Λιζ Τρας: Παγώνουν οι τιμές ενέργειας για δύο χρόνια – Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης

Κανένα μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία δεν θα πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες (περίπου 2.900 ευρώ) το χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια, καθώς το βρετανικό κράτος θα καλύψει τη διαφορά στην τιμή της κατανάλωσης που θα προκύψει από την αύξηση της χοντρικής τιμής της ενέργειας, ανακοίνωσε πριν από λίγο, μεταξύ άλλων μέτρων, η βρετανή πρωθυπουργός Λιζ Τρας με ομιλία της στη Βουλή των Κοινοτήτων.

Στο πλαίσιο αυτού του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η Τρας, ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση παγώνει, όπως αναμενόταν, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η αναμενόμενη, τεράστια άνοδος στις τιμές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά 80%, ενώ επιπλέον αύξηση αναμενόταν και την ερχόμενη άνοιξη.

Το συνολικό κόστος του πακέτου των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. στερλίνες (περίπου 173 δισ. ευρώ), ποσό που θα εξασφαλίσει η βρετανική κυβέρνηση με δανεισμό. Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές «πρόκειται για την μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην ιστορία της Βρετανίας».

Πακέτο μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης ανακοίνωσε η νέα πρωθυπουργός Λιζ Τρας

Σε λιγότερο από 48 ώρες από τότε που ανέλαβε τα ηνία του Ηνωμένου Βασιλείου, η νέα πρωθυπουργός της χώρας, Λιζ Τρας, ανακοίνωσε ένα γενναίο  πακέτο στήριξης για τον περιορισμό των αυξήσεων στους λογαριασμούς ενέργειας. Σύμφωνα με αυτό κανένα μέσο νοικοκυριό στη Βρετανία δεν θα πληρώσει πάνω από 2.500 στερλίνες (περίπου 2.900 ευρώ) το χρόνο για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου τα επόμενα δύο χρόνια καθώς το βρετανικό κράτος θα καλύψει τη διαφορά στην τιμή της κατανάλωσης που θα προκύψει από την αύξηση της χοντρικής τιμής της ενέργειας. 

Στο πλαίσιο αυτού του νέου πακέτου μέτρων που ανακοίνωσε η κα Τρας, ουσιαστικά η βρετανική κυβέρνηση παγώνει, όπως αναμενόταν, τις αυξήσεις στις τιμές ενέργειας προς όφελος των καταναλωτών σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η ραγδαία αύξηση του κόστους ζωής και η αναμενόμενη, τεράστια άνοδος στις τιμές ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί πως από την 1η Οκτωβρίου ήταν προγραμματισμένο οι τιμές του ηλεκτρικού και του φυσικού αερίου να αυξηθούν κατά 80%, ενώ επιπλέον αύξηση αναμενόταν και την ερχόμενη άνοιξη.

Το συνολικό κόστος του πακέτου των μέτρων αναμένεται να ξεπεράσει τα 150 δισ. στερλίνες (περίπου 173 δισ. ευρώ), ποσό που θα εξασφαλίσει η βρετανική κυβέρνηση με δανεισμό. Όπως σημειώνουν πολλοί αναλυτές «πρόκειται για τη μεγαλύτερη κρατική παρέμβαση στην ιστορία της Βρετανίας». Είναι αξιοσημείωτο πως για να αντιμετωπίσει τις άλλες δύο μεγάλες κρίσεις που πέρασε η χώρα τα τελευταία χρόνια, αυτήν της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης το 2008 το Ηνωμένο Βασίλειο διέθεσε 69 δισ. στερλίνες και 137 δισ. στερλίνες αντιστοίχως. 

Κατά τα λοιπά το νέο πακέτο μέτρων προβλέπει επίσης τη χορήγηση νέων αδειών γεώτρησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στη Βόρεια θάλασσα, την επίσπευση επενδύσεων που θα στοχεύουν στην παραγωγή καθαρών μορφών ενέργειας αλλά και την άρση της απαγόρευσης των γεωτρήσεων για σχιστολιθικό αέριο. Το τελευταίο είναι ένα εξαιρετικά αμφιλεγόμενο μέτρο, καθώς όπως επισημαίνουν οι αναλυτές έχει σοβαρές επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τέλος η κα Τρας θα διατηρήσει το έκτακτο βοήθημα των 400 στερλινών (462 ευρώ) για κάθε νοικοκυριού όπως είχε ανακοινωθεί από την κυβέρνηση Τζόνσον.  

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ομολόγησε λογοκρισία για λογαριασμό του Μπάιντεν

Στο όνομα των fake news στήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση λογοκρισίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας, με θύματα 3 δισ. χρήστες παγκοσμίως. Το ομολόγησε με συνεντεύξεις...

Από βιομηχανία ονείρων έγινε εφιάλτης

Όπως πάντα, ο ήλιος λάμπει στην παραθαλάσσια συνοικία Βένις, στο Λος Άντζελες. Ρέγκε μελωδίες και τραγούδια ακούγονται από τα...

Η βαθιά κρίση της Ευρώπης

Οι κακεντρεχείς ευχαρίστως βγάζουν τώρα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη ρήση του Χένρι Κίσινγκερ, ότι δεν ξέρει σε...

Τι επιδιώκει και τι φοβάται η Τουρκία

Στις εξελίξεις στο τρίγωνο Τουρκίας – Συρίας – Λιβάνου κρίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρχουμε ως κράτη η Κυπριακή και η Ελληνική ∆ημοκρατία...