Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν διέταξε την Τετάρτη την πρώτη επιστράτευση της Ρωσίας μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, προειδοποιώντας τη Δύση ότι αν συνεχίσει αυτό που αποκάλεσε “πυρηνικό εκβιασμό”, η Μόσχα θα απαντήσει με τη δύναμη όλου του τεράστιου οπλοστασίου της.
Στον απόηχο των δηλώσεων του Πούτιν, το ευρώ σημείωσε πτώση έως και 0,7% έναντι του δολαρίου και οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια όπως τα ομόλογα, ωθώντας προς τα κάτω τις αποδόσεις των γερμανικών και αμερικανικών ομολόγων.
Το Reuters παρουσιάζει σχόλια οικονομικών αναλυτών στον απόηχο της μερικής επιστράτευσης που κήρυξε ο Πούτιν:
Justin Tang: Επικεφαλής ασιατικής έρευνας, United First Partners, Σιγκαπούρη
“Μια μερική επιστράτευση θα επηρεάσει τη ρωσική οικονομία τη στιγμή που δεν μπορεί να αντέξει περαιτέρω πιέσεις, με την κυβέρνηση να μπορεί να καλέσει επιχειρήσεις και πολίτες να συμβάλουν στην πολεμική προσπάθεια όχι μόνο οικονομικά.
Με δεδομένο το πέρασμα του χρόνου που έχει πάρει η “ειδική επιχείρηση” (σ.σ. όπως αποκαλεί η Μόσχα την εισβολή στην Ουκρανία), η μερική επιστράτευση δεν θα ληφθεί θερμά στο εσωτερικό της χώρας. Η όποια επακόλουθη οικονομική ύφεση θα οδηγήσει σε αυξημένη δυσαρέσκεια. Η επιστράτευση αποτελεί ένδειξη της απελπισίας του Πούτιν και της αποτελεσματικότητας της πρόσφατης ουκρανικής αντεπίθεσης.
Ενώ η κίνηση του Πούτιν έχει υπολογιστεί για να τον βοηθήσει να κερδίσει τον πόλεμο, μπορεί απλώς να επιταχύνει την πτώση του”.
Gary NG, ανώτερος οικονομολόγος, Natixis, Χονγκ Κονγκ
“(Η επιστράτευση του Πούτιν) δημιουργεί ένα επιπλέον επίπεδο αβεβαιότητας. Σε έναν κόσμο με υψηλή γεωπολιτική ένταση, ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας εξακολουθεί να βρίσκεται στο επίκεντρο πολλών επενδυτών. Υπάρχουν πρακτικά δύο σημαντικά πράγματα που θα εξετάζουν οι επενδυτές – το πρώτο είναι η νομισματική πολιτική της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), το δεύτερο είναι ο πόλεμος Ρωσίας – Ουκρανίας.
Εάν υπάρξει αύξηση της έντασης από τη Ρωσία, τότε προφανώς θα δούμε πιθανώς υψηλότερες πιέσεις στην αγορά, όπως στις μετοχές, και τα κεφάλαια πιθανώς θα επιστρέψουν και πάλι σε ασφαλή καταφύγια όπως το δολάριο, γεγονός που θα το καταστήσει ακόμη ισχυρότερο”.
Danni Hewson, οικονομικός αναλυτής, AJ BELL, Λονδίνο
“Το ενδεχόμενο είναι) ότι η κατάσταση που έχουμε δει στην Ουκρανία θα μπορούσε να χειροτερέψει και να εξελιχθεί σε κάτι που κανείς δεν θέλει να δει. Το ενδεχόμενο να βρεθούμε σε μια κατάσταση όπου η πυρηνική απειλή θα χρησιμοποιείται ως κάτι περισσότερο από εκβιασμός, ως κάτι περισσότερο από αποτρεπτικό μέσο, είναι τρομακτικό για τους επενδυτές.
Αυτό που φαίνεται να κάνει είναι να επηρεάζει το δολάριο. Προφανώς έχουμε μια κατάσταση όπου οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια και έχουμε επίσης την προσδοκία ότι θα δούμε άλλη μια αύξηση των επιτοκίων από τη Fed σήμερα.
Η εγγύτητα των χωρών της Ευρώπης με την Ουκρανία κάνει τους ανθρώπους να σκέφτονται πώς θα μπορούσε να είναι η κατάσταση αν ο πόλεμος στην Ουκρανία εξελιχθεί κάτι μεγαλύτερο. Πρόκειται λοιπόν για ένα δίκοπο μαχαίρι, το οποίο επηρεάζει το ευρώ, τη στερλίνα και το δολάριο με διαφορετικούς τρόπους”.
Carlos Casanova, επικεφαλής οικονομολόγος για την Ασία, UBP, Χονγκ Κονγκ
“Όλοι ήταν εξαιρετικά νευρικοί ενόψει των αποφάσεων της Fed αυτή την εβδομάδα και είδαμε πολύ αμυντικές θέσεις. Αυτή η ανακοίνωση του Πούτιν να εντείνει την κλιμάκωση στην Ουκρανία σίγουρα δεν βοηθάει.
Τροφοδοτεί το κλίμα απομάκρυνσης του κινδύνου και ενισχύει το κλίμα ανησυχίας ανάμεσα στους παγκόσμιους επενδυτές. Ως αποτέλεσμα βλέπουμε μια φυγή προς τα ασφαλή καταφύγια.
Σίγουρα ωθεί το δολάριο προς τα πάνω. Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος είναι στην Ευρώπη – φυσικά, δεδομένης της εγγύτητας με τη σύγκρουση – οπότε μεγάλη πίεση ασκείται στο ευρώ και επίσης στη στερλίνα, αλλά και στην Ασία στο γιεν και στο κινεζικό γιουάν, οπότε σε όλους τους τομείς βλέπουμε την αγορά συναλλάγματος να αντιδρά στις δηλώσεις του Πούτιν.
Αναμένω ότι αυτά δεν θα είναι θετικά νέα για άλλες κατηγορίες κινδύνου, όπως οι μετοχές”.
Jussi Jiljanen, επικεφαλής στρατηγικής επιτοκίων, SEB, Φινλανδία
“Η κλιμάκωση της κατάστασης στην Ουκρανία επηρεάζει σίγουρα τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου και οι αποδόσεις των ομολόγων υποχωρούν σήμερα εξαιτίας αυτού.
Σίγουρα έχει αντίκτυπο στην αγορά ομολόγων, ειδικά επειδή έχουμε δει μια παρατεταμένη περίοδο αυξανόμενων προσδοκιών αύξησης των επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας. Ίσως ήρθε η ώρα για μια ανάσα και αυτή η γεωπολιτική ένταση ενισχύει το ενδεχόμενο διόρθωσης, τουλάχιστον προσωρινά, για χαμηλότερες αποδόσεις ομολόγων”.
Michael Hewson, επικεφαλής στρατηγικής αγορών, CMC Markets
“Το ευρώ αισθάνεται πιέσεις μετά τις δηλώσεις του Πούτιν. Νομίζω ότι υπάρχει η αντίληψη ότι πραγματικά ανέβασε τους τόνους και πώς θα αντιδράσει η Δύση σε αυτό;
Νομίζω ότι έχει συνειδητοποιήσει ότι βρίσκεται σε μπελάδες και κάνει το μόνο πράγμα που ξέρει πώς να κάνει, και αυτό είναι να ανεβάσει τους τόνους και να διαπιστώσει αν υπάρχει η όρεξη μεταξύ των ηγετών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ να αντιδράσουν και, για να είμαστε ειλικρινείς, με το διακύβευμα να είναι τόσο υψηλό όσο είναι, δεν έχουν άλλη επιλογή”.
Πηγή: capital.gr