Συζήτηση Μητσοτάκη – Χάρις για Αν. Μεσόγειο και Μ. Ανατολή – Επιβεβαιώθηκε η κοινή δέσμευση στους διεθνείς κανόνες και το κράτος δικαίου

Τις τρέχουσες γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και στην Μέση Ανατολή συζήτησε η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. 

Ν. Πελόζι: Μοναδικής έμπνευσης η ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Το τετ α τετ μεταξύ των δύο πλευρών έγινε στο Καπιτώλιο, μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη κοινή συνεδρίαση του Κογκρέσου. 

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα 

Σύμφωνα με το γραφείο της αμερικανικής αντιπροεδρίας, η Καμάλα Χάρις επιβεβαίωσε την ισχυρή ελληνοαμερικανική συμμαχία, καθώς και την κοινή δέσμευση στις δημοκρατικές αξίες, στους διεθνείς κανόνες και στο κράτος δικαίου. 

Επιπλέον, ευχαρίστησε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τη σθεναρή υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανία και την αλληλεγγύη της απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα. Μάλιστα στο σημείο αυτό αναγνώρισε τη συμβολή της χώρας μας στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ευρώπη για τη διαφοροποίηση του ενεργειακού της εφοδιασμού. 

Κυβερνητικές πηγές για την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ: Απόλυτα επιτυχημένη επίσκεψη – «Η Ελλάδα επέστρεψε δυναμικά στο παγκόσμιο και περιφερειακό γίγνεσθαι, ως ηγέτιδα δύναμη στα Βαλκάνια και τη ΝΑ Ευρώπη»

Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να γίνει η Ελλάδα το μοντέρνο κράτος που μας αξίζει

Χαιρετισμό σε δείπνο, που οργάνωσαν προς τιμήν του εκπρόσωποι Ελληνοαμερικανικων οργανώσεων απηύθυνε πριν από λίγες ώρες στην Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν επιστρέψει στην Ελλάδα. Παρουσία του αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου, της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι και του προέδρου της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας, Μπομπ Μενέντεζ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων πως η κυβέρνηση δεν θα σταματήσει την προσπάθεια έως ότου η Ελλάδα γίνει το μοντέρνο κράτος, που αξίζει σε όλους.

Διαβάστε επίσης: Κυρ. Μητσοτάκης: Δεν θα ανεχθούμε παραβιάσεις της κυριαρχίας μας – Οι υπερπτήσεις πρέπει να πάψουν άμεσα

Ν. Δένδιας μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Μπλίνκεν: Στις ΗΠΑ έχουν αντιληφθεί ότι η Τουρκία είναι ένας ιδιόρρυθμος εταίρος, ο οποίος λειτουργεί με αναθεωρητισμό

Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η πλέον ενδιαφέρουσα εξέλιξη, που συντελείται τώρα στην χώρα είναι ότι επιστρέφουν αυτοί που έφυγαν τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, προσθέτοντας πως ο λόγος δεν είναι μόνον ότι πλέον στην χώρα υπάρχουν καλές δουλειές και ότι η ανεργία μειώνεται αλλά πρωτίστως γιατί η μακροπρόθεσμη προοπτική της χώρας κινείται στη σωστή κατεύθυνση. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι κατά τη συνάντηση του με το Τζο Μπάιντεν είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη σημασία της διμερούς σχέσης εντός του πλαισίου της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο, όπου η χώρα μας καθίσταται πλέον πύλη εισόδου προς την Ευρώπη για το φυσικό αέριο της Μέσης Ανατολής. Τόνισε, δε, πως κατά την διάρκεια των 200 ετών από την Επανάσταση του 1821 υπήρξαν πολλές δύσκολες στιγμές για την Ελληνική Δημοκρατία αλλά αυτή εξήλθε ισχυρότερη καθώς ανέκαθεν ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Ο πρωθυπουργός ανέτρεξε συνοπτικά στις κρίσεις, που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση του για να συμπεράνει πως πλέον η Ελλάδα είναι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές στην Ευρωπαική Ένωση. Εμφανώς συγκινημένος ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε χαρακτηριστικά πως είναι ευτυχής και υπερήφανος, που η παρουσία του στο Κογκρέσο γέμισε με περηφάνια την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. «Σας ευχαριστώ για τη στήριξη σας, σήμερα είναι μία ιδιαίτερη ημέρα για την Ελλάδα, την Κύπρο, έχετε κάθε λόγο να αισθάνεστε περήφανοι και εγώ αισθάνομαι περήφανος» κατέληξε ο πρωθυπουργός. Στο τέλος της εκδήλωσης ο πρωθυπουργός παρασημοφόρησε 12 επιφανείς Ομογενείς για την προσφορά τους στην πατρίδα.

Ακολουθεί ο κατάλογος των παρασημοφορηθέντων Ομογενών

Demetrios Kokotas, ύπατος πρόεδρος της οργάνωσης AHEPA με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Γεώργιος Μπεχράκης, επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Gus Billirakis, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ από το 2007 με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Katherine Elizabeth Fleming, Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης με τον Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας

Marina Hatsopoulos, Πρόεδρος του Δικτύου Ελληνικής Καινοτομίας με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος της Ευποιίας

Alexandros Karloutsos, ο επί 30 και πλέον χρόνια Γενικός Διευθυντής της Αρχιεπισκοπής Αμερικής με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος

Constantine Manos, φωτογράφος με τον Αργυρό Σταυρότου Τάγματος του Φοίνικος

George Marcus, Πρόεδρος της εταιρείας Marcus & Millichap με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

George Pavlakis, Διευθυντής του Τμήματος Ανθρώπινων Ρετροιών, Τομέας Εμβολίων του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ με τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος

Olympia Snowe, πρώην γερουσιαστής των ΗΠΑ με τον Ανώτερο Ταξιάρχη του Τάγματος της Ευποιίας

Angelo Tsakopoulos, πρόεδρος της εταιρείας ΑΚΤ Ιnvestements με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Endy Zemenides, Εκτελεστικός Διευθυντής, Hellenic American Leadership Council ( HALC ) με τον Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικος

Η ομιλία του πρωθυπουργού στη διάρκεια του δείπνου με τους εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων:

«Ευχαριστώ όλους τους διοργανωτές για αυτή την εξαιρετική εκδήλωση. Είχα προετοιμάσει κάποιες σημειώσεις, αλλά επιτρέψτε μου να μιλήσω, εν συντομία, μέσα από την καρδιά μου. Γιατί αυτή, πράγματι, ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Ήταν μια σημαντική επίσκεψη για μένα προσωπικά, αλλά και μια σημαντική επίσκεψη για την Ελλάδα, για τον Ελληνισμό. Ήταν η πρώτη φορά που Έλληνας Πρωθυπουργός είχε την τιμή να μιλήσει σε Κοινή Σύνοδο των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

Και ήταν μια μοναδική ευκαιρία για μένα να μιλήσω για τους ιδιαίτερους δεσμούς που συνδέουν τις δύο δημοκρατίες μας. Η Αμερικανική Δημοκρατία, η οποία έχει τις ρίζες της στην Αθηναϊκή Δημοκρατία, εμπνευσμένη από αυτό το μοναδικό πείραμα στην ιστορία του πολιτισμού. Όταν τον 5ο αιώνα π.Χ., μια μικρή ομάδα Ελλήνων αποφάσισε ότι η αυτοκυβέρνηση και η ισότητα απέναντι στον νόμο ήταν ο κατάλληλος τρόπος διακυβέρνησης. Και φυσικά, η Ελληνική Επανάσταση, η οποία ξεκίνησε το 1821, εμπνεύστηκε από τους “ Ιδρυτές Πατέρες” και από όσα συνέβησαν εδώ στην Αμερική μερικές δεκαετίες πριν. Και πράγματι, κόντρα σε όλες τις πιθανότητες, η Ελλάδα κατάφερε να αγωνιστεί και να κερδίσει την ανεξαρτησία της. Το πρώτο έθνος-κράτος που ιδρύθηκε στη Βαλκανική Χερσόνησο. Και αυτά τα 201 χρόνια από την έναρξη του Αγώνα της Ανεξαρτησίας δεν ήταν πάντα εύκολα.

Ήταν δύσκολα χρόνια. Αλλά η Ελλάδα σημείωσε πρόοδο, γιατί ήταν πάντα – όπως και οι Ηνωμένες Πολιτείες – στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και σε αυτή την επέτειο των 200 ετών από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης που γιορτάζουμε σήμερα με έξι μήνες καθυστέρηση, από μια άποψη ήταν καλό γιατί είχαμε στη διάθεσή μας 18 μήνες να το γιορτάσουμε. Αυτό ήταν πράγματι ένα μνημειώδες γεγονός στην ελληνική ιστορία που μας θύμισε αυτή την πορεία και μας υπενθύμισε ότι η ιστορία της Ελλάδας ήταν μια διαδοχή μεγάλων αλμάτων προόδου, αλλά και καταστροφών από τις οποίες υπέφερε ο Ελληνισμός. Συνολικά, όμως, η πρόοδος ήταν αξιοσημείωτη.

Και σήμερα, η Ελλάδα είναι μια ζωντανή δημοκρατία με μια ακμάζουσα οικονομία. Μια χώρα που κατάφερε να ξεπεράσει μια πολύ οδυνηρή οικονομική κρίση. Μια χώρα που προσφέρει ξανά ελπίδα στους νέους της. Ίσως το πιο ενθαρρυντικό που συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα είναι το γεγονός ότι πολλοί νέοι που έφυγαν από τη χώρα κατά τη διάρκεια της κρίσης έχουν αποφασίσει να επιστρέψουν στην Ελλάδα.

Και η απόφασή τους αυτή δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι προσφέρουμε περισσότερες ευκαιρίες απασχόλησης. Η ανεργία έχει μειωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια. Οι επενδύσεις στη χώρα έχουν επιταχυνθεί. Υπάρχουν αξιόλογες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα. Κανείς όμως δεν αποφασίζει να επιστρέψει με την οικογένειά του πίσω στην πατρίδα, αν δεν αισθάνεται σίγουρος ότι η χώρα κινείται, μακρoπρόθεσμα, προς τη σωστή κατεύθυνση. Και πιστεύω πως ακριβώς έτσι νιώθουν οι Έλληνες για την Ελλάδα σήμερα.

Χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε πολυάριθμες προκλήσεις τα τελευταία τρία χρόνια, από τότε που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας. Έπρεπε να αντιμετωπίσουμε μια οργανωμένη απόπειρα παραβίασης των συνόρων μας από την Τουρκία όταν επιχείρησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες στη χώρα μας, από τα σύνορά μας στον Έβρο. Έπειτα, χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε την παγκόσμια πανδημία. Και φυσικά, τώρα, καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τις συνέπειες ενός φρικτού πολέμου που διεξάγεται στην Ουκρανία. Αλλά κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, δεν χάσαμε ποτέ τον στόχο μας.

Θυμόμαστε πάντα τον λόγο για τον οποίο οι Έλληνες μας εμπιστεύτηκαν από την αρχή. Μας εμπιστεύτηκαν για να πετύχουμε ανάπτυξη, να δημιουργήσουμε θέσεις εργασίας, να αλλάξουμε το κράτος, να μεταρρυθμίσουμε την εκπαίδευση, να μεταμορφώσουμε την Ελλάδα, καθιστώντας την από «ουραγό» σε πρωταγωνιστή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και πιστεύω ότι είμαστε σε πολύ καλό δρόμο για να πετύχουμε αυτούς τους στόχους. Ταυτόχρονα, η Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί και σε ό,τι αφορά την περιφερειακή της παρουσία. Είχα την ευκαιρία να συζητήσω επίσης με τον Πρόεδρο Biden τη σημασία αυτής της διμερούς σχέσης όχι μόνο στο πλαίσιο της στρατηγικής μας συνεργασίας, αλλά και στο πλαίσιο της νέας ενεργειακής αρχιτεκτονικής στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Ελλάδα γίνεται πύλη εισόδου για το φυσικό αέριο από την περιοχή, αλλά και από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Επενδύουμε στις ενεργειακές μας υποδομές.

Βοηθάμε τις βαλκανικές χώρες να απεξαρτηθούν από το ρωσικό φυσικό αέριο. Και αυτό είναι μόνο ένα παράδειγμα του εύρους της συνεργασίας που μπορούμε να δημιουργήσουμε μεταξύ της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Αυτό που μπορώ να σας πω, λοιπόν, σήμερα είναι ότι το μέλλον της χώρας είναι πράγματι πολλά υποσχόμενο. Καταφέραμε να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες και θα παραμείνουμε προσηλωμένοι σε αυτήν την πορεία. Θα παραμείνουμε σε αυτή την πορεία μέχρι η αποστολή μας να ολοκληρωθεί. Και η αποστολή μας θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι μεταμορφώσαμε τη χώρα, αλλάξαμε τον ιστό της ελληνικής κοινωνίας και ότι η Ελλάδα έγινε το σύγχρονο κράτος, η σύγχρονη χώρα που αξίζουν οι Έλληνες και που αξίζει και σε σας.

Αλλά η σημερινή εκδήλωση δεν είναι για μένα. Δεν είναι για την Ελλάδα. Είναι για εσάς. Στη σημερινή εκδήλωση τιμούμε την Ελληνοαμερικανική κοινότητα. Συγκινήθηκα τόσο πολύ όταν κατά τη διάρκεια της ομιλίας μου στο Κογκρέσο, κοίταξα ψηλά στον εξώστη και είδα τόσους πολλούς από εσάς να νιώθετε περήφανοι για την παρουσία μου, να νιώθετε περήφανοι για την Ελλάδα.

Σκοπός αυτής της εκδήλωσης είναι να τιμήσω δώδεκα πολύ σημαντικούς Ελληνοαμερικανούς που έχουν σημαντική συνεισφορά, όχι μόνο στην πατρίδα τους, τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά και στην Ελλάδα. Είναι μεγάλη μου χαρά που σας τιμούμε σήμερα. Ανησυχούσα πολύ ότι θα έμεναν εκτός πρόσωπα που θα έπρεπε να τιμήσουμε σήμερα. Αλλά μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως αυτή θα είναι μια συνεχής διαδικασία. Επομένως, μην αισθανθείτε προσβεβλημένοι, αν δεν σας τιμήσουμε σήμερα. Ωστόσο, θεωρώ ότι μόλις ακούσετε ποια πρόσωπα θα τιμηθούν σήμερα, θα αναγνωρίσετε ότι αυτό είναι κάτι που μάλλον θα έπρεπε να είχε γίνει εδώ και πολύ καιρό.

Χωρίς άλλες καθυστερήσεις λοιπόν, επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω και πάλι για την παρουσία σας. Επιτρέψτε μου να σας ευχαριστήσω για την υποστήριξή σας στην Ελλάδα. Χαίρομαι που αισθάνεστε χαρούμενοι σήμερα. Ήταν πράγματι μια ξεχωριστή μέρα για τον Ελληνισμό, μια ξεχωριστή μέρα για την Ελλάδα, μια ξεχωριστή μέρα για την Κύπρο, μια ξεχωριστή μέρα για όλους. Πιστεύω ότι έχετε κάθε λόγο σήμερα να νιώθετε περήφανοι όσο κι εγώ. Σας ευχαριστούμε πολύ για την παρουσία σας. Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας.

Ευχαριστώ πολύ για το θερμό σας χειροκρότημα. Σημαίνει πολλά για μένα. Πρωτοήρθα στις Ηνωμένες Πολιτείες σε ηλικία 18 ετών και το γεγονός ότι επιστρέφω εδώ ως Πρωθυπουργός, από αυτή τη θέση, είναι πολύ σημαντικό για μένα. Σας ευχαριστώ πολύ».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  1. Βασιλιάς Γεώργιος Β’, ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που μίλησε στο Κογκρέσο.
    Μετά την Γερμανική εισβολή στην Ελλάδα και την τριπλή κατοχή από τις δυνάμεις του Άξονα, περίπου 100.000 Έλληνες πέθαναν από την πείνα τον πρώτο χρόνο.

  2. Και “διεθνείς κανόνες” και “κράτος δικαίου”, και “ζωντανή δημοκρατία” και “ακμάζουσα οικονομία” και “η χώρα που αξίζουν οι Έλληνες” κλπ.
    Ωραία πράματα! Λογικά πρέπει να το έχουν καταλάβει ως τώρα οι περισσότεροι Έλληνες πως πήραν αυτό που τους αξίζει…

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Στις 21 Μαΐου 2005, ο δευτεροβάθμιος δικηγορικός σύλλογος των Σκοπίων γιόρταζε τα 50 χρόνια από την ίδρυσή του σε...

Παιχνίδι Ερντογάν με ΑΟΖ, ψευδοκράτος και τον αγωγό που αποκλείει την...

Οι δηλώσεις Τούρκων αναλυτών και αξιωματούχων με τις οποίες προετοιμάζουν το κλίμα για συμφωνία ΑΟΖ με τη Συρία έρχονται...

Θα ζητήσουν συγγνώμη από τον Καραμανλή;

Για να οικοδομήσεις το μέλλον, απαιτούνται μακροχρόνια στρατηγική, διπλωματική υπομονή, επιμονή στον στόχο και παλλαϊκή υποστήριξη. Έτσι αλλάζουν οι...

Υποταγή στον μητσοτακισμό

Πριν από μερικές μέρες, γνωστός επιχειρηματίας κάλεσε στο τηλέφωνο πρώην υπουργό της Ν.Δ. για να του ευχηθεί για την...