η Τουρκία θα επικαλεστεί -και το τονίζουμε αυτό- το ανθρωπιστικό θέμα και θα μας «εκπλήξει» με προτάσεις να μεταφέρουν εκτοπισμένους σε «τουρκικό έδαφος», βλέποντας τα Κατεχόμενα. Χρειάζεται μια σοβαρή λύση. Η Ιορδανία ακόμα μία φορά θα δεχτεί εκτοπισμένους, αλλά συγκεκριμένους, και η Ευρώπη πιθανώς επίσης, με αρχή τους χριστιανούς Παλαιστινίους. Η Παλαιστινιακή Αρχή είναι πραγματικά χαμένη, με τον πολιτικό βίο ωστόσο να είναι δεδομένος. Η επιδίωξη τώρα είναι συγκεκριμένοι στόχοι για το Ισραήλ. Μέχρι το μεγάλο χτύπημα, όποτε έρθει αυτό. Αυτή είναι η νέα αρχιτεκτονική. Με μειωμένο ανθρώπινο κόστος εκατέρωθεν. Η εχθροπραξία δεν θα σταματήσει. Αναβαθμίζεται συνεχώς. Δύο βήματα μπροστά τρία πίσω. Σε έναν πόλεμο χωρίς τέλος. Υβριδικό και ασύμμετρο, και χωρίς τέλος, με αθώους, όπως πάντα, στη μέση.

*Αναπληρωτής καθηγητής ∆ιεθνούς Στρατηγικής και Ασφάλειας,
πρόεδρος Τμήματος Ιστορίας, Πολιτικής και ∆ιεθνών Σπουδών, Πανεπιστήμιο
Νεάπολις Πάφος, πρόεδρος του Strategy International (SI) Ltd

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η διαφορετικότητα είναι η αδυναμία μας

Τις προάλλες εκατοντάδες άνθρωποι τραυματίστηκαν ενώ πάνω από πέντε έχασαν τη ζωή τους στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Μαγδεμβούργου της...

«Η υπεράσπιση συνόρων δεν είναι έγκλημα»!

Ήταν μια υπόθεση που είχε απ’ όλα. Μάχη μεταξύ ΜΚΟ και πολιτικών, ρητορική υπέρ και κατά των ανοιχτών συνόρων, κατηγορίες για «απαγωγή»...

Η σύγκρουση Τραμπ-Ερντογάν στη Συρία

Η Τουρκία θέλει να ελέγχει πλήρως τη «νέα Συρία» μέσω μιας φιλοτουρκικής και άμεσα κατευθυνόμενης από την Άγκυρα συριακής...

Το Κουρδικό στο προσκήνιο

Το Ισραήλ είναι ο μεγάλος κερδισμένος με τις εξελίξεις στη Συρία, γιατί μετά την ανατροπή του Άσαντ αποχώρησαν από...