Από τους φόβους για «λαθρεμπορικό» ουκρανικό αεροσκάφος, στο «σουρωτήρι» της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία

Άνω κάτω έχει γίνει το Κίεβο από τις επικρίσεις της Ρεπουμπλικάνας, μέλους της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Βικτόρια Σπαρτζ, για το εάν πράγματι καταλήγει η αμερικανική στρατιωτική βοήθεια στο μέτωπο ή όχι. Η ίδια, ουκρανικής καταγωγής, θεωρείται φανατική θιασώτης της στρατιωτικής βοήθειας στο Κίεβο

Δεν είναι μόνο το ουκρανικό μεταγωγικό, Antonov (An-12), που κατέπεσε κοντά στην Καβάλα, αφήνοντας έντονη οσμή λαθρεμπορίου πυρομαχικών, αν και το θέμα «ενταφιάστηκε» στα ουκρανικά Μέσα Ενημέρωσης, καθώς και από το ίδιο το Κίεβο.

Ουκρανικό αεροσκάφος – Καβάλα: Μπάτε σκύλοι αλέστε οι ελληνικοί ουρανοί – Υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας, ΥΠΑ, να αναλάβουν ευθύνες

Ξέφραγο αμπέλι οι ελληνικοί ουρανοί για τις αερομεταφορές επικίνδυνων φορτίων – όπλων και πυρομαχικών

Αυτή την περίοδο, στο Κίεβο έχουν έρθει τα πάνω – κάτω, εξαιτίας των πρόσφατων επικρίσεων της Αμερικάνας, Ρεπουμπλικάνας βουλευτή, Βικτόρια Σπαρτζ, η οποία άφησε αιχμές ως προς την τελική κατάληξη των οπλικών συστημάτων και πυρομαχικών που στέλνει η Δύση στην Ουκρανία. Μάλιστα, «άνθρωποι» του περιβάλλοντος Ζελένσκι της επιτέθηκαν. Κάτι που θεωρείται πρωτοφανές ειδικά απέναντι σε πολιτικούς από τις ΗΠΑ.

Πολυβόλα στην Ευρώπη

Και, όμως, την ίδια στιγμή, ο υπουργός Άμυνας της Ουκρανίας, Αλεξέϊ Ρέζνικοφ, σε πρόσφατη συνέντευξή του στους Financial Times, όπως αναφέρει η ουκρανική εφημερίδα, «Ουκράϊνσκαγια Πράβντα», παραδέχεται ότι, θεωρητικά (!) όπως είπε, πυροβόλα όπλα και πολυβόλα είναι δυνατόν να μεταφερθούν από την Ουκρανία στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Ο ίδιος, ωστόσο, στην προσπάθειά του να πείσει περί του αντιθέτου, ισχυρίστηκε ότι, έως τώρα, ούτε οι ουκρανικές Τελωνειακές Υπηρεσίες, ούτε και η κυβέρνηση της χώρας έχουν γίνει παραλήπτες τέτοιων πληροφοριών από την Europol ή την ΕΕ.

Παρά τους ισχυρισμούς του Ρέζνικοφ, είναι δύσκολο να πεισθεί περί αυτού η ευρωπαϊκή και γενικότερα Δυτική κοινή γνώμη. Εξάλλου, η φήμη που έχουν τα ουκρανικά Τελωνεία και οι υπάλληλοί τους είναι αρνητική. Θεωρούνται, δε, άκρως διεφθαρμένα, ενώ στελέχη τους είναι ύποπτα για εμπλοκή σε περιφερειακά και διεθνή κυκλώματα λαθρεμπορίου.

Για να μην μιλήσει κανείς για τα εκατομμύρια δολαρίων που μεταφέρουν στη Δύση σε βαλίτσες, εν μέσω πολέμου, κάποιοι Ουκρανοί κρατικοί αξιωματούχοι και επιχειρηματίες κάτω από τη μύτη των τελωνειακών ή με τους τελευταίους να κάνουν τα στραβά μάτια. Με το αζημίωτο, βεβαίως.

Επανειλημμένες παρατηρήσεις

Να σημειωθεί, σημειώνει η «Ουκράϊνσκαγια Πράβντα», η οποία κάθε άλλο παρά διακρίνεται για τον φιλορωσισμό της, ότι, σύμφωνα με τους Financial Times, αξιωματούχοι της ΕΕ και του ΝΑΤΟ έχουν εκφράσει την … επιθυμία το Κίεβο να παρακολουθεί καλύτερα τα όπλα που παίρνει από τη Δύση, δεδομένου ότι υπάρχουν φόβοι πως διοχετεύονται λαθραία, από την Ουκρανία στη μαύρη αγορά της Ευρώπης.

Ως εκ τούτου, οι διαβεβαιώσεις που δίδουν, μιλώντας στην κοινή γνώμη, είτε παράγοντες του ΝΑΤΟ και των Δυτικών κυβερνήσεων, είτε και στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης ότι τα όπλα και πυρομαχικά που στέλνονται στην Ουκρανία φτάνουν στον προορισμό τους, μάλλον προβληματισμό προκαλούν, παρά εφησυχασμό.

Πόσο μάλλον, αφού οι Δυτικές κοινωνίες πληρώνουν πολλά δισεκατομμύρια ευρώ ως στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία. Κι αυτό σε μια περίοδο αβάσταχτης ακρίβειας, με τα χειρότερα, ενδεχομένως, να έπονται.

Να σημειωθεί ότι οι μηχανισμοί παρακολούθησης της πορείας των όπλων και πυρομαχικών προς την Ουκρανία, είναι υποτυπώδεις και «μπάζουν» από παντού.

Ως γνωστόν, η ελληνική κυβέρνηση, εκτός των άλλων, έχει αποστείλει στην Ουκρανία «Καλάσνικοφ» και αντιαρματικά, καθώς και φορητά αντιαεροπορικά, Stinger.

Επιβεβαίωση Antinews: Ελληνικά αντιαεροπορικά και πυραυλικά συστήματα στην Ουκρανία

Μια Αμερικανο-ουκρανέζα στο Κίεβο

Μέσα σε αυτό το σκηνικό προβληματισμού στη Δύση, ήταν αναμενόμενο η αναφορά της Ρεπουμπλικάνας βουλευτού ότι οι ΗΠΑ θέλουν να γνωρίζουν ότι πράγματι τα όπλα καταλήγουν στο μέτωπο, να προκαλέσει … αναταράξεις στο Κίεβο.

Και βέβαια επιθέσεις στο πρόσωπό της, όπως, μεταξύ άλλων, από τον εκπρόσωπο του ουκρανικού υπουργείου Εξωτερικών, Ολέγκ Νικολάενκο, ο οποίος, ούτε λίγο ούτε πολύ, την κατηγόρησε ότι … υιοθετεί τα ρωσικά προπαγανδιστικά αφηγήματα.

Ποιον κατηγορούν για «φιλορωσισμό»; Τη Βικτόρια Σπαρτζ (Victoria Spartz), ουκρανικής καταγωγής. Το ουκρανικό επίθετό της, είναι Κουλγκέϊκο. Έφυγε από την Ουκρανία το 2000, αποφοίτησε με άριστα από το Εθνικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο του Κιέβου και είναι από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της στρατιωτικής βοήθειας της Δύσης προς την Ουκρανία. Από τη στιγμή που ξέσπασε ο πόλεμος, στις 24 Φεβρουαρίου, έχει επισκεφθεί την Ουκρανία έξι φορές.

Τα πάνω – κάτω

Οι αντιδράσεις του Κιέβου έναντι της Σπαρτζ μάλλον εκνευρισμό και σπασμωδικότητα δείχνουν. Έρχονται, δε, να ενισχύσουν τις υποψίες ότι το Κίεβο δεν ελέγχει πλήρως αν τα οπλικά συστήματα που προσφέρονται από τη Δύση καταλήγουν στο πολεμικό μέτωπο ή πολύ περισσότερο εάν κάποια από αυτά διοχετεύονται μέσω του λαθρεμπορίου σε άλλες χώρες.

Πρόσφατα, η Σπαρτζ, απευθυνόμενη σε εκπροσώπους ουκρανικών ΜΜΕ, τόνισε: «Με απασχολεί πως ξοδεύονται τα λεφτά των Αμερικανών φορολογουμένων στην Ουκρανία. Και πρέπει να είμαι σίγουρη ότι πηγαίνουν στα παιδιά (σ.σ. ένοπλες δυνάμεις) που πολεμούν».

Επιπλέον, ούτε λίγο ούτε πολύ, είπε ότι η εικόνα που παρουσιάζεται στη Δύση ότι οι Ουκρανοί στρατεύονται για να πολεμήσουν, δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

«Εσείς δεν προετοιμάζεστε για πόλεμο», είπε αναφερόμενη στους Ουκρανούς. Και πρόσθεσε: «Συμπεριφέρεστε, λες και δεν έχετε πόλεμο! Όταν κανείς ταξιδεύει στις πόλεις σας, βλέπει ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνονται προετοιμασίες για πόλεμο. Όλοι περιμένετε από τη Δύση να κάνει τα πάντα. Στο Κίεβο, οι άνθρωποι κάθονται στα εστιατόρια. Σαν να μην έχετε πια πόλεμο».

«Ρωσικοί δεσμοί»

Εξίσου ενδιαφέρον είναι πως την περασμένη εβδομάδα, η Σπαρτζ ζήτησε με επιστολή της προς τον Αμερικανό πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, να ελέγξει τους «ρωσικούς δεσμούς» της επικεφαλής του γραφείου του προέδρου της Ουκρανίας, Αντρέϊ Γερμάκ. Στη συνέχεια, έδωσε στη δημοσιότητα νέα δήλωσή της, με την οποία ζήτησε την παραίτησή του, λόγω «αμφίβολης φήμης» και «κατάχρησης κεφαλαίων» (!).

Δεδομένου ότι ο Γερμάκ θεωρείται ως ο «έμπιστος» του Ζελένσκι, εκτιμάται ότι οι επιθέσεις που εξαπολύθηκαν κατά της Σπαρτζ οφείλονταν ακριβώς στις επικρίσεις που συγκέντρωσε το πρόσωπο του επικεφαλής του γραφείου του Ουκρανού προέδρου.

Άκρως ενδιαφέρον είναι ότι, εσχάτως, ο Ζελένσκι απομάκρυνε από τη θέση του τον επικεφαλής της ουκρανικής μυστικής υπηρεσίας, SBU, και παιδικό φίλο του, Ιβάν Μπακάνοφ, καθώς και τη γενική εισαγγελέα, Ιρίνα Βενεντίκτοβα.

Προηγουμένως, είχε συλληφθεί ο Ολέγκ Κούλινιτς, βοηθός και το «δεξί χέρι» του Μπακάνοφ. Όμως, ο Μπακάνοφ φέρεται να βρισκόταν σε τροχιά σύγκρουσης εδώ και καιρό με τον Αντρέϊ Γερμάκ. Μάλιστα, ο νέος επικεφαλής των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών, Βασίλι Μαλιούκ, φέρεται να συνδέεται στενά με τον Γερμάκ.

Αυτές οι αλλαγές, όπως και πολλές άλλες που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες σε καίριες θέσεις του κρατικού και κυβερνητικού μηχανισμού της Ουκρανίας, μάλλον σε ίντριγκες εξουσίας και εσωτερικά ξεκαθαρίσματα λογαριασμών παραπέμπουν.

Προηγουμένως, τον Ιούνιο του 2022, ο Αντρέι Ναούμοφ, πρώην αναπληρωτής του Μπακάνοφ, συνελήφθη στη Σερβία ενώ προσπαθούσε να μεταφέρει σμαράγδια, 600 χιλιάδες ευρώ και 125 χιλιάδες δολάρια (!). Με την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Μπακάνοφ φέρεται να ταξίδεψε εκτός της χώρας μαζί με τον Ναούμοφ, και επέστρεψε στην Ουκρανία τον Μάιο.

Ανησυχία στις ΗΠΑ

Πάντως, δεν είναι η πρώτη φορά που εκφράζονται ανησυχίες ακόμα και εντός των ΗΠΑ. Αμερικανοί αξιωματούχοι και αναλυτές, μιλώντας προ καιρού στο CNN, είχαν κτυπήσει το καμπανάκι.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον ποταμό όπλων που διοχετεύονται στην Ουκρανία είναι τι θα συμβεί όταν τελειώσει ο πόλεμος ή μπούμε σε μια φάση παρατεταμένου αδιέξοδου, επισήμαινε, μιλώντας στο CNN, ο Τζόρνταν Κοέν, αναλυτής Άμυνας και Εξωτερικής πολιτικής στο Ινστιτούτο CATO, που εστιάζει στις πωλήσεις όπλων παγκοσμίως.

Ορατός είναι ο κίνδυνος να βρεθεί στη Λιβύη και τα Βαλκάνια μέρος του οπλισμού που δίνει η Δύση στην Ουκρανία, έγραφε το γαλλόφωνο περιοδικό, «Monde Afrique».

Πόλεμος στην Ουκρανία: Κίνδυνος να βρεθεί ο οπλισμός που δίνει η Δύση στην Ουκρανία σε Λιβύη, Σαχέλ, Βαλκάνια

Πώληση on camera

Αν, πάντως, νομίζει κανείς ότι στο «ουκρανικό μέτωπο» δεν γίνονται πωλήσεις όπλων, πλανάται πλάνη οικτρά. Πωλούνται μέσα ακόμα και σε εχθρούς.

Χαρακτηριστικά, την πρώτη περίοδο του πολέμου στην Ουκρανία, σε ρωσικά chat στο telegram είχε κάνει την εμφάνισή του βίντεο, όπου Ουκρανοί πουλούσαν σε Ρώσους ένα Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης (ΤΟΜΑ), έναντι μερικών «τούβλων» χρήματος!

  1. Πόλεμος πάντων μεν πατήρ έτσι, πάντων δε βασιλεύς. Μην τους κακολογείτε, ευκαιρία βρήκαν οι άνθρωποι, ας βγάλουν το κάτι τις. Ο πόλεμος τελειώνει σε λίγο, οι άνθρωποι αυτοί φροντίζουν το μέλλον τους. Όσο για ιδεολογία, το χρήμα λύνει όλες τις αναστολές και ανοίγει τις πόρτες του παραδείσου. Θα αναρωτηθείτε ποιος ήταν ο δικός μας ρόλος, εμείς ως γνωστόν, στείλαμε οπλικά συστήματα απαραίτητα για την άμυνα των νησιών μας. Οπότε πατριώτες, παίξαμε τέλεια το ρόλο του χρήσιμου ηλίθιου, ταυτόχρονα όμως μειώσαμε και την αμυντική μας ικανότητα. Όσο για τη διεθνή τρομοκρατία, έχει μεγαλύτερες πιθανότητες εξεύρεσης οπλικών πόρων.

  2. Η Ουκρανία προ πολέμου έχει χαρακτηριστεί από δυτικούς θεσμούς, ως μία από τις πιο διεφθαρμένες χώρες. Και αυτό αποκαλύπτεται πλέον από τις καταγγελίες για οφ σορ του ίδιου του Ζελένσκι αλλά και από τους διαφόρους συμμορίτες φίλους του Ζελένσκι που βγάζουν εκτός χώρας δισεκατομύρια σε ποσά και τιμαλφή.
    Και η Ε.Ε. εν ονόματι των αμερικάνικων συμφερόντων που εξυπητετούνται από τον πόλεμο και την παράτασή του, με την γενικώτερη στάση της, θυσιάζει ζωτικά συμφέροντα των λαών της σε βαθμό κακουργήματος.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ομολόγησε λογοκρισία για λογαριασμό του Μπάιντεν

Στο όνομα των fake news στήθηκε η μεγαλύτερη επιχείρηση λογοκρισίας στην Ιστορία της ανθρωπότητας, με θύματα 3 δισ. χρήστες παγκοσμίως. Το ομολόγησε με συνεντεύξεις...

Από βιομηχανία ονείρων έγινε εφιάλτης

Όπως πάντα, ο ήλιος λάμπει στην παραθαλάσσια συνοικία Βένις, στο Λος Άντζελες. Ρέγκε μελωδίες και τραγούδια ακούγονται από τα...

Η βαθιά κρίση της Ευρώπης

Οι κακεντρεχείς ευχαρίστως βγάζουν τώρα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας τη ρήση του Χένρι Κίσινγκερ, ότι δεν ξέρει σε...

Τι επιδιώκει και τι φοβάται η Τουρκία

Στις εξελίξεις στο τρίγωνο Τουρκίας – Συρίας – Λιβάνου κρίνεται ο τρόπος με τον οποίο θα υπάρχουμε ως κράτη η Κυπριακή και η Ελληνική ∆ημοκρατία...