Θα βρει πελάτες η Ρωσία αν χάσει τους Ευρωπαίους;

Πολλοί διερωτώνται αν η Ευρώπη έχει εναλλακτικές λύσεις στη Ρωσία για να αγοράσει φυσικό αέριο. Αλλά ας αντιστρέψουμε το ερώτημα: Η Ρωσία έχει εναλλακτικές λύσεις για να πουλήσει;

Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας φυσικού αερίου και πετρελαίου στον κόσμο. Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, το 45% του προϋπολογισμού της Ρωσίας το 2021 προήλθε από έσοδα από πετρέλαιο και φυσικό αέριο.

Η ΕΕ είναι εδώ και καιρό ο καλύτερος πελάτης της τόσο για το πετρέλαιο όσο και για το φυσικό αέριο. Το  2021, η Αμερικανική Υπηρεσία Πληροφοριών σε θέματα Ενέργειας διατείνεται ότι το 49% των εξαγωγών αργού πετρελαίου της Ρωσίας κατευθύνθηκε σε ευρωπαϊκές χώρες του ΟΟΣΑ. Ωστόσο, ο πόλεμος ώθησε την ΕΕ να θέλει να απομακρυνθεί από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα και η Ρωσία θα χρειαστεί νέους πελάτες.

Ποιοι θα είναι αυτοί; Η Ρωσία πιθανότατα θα επικεντρωθεί σε υπάρχοντες πελάτες που δεν έχουν επιβάλει κυρώσεις, όπως είναι η Κίνα. Όσον αφορά το πετρέλαιο, η Κίνα είναι ο μεγαλύτερος μη Ευρωπαίος πελάτης της Ρωσίας, αντιπροσωπεύοντας το 38% των ρωσικών εξαγωγών πετρελαίου σε χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας το 2021.

Κίνα και Ινδία ο κύριος στόχος της Ρωσίας

Η Ρωσία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας μετά τη Σαουδική Αραβία, αλλά οι ειδικοί πιστεύουν ότι βασικός στόχος του Κρεμλίνου τα επόμενα χρόνια θα είναι να ξεπεράσει τους αντιπάλους του στη Μέση Ανατολή για να γίνει ο κύριος προμηθευτής πετρελαίου της Κίνας.

Ένας άλλος μεγάλος στόχος για τη Μόσχα θα είναι να αυξήσει σημαντικά τις πωλήσεις στην Ινδία. Η χώρα των 1,38 δισεκατομμυρίων ανθρώπων είναι ο τρίτος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, τη συντριπτική ποσότητα του οποίου πρέπει να εισάγει.

Το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι οι μεγαλύτεροι προμηθευτές της Ινδίας και το 2021, η Ρωσία αντιπροσώπευε μόλις το 2% των ινδικών εισαγωγών πετρελαίου. Ωστόσο υπάρχουν σημάδια αλλαγής. Η Ινδία δεν έχει καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, οι αγορές ρωσικού πετρελαίου από τη χώρα αυξήθηκαν σημαντικά.

Ωστόσο, υπάρχουν αμφιβολίες σχετικά με τον βαθμό στον οποίο χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία μπορούν τελικά να αντικαταστήσουν την ευρωπαϊκή ζήτηση.

Η συνεργασία με τη Μόσχα

Ο Φερνάντο Φερέιρα, γεοπολιτικός αναλυτής, λέει ότι οι εμπορικές σχέσεις μεταξύ Μέσης Ανατολής και χωρών όπως η Κίνα και η Ινδία χρειάστηκαν δεκαετίες για να καλλιεργηθούν. «Νομίζω ότι και οι δύο θα είναι επιφυλακτικές στο να κλείσουν εντελώς την πόρτα στις χώρες της Μέσης Ανατολής υπέρ του ρωσικού πετρελαίου», λέει.

Τον Φεβρουάριο πάντως το Πεκίνο και η Μόσχα ανακοίνωσαν μια συμφωνία διάρκειας 30 ετών για την προμήθεια φυσικού αερίου στην Κίνα μέσω ενός νέου αγωγού. Οι πληρωμές θα γίνονται σε ευρώ.

Η Ρωσία έχει επίσης δημιουργήσει στενούς δεσμούς για το φυσικό αέριο με το Πακιστάν. Η Ρωσία συμφώνησε να κατασκευάσει το Pakistan Stream, έναν αγωγό 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων  που θα μεταφέρει LNG από το Καράτσι στα βόρεια της χώρας. Όπως και η γειτονική Ινδία, το Πακιστάν δεν έχει καταδικάσει την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ακόμη ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες, όπως ο Ούγγρος Βίκτορ Όρμπαν, παραμένουν προσηλωμένοι στην αγορά ρωσικού φυσικού αερίου, αλλά και η Σερβία φαίνεται πρόθυμη να αγοράσει ρωσικό αέριο στο μέλλον.

Πηγή: dw.com

  1. Θα βρει , φυσικά και θα βρει. Σε υψηλότερες τιμές από ότι πουλούσε στην Δύση. Το ίδιο θα κάνουν και οι Αραβικές χώρες. Θα ακολουθήσουν την Ρωσία, δεν θα αυξήσουν την παραγωγή για να κρατήσουν πολύ ψηλά τις τιμές. Πολύ δύσκολά μέσα σε αυτήν την κρίση θα λειτουργήσουν οι δικλείδες ασφαλείας ακόμα και μέσα στην Ευρώπη. Υπάρχει μεγάλη , αυξανόμενη ροπή προς τον ακραίο εθνικισμό. Η βίαιη προσαρμογή στον κόσμο της παγκοσμιοποίησης, προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολιτικοοικονομικό και φυσικά κοινωνικό επίπεδο. Η Ρωσία αυτό ακριβώς ήθελε , να δώσει το τελειωτικό χτύπημα στην παγκόσμια νομισματική οικονομία , που συναλλάσσεται μέσα στο δολάριο. Η ραγδαία αύξηση του πληθωρισμού στα δυτικά κράτη θα φέρει ακραία φτώχεια και ανέχεια. Ο έλεγχος εύκολα μπορεί να χαθεί. Ένας παγκόσμιος πόλεμος σε εξέλιξη. Τα επόμενα δύο χρόνια θα είναι πολύ δύσκολα.

  2. Όταν υπάρχουν διαθέσιμα δεν έχεις φόβο για τους πελάτες.
    Όταν αναζητάς διαθέσιμα υπάρχει τεράστιο θέμα εύρεσης.
    Η Ε.Ε. παραμένει εξαρτώμενη από προμήθεια σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο.
    Θέλετε μας δώσετε αναλυτικά τιμή κόστους εάν η προμήθεια γίνει από ΗΠΑ.
    Η Ρωσία όσο και να θέλετε να γονατίσει από τις κυρώσεις, παραμένει η Ρωσία.
    Ας δώσετε καλύτερες αναλύσεις πόσο θα βλάψει την ίδια την ΕΕ η σειρά
    πολιτικής που επέλεξε ως αντίμετρο από θέση ισχύος, από αριθμούς σε πληθυσμό,
    από ανάγκες σε εισαγωγή φυσικό αέριο, σιτηρά κ.λ.π.
    ………………………………………………………………………………………..
    «Βόμβα» στην παγκόσμια οικονομία από το κάλεσμα της Ρωσίας στις χώρες BRICS να εγκαταλείψουν το δολάριο για τα εθνικά νομίσματα 10/04/2022 Share
    Μετά από τη στόχευσή της από τις πρωτοφανείς δυτικές κυρώσεις η Ρωσία κάλεσε τις χώρες της ομάδας BRICS (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα, Νότια Αφρική) να επεκτείνουν τη χρήση των εθνικών νομισμάτων τους και να προχωρήσουν στην ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών, δήλωσε το υπουργείο Οικονομικών της χώρας το Σάββατο 9 Απριλίου 2022, σύμφωνα με το Reuters
    Συναλλαγματικά αποθέματα
    Οι κυρώσεις έχουν αποκόψει τη Ρωσία από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα και από σχεδόν το ήμισυ των αποθεμάτων της σε χρυσό και συνάλλαγμα, τα οποία ανέρχονταν σε 606,5 δισ. δολάρια στις αρχές Απριλίου.
    Ο υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov δήλωσε σε υπουργική συνάντηση με τις χώρες της BRICS, ότι η παγκόσμια οικονομική κατάσταση έχει επιδεινωθεί σημαντικά λόγω των κυρώσεων, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου.
    Οι νέες κυρώσεις καταστρέφουν επίσης τα θεμέλια του υφιστάμενου διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που βασίζεται στο δολάριο ΗΠΑ, δήλωσε ο Siluanov.
    Ανάληψη δράσης
    «Αυτό μας ωθεί στην ανάγκη να επιταχύνουμε τις εργασίες στους ακόλουθους τομείς: τη χρήση εθνικών νομισμάτων για εξαγωγές-εισαγωγές, την ενοποίηση των συστημάτων πληρωμών και καρτών, το δικό μας σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων και τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης των χωρών της BRICS», δήλωσε ο Siluanov.
    Συνεργασία για τη σταθεροποίηση
    Το υπουργείο Οικονομικών δήλωσε ότι οι υπουργοί των BRICS επιβεβαίωσαν τη σημασία της συνεργασίας στις προσπάθειες σταθεροποίησης της τρέχουσας οικονομικής κατάστασης.
    «Η τρέχουσα κρίση είναι ανθρωπογενής και οι χώρες της ομάδας BRICS διαθέτουν όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να μετριάσουν τις συνέπειές της για τις οικονομίες τους και την παγκόσμια οικονομία στο σύνολό της», δήλωσε ο Siluanov.
    Η συμφωνία με την Κίνα
    Την ίδια ώρα Ρωσία και Κίνα συμφώνησαν για συναλλαγές σε γιουάν παρακάμπτοντας τελείως το δολάριο.
    Η συμφωνία έχει προκαλέσει σοκ στον Λευκό Οίκο που μάλλον προετοιμάζεται για κυρώσεις στην Κίνα, σύμφωνα με δημοσίευμα του TASS την Παρασκευή 8 Απριλίου 2022
    Ταυτόχρονα, η ρωσική κυβέρνηση συμβουλεύει και προτρέπει τους πολίτες της χώρας να ανοίξουν τραπεζικές καταθέσεις σε γιουάν καθώς η Ταϊβάν θα απογειώσει σύντομα το νέο «αποθεματικό νόμισμα» όπως αναφέρουν.
    Η ροή πετρελαίου και άνθρακα
    Ο ρωσικός άνθρακας και το πετρέλαιο που πληρώνονται σε γουάν πρόκειται να αρχίσουν να ρέουν στην Κίνα καθώς οι δύο χώρες προσπαθούν να διατηρήσουν το ενεργειακό τους εμπόριο ενόψει της αυξανόμενης διεθνούς οργής για την στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
    Αρκετές κινεζικές εταιρείες χρησιμοποίησαν τοπικό νόμισμα για να αγοράσουν ρωσικό άνθρακα τον Μάρτιο και τα πρώτα φορτία θα φτάσουν αυτόν τον μήνα, δήλωσε η κινεζική εταιρεία συμβούλων Fenwei Energy Information Service Co..
    Οι πρώτες αποστολές
    Αυτές θα είναι οι πρώτες αποστολές εμπορευμάτων που πληρώνονται σε γουάν από τότε που οι ΗΠΑ και η Ευρώπη επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και απέκοψαν αρκετές από τις τράπεζές της από το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Εν τω μεταξύ, οι πρώτες αποστολές ρωσικού πετρελαίου που αγοράζονται σε γιουάν θα φτάσουν σε ανεξάρτητα κινεζικά διυλιστήρια τον Μάιο, ανέφεραν πηγές.
    Η αποδολαριοποίηση και αλλαγή του status quo
    Τέτοιες συμφωνίες συνήθως τιμολογούνται σε δολάρια. Όμως οι δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία έχουν αποκόψει σε μεγάλο βαθμό τη Μόσχα από το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
    Και ενώ η ρωσική ενέργεια δεν ήταν στόχος στα αρχικά κύματα των κυρώσεων, οι ΗΠΑ και η Ευρώπη πλήττουν πιο επιθετικά αυτόν τον τομέα καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία συνεχίζεται.
    Οι ειδικοί εικάζουν ότι η Κίνα θα προσπαθήσει να αποδολαριοποιήσει το status quo ωθωντας το γιουάν ακόμη πιο επιθετικά στην παγκόσμια σκηνή.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Τελευταία άρθρα

Ύβρις ο αποκλεισμός της Ρωσίας από τις εκδηλώσεις του Άουσβιτς

Προκλητικά ανιστόρητοι, διαστροφικά αγνώμονες και κατάπτυστα ασεβείς αποδεικνύονται οι Ευρωπαίοι, που με τις πιέσεις τους στη διοίκηση του μουσείου...

Ο Όρμπαν που δεν πιέζεται

Διαβάζω: «Έτοιμη να κάνει πράξη την απειλή της να στείλει στις Βρυξέλλες όλους τους αιτούντες άσυλο που φτάνουν στα...

Εζήλωσε τη δόξα του Ταγίπ

Δείχνει να το έχει πάρει απόφαση ο Έντι Ράμα ότι η Αλβανία χάνει τις ελπίδες της να μπει στην...

Τι σημαίνει η πύρρειος νίκη Σολτς στο Βρανδεμβούργο

Έπειτα από μια σειρά από εκλογικές πανωλεθρίες, στις ευρωεκλογές του Ιουνίου και στις περιφερειακές εκλογές στη Θουριγγία και τη...