Ανεβάζει διαρκώς τους τόνους η Τουρκία, η οποία μετά από το μπαράζ υπερπτήσεων, κλιμακώνει την ένταση στο Αιγαίο και με δεύτερη παράνομη Navtex.
Μετά την ναυτική οδηγία της 24ης Μαΐου για το “Γιουνούζ”, σήμερα εξέδωσε νέα Navtex για το ερευνητικό σκάφος Τσεσμέ, με την οποία δεσμεύει παράνομα περιοχές μεταξύ Σκύρου – Άη Στράτη και Λέσβου από τις 28 Μαΐου έως τις 14 Ιουνίου.
Η Navtex:
Η NOTAM που “κόβει” το Αιγαίο στη μέση
Υπενθυμίζεται πως μόλις χθες, με επίσης παράνομη NOTAM, ο Ερντογάν “κόβει” το Αιγαίο στη μέση” για μεγάλη άσκηση έρευνας και διάσωσης.
Σύμφωνα με το Mega, σε μια σημειολογική ημερομηνία, καθώς η 29η Μαΐου που είναι η επέτειος της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η Άγκυρα ουσιαστικά δεσμεύει όλο το ανατολικό Αιγαίο.
Η Τουρκία έχει δεσμεύσει παράνομα πέντε περιοχές και ανάμεσά τους διαδρόμους μέσω των οποίων ζητά από επιβατικά και εμπορικά αεροσκάφη να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας.
Άμεση ήταν η απάντηση στην παράνομη ΝΟΤΑΜ από πλευράς Ελλάδας, τονίζοντας το παράνομο της υπόθεσης, όσο και το άκυρο της άσκησης, καθώς αποκλειστικά υπεύθυνη για την έρευνα και τη διάσωση στο κέντρο του Αιγαίου είναι η Ελλάδα.
Τέταρτο τουρκικό γεωτρύπανο στο Αιγαίο
Καλοκαίρι παρόμοιο με αυτό του 2020 φαίνεται να προετοιμάζει η Άγκυρα στο Αιγαίο, η οποία δεν δείχνει καμία διάθεση να χαλαρώσει την προκλητική και επιθετική της στάση εναντίον της Ελλάδας.
Το άγριο και πολυεπίπεδο διπλωματικό παιχνίδι παίζει η Τουρκία ανεβάζει καθημερινά το θερμόμετρο της έντασης, με την Αθήνα να διατηρεί την ψυχραιμία της στέλνοντας παράλληλα αυστηρά μηνύματα δια στόματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
Τη σκυτάλη των προκλήσεων παρέλαβε χθες ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας. Όπως μετέδωσε ο ανταποκριτής του ΣΚΑΪ στην Κωνσταντινούπολη, Μανώλης Κωστίδης, ο Φατίχ Ντονμέζ αποκάλυψε πως το τέταρτο γεωτρύπανο θα ξεκινήσει σε δύο μήνες τις εργασίες του κι ενώ ήδη βρίσκεται στο λιμάνι της Μερσίνης στην Ανατολική Μεσόγειο, απέναντι από την Κύπρο.
Σύμφωνα με τον φίλοκυβερνητικό τύπο θα ξεκινήσει τις εργασίες του στην Ανατολική Μεσόγειο χωρίς να διευκρινίζει πού ακριβώς. Το αισιόδοξο σενάριο είναι για την κυπριακή ΑΟΖ, όπως μετέδωσε ο δημοσιογράφος.
Πηγή: TheTOC.gr, capital.gr