Βild-Δημοσκόπηση: Οι Γερμανοί χάνουν την πίστη τους στις κυρώσεις κατά του Πούτιν

Σαν μαγεμένη, όλη η Γερμανία κοιτάζει την επόμενη Πέμπτη: είναι η ημέρα που αναμένεται να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 1 – και εκ των πραγμάτων η ημέρα που ο Πούτιν θα αποφασίσει αν θα κλείσει οριστικά τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, σχολιάζει η Bild am Sonntag.

Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων προειδοποιούν ήδη για δραματική απώλεια της ευημερίας στη Γερμανία και για τη μεγαλύτερη κρίση από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Το συναίσθημα πολλών ανθρώπων συνοψίζεται ως εξής: Τώρα ο Πούτιν μας έχει στην παλάμη του χεριού του, αυτός αποφασίζει αν θα πρέπει να παγώσουμε το χειμώνα.

Ο επικεφαλής του CSU Μάρκους Ζέντερ βάζει το δάχτυλό του στην πληγή, ρωτώντας: “Θα ήταν έτοιμη η γερμανική κυβέρνηση αν ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωνε ότι η επισκευή του Nord Stream 1 θα διαρκούσε περισσότερο και προσφερόταν να χρησιμοποιήσει τον Nord Stream 2 για αυτό;”

Το γεγονός ότι κανένα ρωσικό αέριο δεν θα ρέει στη Γερμανία μέσω του Nord Stream 2 αποτελεί μέρος του πυρήνα της δυτικής απάντησης στον επιθετικό πόλεμο του Πούτιν κατά της Ουκρανίας.

Ο Ζέντερ λέει επίσης: “Η στρατηγική του γρήγορου γονατίσματος της Ρωσίας με κυρώσεις δεν έχει αποδώσει μέχρι στιγμής. Τα δυτικά όπλα έχουν μέχρι στιγμής δείξει σημαντικά μεγαλύτερη επίδραση κατά της Ρωσίας από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί”.

Με αυτό, ο Βαυαρός πρωθυπουργός χτυπά ένα συναίσθημα του πληθυσμού.

Ενώ το 61% ήταν υπέρ της απαγόρευσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου λίγο μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, το κλίμα έχει πλέον αντιστραφεί εντελώς.

Αυτό επιβεβαιώνεται από τα τρομακτικά στοιχεία μιας έρευνας της INSA (1003 ερωτηθέντες την Παρασκευή) για την Bild am Sonntag:

-Το 74% αναμένει οικονομική ύφεση και αύξηση της ανεργίας στη Γερμανία. 83% πιστεύει ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται.

-Το 63% αναμένει έκτακτη ανάγκη για φυσικό αέριο, κατά την οποία θα διακοπεί η παροχή φυσικού αερίου στις εταιρείες, ενώ το 83% αναμένει περιορισμούς για τα ιδιωτικά νοικοκυριά.

-Ιδιαίτερα δραματικό: σχεδόν ένας στους δύο (47%) πιστεύει ότι η Γερμανία βλάπτει περισσότερο τον εαυτό της παρά τη Ρωσία με τις κυρώσεις. Μόνο το 12% πιστεύει ότι η Ρωσία θα υποστεί μεγαλύτερη ζημιά (και τα δύο συμβαίνουν, σύμφωνα με το 36%).

Με απλά λόγια: Η Γερμανία χάνει την πίστη της στις κυρώσεις, σύμφωνα με την Bild. Τα τιμωρητικά μέτρα κατά της πολεμοκάπηλης Ρωσίας δεν αποδίδουν πραγματικά;

Ανοησίες, ισχυρίζονται οι πολιτικοί. Ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας Robert Habeck (52, Πράσινοι) αναφέρεται σε στοιχεία του Ιουνίου. Σύμφωνα με αυτό, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ρωσίας θα μειωθεί κατά 10% το 2022, ο πληθωρισμός είναι στο 17%, η βιομηχανική παραγωγή έχει υποχωρήσει κατά 8%.

“Είναι περισσότερο από ορατό ότι οι κυρώσεις μας πλήττουν σκληρά την πολεμική οικονομία του Πούτιν”, λέει ο επικεφαλής των Πρασίνων Omid Nouripour (47) στην Bild. “Και δεν μπορούμε απλά να αγνοήσουμε τα πολυάριθμα εγκλήματα πολέμου της Ρωσίας”.

Τα στοιχεία της ΕΕ δείχνουν ότι οι κυρώσεις αποδίδουν


Τα στοιχεία της Επιτροπής της ΕΕ δείχνουν: Ως αποτέλεσμα των κυρώσεων, μόνο οι ρωσικές εξαγωγές προς την ΕΕ έχουν μειωθεί κατά 73 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η ΕΕ επισημαίνει επίσης ότι έχουν δεσμευτεί ρωσικά περιουσιακά στοιχεία αξίας 13,8 δισεκατομμυρίων ευρώ και ότι η ευρωπαϊκή οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 2,7% το 2022 (Γερμανία: 1,4%).

“Ακόμη και αν η ρωσική προπαγάνδα ισχυρίζεται το αντίθετο: η Ρωσία αντιμετωπίζει σίγουρα ένα δύσκολο φθινόπωρο και χειμώνα”, εξηγεί η Stefanie Harter, εμπειρογνώμονας για τη Ρωσία στο Ίδρυμα Heinrich Böll.

“Σε αντίθεση με την ΕΕ, η Ρωσία βρίσκεται σε ύφεση”. Επιπλέον, συνεχίζει ο Harter, οι κυρώσεις είναι επί του παρόντος “χωρίς εναλλακτική λύση”. “Η ΕΕ δεν θα παρέμβει στρατιωτικά στον πόλεμο, μπορούμε μόνο να σταθούμε απέναντι στη Ρωσία με κυρώσεις.

Η υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock (Πράσινοι) τάχθηκε και πάλι αυτή την εβδομάδα κατά μιας ενδεχόμενης χαλάρωσης.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του FDP Christian Dürr (45) προχωρά ένα βήμα παραπέρα και εξετάζει ανοιχτά το ενδεχόμενο περαιτέρω αυστηροποίησης των κυρώσεων.

“Ήταν πάντα σημαντικό για εμάς να πληγώνουν τον Πούτιν περισσότερο από ό,τι εμάς. Αυτό πρέπει να παραμείνει έτσι και στο μέλλον”, δήλωσε ο Dürr στη Βild. “Το ζήτημα της αυστηροποίησής τους τίθεται ιδίως εάν η Ρωσία μειώσει ή σταματήσει τις παραδόσεις φυσικού αερίου κατά παράβαση της συμφωνίας”.

Πηγή: capital.gr

  1. Ας τολμήσουν και εδώ να κάνουν έρευνα για την άποψη των Ελλήνων στο θέμα των κυρώσεων στη Ρωσία, ας ρωτήσουν και για την αποστολή οπλικών συστημάτων του ελληνικού στρατού στην Ουκρανία. Συντριπτικά οι Έλληνες θα έχουμε αντίθετη άποψη από την άποψη του ΝΑΤΟ, άλλωστε εμείς αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα των κυρώσεων. Το κόστος ενέργειας εκτοξεύτηκε, ο πληθωρισμός φούντωσε και οι επενδύσεις βάλτωσαν. Το ευρώ υποχώρησε, το εμπορικό έλλειμα αυξάνει και τελικά το μέλλον καθίσταται αβέβαιο. Όμως η Ρωσία, παρουσιάζει τεράστια εμπορικά πλεονάσματα, το ρούβλι ισχυροποιείται, δημιουργεί νέους εμπορικούς δρόμους αποφεύγοντας τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, ισχυροποιεί τις συμμαχίες της και η οικονομία της βρίσκεται στα καλλίτερα της. Με ποια λογική θα πεινάσουμε συντασσόμενοι στις εμμονές του ΝΑΤΟ και του άφρονα έλληνα πολιτικού, του κ. Μητσοτάκη ; ΥΓ. Όσο για τον αφοπλισμό του στρατού και αποστολή οπλικών συστημάτων στον Ζελένσκι, όλοι οι Έλληνες διαφωνούν.

  2. Κυρώσεων αγώνας άγονος και επιζήμιος, μόνο η μαζική ευρωπαϊκή βλακεία μπορεί να δικαιολογήσει τις ενέργειες των πολιτικών μας. Εκτός και αν εκόντες άκοντες σύρθηκαν στο να συμφωνήσουν βλαπτικά πράγματα για τις χώρες τους.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ο μισογύνης υπουργός χάλασε το… αφήγημα

Όσο ο δυτικός Τύπος προσπαθεί να παρουσιάσει τους τζιχαντιστές ως «προοδευτικούς» και «εκσυγχρονιστές», η καινούργια Συρία μεταμορφώνεται σε μια χώρα που θα...

Πώς και γιατί έγινε η ανατροπή στη Συρία

Ο Κασίμ Σουλεϊμάνι, που εξοντώθηκε έπειτα από επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους στο αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε στη Βαγδάτη (3/1/2020),...

Πώς η δυτική δημοκρατία μεταμορφώνεται σε ισλαμική

Οι φωταδιστές της Δύσης ψάχνουν να βρουν ένα νέο όνομα δημοκρατίας για να εντάξουν το νέο καθεστώς της Συρίας....

… Πίσω από τις ρωσικές βάσεις στη Συρία

Η τύχη των δύο ρωσικών βάσεων στη Συρία αποτελεί μια βασική παράμετρο των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων, που θα επηρεάσει...