Πιθανό τέλος της πανδημίας βλέπει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Αλλαγή στρατηγικής με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες προτείνoυν ειδικοί στη Γερμανία.
Την Τετάρτη το βράδυ ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέζους δήλωσε στη Γενεύη πως «ο κόσμος δεν βρισκόταν ποτέ σε καλύτερη θέση για να βάλει τέλος στην πανδημία του κορωνοϊού». Την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε ο μικρότερος αριθμός θανάτων σε παγκόσμιο επίπεδο από τον κορωνοϊό από τον Μάρτιο του 2020.
Ωστόσο, ο επικεφαλής του ΠΟΥ, στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, επισήμανε πως «ακόμη δεν έχουμε επιτύχει τον στόχο μας», οι εθνικές κυβερνήσεις δεν πρέπει να χαλαρώσουν τα υγειονομικά μέτρα και τώρα «πρέπει να δουλέψουμε ακόμη πιο σκληρά για να ξεπεράσουμε αυτή τη νοητή γραμμή και να απολαύσουμε τους καρπούς των κόπων μας». Ο ΠΟΥ επίσης προειδοποίει πως σε πολλές χώρες τα επίπεδα μόλυνσης ανεβαίνουν, αλλά δεν είναι ορατά, καθώς έχουν χαλαρώσει τα μέτρα προστασίας. Ο επικεφαλής του οργανισμού υπογράμμισε πως «αν δεν εκμεταλλευτούμε τώρα αυτή την ευκαιρία, διατρέχουμε κίνδυνο για περισσότερες παραλλαγές, περισσότερους θανάτους, περισσότερη αναστάτωση και περισσότερη αβεβαιότητα».
Νέα στρατηγική για τον χειμώνα
Ομάδα γερμανών επιστημόνων προτείνει μία νέα στρατηγική για τον χειμώνα, η οποία θα δίνει μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των ευπαθών ομάδων καθώς και στη διαφύλαξη των κρίσιμων υποδομών στο σύστημα υγείας. «Οι εμβολιασμοί, αλλά και τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν προκαλέσει μία εκτεταμένη ανοσία στον πληθυσμό», αναφέρουν οι επιστήμονες σε έγγραφο που δημοσιεύει η Γερμανική Εταιρεία για την Υγιεινή και Ασφάλεια στα νοσοκομεία. Μεταξύ άλλων, οι ειδικοί προτείνουν να καταργηθεί ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στα υγειονομικά επαγγέλματα, επισημαίνοντας ότι δεν χρειάζονται μέτρα που «δεν τηρούν την αρχή της αναλογικότητας», ενώ απορρίπτουν τα συνεχή τεστ και την υποχρεωτική χρήση μάσκας στα σχολεία, εκτός αν συντρέχει ειδικός λόγος.
«Όχι άλλα κλειστά σχολεία λόγω κορωνοϊού», δηλώνει και η υπουργός Παιδείας της Γερμανίας Μπεττίνα Σταρκ‑Βάτζινγκερ σε ραδιοφωνική συνέντευξη. Χαρακτηριστικά επισήμανε πως τα σχολεία δεν μπορούν να παραμένουν κλειστά, καθώς οι συνέπειες, τόσο για τα παιδιά όσο και για τις οικογένειές τους, είναι τεράστιες. Η ίδια τόνισε στην συνέντευξη της πόσο σημαντική είναι η δια ζώσης διδασκαλία.
Ο γνωστός επιδημιολόγος Χέντρικ Στρέεκ σε συνέντευξή του στην BILD δήλωσε: «Δεν θα εμβολιαστώ ξανά για τέταρτη φορά το φθινόπωρο, γιατί έχω ήδη εμβολιαστεί τρείς φορές και νόσησα μια φορά το καλοκαίρι». Όπως δηλώνει ο ίδιος, η νόσηση είναι επιπρόσθετος αρωγός κατά του κορωνοϊού. Με εισήγηση του στην Επιτροπή Εμβολιασμού ο Στρέεκ αναφέρει πως οι τρείς εμβολιαστικές δόσεις παρέχουν εξαιρετική προστασία σε υγιή άτομα κάτω των 60 ετών. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Οικογενειακών Γιατρών δήλωσε, πως η ζήτηση για την αναμνηστική δόση κατά της μετάλλαξης Όμικρον του κορωνοϊού παραμένει σε χαμηλά επίπεδα, αν και συνίσταται ιδιαίτερα σε άτομα άνω των 60 ετών και ευπαθείς ομάδες. Μεγάλη συζήτηση έχει ανοίξει και για το ποιο εμβόλιο αναμνηστικής δόσης προτείνεται στους πολίτες για την υπό-παραλλαγή ΒΑ.5 της Όμικρον, η οποία έχει σχεδόν επικρατήσει από τον Ιούλιο έναντι των υπόλοιπών υπό-παραλλαγών.
Πλασματικός ο αριθμός των κρουσμάτων;
Στη Γερμανία το επιδημιολογικό Ινστιτούτο Ρόμπερτ Κοχ σημειώνει πάντως ότι η «τάση απομείωσης» των τελευταίων εβδομάδων στα βασικά μεγέθη της πανδημίας έχει τερματιστεί. Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο το βράδυ της Πέμπτης, ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί γύρω στα 50.000 ημερησίως και δεν αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω. Ωστόσο οι ειδικοί του Ινστιτούτου αναφέρουν ότι οι τωρινές πληροφορίες είναι εκ των πραγμάτων ελλιπείς, καθώς πλέον ως «θετικά» καταγράφονται μόνο τα τεστ PCR, τα οποία δεν κάνουν όλοι όσοι μολύνονται, ενώ τυχόν καθυστερήσεις διαφοροποιούν επίσης τον τελικό αριθμό των νοσούντων.
Σύμφωνα με τους ειδικούς ο πραγματικός αριθμός των νοσούντων είναι σημαντικά υψηλότερος, καθώς επίσης πολλές φορές δεν ανιχνεύονται στελέχη του ιού. Προς το παρόν η χώρα φαίνεται να ακολουθεί δύο ταχύτητες, με τον Σύνδεσμο Οικογενειακών Γιατρών να ζητά να μεγαλύτερη έμφαση σε άλλες ασθένειες όπως η γρίπη, ενώ από την άλλη η γερμανική κυβέρνηση και συγκεκριμένα ο υπουργός Υγείας Καρλ Λάουτερμπαχ εξήγγειλε νέα μέτρα προστασίας κατά του κορωνοϊού, τα οποία θα ισχύσουν από 1ης Οκτωβρίου. Έμφαση έχει δοθεί για την χρήση μάσκας η οποία ουσιαστικά δεν εξαφανίστηκε ποτέ εξ’ ολοκλήρου από τη ζωή των Γερμανών πολιτών.
Πηγή: dw.com