Ουκρανοί πρόσφυγες ή φτηνοί εργαζόμενοι για τον τουριστικό τομέα;

Τη στιγμή που οι Έλληνες αποφεύγουν να δουλεύουν στον τουριστικό τομέα, εξαιτίας των κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας, ο κλάδος στρέφεται στους Ουκρανούς, οι οποίοι έρχονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες, αλλά στην πραγματικότητα αρκετοί από αυτούς είναι οικονομικοί μετανάστες που προσφέρονται ως φτηνό εργατικό δυναμικό

Ουκρανοί πρόσφυγες, εξαιτίας του πολέμου, ή οικονομικοί μετανάστες – φτηνή εργατική δύναμη σε τομείς, όπως ο Τουρισμός και ο επισιτισμός, απ’ όπου οι Έλληνες απομακρύνονται… τρέχοντας λόγω των κακοπληρωμένων θέσεων εργασίας;

Μέχρι τώρα, βέβαια, δεν παρατηρείται κάποιο μεγάλο ρεύμα Ουκρανών προς την Ελλάδα, όπως αντίθετα σε άλλες χώρες, όπως η Πολωνία, η Γερμανία, η Ρωσία, κ.α. Συνολικά, από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου 2022, στην Ελλάδα έχουν έλθει 29.496 Ουκρανοί υπήκοοι, από τους οποίους 7.588 ανήλικοι.

Αρκετοί από αυτούς έχουν συγγενείς ή φίλους στην Ελλάδα ή έχουν ξαναέρθει στη χώρα μας. Ορισμένοι, επίσης, είναι πάμπλουτοι, μεταξύ αυτών και «ολιγάρχες», οι οποίοι ζούσαν και πριν στην Κύπρο και την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ότι δεν είναι λίγοι εκείνοι οι πλούσιοι Ουκρανοί, οι οποίοι εγκατέλειψαν τη χώρα, προσπαθώντας να βγάλουν στο εξωτερικό βαλίτσες ολόκληρες με εκατομμύρια δολάρια και ευρώ (!). Ως επί το πλείστον «προϊόντα» καταλήστευσης του δημόσιου πλούτου της χώρας.

Φτηνά εργατικά χέρια

Ωστόσο, πολλοί από τους πρόσφυγες στέλνονται εδώ, κυρίως από την Πολωνία, προκειμένου να εργαστούν. Δηλαδή, σε μια χώρα, όπως η Ελλάδα, με πολύ υψηλά ποσοστά ανεργίας, γραφεία ευρέσεως εργασίας (!) στέλνουν Ουκρανούς «πρόσφυγες» στην πραγματικότητα ως οικονομικούς μετανάστες. Έστω και προσωρινά.

Να σημειωθεί ότι η κυβέρνηση από την πρώτη στιγμή της εκδήλωσης του πολέμου ακολουθεί πολιτική «ανοικτών θυρών» προς τους Ουκρανούς, σε αντίθεση με, τα τελευταία χρόνια, οπότε εφάρμοζε πρακτικές «κεκλεισμένων συνόρων».

Εντύπωση, επίσης, προκαλεί ότι σημαντικοί ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα του Τουρισμού αναζητούν… υπαλλήλους ανάμεσα στους Ουκρανούς πρόσφυγες. Αυτό συμβαίνει, μάλιστα, τη στιγμή που, όπως αναγνωρίζουν ειδικοί, αλλά και οι εργοδοτικές οργανώσεις, οι εργαζόμενοι ζητούν καλύτερα αμειβόμενες αλλά και ποιοτικές θέσεις απασχόλησης.

Από τη μια, δηλαδή, ο τουριστικός και επισιτιστικός τομείς προσφέρουν κακοπληρωμένες θέσεις εργασίας στους Έλληνες, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να απομακρύνονται από αυτούς τους κλάδους, κι από την άλλη σπεύδουν να προσλάβουν Ουκρανούς ως φτηνό εργατικό δυναμικό.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον ελληνικό Τύπο, στη χώρα μας παρατηρείται κύμα αποχωρήσεων εργαζομένων από τις δουλειές τους. Το φαινόμενο εντοπίζεται κυρίως σε θέσεις χαμηλής εξειδίκευσης, συχνά κακοπληρωμένες, ασφαλισμένες εποχικές θέσεις απασχόλησης, με μεγάλη ψυχολογική πίεση. Έτσι, εκτιμάται ότι φέτος το καλοκαίρι στον τουρισμό και στον επισιτισμό θα λείψουν περίπου 50.000 εργαζόμενοι. Τώρα, λοιπόν, κάποιοι θεωρούν ότι μπορούν να καλύψουν κάποιες από αυτές τις θέσεις με Ουκρανούς.

Σύμφωνα με τον OHE, πάνω από 5,7 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από τις 24 Φεβρουαρίου. Περίπου 3,2 εκατομμύρια εξ αυτών έχουν καταφύγει στην Πολωνία.

Πλήγμα στον Τουρισμό

Ήδη, κάποιες ελληνικές εταιρείες έχουν συνδεθεί με πολωνικά γραφεία ευρέσεως εργασίας, τα οποία στέλνουν στην Ελλάδα Ουκρανούς για να εργαστούν. Μάλιστα, κάποιοι ξενοδοχειακοί όμιλοι στην Ελλάδα έχουν ανακοινώσει ότι προσφέρουν απασχόληση σε εκατοντάδες Ουκρανούς πρόσφυγες.

Βέβαια, εύλογα γεννάται το ερώτημα: Τι είδους δουλειές μπορούν να κάνουν οι Ουκρανοί, εκτός από τις κακοπληρωμένες στα ξενοδοχεία, αφού φέτος δεν πρόκειται να έλθουν στην Ελλάδα Ρώσοι τουρίστες. Εάν έρχονταν, όπως τα προηγούμενα χρόνια, χάρις στην κοινή γλώσσα, τη ρωσική, θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμοι στον τουριστικό τομέα.

Φέτος, όμως, η Ελλάδα δε θα δει Ρώσους τουρίστες ούτε με κυάλια. Κάτι που, εκτός των άλλων, θα αποτελέσει πλήγμα στην «τουριστική βιομηχανία» της χώρας μας. Πόσο μάλλον, αφού οι Ρώσοι τουρίστες που συχνά ξεπερνούσαν το ένα εκατομμύριο ετησίως, φημίζονται ότι, σε αντίθεση με τους Δυτικούς τουρίστες, είναι… ανοιχτοχέρηδες. Πιθανότατα, οι Ρώσοι τουρίστες θα πάνε στην Τουρκία.

Μόνιμη παραμονή

Μπορεί, βέβαια, οι χώρες της ΕΕ να ακολουθούν πολιτική «ανοικτών θυρεών» προς τους Ουκρανούς που φεύγουν αυτή την περίοδο από τη χώρα τους, ωστόσο ο διαρκώς αυξανόμενος αριθμός προσφύγων έχει ήδη προκαλέσει αντιδράσεις στην κοινή γνώμη αρκετών χωρών.

Ακόμα και στην Πολωνία, η κυβέρνηση της οποίας ανοικτά συμπαρίσταται στο Κίεβο και τον Ζελένσκι και καλοβλέπει ακόμα και τη «δορυφοριοποίηση» της Ουκρανίας, ο μεγάλος αριθμός προσφύγων (άνω των 3 εκατομμυρίων), προκαλεί αντιδράσεις στην πολωνική κοινωνία, η οποία ούτως ή άλλως ουδέποτε ήταν ιδιαίτερα… φιλική στα μεταναστευτικά ρεύματα.

Πόσο μάλλον, τώρα που πολλοί Ουκρανοί ευελπιστούν ότι με την ιδιότητα του «πρόσφυγα», θα καταφέρουν να αποκτήσουν ευκολότερα μια μόνιμη άδεια παραμονής και εργασίας σε ευρωπαϊκές χώρες. Το πρόβλημα της μετανάστευσης των Ουκρανών πιθανότατα θα διογκωθεί εάν η Ουκρανία αποφασιστεί να γίνει μέλος της ΕΕ.

Βέβαια, πολλοί από τους Ουκρανούς που έφυγαν αυτή την περίοδο προς την Πολωνία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, και πριν τον πόλεμο πηγαινοέρχονταν εκεί ως οικονομικοί μετανάστες, προκειμένου να εργαστούν. Τώρα, όμως, ο αριθμός όσων ζητούν εργασία σε ευρωπαϊκές χώρες έχει μεγαλώσει σημαντικά.

Σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν και οι «τριβές» που συχνά εκδηλώνονται ανάμεσα στη ντόπια κοινωνία και σε Ουκρανούς. Μάλιστα, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις βίαιων διαπληκτισμών και ξυλοδαρμών στους δρόμους πόλεων. Προ εβδομάδων, για παράδειγμα, κατεγράφησαν σε βίντεο ξυλοδαρμοί από μεθυσμένους στη Βαρσοβία, με αποτέλεσμα τον θανάσιμο τραυματισμό ενός Πολωνού.

Προς το παρόν, αντίστοιχα περιστατικά στην Ελλάδα δεν έχουν σημειωθεί, σύμφωνα τουλάχιστον με τις ανακοινώσεις της ελληνικής Αστυνομίας. Με την εκδήλωση του πολέμου στην Ουκρανία, όμως, έχουν καταγραφεί επιθέσεις ατόμων που ζουν στην Ελλάδα, ουκρανικής και γεωργιανής καταγωγής, κατά Ρώσων ή φιλορώσων, όταν οι τελευταίοι προέβησαν σε δημόσιες εκδηλώσεις στήριξης της Ρωσίας.

  1. Δεν προκύπτει από πουθενά ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να είναι και εργαζόμενοι.
    Επειδή οι Ασιάτες λαθρομετανάστες έφτιαξαν φάμπρικα με φανταστικά δικαιώματα που δήθεν έχουν για επιδόματα ξεχάσαμε ότι τη δεκαετία του 80 όταν ο Γιαρουζέλσκι έκανε το πραξικόπημα η Ελλάδα είχε γεμίσει με Πολωνούς που ήσαν εργατικότατοι.
    Τώρα βέβαια ελάχιστοι έχουν μείνει αφού η Πολωνία προόδευσε εγκαταλείποντας τα σοσιαλιστικά οράματα που θέλγουν τόσους Έλληνες.
    Οι Ουκρανοί δεν διαφέρουν πολύ από τους Πολωνούς.Είναι και αυτοί θύματα του ρωσοσοσιαλισμού που είναι το όραμα πολλών στην Ελλάδα και φυσικά θα είναι μάλλον πιο πολύτιμοι από τους Ασιάτες που έχουμε για τα ξενοδοχεία.

  2. Προκρίνετε δηλαδή τον εμπλουτισμό του τουριστικού μας προϊόντος με αφροασιάτες που έχουν κατακλύσει τα ξενοδοχεία και αλλοιώνουν και την εικόνα της πληθυσμιακής μας σύνθεσης;

    Στην πλειοψηφία τους οι Λευκοί Ευρωπαίοι Ουκρανοί έχουν εξειδίκευση και αξιζουν καλύτερες δουλειές.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Να σπάσει το ολιγοπώλιο στην υγεία

Η μεγάλη συζήτηση που άνοιξε το τελευταίο διάστημα σχετικά με το θέμα των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας αποκάλυψε...

Ξυπνά ο εφιάλτης για την κατάργηση ελαιοτριβείων

Αυτή η ιστορία με τη μετατροπή σε... έγκλημα που δρομολογεί η κυβέρνηση για τη μεταφορά ακόμα και ενός τενεκέ...

Γιατί η Γροιλανδία είναι πολύφερνη νύφη

Θα τεθεί η Γροιλανδία υπό αμερικανική σημαία; Τις τελευταίες εβδομάδες, ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει περάσει στην επίθεση...

Στροφή σε φθηνότερα προϊόντα

Θετικά, αλλά όχι εντυπωσιακά ήταν τα αποτελέσματα του τζίρου των εορτών, όπως καταγράφηκαν από την έρευνα του ΙΝΕΜΥ-ΕΣΕΕ, καθώς...