Του Νίκου Γ. Μερτζάνη
Η κυβέρνηση, που προέκυψε από τις κάλπες του Ιουνίου, συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε η προηγούμενη όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται τα προβλήματα. Με καθαρά επικοινωνιακούς όρους και χωρίς ουσιαστικά κανέναν σεβασμό, ακόμη και στη νοημοσύνη, των πολιτών που την ψήφισαν. Δύο ειδήσεις της περασμένης εβδομάδας αποδεικνύουν πώς εννοεί η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το κυβερνητικό έργο. Δείχνει επίσης πόσο υπολογίζει τους πολίτες η συγκεκριμένη κυβέρνηση. Η πρώτη είδηση αφορά τα αναδρομικά των δικαστών. Η απόφαση της Ολομέλειας για την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών λειτουργών στα επίπεδα πριν από το 2012 έβαλε φωτιά στην επικαιρότητα και πυροδότησε την… αγανάκτηση του Άδωνη Γεωργιάδη, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει ότι αυτός δεν δίνει αναδρομικά σε κανέναν. Ο υπουργός Εργασίας, συνεπικουρούμενος από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Παύλο Μαρινάκη, ανακοίνωσαν με κάθε επισημότητα ότι αυτή η απόφαση αφορά μόνο τρεις δικαστές, αυτούς που προσέφυγαν. Θα μέναμε όλοι με την εντύπωση αυτή, αν δεν ερχόταν το Ελεγκτικό Συνέδριο να βάλει τα πράγματα στη θέση τους και να ξεμπροστιάσει τους Μαρινάκη και Γεωργιάδη. Η διευκρίνιση του Ελεγκτικού Συνεδρίου ότι η απόφαση της Ολομέλειας είναι πιλοτική και δεν αφορά δηλαδή μόνο τους τρεις προσφεύγοντες πρώην ανώτατους δικαστές, αλλά έναν αριθμό περίπου 450 δικαστικών, φανέρωσε την αλήθεια. Για να μην υπάρχει κάποια παρεξήγηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε, επί λέξει, υποστηρίξει ότι: «Δεν υπάρχει ζήτημα σεβασμού συνολικά στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Αφορά δύο προσφεύγοντες και μόνο αυτούς, άρα δεν υπάρχει ζήτημα επέκτασης και δημοσιονομικής ανησυχίας».
Πλέον υπάρχει γενικά λόγος ανησυχίας με την πρακτική που ακολουθούν οι υπουργοί. Το συγκεκριμένο δεν είναι το μόνο περιστατικό απαξίωσης της νοημοσύνης των Ελλήνων πολιτών.
Μια ανάρτηση του πρωθυπουργού για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνική Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) είναι χαρακτηριστική για την άποψη που έχει για τους Έλληνες πολίτες. Μνήμη κοντή ή αλλιώς μνήμη χρυσόψαρου, αυτό πιστεύει για όλους η κυβέρνηση. Η ΗΔΙΚΑ, που είναι εποπτευόμενος φορέας του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, διακρίθηκε με το 1ο βραβείο «Global Innovation & Tech Excellence» στην κατηγορία των καινοτόμων λύσεων ηλεκτρονικής Υγείας ως αναγνώριση της σημασίας του πληροφοριακού συστήματος που ανέπτυξε η ΗΔΙΚΑ για το πρόγραμμα «Φώφη Γεννηματά» σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις κατά του καρκίνου του μαστού. Η ΗΔΙΚΑ είναι ο ίδιος φορέας, ο οποίος στα χρόνια της πανδημίας απαξιώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Απαξιώθηκε από τον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, που τότε, μάλλον επειδή δεν τον βόλευε, θεωρούσε ότι η ΗΔΙΚΑ δεν έκανε καλά τη δουλειά της και είχε μάλιστα ιδρύσει νέα υπηρεσία για να «διαχειρίζεται» τον αριθμό των θυμάτων από τον κορονοϊό.
Είναι τουλάχιστον προσβλητικό για τους Έλληνες πολίτες να τους υποτιμά ο πρωθυπουργός, τον οποίο οι ίδιοι εξέλεξαν, και με μεγάλο μάλιστα ποσοστό, να αναλάβει τις τύχες της χώρας.