Το πρόβλημα στον εκπαιδευτικό τομέα αναμένεται να μεγαλώσει, καθώς προβλέπεται αύξηση στα λειτουργικά έξοδα, όχι όμως η χρηματοδότησή τους. Στο «μικροσκόπιο» ακόμα και η σίτιση των μαθητών.
Γεμάτες σχολικές αίθουσες, αλλά αδειανά έδρανα. Σίτιση, αλλά όχι δωρεάν. Προβλεπόμενες ώρες διδασκαλίας, αλλά δίχως μαθήματα επιλογής. Οδεύουν προς σε αυτή την κατεύθυνση τα σχολεία στην Αγγλία; Πολύ πιθανό. Η χρηματοδότηση των κυβερνήσεων στην παιδεία μειώνεται την τελευταία δεκαετία, αφήνοντας 9 στα 10 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ουσιαστικά χωρίς χρήματα.
Συγκεκριμένα τα στοιχεία της Εθνικής Ένωσης Διευθυντών (National Association of Head Teachers, NAHT) δείχνουν, ότι μέχρι την επόμενη σχολική χρονιά σχεδόν 22.000 αγγλικά σχολεία (συνολικά υπάρχουν 24.413) θα εμφανίσουν έλλειμμα στα ταμεία τους, με τα μισά από αυτά να έρχονται αντιμέτωπα με το πρόβλημα πριν το τέλος του φετινού έτους.
Όπως ξεκαθάρισαν εκπρόσωποι των σχολικών ιδρυμάτων, η μόνη λύση για να καταφέρουν να επιζήσουν είναι να μειώσουν τις διδακτικές ώρες μαθημάτων επιλογής, να δημιουργήσουν τάξεις με περισσότερους μαθητές και βέβαια αναπόφευκτα να απολύσουν προσωπικό. «Τα σχολεία έχουν κόψει όλο το ψαχνό, και έχουν μείνει να ξεκοκκαλίζουν», λέει εμφατικά στον Observer ο Γενικός Γραμματέας του NAHT Πολ Γουάιτμαν, τονίζοντας παράλληλα ότι αναμένονται ακόμα περισσότερες περικοπές. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μέχρι το 2024 το έλλειμμα των σχολικών ιδρυμάτων μπορεί να φτάσει τα 2 δισεκατομμύρια λίρες.
Ένα ακόμα πρόβλημα που αναδεικνύεται είναι και εκείνο της κατάστασης των σχολικών κτιρίων. Για μια ακόμη φορά 9 στα 10 σχολεία χρειάζονται κάποιου είδους επισκευή. Η βρετανική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επισκευάζει 50 σχολικά κτίρια τον χρόνο με ανθρώπους του κλάδου να το χαρακτηρίζουν «σταγόνα στον ωκεανό». Οι υπολογισμοί δείχνουν ότι με αυτούς τους ρυθμούς θα χρειαστούν 400 χρόνια για να ολοκληρωθούν τα έργα.
Θα επιμείνει στις περικοπές και ο Σούνακ;
Υπενθυμίζεται ότι ο τομέας της εκπαίδευσης είναι το δεύτερο μεγαλύτερο έξοδο για το βρετανικό κράτος, καθώς αντιστοιχεί στο 4,5% του ΑΕΠ. Λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, του Μπρέξιτ, της πανδημίας και τώρα της πίεσης του κόστους ενέργειας έχει δημιουργηθεί ένα βαθύτερο πρόβλημα: Η κυβέρνηση μπορεί φαινομενικά να επενδύει περισσότερο στην εκπαίδευση, ωστόσο αυτό συμβαίνει επειδή ακριβαίνουν τα πάντα: από το μολύβι και την κιμωλία μέχρι τους μισθούς και τους ενεργειακούς λογαριασμούς.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης έχει αναδειχθεί στη χώρα πολύ πριν την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών Τζέρεμι Χάντ, ότι θα πρέπει να κάνει περικοπές ακόμα και στον τομέα της εκπαίδευσης. Οι πρώτες ανακοινώσεις ήρθαν επί ηγεσίας τηςΛιζ Τρας. Ωστόσο και ο νέος πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει αναφερθεί σε δύσκολες αποφάσεις που πρέπει να ληφθούν.
Η ανακοίνωση του προϋπολογισμού αναμενόταν να γίνει στις 28 Οκτωβρίου, όμως ο νέος πρωθυπουργός αν και κράτησε τον ίδιο υπουργό Οικονομικών, άλλαξε την ημερομηνία της κατάθεσης του οικονομικού σχεδίου για τη 17η Νοεμβρίου.
Βρετανοί τηλεμάγειρες στη μάχη για δωρεάν γεύματα
Δάσκαλοι, καθηγητές και διευθυντές δεν φαίνεται να είναι μόνοι τους σε αυτόν τον αγώνα. Διάσημοι τηλεοπτικοί μάγειρες όπως ο Τζέιμι Όλιβερ και ο Τομ Κέριτζ αναδεικνύουν το πρόβλημα της σίτισης, καθώς λόγω των οικονομικών περικοπών δικαιούνται δωρεάν γεύματα όλο και λιγότερα παιδιά, αφήνοντας μαθητές νηστικούς, να πεινάνε.
Πρέπει να αναφερθεί ότι για μία οικογένεια το εβδομαδιαίο κόστος των σχολικών γευμάτων υπολογίζεται στις 12 λίρες ανά παιδί. Με τη σημερινή οικονομική κατάσταση λοιπόν του αυξανόμενου πληθωρισμού, όλο και περισσότερες οικογένειες δυσκολεύονται να δώσουν τις απαραίτητες 500 λίρες ετησίως για το κάθε παιδί τους.
Όσοι συμμετέχουν στην εκστρατεία υπολογίζουν ότι μπορούν να βοηθηθούν πάνω από 800.000 παιδιά που προέρχονται από οικονομικά ασθενέστερες οικογένειες, τα οποία μέχρι στιγμής δεν δικαιούνται δωρεάν γεύματα.
Πηγή: dw.com