Οριακή πτώση κατέγραψε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Ιούλιο, ενώ την ίδια στιγμή νέα άνοδο κατέγραψε και διαμορφώθηκε στο 8,9% από το 8,6% του Ιουνίου, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Στην Ελλάδα το ποσοστό διαμορφώθηκε στο 11,5% από το 11,6% του Ιουνίου.
Για μία ακόμη φορά, στην Εσθονία (22,7%) και στη Λετονία (21%) παρατηρήθηκαν οι υψηλότερες τιμές, και ακολουθεί η Λιθουανία με ποσοστό 20,8%.
Η ενέργεια έχει τη μεγαλύτερη συμβολή στη διαμόρφωση των τιμών (αυξήθηκαν 39,7% από το +42% τον Ιούνιο), και ακολουθεί ο τομέας τροφίμων, αλκοόλ και καπνού (9,8% από το 8,9% τον Ιούνιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,5% από το 4,3% του Ιουνίου) και οι υπηρεσίες (3,7% σε σχέση με το 3,4% τον Ιούνιο).
Ο πληθωρισμός οδηγήθηκε αρχικά σε άνοδο εξαιτίας των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα που προκάλεσε η πανδημία, αλλά πιο πρόσφατα, οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία ήταν η βασική αιτία, καθώς ώθησε σε άνοδο τις τιμές της ενέργειας, των μετάλλων και των τροφίμων.
Φοβούμενη ότι οι αυξήσεις των τιμών θα βγουν εκτός ελέγχου, η ΕΚΤ αύξησε τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα, αντίθετα με τις δικές της εκτιμήσεις που έκαναν λόγο για μικρότερη κίνηση, ενώ υποσχέθηκε περαιτέρω αυξήσεις επιτοκίων για να αποτραπεί η έναρξη ενός σπιράλ στους μισθούς, που είναι δύσκολο να σπάσει.
Αλλά ο πληθωρισμός αποτελεί επίσης δίλημμα για την Τράπεζα. Το υψηλό κόστος των τροφίμων και της ενέργειας μειώνει τις αποταμιεύσεις και τελικά επιβραδύνει την ανάπτυξη, ωθώντας τελικά την ευρωζώνη σε ύφεση, στη χειρότερη περίπτωση.
Ο υποκείμενος πληθωρισμός, χωρίς τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων, διαμορφώθηκε στο 5% από το 4,6% του Ιουνίου, ενώ αν προστεθεί και η εξαίρεση για αλκοόλ και καπνό, οι τιμές διαμορφώνονται στο 4% από το 3,7%.
Πηγή: capital.gr
Ψηφίσαμε τον όλεθρο μας, ίσως γιατί πιστέψαμε πως ξεπεράσαμε σαν χώρα την πείνα. Η κουρασμένη από τα μνημόνια πατρίδα δέχθηκε τεράστιο πλήγμα από τους ερασιτεχνισμούς Μητσοτάκη, έκλεισε την αγορά και δανειζόταν τα ψιχάλα με τα οποία τροφοδότησε αυτούς που έμειναν ξάπλα στον καναπέ. Η ενέργεια πέταξε από τους ερασιτεχνισμούς των άσχετων και για τα μάτια των ολίγων, των ολιγαρχών. Το χρέος αυξήθηκε, όπως το κόστος εξυπηρέτησης του, ενώ σε μαύρο χάλι μετατράπηκε η βιωσιμότητα και η ρευστότητα των επιχειρήσεων. Μόνο τριάντα χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση, αυτό μας είπαν ο κ. Στουρνάρας και επανέλαβε ο Άδωνις στους Δελφούς, δηλαδή αυτές είναι και οι βιώσιμες επιχειρήσεις, επειδή πρώτο κριτήριο δανειοδότησης είναι η βιωσιμότητα. Χάλι μαύρο η αγορά, το κόστος ενέργειας και η χαμηλή αγοραστικά δύναμη των καταναλωτών πυροδοτούν μειώσεις τζίρου και νέες αυξήσεις τιμών , κάποιοι από τους επιχειρηματίες προσπαθούν μάταια να μετακυλίσουν κόστη στη νεκρή αγορά προσπαθώντας να καλύψουν υποχρεώσεις. Όσο για τον πολιτικό παπαγάλο του Μαξίμου, τον Άδωνι, ξέχασε τι μας είπε στους Δελφούς και προαναγγέλει έκρηξη επενδύσεων, ποιοι όμως θα τις κάνουν δεν ανέφερε, μήπως οι τριάντα χιλιάδες βιώσιμες της χώρας ή μήπως θα προκύψουν επιχειρηματικά κεφαλαία από το υπερπέραν ; Δεν γνωρίζω χαζούς να διαχειρίζονται διεθνείς χρηματικούς πόρους, ούτε βιώσιμες επιχειρήσεις με υψηλό αποθεματικό επενδύσεων που διοικούνται από άφρονες. Ο ολιγάρχες με τη σειρά τους, προτιμούν την ασφάλεια των επενδύσεων στην ολιγοπωλιακή ενέργεια, χρησιμοποιούν την ελάχιστη τραπεζική ρευστότητα και τις επιδοτήσεις, ενώ έχουν μηδενίσει την ίδια συμμετοχή. Όσο για το προϊόν τους, αυτό διοχετεύεται προνομιακά στην κρατική αγορά, με τιμές και κανόνες που οι ίδιοι καθορίζουν. κ. Μητσοτάκη, κάνε άμεσα εκλογές, πρέπει να καταψηφιστείς και να φύγεις μαζί με τον παρδαλό αχταρμά των άσχετων αρπακτικών που μάζεψες, η χώρα πρέπει να συμμαζέψει τα καταρρακωμένα ιμάτια της, να σχεδιάσει το μέλλον της και κυρίως, να θρέψει τα παιδιά της.