Έλληνες και Ευρωπαίοι φορολογούμενοι πληρώνουν τα τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη για την Ουκρανία

Εντείνονται οι υποψίες ότι οι Έλληνες και Ευρωπαίοι φορολογούμενοι «επιδοτούν»  την τουρκική πολεμική βιομηχανία προκειμένου να «πουλάει» στην Ουκρανία μη επανδρωμένα αεροσκάφη της (UAV). Κι αυτό, τη στιγμή που καθημερινώς τουρκικά UAV παραβιάζουν τον ελληνικό εναέριο χώρο και πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά

Προ ημερών, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, παρασημοφόρησε στο Κίεβο τον επικεφαλής της τουρκικής βιομηχανίας, Bayker, που παράγει τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, Bayraktar. Ως γνωστόν, τα ταμεία της Ουκρανίας, εξαιτίας του πολέμου, είναι άδεια, και ο εξοπλισμός της χώρας χρηματοδοτείται σχεδόν εξ ολοκλήρου από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ως εκ τούτου, εύλογα προκύπτει το ερώτημα: Ποιος πληρώνει την τουρκική πολεμική βιομηχανία για να «πουλάει» UAV στην Ουκρανία; Οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι;

Το θέμα θα ήταν δευτερεύουσας σημασίας εάν επρόκειτο απλά για μια διμερή συμφωνία Ουκρανίας – Τουρκίας και απευθείας πωλήσεις από την Άγκυρα προς το Κίεβο. Θα μπορούσαν, βέβαια, οι πάμπλουτοι Ουκρανοί ολιγάρχες που είναι στα Panama papers (όπως και ο Ζελένσκι) να τα πληρώσουν. Υπάρχουν, όμως, εντονότατες υποψίες ότι η προώθηση των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών προς την Ουκρανία γίνεται μέσω της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι τελικώς τον «λογαριασμό» θα πληρώσει η ίδια η ΕΕ.

Κοντολογίς, οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται να «επιδοτήσουν» την τουρκική πολεμική βιομηχανία, η οποία εξοπλίζει τις Ένοπλες Δυνάμεις της Τουρκίας με UAV, προκειμένου καθημερινώς να κάνουν «σουρωτήρι» τον ελληνικό εναέριο χώρο (ΕΕΧ) και να πραγματοποιούν υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά.

Άραγε, τι έχει πράξει έως τώρα η Αθήνα προκειμένου να σταματήσουν αυτές οι απαράδεκτες μεθοδεύσεις; Αντί των παλικαρισμών του πρωθυπουργού και τις ατάκες του στιλ «νταηλίκια γιοκ, κύριε Ερντογάν», όπως πρόσφατα στη ΔΕΘ, είναι επιβεβλημένο να σηκώσει τα μανίκια της η κυβέρνηση και να δουλέψει σοβαρά τα θέματα εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής, και όχι να περιορίζεται σε επικοινωνιακά πυροτεχνήματα που στόχο έχουν να αποσπάσουν την προσοχή του ελληνικού λαού από τα μεγάλα καθημερινά προβλήματα και βέβαια το σκάνδαλο των υποκλοπών.

Ο Ερντογάν … «Ρόμποκοπ»

Προ ημερών, ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι απένειμε στον διευθύνοντα σύμβουλο της τουρκικής εταιρείας, Baykar, Haluk Bayraktar, παράσημο για τις υπηρεσίες του ιδίου και της εταιρείας που προΐσταται στον πόλεμο. Σύμφωνα με ουκρανικά ΜΜΕ, οι δύο τους «συζήτησαν και τις λεπτομέρειες της κατασκευής του εργοστασίου της Baykar στην Ουκρανία, καθώς και την κατασκευή νέων προϊόντων με χρήση ουκρανικών εξαρτημάτων».

Οι σχέσεις της Ουκρανίας και της Τουρκίας στον στρατιωτικό τομέα έχουν ξεκινήσει πολύ πριν από την έκρηξη του πολέμου, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022. Η ουκρανική πλευρά είχε προβεί σε συμφωνίες για την αγορά Bayraktar και σε κατασκευαστική βάση εντός της Ουκρανίας, ενώ η τουρκική πλευρά επεδίωκε να της πουλήσει πολεμικά πλοία και άλλα οπλικά συστήματα. Από τη μεριά του, το Κίεβο θα παρείχε τεχνολογία για κινητήρες οι οποίοι θα χρησιμοποιούνταν σε τύπους των τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Με το ξέσπασμα του πολέμου, η τροφοδοσία της Ουκρανίας με τουρκικά UAV εντάθηκε. Στο δε προπαγανδιστικό επίπεδο, το Bayraktar μετετράπη σε ένα από τα σύμβολα του πολέμου κατά της Ρωσίας και των στενών σχέσεων Κιέβου – Άγκυρας. Σε σημείο, μάλιστα, να αποθεώνεται ο Ταγίπ Ερντογάν και σε μερικές περιπτώσεις να έχουν γεμίσει πόλεις της Ουκρανίας αφίσες του, οι οποίες τον παρουσιάζουν ως … «Ρόμποκοπ» στο πλευρό της Ουκρανίας.

Πρόκειται, βέβαια, για ένα από τα πολλά παράδοξα αυτού του πολέμου. Τη στιγμή που η Τουρκία δεν εφαρμόζει τις Δυτικές κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ο Τ.Ερντογάν έχει ανοικτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, και λειτουργεί ουσιαστικά ως ο μοναδικός ηγέτης χώρας – μέλους του ΝΑΤΟ που διατηρεί γέφυρες με τη Μόσχα, η ουκρανική κυβέρνηση, αντί να κρατάει αποστάσεις από τον Τούρκο πρόεδρο, σπεύδει να τον αποθεώνει. Κάτι, βέβαια, που η Άγκυρα κάνει με το αζημίωτο για την ίδια, αυξάνοντας την διαπραγματευτική δύναμη της Τουρκίας διεθνώς, αλλά και γεμίζοντας ταυτόχρονα το ταμείο της από τις πωλήσεις Bayraktar στην Ουκρανία.

Ο «λογαριασμός»

Έως τώρα, πάντως, ουδόλως έχει διευκρινιστεί με τι χρήματα πληρώνονται τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, τα οποία μαζικά στέλνει η Τουρκία στην Ουκρανία. Πόσο μάλλον, αφού εξαιτίας των πολλών καταρρίψεών τους από τις ρωσικές δυνάμεις, απαιτείται η αναπλήρωσή τους. Σε σημείο, μάλιστα, να φημολογείται πως η Τουρκία δεν προλαβαίνει καν τις ουκρανικές παραγγελίες.

Να σημειωθεί πως από την αρχή του πολέμου τα Bayraktar χρησιμοποιούνται ευρύτατα στις επιχειρήσεις των ουκρανικών ΕΔ. Πολύ συχνές, ωστόσο, είναι και οι παρουσιάσεις καταρριφθέντων Bayraktar από τις ρωσικές ΕΔ. Μεταξύ αυτών και «UAV αυτοκτονίας». Εκτιμάται ότι παρόμοια τουρκικά είχαν χρησιμοποιηθεί και από τους Αζέρους στον πόλεμο με τους Αρμένιους στο Ναγκόρνο Καραμπάχ, το 2020.

Δεδομένου ότι το ουκρανικό ταμείον είναι μείον, στρατιωτικοί κύκλοι εκφράζουν εντονότατες υποψίες ότι τον «λογαριασμό» για να σταλούν τουρκικά Bayraktar στην Ουκρανία τον πληρώνουν οι Έλληνες και οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι. Κοντολογίς, οι Έλληνες επιδοτούν την Τουρκία για να παραβιάζει καθημερινά τον ΕΕΧ και να κάνει υπερπτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος. Είτε στο Αιγαίο, είτε στον Έβρο.

Ως γνωστόν, υπάρχει ευρωπαϊκό ταμείο από το οποίο δίδονται χρήματα, προκειμένου να ενισχυθεί με οπλικά συστήματα η Ουκρανία. Έως τώρα, αρκετές χώρες έχουν λάβει χρηματικά ποσά για οπλισμό που έστειλαν στο Κίεβο. Μεταξύ αυτών και η Ελλάδα (περί τα επτά εκατομμύρια) για οπλισμό και πυρομαχικά που είχε στείλει αρχικά. Το μερίδιο του λέοντος διεκδικεί η Πολωνία και άλλες χώρες του πρώην «Ανατολικού μπλοκ».

Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ, έστω και αργά, η Αθήνα καλείται να δραστηριοποιηθεί, προκειμένου να μπλοκάρει ενδεχόμενες μεθοδεύσεις κύκλων των Βρυξελλών να χρηματοδοτήσει η Ευρώπη ακόμα και τα τουρκικά Bayraktar που παίρνει η Ουκρανία.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι συμφωνίες για αγορές τουρκικών UAV έχουν κλείσει και αρκετές χώρες – μέλη της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, όπως επίσης παρόμοιους στόχους έχουν και βαλκανικές χώρες.

Τα ΤΟΜΑ

Στο μεταξύ, ιδιαίτερα περίεργες μεθοδεύσεις -στο εντελώς αντίθετο μήκος κύματος των κυβερνητικών διαβεβαιώσεων- καταγράφονται στο θέμα της προώθησης παλαιών, σοβιετικής εποχής, Τεθωρακισμένων Οχημάτων Μάχης (ΤΟΜΑ) που έχει δεσμευθεί να δώσει η Ελλάδα στην Ουκρανία.

Αρχικά, η κυβέρνηση διαβεβαίωνε ότι θα δώσει εκατό ΤΟΜΑ, BMP1, που είχε παραλάβει η Ελλάδα στην αρχή της δεκαετίας του 1990 από το απόθεμα της Ανατολικής Γερμανίας και είχε αναπτύξει στα ελληνικά νησιά. Σε αντάλλαγμα, σύμφωνα με τις ίδιες κυβερνητικές δεσμεύσεις, η χώρα μας θα έπαιρνε ισάριθμα γερμανικής κατασκευής Marder 1Α3.

Τώρα, όμως, αν και σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη αδειάζουν τα ελληνικά νησιά από τα BMP1, αφενός η γερμανική εταιρεία δηλώνει ότι θα δοθούν στην Ελλάδα μόνον 40 Marder, αφετέρου αυτά θα δοθούν έως το 2023. Πολύ περισσότερο, αδιευκρίνιστο παραμένει εάν αυτά τα γερμανικά ΤΟΜΑ θα πληρωθούν από την Ελλάδα ή από το ευρωπαϊκό ταμείο για τη στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Δημοκρατία της Κυριακής», σε επιστολή που έστειλε πρόσφατα η γερμανική εταιρεία, Rheinmetall, στο ελληνικό υπουργείο Άμυνας αναφέρεται ότι πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ελλάδα 40 Marder 1Α3 σε τρεις παρτίδες. Η παραλαβή των δύο πρώτων παρτίδων που η καθεμία αριθμεί 10 οχήματα θα λάβει χώρα εντός του τρέχοντος έτους, ενώ η τρίτη παρτίδα που αφορά 20 οχήματα εντός του 2023.

Στο μεταξύ, όμως, ήδη αποσύρονται BMP1 από τα ελληνικά νησιά, χωρίς να αντικαθίστανται από Marder. Ως γνωστόν, δέσμευση του υπουργού Άμυνας και του πρωθυπουργού ήταν ότι δε θα σταλεί τίποτα στην Ουκρανία εάν δεν αντικαθίσταται ταυτόχρονα.

«Εντός του Αυγούστου -αναφέρει η ίδια εφημερίδα- και σε διάστημα μόλις 15 ημερών αποσύρθηκαν περί τα 40 οχήματα ΒΜΡ-1 από νησιά και εστάλησαν στη Θεσσαλονίκη στο 308 Προκεχωρημένο Εργοστάσιο Βάσης (308 ΠΕΒ) για εργασίες συντήρησης και επισκευής χωρίς πρώτα να έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις και να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ανταλλαγής (σ.σ. με την γερμανική εταιρεία)».

Επίσης, οργάνωση στρατιωτών, με ανακοίνωσή της, κάνει λόγο για «ΒΜΡ που φτάνουν στο 652 ΠΑΥΠ (Προκεχωρημένη Αποθήκη Υλικού Πολέμου), το στρατιωτικό εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη, όπου σταδιακά επισκευάζονται και στην συνέχεια προωθούνται στην Ουκρανία». Ακόμα, ότι «σε μεγάλο νησί που υπηρεσιακά ανήκει στην ζώνη ευθύνης της ΑΣΔΕΝ, είχαν μετακινήσει τα ρωσικά τεθωρακισμένα BMP από τις μονάδες σε λιμένα και είχαν βάλει συνφάνταρους να τα φυλάνε μέσα σε άθλιες συνθήκες». Επιπλέον, υποστηρίζει ότι «την επιστασία της όλης μεταφοράς του στρατιωτικού αυτού βαριού εξοπλισμού έχουν οι αμερικανικές αρχές».

Σύμφωνα με την εφημερίδα, «Δημοκρατία», ο διευθύνων σύμβουλος της Rheinmetall προσδιόρισε την τιμή κάθε ΤΟΜΑ Marder 1Α3 που θα πάρει η Ελλάδα σε 1.000.000 ευρώ έως 1.300.000 ευρώ επισημαίvovτας ότι σε αυτή δεν περιλαμβάνεται το κόστος των αναγκαίων πυρομαχικών . Άρα, το κονδύλι μόνον για 40 -και όχι για 100 που έλεγε η κυβέρνηση ότι θα πάρει- ανέρχεται σε άνω των σαράντα εκατομμυρίων.

Τώρα μένει να διευκρινιστεί ποιος θα επωμιστεί αυτό το κόστος, κι αν η Ελλάδα θα κληθεί και να δώσει τα BMP1 στην Ουκρανία και να πληρώσει για τα Marder στη Γερμανία!

  1. Ποιας χώρας πρωθυπουργός είναι ο κ. Μητσοτάκης, πάντως της Ελλάδας δεν φαίνεται να είναι, οι περισσότερες αποφάσεις του στρέφονται ενάντια στη χώρα και τους Έλληνες.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Η Εκκλησία στη μάχη διεκδίκησης των γερμανικών χρεών

Δεν πρέπει ποτέ στην Ελλάδα να απελπίζεται κανείς. Έστω έπειτα από πέντε δεκαετίες, υπάρχει τώρα χαραμάδα φωτός στο πρόβλημα...

Άγγιξε την ψυχή όλων των Ελλήνων

Με τη σοφία από τις εμπειρίες μιας ολόκληρης ζωής αλλά και τη διαισθητική του ματιά, ο Μανούσος Μανουσάκης επιχείρησε μια εμβάθυνση...

Η σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία: Εκφυλισμός, χειραγώγηση καί υπονόμευση

Προσφάτως ἔγινα κοινωνός ἀξιόλογου καί ἐμπεριστατωμένου κειμένου ἀπό τό συλλογικό ὄργανο ἐκπαιδευτικῶν Μ.Α.Ζ.Ι. μέ θέμα «Η ατζέντα του ΠΟΥ...

Μιχάλης Σουγιούλ και Ανδρέας Μοντέζ

Ο Ανδρέας Μοντέζ είναι  ένας πολύ καλός μου φίλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί, τα έχει σπουδάσει δηλαδή, με τον...