Μήνες στο… περίμενε ο υπουργός Άμυνας για μια επίσημη επίσκεψη στις ΗΠΑ

Από τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με πληροφορίες, περίμενε στο… ακουστικό την πρόσκληση του Αμερικανού ομολόγου του ο Έλληνας υπουργός Άμυνας. Σε  τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί του, μίλησαν για τη συμφωνία για τις βάσεις που πρέπει να ψηφιστεί τώρα στη Βουλή, για να μεταφερθεί ως «δωράκι» κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον

Στο… περίμενε εδώ και μήνες ήταν ο Έλληνας υπουργός Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, για μια επίσημη πρόσκληση από τον Αμερικανό ομόλογό του για να τα πουν από κοντά στις ΗΠΑ.

Στο τέλος Δεκεμβρίου 2021 ανέφερε σε εκπροσώπους των ΜΜΕ ότι περιμένει από μήνα σε μήνα την πρόσκληση από τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας, Λόιντ Τζέιμς Όστιν. Εκτιμάτο, μάλιστα, ότι δεν αποκλείεται να γινόταν αυτό μέσα στον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο. Ήταν άτυχος, όμως, αφού «έσκασε» ο πόλεμος στην Ουκρανία και η… επίσκεψη Μητσοτάκη.

Χτες, οπότε ο Έλληνας και ο Αμερικανός υπουργοί είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, κουβέντιασαν κυρίως για τη συμφωνία για τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα (MDCA). Η οποία πρέπει να κυρωθεί οσονούπω (12 Μαΐου) για να δοθεί… «πεσκέσι» στους Αμερικανούς κατά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, και τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, στις 16 του μηνός.

Μένει να φανεί εάν από τις ΗΠΑ, ο Κ.Μητσοτάκης θα επιστρέψει, έχοντας στις βαλίτσες του και κάποιες επιπλέον… «χρεώσεις» στον λογαριασμό για τους Έλληνες. Για εξοπλιστικές αγορές, βέβαια. Έτσι, ακόμα κι αν συνοδεύσει τον πρωθυπουργό ο Ν.Παναγιωτόπουλος, όπως ακούγεται,  δεν θα έχει τον «πρωταγωνιστικό» ρόλο που θα ήθελε να είχε ο ίδιος με μια κατ’ ιδίαν επίσημη επίσκεψή του στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Άμυνας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία τους οι Παναγιωτόπουλος και Όστιν «υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή.

Συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Ουκρανία και αναγνωρίστηκε, από αμερικανικής πλευράς, η έμπρακτη συνεισφορά της Ελλάδος.

Ο υπουργός Άμυνας ενημέρωσε επίσης τον Αμερικανό ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη περιοχή μας, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας».

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Μια ιστορία φανταστική, μα τόσο αληθινή

«Μια ιστορία από την Πόλη» τραγουδούν οι φίλοι της ΑΕΚ. Θα σας πω κι εγώ σήμερα μια (φανταστική, όμως)...

Μάλλον Πακιστάν ή Νιγηρία γίναμε!

Από την άλλη μεριά, ο υφυπουργός Χάρης Θεοχάρης αρθρογραφεί στο Liberal.gr και γράφει στις 4/9/2024 υπό τον τίτλο «Μεταρρυθμισμός...

Παλιός γνώριμος από την εποχή των Μνημονίων

Μπορεί το όνομα του Μισέλ Μπαρνιέ, τον οποίο διόρισε ως νέο πρωθυπουργό της Γαλλίας ο Μακρόν, να μη λέει...

Ντροπή, κύριε δήμαρχε

Εκεί απέναντι από τον Σταθμό Λαρίσης υπάρχει ένα κτίριο (που παλιά ανήκε στον Στρατό, αλλά δεν γνωρίζω πώς και...