Του Θάνου Κάλλη
Εδώ και μια εβδομάδα επικρατεί πανικός και αμηχανία στο πρωθυπουργικό γραφείο μετά την επίσκεψη και έλεγχο της ανεξάρτητης Αρχής της Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών (ΑΔΑΕ) σε εταιρία κινητής τηλεφωνίας, όπου επιβεβαίωσε τις παρακολουθήσεις των Κύρτσου-Τέλλογλου από την ΕΥΠ.
Η ανώτατη εισαγγελική αρχή της χώρας φέρεται να επιχείρησε να παρεμποδίσει τον συγκεκριμένο έλεγχο επικαλούμενη τον νέο νόμο για τις παρακολουθήσεις που πέρασε η κυβέρνηση.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, μετά τον περιπετειώδη έλεγχο με δήλωσή του θέλησε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους τονίζοντας πως «είναι αυτονόητο ότι η Αρχή Διασφάλισης Απορρήτου των Επικοινωνιών συνεχίζει και μετά τη δημοσίευση του τελευταίου νόμου (…) την ελεγκτική της αρμοδιότητα, σε σχέση με τη διασφάλιση του επικοινωνιακού απορρήτου, ως οφείλει». Ενημέρωσε πως στο πλαίσιο αυτό «βρίσκονται ανοικτοί και εν εξελίξει διάφοροι έλεγχοι» και υπενθύμισε με νόημα ότι η Αρχή «υπόκειται σε κοινοβουλευτικό έλεγχο και κατά τα λοιπά απολαμβάνει πλήρους ανεξαρτησίας στην ενάσκηση του συνταγματικού και εν γένει κανονιστικού της καθήκοντος».
Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, φωτιές έχει ανάψει η αποκάλυψη της δημοφιλούς ειδησεογραφικής ιστοσελίδας iEidiseis ότι κυβερνητικά στελέχη σχεδιάζουν με εντολή του πρωθυπουργού να ανατρέψουν τον Χρήστο Ράμμο από Πρόεδρο της ΑΔΑΕ εντός του Α ´ δεκαπενθημέρου του νέου έτους διότι «δε συνεμορφώθην προς τας υποδείξεις» και η ΑΔΑΕ τελικώς ζητάει έλεγχο των παρόχων για το σκάνδαλο των υποκλοπών.
Κορυφαίοι νομικοί παράγοντες του τόπου σχολιάζοντας την αποκλειστική είδηση του iEidiseis αναφέρουν ότι : «Ο μόνος τρόπος είναι να παρέμβουν νομοθετικά στη λειτουργία της Αρχής και να κάνουν άραγε τι; Να μειώσουν πχ τη θητεία του Προέδρου (6ετία, λήγει το 2025); Τότε θα μιλάμε για πραξικόπημα κατά της ανεξάρτητης αρχής. Εκτός κι αν με απειλές και με διώξεις επιχειρήσουν να οδηγήσουν τον κ. Ράμμο στα άκρα…
Ή εκτός και εάν επιχειρήσουν να ενώσουν την ΑΔΑΕ με την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και δημιουργήσουν μια νέα Αρχή με νέο Πρόεδρο της απόλυτου εμπιστοσύνης τους εκδιώχνοντας τόσο τον Χ. Ράμμο από την ΑΔΑΕ, όσο και τον Κώστα Μενουδάκο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων. Γεγονός που θα αποτελεί και αυτό πραξικόπημα».
Αναμφίβολα, ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ εκπλήσσει θετικά, υπερασπιζόμενος το Σύνταγμα, τους νόμους, το κράτος δικαίου, τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και την τιμή των Ανεξάρτητων Αρχών και ενοχλεί έντονα η παρουσία του την κυβέρνηση, που παρά τα εμπόδια που του βάζουν, προσπαθεί να εξιχνιάσει το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης.
Δεν είναι τυχαίο «το θερμό και αυθόρμητο χειροκρότημα» που απέσπασε ο Χρήστος Ράμμος, όταν εμφανίστηκε στο αμφιθέατρο ως προσκεκλημένος ομιλητής από τους συνταγματολόγους που βρίσκονταν στο συνέδριο για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνταγματολόγου Αριστόβουλου Μάνεση, σύμφωνα με ανάρτηση του Ξενοφώντα Κοντιάδη στο facebook.
Ποιος είναι ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ:
O Χρήστος Ράμμος γεννήθηκε το 1951 και είναι πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε μέλος του Ανωτάτου Ειδικού Δικαστηρίου, του Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου Διοικητικής Δικαιοσύνης και έχει διδάξει στην Εθνική Σχολή Δικαστών. Παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο Paris II και πραγματοποίησε άσκηση ενώπιον του Γαλλικού Συμβουλίου Επικρατείας (Conseil d’ État). Ακόμη, έχει διατελέσει μέλος επιστημονικών σωματείων, έχει δημοσιεύσει άρθρα, βιβλιοκρισίες και μελέτες νομικού περιεχομένου και έχει συμμετάσχει σε νομικά συνέδρια και σεμινάρια. Ομιλεί γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά και ιταλικά.
Κατά τα 38 έτη της θητείας του στο ΣτΕ, διετέλεσε αντιπρόεδρος από το 2015 έως το 2018. Το ίδιο χρονικό διάστημα ανέλαβε διαδοχικά πρόεδρος του ΣΤ΄ Τμήματος (2015 – 2017) και του Δ΄ Τμήματος του ΣτΕ (2017 – 2018).
Ο Χρήστος Ράμμος ορίστηκε πρόεδρος της ΑΔΑΕ με την υπ’ αριθμό 34051οικ./29.5.2019 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης, αφού επελέγη από τη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής με διακομματική συναίνεση των 4/5 των μελών του σώματος.
Μακιαβέλλι, όποιo κεφάλι εξέχει το κόβει ο Ηγεμόνας.
Καθεστώς