Την ώρα που το σκάνδαλο των υποκλοπών μολύνει σε πρωτοφανή βαθμό για τα μεταπολιτευτικά δεδομένα την πολιτική ζωή στην Ελλάδα, η ακρίβεια συνεχίζει να «κατατρώει» τα εισοδήματα των νοικοκυριών, με την πορεία του πληθωρισμού να δείχνει ότι τα 2/3 της κοινωνίας πολύ δύσκολα θα μπορέσουν να βγάλουν τους αμέσως επόμενους μήνες και δη τη χειμερινή περίοδο, που αναμένεται να είναι εφιαλτική. Και αν για τους «κοριούς» ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δεν ήξερε, χωρίς ωστόσο, δίκαια ή άδικα, να μην μπορεί να πείσει κανέναν πλην όσων έχουν ιδία οφέλη από την παραμονή της κυβέρνησης στην εξουσία, για το θέμα των τιμών – «φωτιά» κανείς δεν δύναται, ούτε για αστείο, να υποστηρίξει ότι «δεν γνώριζε».
Με βάση τα νεότερα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή τον Ιούλιο «έτρεξε» με 11,6% περισσότερο σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2021. Τον Ιούνιο ήταν στο 12,1% και τον Μάιο στο 11,3%.
Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι οι τιμές φυσικού αερίου έχουν αυξηθεί κατά 178,9% και του πετρελαίου κατά 65,1% σε σχέση με τον Ιούλιο του 2021, ενώ αναπροσαρμογές – «σοκ» υφίστανται τα βασικά είδη που μπαίνουν στο «καλάθι της νοικοκυράς». Συγκεκριμένα, κατά 27,3% έχει αυξηθεί το λάδι, κατά 16,7% το ψωμί και τα κρέατα, κατά 16,4% τα γαλακτοκομικά προϊόντα και κατά 13% τα λαχανικά!!
Και έρχονται χειρότερες ημέρες…
Τους αμέσως επόμενους μήνες ο πληθωρισμός αναμένεται να «τρέξει» με ανάλογες -ίσως και πιο υψηλές- «ταχύτητες», με αποτέλεσμα τα ήδη συρρικνωμένα εισοδήματα να οδηγούνται σε… αφανισμό και τα 2/3 της κοινωνίας σε περαιτέρω φτωχοποίηση. Το ενδεχόμενο αυτό συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες δεδομένων τόσο των εξελίξεων λόγω του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, όσο και της αδυναμίας -ή / και της έλλειψης βούλησης- που παρουσιάζει η κυβέρνηση μπροστά στο ζητούμενο, δηλαδή στον έλεγχο της ακρίβειας στην «πηγή» της.
Αν, λοιπόν, ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε για τη μελέτη Τσιόδρα – Λύτρα για τους θανάτους εκτός ΜΕΘ, αν δεν ήξερε για τα όσα έλαβαν χώρα με αποτέλεσμα τον εγκλωβισμό χιλιάδων οδηγών στην Αττική Οδό το καλοκαίρι, αν… αν… αν…, σε καμία περίπτωση τόσο ο ίδιος όσο και οι αρμόδιοι υπουργοί δεν μπορούν να πουν ότι «δεν ήξεραν για την ακρίβεια». Όχι μόνο γνωρίζουν το πρόβλημα αρκετούς μήνες πριν ξεκινήσει ο καταδικαστέος πόλεμος της Ρωσίας σε βάρος της Ουκρανίας, αλλά φαίνεται, βάσει των δηλώσεων τους, να έχουν επιλέξει μια άκρως παθητική στάση ως προς την αντιμετώπισή του, αφήνοντας στα ύψη του έμμεσους φόρους, ώστε από τα λίγα των πολλών να στηρίζονται λίγοι ολιγάρχες και να μοιράζονται, που και που, επιδόματα – «ψίχουλα» στους μη έχοντες.
Ολα τα κόμματα μας όμως είναι υπέρ του τυπώματος χρήματος από την ΕΚΤ και τα αρνητικά πραγματικά επιτόκια για να μπορεί να έχει τη δυνατότητα το δημόσιο να δίνει επιδόματα.
Που όμως μια και είναι monopoly money η αγορά το αντιλαμβάνεται και ζητάει περισσότερα χαρτιά για τα ίδια αγαθά. Δημιουργείται έτσι η ακρίβεια που χτυπάει τα κατώτερα οικονομικά στρώματα.
Που φυσικά τότε αναζητούν στήριξη από το Δημόσιο με επιδόματα! Για να ξαναρχίσει ο κύκλος προς μεγάλη χαρά των πολιτικών που έτσι μαζεύουν ψηφαλάκια
Αν είχαμε δραχμή αυτή η παραμύθα θα συνεχιζόταν επ άπειρο με αποτέλεσμα τεράστιο πληθωρισμό.
Η δεκαετία του 80 είναι διδακτική.
Στο Ευρώ όμως αργά ή γρήγορα οι Βόρειοι θα αντιδράσουν μια και δεν είναι τόσο πολύ οικονομικά αναλφάβητοι. Και εκεί αρχίζουν τα προβλήματα της Ελλάδας μια και θα συμμαζευτούμε πάλι με μνημόνιο. Συγκαλυμμένο ή μη μικρή σημασία έχει.