Η πρόοδος, οι αρνητές της και οι απατεώνες που κονομάνε εις βάρος της

Δεν υπάρχει επιλογή να οδηγώ χωρίς δίπλωμα, να μην πληρώνω διόδια, να περνάω με κόκκινο, να αρνούμαι να αντικατασταθεί μια απαρχαιωμένη, ανασφαλής και εύκολα πλαστογραφούμενη ταυτότητα

Του Φαήλου Μ. Κρανιδιώτη*

Επιλογή είναι, αν θα φάω μπάμιες ή φασολάκια το μεσημέρι, αν θα πάω διακοπές στη Μάνη ή στη Χαλκιδική, αν θα ψηφίσω το τάδε ή δείνα κόμμα, αν μου αρέσουν οι ξανθιές ή οι μελαχρινές. Δεν υπάρχει επιλογή να οδηγώ χωρίς δίπλωμα, να μην πληρώνω διόδια, να περνάω με κόκκινο, να αρνούμαι να αντικατασταθεί μια απαρχαιωμένη, ανασφαλής και εύκολα πλαστογραφούμενη ταυτότητα. Δεν είμαστε Κίνα, δεν έχουμε μονοκομματικό κράτος. Εχουμε δημοκρατικό Σύνταγμα, νόμους, προστατευόμενα δικαιώματα. Παλιά, για να γράψω φάρμακα της μάνας μου που τελειώσανε, π.χ. ινσουλίνη, έπρεπε να τρέχουμε με το βιβλιάριο στον γιατρό.

Τώρα με το ΑΜΚΑ και την άυλη συνταγογράφηση, η μάνα μου στα 86 πίνει τον καφέ της στο μπαλκόνι, μου έρχεται στο κινητό και στο e-mail μου, που δηλώσαμε στην άυλη, το μήνυμα, πάω κατευθείαν στο φαρμακείο και το παίρνω. Το κράτος μέσω του ΑΜΚΑ και του συστήματος υγείας προφανώς ξέρει τα προβλήματα υγείας της και τι φάρμακα παίρνει, πότε και πού κάνει εξετάσεις. Ομως αυτές τις πληροφορίες, που το κράτος τις έχει ηλεκτρονικά, δεν τις συλλέγει για να παραβιάσει τα συνταγματικά δικαιώματα της κυρά Βαρβάρας, αλλά για να μην ταλαιπωρείται, για να της καλύπτει τη συμμετοχή σε φάρμακα και εξετάσεις, όταν πηγαίνει σε ιδιωτικούς φορείς.

Είναι ο ίδιος λόγος για τον οποίο έχουμε e-banking, πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες. Για να μην ταλαιπωρούμαστε, να μη διακινδυνεύεις κουβαλώντας μετρητά. Δουλειές που πριν σήμαιναν ώρες μετακινήσεων και αναμονής σε τράπεζες και υπηρεσίες γίνονται πλέον με λίγα κλικ από το κινητό σου. Ολο δε και περισσότεροι εργαζόμενοι θα μπορούν να εργάζονται από το σπίτι τους, χωρίς έξοδα μετακίνησης, οι δε εταιρίες δεν θα χρειάζονται όλες κτίρια μεγαθήρια για να εγκαταστήσουν το προσωπικό τους και να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Σε λίγο δεν θα ξέρουμε καν τα πρόσωπα των εφοριακών ή άλλων υπαλλήλων δημοσίων υπηρεσιών, αφού σχεδόν όλα θα γίνονται διαδικτυακά, γρήγορα, με ελάχιστο κόστος και αυτοματισμούς, σημαίνοντας ταχύτητα. Ελλειψη ταλαιπωρίας, αδυναμία δωροδοκίας και φθηνό κόστος διοίκησης. Παλιά είχαμε ένα τηλέφωνο σχεδόν ανά γειτονιά, το πρόλαβα, με μέσο χρόνο αναμονής για γραμμή τηλεφώνου πάνω από οκτώ χρόνια!

Ο παππούς μου πήγαινε στο καφενείο στο Μαυρομμάτι, έπαιρνε τηλέφωνο στο μπακάλικο της Ραλλίας στον Κορυδαλλό και μας φώναζαν από τρία οικοδομικά τετράγωνα. Τώρα έχουμε όλοι μια συσκευή μικρότερη από την παλάμη μας, με την οποία μπορούμε όχι μόνον να μιλάμε ζωντανά με ήχο και εικόνα με όποιον θέλουμε, όπου θέλουμε. Αλλά ταυτόχρονα είναι ηλεκτρονικός υπολογιστής, με τον οποίο μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση πληροφοριών στον παγκόσμιο ιστό, να υποβάλλουμε αιτήσεις και να λαμβάνουμε πιστοποιητικά από υπηρεσίες, αντίγραφα δικαστικών αποφάσεων, δικογράφων, να στέλνουμε και να λαμβάνουμε ηλεκτρονική αλληλογραφία, να κάνουμε εξουσιοδοτήσεις, να υπογράφουμε ιδιωτικά συμφωνητικά, να στέλνουμε χρήματα, να πληρώνουμε λογαριασμούς, να τσεκάρουμε το υπόλοιπο του λογαριασμού μας, να κάνουμε δουλειές. Πολλά άρθρα μου τα γράφω στο κινητό.

Συχνά κάνω νομολογιακή έρευνα με αυτό, ενώ έχω γράψει και αποστείλει π.χ. μηνυτήριες αναφορές, όπως αυτή που έκανα στον Αρειο Πάγο για την τερατώδη προβοκάτσια κατά της χώρας με την «άταφη μικρή Μαρία» στον Εβρο. Προφανώς αυτό σημαίνει πως θεωρητικά το κράτος μπορεί να διαπιστώσει τι χρήματα έχεις και πού τα ξοδεύεις, με ποιους μιλάς, πού πας, με τη μέθοδο του τριγωνισμού, πού βρίσκεσαι ανά πάσα στιγμή. Αυτό, όμως, πάντα το μπορούσε και θα το μπορεί το κράτος, όταν υπάρχει κακούργημα, διά των αρμόδιων δικαστικών οργάνων να άρει το απόρρητο και να διερευνήσει την υπόθεση. Εχουν εξιχνιαστεί υποθέσεις, έχουν βρεθεί προϊόντα εγκλήματος σε λογαριασμούς, πάντα όμως με δικονομικές εγγυήσεις, τίποτα εν κρυπτώ από τον κατηγορούμενο και την υπεράσπιση. Για τη συντριπτική πλειονότητα των πολιτών, που δεν παρανομούν, τα οφέλη είναι τεράστια, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από μόνη τη χρήση των επιτευγμάτων της τεχνολογίας και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνωμοσιολόγοι πολιτικάντες, δημοσιολογούντες και οι ευήθεις «πελάτες» τους διαδίδουν τερατολογίες. Πάντα υπάρχουν αρνητές της προόδου και της λογικής. Οταν εφευρέθηκε η ατμομηχανή και ξεκίνησε η χρήση των πρώτων τρένων υπήρξε κίνημα… εναντίον τους. Υπήρχε μέχρι και το επιχείρημα πως από μια ταχύτητα και πάνω θα φύγει όλος ο αέρας από τα βαγόνια και οι επιβάτες θα πεθάνουν από ασφυξία! Δεν πέθαναν. Η Φυσική διέψευσε τους τότε μυαλοφυγόδικους και σήμερα υπάρχουν τρένα που πάνε με εκατοντάδες χιλιόμετρα την ώρα. Οταν άρχισε να εξαπλώνεται η χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας υπήρξε επίσης κίνημα άρνησής της, με επίσης παλαβές κινδυνολογικές θεωρίες. Τελικά δεν κατάφεραν να εμποδίσουν τον εξηλεκτρισμό της Ανθρωπότητας, δεν βλέπουμε τα βράδια με κεριά ή λάμπες ασετυλίνης και όλος ο σύγχρονος πολιτισμός θα ήταν ανύπαρκτος χωρίς την ηλεκτρική ενέργεια. Βεβαίως υπάρχουν κίνδυνοι, π.χ. από ηλεκτροπληξία, ή το κόστος στο περιβάλλον από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από μη ανανεώσιμες πηγές. αλλά τα οφέλη είναι ασύγκριτα περισσότερα και έτσι δεν ζούμε σε συνθήκες του 19ου αιώνα. Εφτιαχναν και γκραβούρες για τους κινδύνους του ηλεκτρισμού, που θα νομίσετε πως είναι γελοιογραφίες αλλά δεν είναι.

Ποιος θυμάται αυτά τα κινήματα άρνησης, όπως και τους Λουδίτες που έσπαγαν τους μηχανικούς αργαλειούς, και τις φαιδρές θεωρίες τους; Μόνον οι ρέκτες της Ιστορίας. Στο ίδιο γκροτέσκο κεφάλαιό της θα μπουν και οι αρνητές σύγχρονων ταυτοτήτων. Θα διαβάζουν σε λίγα χρόνια τι έγραφαν και θα κοκκινίζουν από ντροπή, όσοι έχουν τσίπα. Αυτοί, πολιτικοί και δημοσιολογούντες, που σιγοντάρησαν ως απατεώνες αισχίστου είδους αυτούς τους αδικαιολόγητους φόβους μερίδας των πολιτών και τις θεωρίες συνωμοσίας, θα έχουν όμως στο μεταξύ κονομήσει χρήμα, εξουσία, έστω πρόσκαιρη, και αναγνωσιμότητα. Η θέση αυτών των απατεώνων, που στην ουσία καλούν τους πολίτες να μην εφαρμόσουν νόμους του κράτους, θα ήταν στο εδώλιο των κατηγορουμένων αλλά η Δικαιοσύνη έχει οστεοαρθρίτιδα…

*Φαήλος Μ. Κρανιδιώτης
Δικηγόρος, Πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΔΕΞΙΑΣ, εταίρου του συνασπισμού ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
www.neadexia.gr

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Χωρίς αρχές, χωρίς ανθρωπιά

Τον περασμένο Απρίλη μια νέα γυναίκα μόλις 28 χρονών, η Κυριακή Γρίβα, δολοφονήθηκε άγρια με μαχαίρι από τον πρώην...

Η δύναμη να απαρνείσαι την αγάπη των άλλων

Όλη η ταινία για τον Στέλιο Καζαντζίδη είναι μία στιγμή: η σκηνή που καλεί τον Χρήστο Νικολόπουλο και τον...

Άταφοι προδότες στην αρχαιότητα

Οι συστοιχίες ψεμάτων και ανακριβειών που εκτοξεύονται από τα συστημικά ΜΜΕ πλήττουν όχι μόνο το παρόν, αλλά και το...

Η τιμωρία των προδοτών στην αρχαιότητα

Τον τελευταίο καιρό γίνεται λόγος για τον σεβασμό που πρέπει να έχουμε στους νεκρούς - ακόμα και σ’ αυτούς...