Του Ανδρέα Καψαμπέλη
O «πονοκέφαλος» που ακούει στο όνομα Φλωρίδης επανήλθε ακόμη πιο ισχυρός στην κυβέρνηση, την ώρα που οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές και σε όλα τα άλλα μέτωπα…
Ο υπουργός Δικαιοσύνης επιμένει, όπως φάνηκε -εμμέσως πλην σαφώς- από την ομιλία του χθες στη Βουλή, στις απόψεις του για την ανάγκη κατάργησης του ακαταδίωκτου των τραπεζιτών, την οποία είχε θεσπίσει ωστόσο η (προηγούμενη) κυβέρνηση Μητσοτάκη, με ειδική νομοθετική παρέμβαση, στα τέλη του 2019!
Το σίριαλ ξεκίνησε την επαύριο των εκλογών του Ιουνίου, όταν στη συζήτηση των προγραμματικών δηλώσεων στη Βουλή έριξε, ως νέος υπουργός Δικαιοσύνης, τη βόμβα ότι «η απιστία των τραπεζιτών δεν πρέπει να διώκεται κατ’ έγκληση», προαναγγέλλοντας ότι στα ζητήματα της απάτης θα «επαναφέρει» την «αυτεπάγγελτη δίωξη»…
Αν και είχε χρεώσει την αλλαγή στον ΣΥΡΙΖΑ, πολύ γρήγορα διαπιστώθηκε ότι δεν ήταν έτσι. Την επομένη, μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Π. Μαρινάκης τον «άδειασε» πλήρως, λέγοντας ότι είναι «προσωπικές απόψεις» του και ότι «δεν έχουν συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο».
Έκτοτε, ο κ. Φλωρίδης τήρησε άκρα του τάφου σιωπή για το θέμα αυτό. Και στις συνεντεύξεις του που ακολούθησαν ούτε ρωτήθηκε ούτε απάντησε για οτιδήποτε σχετικό…
Όπως όμως είχε αποκαλύψει η «κυριακάτικη δημοκρατία» (και τώρα επιβεβαιώνεται), ο ίδιος, στις εσωτερικές κρούσεις που του έγιναν να ανασκευάσει, αρνήθηκε, ενώ οι άσπονδοι φίλοι του διέδιδαν ότι είχαν προειδοποιήσει εγκαίρως τον κ. Μητσοτάκη ότι πρόκειται για «αγύριστο κεφάλι»…
Η πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέσει τώρα, στο συζητούμενο νομοσχέδιο για τη Δικαστική Αστυνομία, τροπολογία και για την κατάργηση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών έφερε εκ των πραγμάτων σε δύσκολη θέση τον υπουργό. Απαντώντας στη Βουλή χαρακτήρισε μεν τους κώδικες που ψηφίστηκαν επί ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 ως τους πιο «αμαρτωλούς», αλλά για το επίμαχο ζήτημα -αν και απέρριψε την τροπολογία της αντιπολίτευσης- τα άφησε όλα ανοιχτά…
«Αποσπασματικές και επ’ ευκαιρία δημιουργίας εντυπώσεων ρυθμίσεις δεν μας βρίσκουν σύμφωνους» ήταν η δικαιολογία του για την άρνησή του στον ΣΥΡΙΖΑ, προανήγγειλε όμως ότι θα θέσει το θέμα στο υπουργικό συμβούλιο. «Τα ζητήματα αυτά θα συζητηθούν με την ευρεία παρέμβαση που γίνεται στον Ποινικό Κώδικα και Κώδικα Ποινικής Δικονομίας» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας νέες σκοτούρες στο ήδη φουρτουνιασμένο Μέγαρο Μαξίμου.
Να θυμηθούμε γιατί η ρύθμιση αυτή έχει τεράστια και πολλαπλή σημασία; Χάρη στο ακαταδίωκτο αυτό, που ψήφισε η κυβέρνηση Μητσοτάκη, εξασφάλισαν οριστική και πλήρη ατιμωρησία (και) οι διοικήσεις με τα στελέχη των τραπεζών που ευθύνονται για τα -μέχρι και σήμερα- «δανεικά και αγύριστα» 840.000.000 ευρώ της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ…