Σολτς προς Μητσοτάκη: Βρες τα με τον Ερντογάν για «συνεκμετάλλευση» – Τα τεθωρακισμένα δεν πάνε στα νησιά

Τις πάγιες και διαχρονικές γερμανικές γραμμές των ίσων αποστάσεων (στην πραγματικότητα, κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία), εξέφρασε ο Γερμανός καγκελάριος κατά την προχθεσινή επίσκεψή του στην Αθήνα

Υπέρ της «συνεκμετάλλευσης», ετάχθη, εμμέσως πλην σαφέστατα, ο Όλαφ Σολτς, στα ελληνο-τουρκικά, καλώντας ουσιαστικά τον Έλληνα πρωθυπουργό να τα βρει με τον Τούρκο πρόεδρο και να μη ζαλίζουν το Βερολίνο με αυτές τις σπαζοκεφαλιές. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, από τη μεριά του, όχι μόνο δεν έδωσε τις πρέπουσες απαντήσεις στον Γερμανό καγκελάριο, αλλά έσπευσε να συμφωνήσει σε όλα. Οι μπίζνες προέχουν!

Είναι εντυπωσιακό, επίσης, ότι ο Όλαφ Σολτς, κατά την πάγια πρακτική του Βερολίνου, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων του το θέμα του αναγκαστικού κατοχικού δανείου και των πολεμικών επανορθώσεων, λέγοντας, σε συνέντευξή του σε ελληνική εφημερίδα, πως «νομικά και πολιτικά το ζήτημα των επανορθώσεων έχει κλείσει».

Αποστρατιωτικοποίηση νησιών

Ιδιαίτερα αρνητική αίσθηση προκάλεσε και η αναφορά του Κ.Μητσοτάκη στα γερμανικά Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης (ΤΟΜΑ), τύπου Marder, που παίρνει η Ελλάδα σε αντάλλαγμα των παλιότερων ΤΟΜΑ, ΒΜΡ 1, που αποσύρει από ελληνικά νησιά για να τα δώσει στην Ουκρανία.

Έτσι, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την έντονη φημολογία των τελευταίων εβδομάδων, σύμφωνα με την οποία τα Marder θα μεταφερθούν στον Έβρο και όχι στα νησιά.

Marder για την παρέλαση (και όχι για τα νησιά)

«Τα Marder θα κατευθυνθούν στον Έβρο, διότι εκεί κρίνουν οι Ένοπλες Δυνάμεις ότι θα είναι πιο χρήσιμα», είπε ο Κ.Μητσοτάκης, χωρίς ωστόσο να αναφέρει με ποιο αντίστοιχο όπλο θα αντικατασταθούν τα ΒΜΡ 1 στα νησιά. Όλα αυτά, ως γνωστόν, ενισχύουν τις υποψίες ότι η κυβέρνηση υποκύπτει στις πιέσεις ΗΠΑ, ΕΕ και Τουρκίας. Η τελευταία, μάλιστα, ζητάει «αποστρατιωτικοποίηση» νησιών, εστιάζοντας, όπως είναι αναμενόμενο, στην απόσυρση του βαρέως οπλισμού από τα νησιά.

Από τη μεριά του, ο Ο.Σολτς, όταν, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Κ.Μητσοτάκη, ερωτήθη «εάν θα ήταν πρόβλημα για εσάς αν η Ελλάδα εγκαταστήσει στα σύνορα με την Τουρκία τα Marder που μόλις παραδόθηκαν στο πλαίσιο της κυκλικής ανταλλαγής», απέφυγε να απαντήσει ευθέως και με σαφήνεια -προφανώς για να μην ενοχληθεί η Τουρκία- ότι είναι δικαίωμα της Ελλάδας να τοποθετήσει όπου θέλει τα ΤΟΜΑ.

Ο ίδιος είπε ότι «δε δίνεται καθημερινή αναφορά πού βρίσκονται τα Marder. Ούτε τη ζητάμε. Αυτό δεν το κάναμε ούτε στα άλλα οπλικά συστήματα που παραδώσαμε τα τελευταία χρόνια και δε θα το κάνουμε ούτε στο μέλλον. Η Ελλάδα είναι ένας αξιοσέβαστος εταίρος του ΝΑΤΟ, με τον οποίο συνεργαζόμαστε σε όλα τα πεδία και αυτή θα ήταν μια παράξενη στάση. Επομένως, δε μπορώ να απαντήσω σε αυτή την ερώτηση και δε θέλω να χρειαστεί να απαντήσω».

Γιατί ο Όλαφ Σολτς «δε μπορεί να απαντήσει σε αυτή την ερώτηση», και τι σημαίνει «δε θέλει να χρειαστεί να απαντήσει» (!); Μόνον αυτός και τα ντιλ στο προσκήνιο και το παρασκήνιο με την Άγκυρα, είναι εις θέσιν να φωτίσουν την κατάσταση.

Βρείτε τα με τον Ερντογάν

Το ότι το Βερολίνο είναι «ισαποστάκιας» στην περίπτωση των ελληνο-τουρκικών, για να μην πούμε ότι κάνει πλάτες στην Άγκυρα, είναι γνωστό εδώ και χρόνια. Από εποχής Μέρκελ. 

Μόλις προ μηνών, εξάλλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος του νέου κυβερνητικού σχηματισμού στη Γερμανία, Στέφεν Χεμπερστρέϊτ, κλείνοντας το μάτι στην Τουρκία, είπε: «Κάνουμε έκκληση στον Τούρκο πρόεδρο και στον Έλληνα πρωθυπουργό να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές».

Απαράδεκτο Βερολίνο για τουρκικές προκλήσεις: «Μητσοτάκης και Ερντογάν να διευθετήσουν τις μεταξύ τους διαφορές»

Τα ίδια, ουσιαστικά, είπε και ο Γερμανός καγκελάριος, κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα.

Απέφευγε τις ερωτήσεις

Άκρως ενδιαφέρον, μάλιστα, είναι ότι, κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό, ο Όλαφ Σολτς απέφυγε συστηματικά (δύο φορές) να δώσει αναλυτική απάντηση, όταν ερωτήθη για την Τουρκία και την επιθετική πολιτική της έναντι της Ελλάδας, παραπέμποντας σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα, «τα Νέα». Και μόνο αυτές οι αντιδράσεις του δείχνουν ότι ήθελε να αποφύγει με κάθε τρόπο να τοποθετηθεί σαφώς επί του θέματος.

Ειδικότερα, σε ερώτηση Έλληνα δημοσιογράφου, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, σχετικά με τη θέση της Γερμανίας, «για την καθημερινή αμφισβήτηση κυριαρχίας του ευρωπαϊκού εδάφους, την αμφισβήτηση που κάνει η Τουρκία στην ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Αιγαίου, με πρόσχημα το αίτημα για αφοπλισμό τους», ο Ο.Σολτς περιορίστηκε να πει: «Είπα και στη σημερινή μου συνέντευξη και θα ήθελα να επαναλάβω ότι όλοι έχουν συμφέρον να υπάρχουν καλές σχέσεις γειτονίας». Πρόσθεσε, δε, ότι επί τούτου, απάντηση έχει δώσει ήδη ο Έλληνας πρωθυπουργός (!).

Σε αντίστοιχη ερώτηση Γερμανού δημοσιογράφου, απάντησε ως εξής: «Θα επαναλάβω αυτό που δήλωσα στην εφημερίδα, ότι οι εταίροι στο ΝΑΤΟ δεν πρέπει να αμφισβητούν ο ένας την κυριαρχία του άλλου και όλα τα ζητήματα πρέπει να επιλύονται με διάλογο και στη βάση του Διεθνούς Δικαίου και επ’ αυτού είμαστε σύμφωνοι».

Ευχολόγια, μ’ άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε. Ούτε καν τη λέξη «Τουρκία» δεν ήθελε να αρθρώσει. Γενικώς και αορίστως «εταίροι στο ΝΑΤΟ».

Συνεκμετάλλευση

Ο Γερμανός καγκελάριος, πάντως, στη συνέντευξή του στην εφημερίδα, «τα Νέα», απέρριψε πλήρως το αφήγημα του Κυριάκου Μητσοτάκη και το Νίκου Δένδια, οι οποίοι στις δηλώσεις τους παραλληλίζουν τη ρωσική τακτική και επίθεση στην Ουκρανία με τις πρακτικές της Τουρκίας, την καταπάτηση του διεθνούς Δικαίου και την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Ειδικότερα, στην επισήμανση ότι «η Ελλάδα αντιμετωπίζει παρόμοιες εδαφικές διεκδικήσεις από την Τουρκία όπως στην περίπτωση της Ουκρανίας, θέτουν υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία των ελληνικών νησιών στα ελληνικά και συνεπώς και ευρωπαϊκά σύνορα στο Ανατολικό Αιγαίο», και στην ερώτηση «εάν μπορεί επ’ αυτού η Ελλάδα να υπολογίζει στη στήριξη της Γερμανίας», ο Ο.Σολτς αντέδρασε, διαχωρίζοντας πλήρως τις περιπτώσεις της Ουκρανίας και της Τουρκίας.

«Οι συνθήκες κατά την άποψή μας δε μπορούν να συγκριθούν και θα συνιστούσα να αποφεύγονται τέτοιες συγκρίσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια στιγμή, λοιπόν, που ο Σολτς έστελνε σαφές μήνυμα ότι δεν ήθελε να ενοχλήσει την Άγκυρα, κινούμενος στην πάγια γραμμή του Βερολίνου ότι δε θέλει σκοτούρες στα ελληνο-τουρκικά, κάλεσε τον Κ.Μητσοτάκη να τα βρει με τον Ερντογάν. Μάλιστα, πρότεινε να έχει το Βερολίνο και διαμεσολαβητικό ρόλο. Κάτι, άλλωστε, που έκανε και το 2020, με την τότε κρίση στα ελληνο-τουρκικά, οπότε με πρωτοβουλία του, και χωρίς να το γνωρίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, οργάνωσε συνάντηση των διπλωματικών συμβούλων των Μητσοτάκη και Ερντογάν.

«Στον βαθμό που κριθεί χρήσιμο από τους εμπλεκομένους (σ.σ. Ελλάδα και Τουρκία), η Γερμανία μπορεί επ’ αυτού να συμβάλει», είπε στη συνέντευξή του στα «Νέα». Και, κάνοντας λόγο για «ανοικτά ζητήματα» στα ελληνο-τουρκικά, ουσιαστικά πρότεινε, εμμέσως πλην σαφώς, συνεκμετάλλευση. «Η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τα ανοιχτά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών πρέπει να επιλυθούν με διάλογο και στη βάση του διεθνούς δικαίου. Ο κοινός μας στόχος, το όραμά μας θα πρέπει να είναι η αξιοποίηση ολόκληρου του οικονομικού δυναμικού της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου. Για το καλό όλων των χωρών».

Στη, δε, κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Έλληνα πρωθυπουργό επανέλαβε: «Η Μεσόγειος είναι μια περιοχή γεμάτη δυνατότητες, ειδικά στον οικονομικό τομέα, και θα έπρεπε να είναι προς το συμφέρον όλων των γειτονικών χωρών στην περιοχή να εξαντλήσουν όλες τις δυνατότητες αυτές προς όφελος των λαών τους. Κατά τις συνομιλίες μας αποκόμισα την εντύπωση ότι η Ελλάδα είναι απολύτως διατεθειμένη να κάνει κάτι τέτοιο, και ως προς αυτό μπορεί και θα πρέπει κανείς να της επιδείξει εμπιστοσύνη. Διακατέχομαι από τη βεβαιότητα πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται μπορούν και πρέπει να επιλύονται πάντοτε με διάλογο και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου».

Άραγε, ποια είναι η εντύπωση που απεκόμισε από τη συνάντησή του με τον Κ.Μητσοτάκη; Ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να κάτσει στο τραπέζι και να τα βρει με τον Ερντογάν, ο οποίος ζητάει τα μαλλιοκέφαλά του από τη χώρα μας, και φτάνει στο σημείο να αμφισβητεί ακόμα και την ελληνικότητα των μεγάλων νησιών του Αιγαίου, επειδή δήθεν, κατά το τουρκικό προπαγανδιστικό αφήγημα, η Ελλάδα παραβιάζει τις Συνθήκες;

Και από που και ως που ο Ο.Σολτς διακατέχεται «από τη βεβαιότητα πως όλα τα ζητήματα που εγείρονται, μπορούν και πρέπει να επιλύονται πάντοτε με διάλογο και επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου»; Ποια είναι αυτά τα ζητήματα; Περιλαμβάνονται σε αυτά και οι αναθεωρητικές, παράλογες και επικίνδυνες, εκτός κάθε έννοιας διεθνούς Δικαίου, απαιτήσεις που εγείρει η Τουρκία; Θα έπρεπε να είναι πιο προσεκτικός στις διατυπώσεις του ο Γερμανός καγκελάριος, ειδικά όταν τις κάνει σε ελληνικό έδαφος! Και, κυρίως, θα έπρεπε να λάβει τις πρέπουσες απαντήσεις από τον Έλληνα πρωθυπουργό.

Τέλος, ο Ο.Σολτς στη συνέντευξή του στην εφημερίδα ανέφερε: «Ωστόσο ένα είναι σωστό. Δεν είναι αποδεκτό ένας εταίρος του NATO να αμφισβητεί την κυριαρχία ενός άλλου. Αυτό ισχύει και για περισσότερο ή λιγότερο συγκαλυμμένες στρατιωτικές απειλές».

  1. Τωρα που εχουμε και ιππικο με 75χρονο επικεφαλης τρεμε Ερντογαν.

  2. Τι να πει και ο Σολτς για τα ελληνοτουρκικά… Είναι “εταίρος στο ΝΑΤΟ” κι αυτός αλλά δεν είναι και αφεντικό.

  3. Η Γερμανία δεν άλλαξε, πάντα ήταν και συνεχίζει να παραμένει σύμμαχος των Τούρκων. Το χειρότερο είναι πως οι νεογερμανοί μας θεωρούν εχθρούς επειδή αντισταθήκαμε στην εισβολή τους και είχαν θύματα, όπως για παράδειγμα στη μάχη της Κρήτης. Θυμηθείτε τον Γερμανό καθηγητή που ήθελε να μας δικάσει για την αντίσταση των Κρητικών ( δυστυχώς, το πανεπιστήμιο Κρήτης του είχε απονείμει τον τίτλο του επίτιμου διδάκτορα).
    Είναι η χώρα που μας υπεξαιρεί ακόμη το κατοχικό δάνειο, αρνείται τις πολεμικές επανορθώσεις και κατέστρεψε το 80% των δημοσίων και ιδιωτικών υποδομών της Ελλάδας στο Β Παγκόσμιο Πόλεμο.
    Αντίθετα, ήταν σύμμαχοι των Τούρκων, πήραν από αυτούς πρώτες ύλες, ενώ τους χάρισαν και τμήμα από τον χρυσό που είχαν μαζέψει στα κρεματόρια.
    Τώρα ακούω πως ο κ. Μητσοτάκης τους χάρισε την ευρωπαϊκή επιχορήγηση για τα ελληνικά τεθωρακισμένα που στείλαμε στην Ουκρανία, ενώ θα τους δώσει παραγγελίες 4δις € για οπλικά συστήματα.
    Τελικά ο κ. Μητσοτάκης είναι πρωθυπουργός της Ελλάδας ή της Γερμανίας ;
    Στις εκλογές θα απαντήσουμε στο ερώτημα.

  4. Με τους ρυθμούς που διαβαίνουμε προς τις εκλογές, ο οδοστρωτήρας θα επιφέρει
    τόσο μεγάλο καταστροφής χάος που άντε να μαζέψεις και τι να προλάβεις.
    Λαμβανομένου υπόψη ότι η επόμενη κυβέρνηση όπως και αν σχηματιστεί θα έχει να
    παλέψει με το μένος και την κάλυψη σε ότι αφήσει πίσω της η παρούσα κυβέρνηση.
    Και ας μην το παίζουμε αφελής.
    Το παιχνίδι σκληρό και ο τρόπος που παίζεται πολύ γνωστός.
    Τα 4 χρόνια της εξουσίας πήραμε όσα πήραμε.
    Τα 4 χρόνιας της αντιπολείτευσης δεν είναι αρκετά να μας επιβάλλουν τιμωρίες.
    Στο δια ταύτα η καθαρίζει το τοπίο από όλο αυτό που βιώνουμε η άξιοι της δικής μας
    επιλογής την ώρα της κάλπης.
    Και γιατί το γράφω αυτό.
    Εάν παρακολουθήσουμε το πολιτικό σκηνικό όπως προιδεάζει ότι θα οδηγούμε στις
    κάλπες.
    Παρακαλώ η ανάδειξη των ικανών και των μη ικανών προσώπων.
    Αλλαγή προσώπων βεβαίως και ΝΑΙ υπέρ της αλλαγής.
    Εδώ όμως κάτι παίζεται βρώμικο όχι καθαρό.
    Η αντιπολείτευση τι ρόλο διαδραματίζει και πως οραματίζεται την νίκη.
    Ποια κόμματα και πόσο ικανά να σχηματίσουν κυβέρνηση και να καθαρίσουν το τοπίο.
    Μήπως και μονόφθαλμα αντιλαμβάνομαι πως η πολιτική εικόνα της χώρας παραμένει
    εγκλωβισμένη σε πιέσεις και συμφέροντα που σκοπό δεν έχουν να αλλάξουν
    από όλα αυτά που βιώνουμε και σήμερα?
    Ο κάθε επισκέπτης – ηγέτης η μη έρχεται στην χώρα μας ΟΧΙ από αγάπη, αλλά από
    ίδιον όφελος, νοιάζεται για την δική του χώρα τον δικό του λαό.
    Αυτό το όφελος το έχουν αναδείξει οι δικοί μας ηγέτες και πως?
    Μικρή η χώρα μας, αλλά πλούσια από ενδιαφέροντα.
    Το λυπηρό τον πολίτη τον θέλει στο σκοτάδι, διότι μόνο έτσι μπορεί να ελέγχει την
    ατιμωρησία, την παρανομία, την παραβατικότητα.
    Πνιγήκαμε στα σκάνδαλα, αλλά αδυνατούμε να σπάσουμε την αυτοδυναμία 158 χθες 156
    σήμερα σταυρούς.
    Μας αρέσει αφου μας έμαθαν έτσι να πορευόμαστε από την ώρα που γεννιόμαστε.
    Σαθρό έδαφος ότι και να διορθώσεις και πάλι παραμένει σαθρό.
    Από δυνατά πρόσωπα που αγαπούν την χώρα δεν έχουμε έλειψη.
    Μας λύπουν δυναμισμός και τόλμη, να φύγουν οι δεινάστες και να αποφασίσει η χώρα για την τύχη της.

  5. Πετρέλαιο θέλει για κινηθεί η οικονομία του και γίνει μπάχαλο η Αν.Μεσόγειο

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Το στρατηγικό αδιέξοδο της ΝΔ

Είναι προφανές, τόσο από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών του 2024 όσο και από όλες τις δημοσκοπήσεις του επομένου εξαμήνου,...

Έτος προδοσίας

Δυστυχώς το 2025 έρχεται για να επιβεβαιώσει αυτά που γράφαμε (Μόνο από δεξιά μπορεί να υπάρξει ισορροπία)...

Νέα χρονιά σε αχαρτογράφητα νερά

Με ανάμεικτα συναισθήματα φεύγει σε λίγες ώρες η χρονιά, αλλά και με πολλές αβεβαιότητες και αγωνίες ετοιμαζόμαστε να «καλωσορίσουμε»...

Η ήττα της ενημέρωσης και ο θόρυβος της ανανέωσης

Τρία είναι τα σημαντικότερα γεγονότα της χρονιάς που φεύγει: Η μεγάλη ήττα της δημοσιογραφίας και των εταιριών δημοσκοπήσεων στις...