Η Άγκυρα προαναγγέλλει έξοδο του τουρκικού πλωτού γεωτρύπανου στη Μεσόγειο, στις 9 Αυγούστου

Έξοδο του νέου πλωτού γεωτρύπανου στις 9 Αυγούστου, στη Μεσόγειο, χωρίς να προσδιορίζει επακριβώς τη θαλάσσια περιοχή, προανήγγειλε ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας

Την έξοδο του νέου -σύγχρονου τεχνολογικά- πλωτού γεωτρύπανου, Abdulhamid Khan, στη Μεσόγειο, προανήγγειλε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Φατίχ Ντονμέζ (Fatih Dönmez), μιλώντας σε εκπομπή στο τουρκικό Haber Global.

Ο ίδιος δεν διευκρίνισε επακριβώς σε ποια θαλάσσια περιοχή θα σταλεί το πλοίο, αν και από τις δηλώσεις του προκύπτει ότι ενδεχομένως αυτές θα είναι ζώνες όπου στο παρελθόν ο τουρκικός πολεμικός στόλος συνόδευε ερευνητικά σκάφη, όπως έγινε στην Ανατολική Μεσόγειο, κοντά στο Καστελόριζο, και στην ευρύτερη περιοχή κοντά στα Δωδεκάνησα, καθώς και στην Κύπρο.

Αναφερόμενος στο τέταρτο σκάφος, το πλωτό γεωτρύπανο, με την ονομασία Abdulhamid Khan, που εντάχθηκε πρόσφατα στον τουρκικό «στόλο ερευνών», ο Ντονμέζ είπε ότι πρόκειται για «σκάφος γεώτρησης βαθέων υδάτων» και ανέφερε ότι πρόθεση της Άγκυρας είναι «να το στείλουμε στη Μεσόγειο. Στις 9 Αυγούστου. Ελπίζω ότι, αν όλα πάνε ομαλά, με την έγκριση του προέδρου μας, θα το έχουμε στείλει». Το πλωτό σκάφος έχει αγκυροβολήσει σήμερα στη Μερσίνη.

Το σκάφος, το πιθανότερο θα συνοδεύεται από τον τουρκικό πολεμικό στόλο. «Όταν παρίσταται ανάγκη, το ναυτικό δεν μας άφησε ποτέ μόνους σε εκείνη την περιοχή. Φυσικά, θα μας συνοδεύσουν εφόσον χρειαστεί», είπε ο Ντονμέζ.

Κατά τους συνήθεις ισχυρισμούς της τουρκικής πλευράς, ο Ντονμέζ είπε ότι το σκάφος «θα βρίσκεται εντός των δικών μας θαλάσσιων περιοχών δικαιοδοσίας. Ελπίζω ότι ο πρόεδρος μας θα το μοιραστεί με το κοινό εκείνη την ημέρα (σ.σ. 9 Αυγούστου)». Ως γνωστόν, η Άγκυρα βαφτίζει δικές της περιοχές εκεί όταν πλέουν σκάφη της, εντός της ελληνικής ΑΟΖ και Υφαλοκρηπίδας, ακόμα και όταν τουρκικά πλοία εισβάλλουν εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων, παραβιάζοντας ακόμα και τα 6 ναυτικά μίλια.

Κατά τον Ντονμέζ, «η Τουρκία, είτε στη δικαιοδοσία της στη Μαύρη Θάλασσα, είτε στη Μεσόγειο, επιδεικνύει την αποφασιστική της στάση. Δεν συμβιβάστηκε. (…) Έχουμε κάνει 8-9 φορές γεωτρήσεις στη Μεσόγειο. Κάποιες από αυτές βρίσκονται στη δική μας οικονομική ζώνη και άλλες στα τεμάχια που μας έδωσε η “ΤΔΒΚ” (σ.σ. κατεχόμενα στην Κύπρο)».

Σε ερώτηση για τις τουρκικές «έρευνες» στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Ντονμέζ είπε ότι «έχουμε κάνει πολλές γεωτρήσεις σε 2D και 3D εκεί. Προσδιορίστηκαν περίπου 5-6 τοποθεσίες. Αξιολογούνται οι περιοχές με τις υψηλότερες δυνατότητες. (…) Στις επόμενες 1-2 εβδομάδες θα αποφασιστεί ένα από αυτά τα σημεία και θα γίνει η πρώτη αποστολή. Φυσικά είμαστε αισιόδοξοι. Αλλά αυτή η δουλειά είναι μια δουλειά με πολύ υψηλό άγνωστο».

Τέλος, όσον αφορά τον χρόνο που μπορεί να διαρκέσουν οι «γεωτρήσεις», ο ίδιος ανέφερε: «Αυτή θα είναι η πρώτη αποστολή. Η γεώτρηση έρευνας (σ.σ. αρχική) διαρκεί λίγο περισσότερο από τη συνήθη γεώτρησή παραγωγής (σ.σ. απλό το πλωτό γεωτρύπανο). Διότι λαμβάνονται δείγματα και γίνονται μετρήσεις σε βάθος κάθε μέτρου. Επομένως, η διάρκειά του είναι λίγο μεγαλύτερη. Αλλά, για παράδειγμα, στη Μαύρη Θάλασσα, η ερευνητική μας γεώτρηση διήρκεσε 3,5 μήνες. Στη συνέχεια, η γεώτρηση για παραγωγικούς σκοπούς συντομεύτηκε διότι γνωρίσαμε το πεδίο. Το μειώσαμε σε σχεδόν 3 εβδομάδες».

  1. Προαναγγελία ενός άτιμου εγκλήματος, ο δε Μητσοτάκης, είναι πιθανό να βάλει την ουρά στα σκέλια, σε περίπτωση που οι Μογγόλοι θίξουν ελληνική εθνική κυριαρχία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ομολόγησε λογοκρισία για λογαριασμό του Μπάιντεν

Στο όνομα των fake news στήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση λογοκρισίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας, με θύματα 3 δισ. χρήστες παγκοσμίως. Το ομολόγησε με συνεντεύξεις...

Από βιομηχανία ονείρων έγινε εφιάλτης

Όπως πάντα, ο ήλιος λάμπει στην παραθαλάσσια συνοικία Βένις, στο Λος Άντζελες. Ρέγκε μελωδίες και τραγούδια ακούγονται από τα...

Η βαθιά κρίση της Ευρώπης

Οι κακεντρεχείς ευχαρίστως βγάζουν τώρα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη ρήση του Χένρι Κίσινγκερ, ότι δεν ξέρει σε...

Τι επιδιώκει και τι φοβάται η Τουρκία

Στις εξελίξεις στο τρίγωνο Τουρκίας – Συρίας – Λιβάνου κρίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρχουμε ως κράτη η Κυπριακή και η Ελληνική ∆ημοκρατία...