Στο γερμανικό Τύπο τα πολλαπλά μηνύματα από τη συνάντηση Σολτς-Μακρόν στο Βερολίνο. Η Σερβία και με την ΕΕ και με τη Ρωσία. Θα έχει την τύχη της Τουρκίας;
Με την επίσκεψη συμβολικής σημασίας στην Πύλη του Βρανδεμβούργου, φωταγωγημένη με τα χρώματα της ουκρανικής σημαίας και τα οπτικά μηνύματα που έστειλε, ολοκληρώθηκε χθες το βράδυ η πρώτη επίσκεψη Μακρόν στο Βερολίνο από την επανεκλογή του.Πολλοί είχαν εκφράσει την προσδοκία ότι οι δύο ηγέτες θα ανακοίνωναν κοινή επίσκεψη αλληλεγγύης στο Κίεβο, αλλά δεν δικαιώθηκαν. Ο γερμανικός τύπος επιχειρεί έναν πρώτο απολογισμό αυτής της επίσκεψης στη βάση των δηλώσεων Σολτς και Μακρόν πριν την συνάντηση στο πλαίσιο ενός δείπνου.
Το Spiegel, στη διαδικτυακή του έκδοση, τιτλοφορεί το σχετικό άρθρο, παραφράζοντας γνωστή ρήση του Λουδοβίκου του 14ου, ως “L´Europe, c´est moi” αναφερόμενος στον Εμμανουέλ Μακρόν και την ιδέα του για δημιουργία μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινότητας.“Δεν πρόλαβε να επανεκλεγεί ο Γάλλος πρόεδρος και προωθεί μια νέα ιδέα για την Ευρώπη” επισημαίνει ο αρθρογράφος. Να υπενθυμίσουμε ότι μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο χθες, Ημέρα της Ευρώπης και χωρίς να δώσει λεπτομέρειες, ο Μακρόν πρότεινε κάτι σαν έναν προθάλαμο προς την ΕΕ για χώρες που είτε εγκατέλειψαν την Ένωση, είτε θέλουν να ενταχθούν.Στην πρώτη κατηγορία δεν ανέφερε παράδειγμα, αν και όλοι αντιλαμβάνονται ότι πρόκειται για τη Βρετανία, ενώ στη δεύτερη ανήκει η Ουκρανία. Σχεδόν ταυτόχρονα ο Μακρόν πρότεινε και μεταρρύθμιση των Συνθηκών της ΕΕ. Ο σχολιαστής του Spiegel υποστηρίζει, ότι ο Γάλλος πρόεδρος με τις προτάσεις του αναζητά μια διπλή αντιπαράθεση, προς τα έξω με τον Πούτιν και προς το εσωτερικό της χώρας του με τους πολέμιους της ΕΕ πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου. Διαβάζουμε:
“Η ΕΕ δεν είναι κοινότητα αγγουριών”
“Αυτές οι εκλογές θα καθορίσουν την πραγματική εξουσία του αρχηγού του κράτους τα επόμενα πέντε χρόνια” υπογραμμίζει. “Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι ο Μακρόν δεν θα συγκεντρώσει την ίδια πλειοψηφία, όπως στο παρελθόν. Κι αν τα πράγματα πάνε άσχημα γι αυτόν, δεν θα έχει πια καμιά πλειοψηφία. Επομένως η ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν αφορά μόνο στους ευρωπαϊκούς συμβολισμούς και τις συνθήκες, αλλά και την χρήση αυτών των συμβολισμών και των συνθηκών ως πολιτικό όπλο. Στη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης η ΕΕ θα πρέπει να αποδείξει ότι είναι ένα ειρηνευτικό πρότζεκτ και ταυτόχρονα ικανή για μεταρρυθμίσεις, ένα μοντέλο ανώτερο από τα πρότυπα των πολιτικών αντιπάλων του Μακρόν, τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό. Και όπως είπε ένας σύμβουλος του Γάλλου προέδρου, η εμφάνισή του στο Στρασβούργο θα πρέπει να γίνει αντιληπτή ως ένα αντι-πρόγραμμα στην Ημέρα της Νίκης που γιόρτασε ο επιτιθέμενος στην Ουκρανία Πούτιν με στρατιωτική παρέλαση στη Μόσχα. Πρόκειται δηλαδή για την αυτοεπιβεβαίωση των φιλελεύθερων δημοκρατιών απέναντι στον ιστορικό αναθεωρητισμό που οδηγεί την Ουκρανία στην αιματοχυσία” σχολιάζει ο Γερμανός αρθρογράφος.
Η Frankfurter Allgemeine Zeitung εκφράζει την ευχή,ο πόλεμος στην Ουκρανία να διδάξει τους Ευρωπαίους που τους αρέσει να γκρινιάζουν τόσο πολύ για τις Βρυξέλλες, να εκτιμήσουν περισσότερο τι έχει να προσφέρει η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση. “Η ΕΕ δεν ιδρύθηκε ως ‘κοινότητα αγγουριών’, όπως έχει χαρακτηριστεί συχνά στη δημόσια συζήτηση. Ο κύριος σκοπός είναι να ξεπεράσει ακριβώς εκείνες τις καταστάσεις στην Ευρώπη που θέλει να εξαλείψει ο Πούτιν. Φαίνεται άλλωστε να τα καταφέρνει στο μεταξύ όχι μόνο στα δυτικά αλλά και στα ανατολικά της γηραιάς ηπείρου. Στο βορρά όμως οι άνθρωποι είναι τόσο ικανοποιημένοι με όσα έχουν επιτευχθεί που δεν θέλουν καμιά μεταρρύθμιση των Συνθηκών (της ΕΕ)… Οι μεταρρυθμίσεις δεν πρέπει να είναι αυτοσκοπός. Ειδικά στην κρίση με την Ουκρανία, η ΕΕ απέδειξε ότι είναι ικανή να αναλάβει δράση”.
Η Σερβία παίζει σε διπλό ταμπλό
Η Σερβία δεν δέχθηκε πυραύλους από τη Ρωσία, αλλά από χώρες του ΝΑΤΟ. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στον προθάλαμο της ΕΕ, εκεί που πολύ θα ήθελε να βρίσκεται η Ουκρανία. Και κανονικά σε λίγα χρόνια θα μπορούσε να γίνει μέλος της. Σε αυτή την χρονική συγκυρία η “Σερβία εξοπλίζεται από την Κίνα” τιτλοφορεί το σχετικό της άρθρο, η οικονομική επιθεώρηση Handelsblatt. „Η Σερβία παρουσιάζει με υπερηφάνεια την τελευταία της στρατιωτική συμφωνία, ένα σύστημα αεράμυνας από την Κίνα, βασισμένο σε ρωσική τεχνολογία. Είναι εικόνες που προκαλούν για άλλη μια φορά εκνευρισμό στις Βρυξέλλες: Η Σερβία, η οποία απορρίπτει την αμυντική συμμαχία του ΝΑΤΟ αλλά περιβάλλεται από έξι κράτη-μέλη και μια πιθανή μελλοντική χώρα του ΝΑΤΟ, εξοπλίζεται δυναμικά».
Ο αρθρογράφος περιγράφει τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της χώρας με τη Ρωσία και την “σιδηρά φιλία της με την Κίνα, η οποία της παρέχει μεγάλη οικονομική στήριξη και κατά την περίοδο της πανδημίας, της έστειλε ιατρικά προϊόντα ενώ από την άλλη, ο Σέρβος πρόεδρος Αλεξάντερ Βούτσιτς έχει επανειλημμένα δηλώσει σε συνομιλίες με τους δυτικούς πολιτικούς και ΜΜΕ ότι θέλει να γίνει μέλος της ΕΕ”. Ο Γερμανός αρθρογράφος επισημαίνει επίσης ότι η Σερβία δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε εμπάργκο πετρελαίου ούτε στηρίζει τις δυτικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας όχι μόνο γιατί εξαρτάται κατά 90% από ρωσική ενέργεια, για την οποία καταβάλει φιλική τιμή. “Η σερβική εγγύτητα με τη Ρωσία δεν είναι αλτρουιστική” υπενθυμίζει, “μαζί με την Κίνα, η Ρωσία εμποδίζει την ένταξη του Κοσσυφοπεδίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας των ΗΕ. Η Σερβία δεν αναγνωρίζει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και το διεκδικεί ως δικό της τμήμα” …. “από την άλλη, τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι σημαντικά για τον Βούτσιτς. 4 δις ευρώ σε αναπτυξιακή βοήθεια από τις Βρυξέλλες έχουν ήδη εισρεύσει στη χώρα καθιστώντας την ΕΕ ως τον σημαντικότερο δωρητή. Υπό αυτήν την έννοια, η Σερβία δεν διαθέτει την πολυτέλεια να απομακρυνθεί από την ΕΕ, γεγονός που τροφοδοτεί τις ελπίδες στις Βρυξέλλες, ότι η χώρα θα ακολουθήσει την εξωτερική πολιτική της”.
Καταλήγοντας η γερμανική εφημερίδα βλέπει αναλογίες με την Τουρκία σε ό,τι αφορά στο ευρωπαϊκό μέλλον της Σερβίας, “κινδυνεύει να γίνει δεύτερη Τουρκία όσον αφορά στην πολιτική διεύρυνσης της ΕΕ”, επισημαίνει χαρακτηριστικά. “Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Άγκυρα δεν θα συνεχιστούν πλέον. Αλλά για γεωστρατηγικούς και διπλωματικούς λόγους κανείς δεν θέλει να τις ακυρώσει επίσημα. Προενταξιακή βοήθεια θα συνεχίσει να δίδεται στη χώρα, αλλά το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο επέκρινε το γεγονός ότι τα κονδύλια της ΕΕ δεν χρησιμοποιούνται αποτελεσματικά. Σε ό,τι αφορά στη Σερβία, η Βιόλα φον Κραμόν που ανήκει στην αντιπροσωπεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τη χώρα, είπε ότι το Βελιγράδι πρέπει να μας δείξει πού βρίσκεται. Κι αφού γίνει γνωστή η απάντηση, μπορούμε να εξετάσουμε εάν θα διατηρήσουμε τα προενταξικά κονδύλια κι άλλες διμερείς ενισχύσεις ή εάν η ΕΕ θα πρέπει να διακόψει αυτήν τη στήριξη”.
Πηγή: dw.com