Ο Μπόρις Τζόνσον δεν έδειξε καμιά διάθεση να παραιτηθεί, μιλώντας σήμερα στο Βρετανικό κοινοβούλιο. Στις επανειλημμένες ερωτήσεις που δέχθηκε για την πρωτοφανή κρίση που έχει πλήξει την κυβέρνηση του, με τις παραιτήσεις υπουργών, υφυπουργών και κοινοβουλευτικών ιδιαίτερων γραμματέων, προσπάθησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις τονίζοντας μεταξύ άλλων πως η διαφορά της κυβέρνησης του «με την αντιπολίτευση είναι ότι εμείς έχουμε σχέδιο ενώ αυτοί δεν έχουν». Παράλληλα υποστήριξε ότι απεχθάνεται «τον εκφοβισμό και την κατάχρηση εξουσίας οπουδήποτε συμβαίνει στο κοινοβούλιο. Είτε σ’ αυτό το κόμμα είτε σε οποιοδήποτε άλλο», όπως χαρακτηριστικά είπε, προκαλώντας τα γέλια και τα επιφωνήματα βουλευτών από όλες τις πτέρυγες του βρετανικού κοινοβουλίου.
Διαβάστε επίσης:
Βρετανία: Ανυποχώρητος ο Μπόρις Τζόνσον, αποκλείει το ενδεχόμενο να παραιτηθεί
Βρετανία: Ο υφυπουργός Στέγασης παραιτήθηκε για λόγους «προσωπικής ακεραιότητας»
Με τη σειρά του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κέιρ Στάρμερ, ασκώντας του έντονη κριτική, τόνισε με νόημα πως είναι «η πρώτη φορά που βυθίζεται πλοίο για να σωθεί ο αρουραίος».
Από χθες, Τρίτη, μετά τις πρώτες παραιτήσεις των δύο κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, του υπουργού Οικονομικών Ρίσι Σουνάκ και Υγείας Σάτζιντ Τζάβιντ, ακολούθησαν οι παραιτήσεις: ενός από τους αντιπροέδρους του Συντηρητικού κόμματος· του αναπληρωτή γενικού εισαγγελέα της χώρας· τεσσάρων βουλευτών των Συντηρητικών από τη θέση των γραμματέων υπουργείων· και δύο εμπορικών απεσταλμένων. Σήμερα επίσης παραιτήθηκαν μεταξύ άλλων η γραμματέας του υπουργείου Μεταφορών, ο υφυπουργός Παιδείας άλλα και η υφυπουργός Εσωτερικών Βικτόρια ‘Ατκινς, η οποία μέχρι πρόσφατα ήταν θερμή υποστηρίκτρια του Μπόρις Τζόνσον και ένα από τα επιφανή στελέχη των Συντηρητικών.
Τα μέσα ενημέρωσης της χώρας αναρωτιούνται αν τελικά ο Μπόρις Τζόνσον θα καταφέρει να επιβιώσει μέχρι το Σαββατοκύριακο, με την εφημερίδα Guardian να κάνει λόγο για «συντριπτικό πλήγμα στην εξουσία του» ενώ η εφημερίδα Times θεωρεί ότι οι παραιτήσεις ήταν «προφανώς συντονισμένες» και έχουν επιφέρει στον πρωθυπουργό «ένα δυνητικά θανατηφόρο πλήγμα». Αλλά και η φιλοκυβερνητική Daily Telegraph υποστηρίζει ότι το πολιτικό μέλλον του πρωθυπουργού «κρέμεται από μια κλωστή».
Μέχρι σήμερα το μεσημέρι είχαν παραιτηθεί συνολικά 21 κυβερνητικοί αξιωματούχοι. Αξίζει να σημειωθεί πως όλοι όσοι παραιτήθηκαν στις δηλώσεις τους ξεκάθαρα τονίζουν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό.
Το ίδιο δείχνει και δημοσκόπηση της εταιρείας YouGov, στην οποία το 69% των ερωτηθέντων λέει ότι ο Μπόρις Τζόνσον θα πρέπει να παραιτηθεί. Το 13% δηλώνει ότι δεν έχει άποψη και μόλις το 18% εξακολουθεί να τον στηρίζει.
Όλα ξεκίνησαν γιατί για μια ακόμη φορά ο Μπόρις Τζόνσον «πιάστηκε με την γίδα στην πλάτη», καθώς αρνήθηκε ότι γνώριζε πως το 2019 είχε διεξαχθεί έρευνα για σεξουαλική παρενόχληση κατά του τότε Υφυπουργού Ευρώπης Κρις Πίντσερ. Αργότερα αποδείχθηκε ότι το ήξερε, με την εφημερίδα Times μάλιστα να υποστηρίζει ότι ο Μπόρις Τζόνσον είχε ενημερωθεί πέντε φορές για το παρελθόν του Πίντσερ και παρόλα αυτά του έδωσε νέα θέση εντός του κόμματος.
Ο Πίντσερ πρόσφατα παραιτήθηκε από το τελευταίο του αξίωμα, αυτό του αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Συντηρητικών, καθώς, όπως παραδέχθηκε, εξαιτίας υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ, θώπευσε δύο άντρες σε λέσχη του κόμματος των Συντηρητικών την προηγούμενη εβδομάδα.
Συνεχίζονται οι παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης
Συνεχίζονται οι παραιτήσεις αξιωματούχων της κυβέρνησης Τζόνσον. Μέχρι τις 5 το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) είχαν φτάσει τις 27, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, μέσα στην ημέρα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες. Όλοι όσοι παραιτήθηκαν δήλωσαν ότι πια δεν εμπιστεύονται τον Βρετανό πρωθυπουργό, με τους αναλυτές στο Λονδίνο να τονίζουν ότι πλέον δεν είναι θέμα αν θα παραιτηθεί ο Μπόρις Τζόνσον αλλά πότε θα το κάνει.
Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ακόμη και ο Μάικλ Γκόουβ, ένα από τα επιφανέστατα στελέχη των Συντηρητικών, που έχει μεγάλη επιρροή μέσα στο κόμμα έχει ζητήσει από τον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί.
Έξι ακόμη μέλη του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον υπέβαλαν σήμερα την παραίτησή τους.
Πρόκειται για την Κέμι Μπάντενοχ, τον Νιλ Ο’ Μπράιεν, τον Άλεξ Μπούργκχαρτ, τον Λι Ρόουλι, την Τζούλια Λόπεζ και την Μιμς Ντέιβις.
Η πίεση προς τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί αυξάνεται καθώς ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με μια ενδεχόμενη πρόταση μομφής εναντίον του, με ολοένα περισσότερα μέλη της κυβέρνησής του να ανακοινώνουν τις παραιτήσεις τους.
Τελευταίοι που ανακοίνωσαν ότι αποχωρούν από την κυβέρνηση είναι η υπουργός Μεταφορών Ρέιτσελ Μακλίν, καθώς και οι βουλευτές των Τόρις, Κρεγκ Ουίλιαμς, Μαρκ Λόγκαν και Ντάνκαν Μπέικερ από μέλη της κοινοβουλευτικής γραμματείας.
«Όχι, όχι, όχι», απαντά ο πρωθυπουργός Τζόνσον για το αν θα παραιτηθεί
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον απέρριψε σήμερα το απόγευμα τις αυξανόμενες εκκλήσεις να παραιτηθεί έπειτα από μια σειρά παραιτήσεων υπουργών και αιτημάτων βουλευτών του Συντηρητικού Κόμματος να αποχωρήσει.
Ερωτηθείς κατά την άφιξή του για μια προγραμματισμένη εμφάνιση ενώπιον κοινοβουλευτικής επιτροπής αν θα παραιτηθεί, ο Τζόνσον απάντησε: «Όχι, όχι, όχι».
«Φυσικά» και θα συνεχίσω να είμαι πρωθυπουργός αύριο, απαντά ο Μπόρις Τζόνσον
Ο Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι «φυσικά» θα συνεχίσει ως πρωθυπουργός καθώς απάντησε σε ερωτήσεις σε κοινοβουλευτική επιτροπή εν μέσω μπαράζ παραιτήσεων υπουργών και στελεχών της κυβέρνησής του και αυξανόμενων εκκλήσεων από βουλευτές του ίδιου του κόμματός του να παραιτηθεί.
Σε ερώτηση από ένα μέλος της επιτροπής εάν θα εξακολουθεί να είναι αύριο πρωθυπουργός, ο Τζόνσον απάντησε: «Φυσικά».
Παράλληλα τόνισε στην επιτροπή ότι η χώρα δεν θέλει οι πολιτικοί να «εμπλέκονται σε ψηφοθηρία», απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το εάν χρειαζόταν άδεια από τη βασίλισσα Ελισάβετ για τη διεξαγωγή εκλογών.
«Δεν νομίζω ότι κανένας σε αυτή τη χώρα θέλει οι πολιτικοί να συμμετέχουν σε ψηφοθηρία», είπε ο Τζόνσον.
«Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να υπηρετούμε τους ψηφοφόρους μας και να αντιμετωπίζουμε ζητήματα που τους ενδιαφέρουν».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καταστροφική διαχείριση από τους δυτικούς ηγέτες του πολέμου στην Ουκρανία είναι λογικό, ότι θα επιφέρει παραιτήσεις. Ο Μπότζο υπήρξε μάλιστα ο χειρότερος. Ήδη τον ανέχτηκαν πάρα πολύ. Δυστυχώς, για τον Μακρόν το γαλλικό πολιτικό σύστημα δεν προβλέπει ψήφο εμπιστοσύνης.
Μπόρις, δεν σε βλέπω πολύ καλά.
Φυλλορροείς.
Σου τραβάνε την άκρη το πουλόβερ.
Κι εδώ που τα λέμε, μην γίνει κι αλλού τίποτις τέτοιο..
🙂
Έλα, που ‘σαι..
Προτείνω να μας επιστρέψεις τα Μάρμαρα του Παρθενώνα και μπορεί να σου πούμε κανά κόλπο να την σκαπουλάρεις. Κι αυτή τη φορά..
Αυριο μπορεί….μεθαύριο όχι!
Το ενδιαφέρον μετατοπίζεται στο ποιοι θα δηλώσουν υποψήφιοι για την αρχηγία και στις συνεχείς ψηφοφορίες στο 1922 Committee όπου κάθε φορά αυτός που παίρνει τις λιγότερες ψήφους αποχωρεί.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε πολύ χειρότερα πράγματα στη χώρα, στη μεγάλη δεξιά παράταξη και το λαό του, όμως παραμένει ακόμη στην ηγεσία της ΝΔ και πρωθυπουργός.