Η κατεχόμενη από τη Ρωσία Κριμαία στέλνει πάνω από 50 φορές μεγαλύτερο όγκο τροφίμων από ό,τι συνήθως αυτή την εποχή του έτους, γεγονός που πιθανότατα δείχνει ότι τα κλεμμένα ουκρανικά σιτηρά μεταφέρονται στο εξωτερικό, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg που επικαλείται αναλυτές και τη Σχολή Οικονομικών του Κιέβου (KSE).
Στο λιμάνι της Σεβαστούπολης μεταφέρθηκαν περίπου 462.200 τόνοι αγροτικών προϊόντων, όπως σιτηρά, φυτικά έλαια, όσπρια κλπ, από τις αρχές Μαρτίου, σύμφωνα με την εταιρεία ερευνών AgFlow, με έδρα τη Γενεύη. Πέρυσι, το λιμάνι διακίνησε περίπου 8.000 τόνους.
Οι αυξημένες εξαγωγές από τη Σεβαστούπολη, στην οποία έχουν επιβληθεί κυρώσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ, αποτελεί πιθανή ένδειξη λαθρεμπορίου, σύμφωνα με την αναλύτρια της Maxigrain, Elena Neroba. Ολόκληρη η χερσόνησος της Κριμαίας, την οποία προσάρτησε η Ρωσία το 2014, παράγει συνήθως μεταξύ 500.000 και 900.000 τόνων σιταριού ετησίως, κυρίως για δική της κατανάλωση.
“Με αυτόν τον τρόπο η Ρωσία εξάγει κλεμμένα σιτηρά”, δήλωσε η Neroba. “Το λιμάνι της Κριμαίας είναι μεγάλο, πιο κοντινό και όλα τα εδάφη κατά μήκος της διαδρομής ελέγχονται από τη Ρωσία”.
Η Ουκρανία έχει κατηγορήσει τη Ρωσία ότι κλέβει σιτηρά από τις κατεχόμενες περιοχές και τα εξάγει. Την περασμένη εβδομάδα, η Ουκρανία κάλεσε τον Τούρκο πρεσβευτή, εξαιτίας της “απαράδεκτης κατάστασης” μετά την απελευθέρωση από τις αρχές της Τουρκίας ενός ρωσικού πλοίου που σύμφωνα με το Κίεβο μετέφερε σιτηρά που κατασχέθηκαν από το ουκρανικό λιμάνι του Μπερντιάνσκ.
Ενώ η Ρωσία αρνείται την κλοπή σιτηρών, έχει διαφημίσει δημοσίως την επανέναρξη των αποστολών σιτηρών από τα κατεχόμενα λιμάνια. Οι κατοχικές αρχές στην Ουκρανία υποστήριξαν ότι το περιστατικό με το τουρκικό πλοίο είχε “γεωπολιτικό κίνητρο”. Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία συνομιλίες σχετικά με το ξεμπλοκάρισμα των λιμανιών της Ουκρανίας ώστε να επιτραπούν οι εξαγωγές σιτηρών.
Η Σχολή Οικονομικών του Κιέβου εκτιμά ότι, από τον Ιούνιο, περισσότεροι από 1 εκατ. τόνοι σιτηρών αξίας περίπου 600 εκατ. δολαρίων έχουν κλαπεί από τη Ρωσία ή έχουν υποστεί ζημίες κατά τη διάρκεια του πολέμου.
“Τα πρώτα σημάδια υπήρξαν τον Μάρτιο”, δήλωσε ο ερευνητής του KSE, Roman Neyter. “Υποθέτουμε με βάση τον ρυθμό ότι τα σιτηρά διακινούνται λαθραία από όλες τις κατεχόμενες περιοχές”.
Το μεγαλύτερο μέρος, ωστόσο, προέρχεται από τις περιοχές Χερσώνα και Ζαπορίζια στη νοτιοανατολική Ουκρανία, είπε. Η Ρωσία έχει καταλάβει περίπου το 60% αυτών των περιοχών, οι οποίες βρίσκονται στην καρδιά της γεωργικής βιομηχανίας της χώρας.
Το Κρεμλίνο αρνείται ότι κλέβει σιτηρά από την Ουκρανία. Ερωτηθείς σχετικά με τα στοιχεία που δείχνουν τις αυξημένες εξαγωγές από την Κριμαία, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου δήλωσε ότι αμφιβάλλει για την ακρίβεια των στοιχείων, χωρίς να δώσει στοιχεία για να υποστηρίξει την άποψή του.
Έντεκα βαγόνια με σιτηρά μεταφέρθηκαν από τη Μελιτόπολη στην περιφέρεια Ζαπορίζια προς την Κριμαία τον περασμένο μήνα, μετέδωσε το Interfax, επικαλούμενο σχόλια του εγκαταστημένου από τη Ρωσία κυβερνήτη Yevhen Balytskyi. Τον Μάιο, δύο Ουκρανοί έμποροι δήλωσαν ότι ο ρωσικός στρατός κατάσχεσε σιτηρά και εμπορεύματα στις κατεχόμενες περιοχές.
Τα σιτηρά πηγαίνουν κυρίως στους Ρώσους συμμάχους που αντιμετωπίζουν επισιτιστικά προβλήματα, σημείωσε ο Neyter.
“Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα”, τόνισε και συμπλήρωσε: “Έχουμε κάποια πλοία που έρχονται στην Κριμαία και απενεργοποιούν τον αναμεταδότη τους και εξαφανίζονται”.
Τους τελευταίους δύο μήνες, τουλάχιστον πέντε πλοία εξαφανίστηκαν από τα συστήματα εντοπισμού πλοίων ενώ βρίσκονταν στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με στοιχεία που συγκέντρωσε το Bloomberg. Είναι υποχρεωτικό για τα περισσότερα φορτηγά πλοία να ενημερώνουν για την τοποθεσία τους ενώ βρίσκονται στη θάλασσα.
Πηγή: capital.gr