Ο πάπας Φραγκίσκος καταφέρθηκε εκ νέου κατά της Ρωσίας για τις ενέργειές της στην Ουκρανία χαρακτηρίζοντας τα στρατεύματά της βάρβαρα, θηριώδη, απάνθρωπα, ενώ εξήρε τους Ουκρανούς που μάχονται για την επιβίωσή τους.
Σύμφωνα πάντως με την εφημερίδα La Stampa, η οποία δημοσίευσε σήμερα το κείμενο μιας συζήτησης που είχε ο πάπας τον περασμένο μήνα με δημοσιογράφους ιησουιτικών ευρωπαϊκών πολιτιστικών περιοδικών, η κατάσταση δεν είναι μαύρη και άσπρη και ο πόλεμος “πιθανόν να προκλήθηκε κατά κάποιο τρόπο”.
Στο κείμενο αυτό ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας αρνήθηκε τον διαχωρισμό “καλού και κακού” στον πόλεμο στην Ουκρανία, ενώ ερωτηθείς αν τάσσεται υπέρ του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν απάντησε: “Όχι, δεν είμαι, θα ήταν υπεραπλούστευση να έλεγα κάτι τέτοιο”, είπε τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει το θέμα να περιοριστεί απλώς στη διάκριση ανάμεσα “στο καλό και στο κακό”.
Δύο μήνες πριν στείλει τον στρατό του ο Πούτιν στην Ουκρανία, ο ποντίφικας, όπως είπε ο ίδιος, είχε συναντηθεί με έναν επικεφαλής κράτους, ο οποίος είχε εκφράσει ανησυχία ότι το ΝΑΤΟ διακινδύνευε να προκαλέσει αυτό που συνέβη”.
“Δεν βλέπουμε ολόκληρο το δράμα που εκτυλίσσεται πίσω από αυτόν τον πόλεμο, το οποίο ίσως να ήταν κάτι που είτε προκλήθηκε είτε δεν αποτράπηκε”, κατέληξε ο πάπας.
“Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τα αληθινά προβλήματα αν επιθυμούμε την επίλυσή τους”, σημείωσε επίσης ο πάπας αναφέροντας ως “έναν από τους παράγοντες που δίνουν κίνητρα για πόλεμο την βιομηχανία των όπλων”.
“Αληθεύει επίσης ότι οι Ρώσοι θεωρούσαν ότι θα τελείωναν όλα μέσα σε μια εβδομάδα. Αλλά υπολόγισαν λάθος. Συνάντησαν έναν γενναίο λαό, έναν λαό που αγωνίζεται για να επιβιώσει και που έχει μια προϊστορία στους αγώνες”, είπε ο πάπας.
Ο Φραγκίσκος ευελπιστεί να συναντηθεί με τον Πατριάρχη Κύριλλο της ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας τον Σεπτέμβριο στο Καζακστάν, όπως δήλωσε ο ίδιος.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Η καθολική εκκλησία τολμά και εκφράζει άποψη για αυτό τον πόλεμο
ΟΥΚΡΑΝΙΑΣ-ΡΩΣΙΑΣ.
Ούτε τυχαίο, ούτε μη σημαντικό.
Ένας πόλεμος που δεν έχει χροιά θρησκευτική, αφήνει πολλά
υπονοούμενα.
Δεν είναι εύκολη η θέση του Πάπα να μιλήσει
με καθαρές κουβέντες, προσπαθεί όμως να τονίσει την ουσία
του γεγονότος.
Η Δύση ακούει, αντιλαμβάνεται για αυτά που θα ακολουθήσουν?