Δύο ημέρες μετά την επίσκεψη Νούλαντ στην Τουρκία και την έναρξη του αμερικανο-τουρκικού στρατηγικού διαλόγου, η Τουρκία «πήρε» από τις ΗΠΑ τα F-16 που ήθελε. Μια ημέρα μετά την άφιξη Νούλαντ στην Αθήνα, η Ελλάδα απέλασε Ρώσους διπλωμάτες. Η Τουρκία, όμως, που ούτε τις Δυτικές κυρώσεις τηρεί, ούτε και απελάσεις κάνει, επιβραβεύεται
Η διπλωματία είναι γεμάτη συμβολισμούς. Και η επίσκεψη της υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, αρχικώς στην Τουρκία, κατόπιν στην Ελλάδα και τέλος στην Κύπρο είναι γεμάτη σημειολογία.
Στην Ελλάδα κινήθηκε με άνεση, σαν στο σπίτι της, λες και επισκεπτόταν κάποιο από τα «αστέρια» της αμερικανικής αστερόεσσας. Για την ακρίβεια, έτυχε υποδοχής επικυρίαρχου από τους υπηκόους του. Συνάντησε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Παναγιωτόπουλο, τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τον υφυπουργό Άμυνας, μπήκε, αν και δεν ήταν «χωράφια» της, στην τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ, και τέλος… χαλάρωσε με μια βόλτα στην Ακρόπολη συνοδευόμενη από το έτερο μέλος της οικογένειας Μητσοτάκη, τον «καλύτερο» Δήμαρχο της Ευρώπης, Κώστα Μπακογιάννη.
Στην Τουρκία, αντίθετα, δεν την είδε ο Ταγίπ Ερντογάν, ενώ, σημειολογικώς άξιον προσοχής είναι ότι, από τη συνάντησή της με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών, ναι μεν υπήρξε φωτογραφία μαζί του, αλλά αυτή την ανέβασε μόνο η Β.Νούλαντ στον προσωπικό λογαριασμό της στο twitter, όχι όμως ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την επίσημη αμερικανο-τουρκική ανακοίνωση «οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Τουρκία εγκαινίασαν τον Στρατηγικό Μηχανισμό ΗΠΑ-Τουρκίας. Η υφυπουργός Εξωτερικών, Victoria Nuland, και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Sedat Onal, με τις αντίστοιχες αντιπροσωπείες τους, συναντήθηκαν στην Άγκυρα».
Η Β.Νούλαντ επισκέφθηκε την Τουρκία ενώ μόλις πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη ξεκίνησαν οι ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες για την ειρηνική επίλυση του πολέμου, που, όμως, προς το παρόν ούτε η ειρήνη, ούτε και διπλωματικό ντηλ διαφαίνονται στον ορίζοντα.
Πήγε, επίσης, λίγο μετά την εμφάνιση των «σεναρίων» στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τα οποία δεν αποκλείεται η Τουρκία να δώσει στην Ουκρανία τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα, S-400, για την αγορά των οποίων έχει υποστεί τις αμερικανικές κυρώσεις, αποκλειόμενη από τα μαχητικά αεροσκάφη, F-35. Το σενάριο αυτό, πάντως, έσπευσε να «κάψει» η τουρκική πλευρά, επιμένοντας, σύμφωνα τουλάχιστον με τις επίσημες δηλώσεις, ότι δεν πρόκειται να τα δώσει.
Η επίσκεψη αυτή έγινε ενώ η Τουρκία δεν συμπεριφέρεται ως «επιτήδειος ουδέτερος», όπως πολλοί την χαρακτηρίζουν, στην ουκρανική κρίση, αλλά ως άμεσα εμπλεκόμενη. Παίζοντας και με τη Ρωσία και με τη Δύση και το Κίεβο. Παρά ταύτα, αν και δεν ευθυγραμμίζεται με τις Δυτικές κυρώσεις και τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών, όπως αντίθετα κάνει η Αθήνα, κατάφερε να πετύχει σοβαρό διπλωματικό «τρίποντο», παίρνοντας τις ρωσο-ουκρανικές συνομιλίες στην έδρα της. Κι ας είναι μια χώρα που κατέχει τη μισή Κύπρο, μέρος της βόρειας Συρίας, και εμπλέκεται στρατιωτικά άμεσα στη Λιβύη και αλλού.
Δεν πέρασαν ούτε δύο ημέρες από την επίσκεψη Νούλαντ στην Τουρκία, και οι ΗΠΑ αποφάσισαν ότι είναι προς το «συμφέρον της άμυνάς» τους και του ΝΑΤΟ, να πουλήσουν σύγχρονα μαχητικά, F-16, στην Τουρκία.
Οι ΗΠΑ υπέρ της πώλησης F-16 στην Τουρκία: “Εξυπηρετεί τα συμφέροντα ΗΠΑ-ΝΑΤΟ”
Κάτι που, παρά τον εκσυγχρονισμό των ελληνικών F-16, και την αγορά των Rafale από τη χώρα μας, θα επαναφέρει την «ισορροπία» δυνάμεων στην περιοχή. Κι’ ας βαυκαλίζεται η ελληνική κυβέρνηση με τα περί δήθεν «υπεροπλίας» και «αμυντικής ασπίδας» της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας. Εκτιμάται, πάντως, ότι τα επόμενα βήματα δεν αποκλείεται να είναι η πώληση F-35 τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Τουρκία (!).
Σαν στο… υπουργείο της
Ενώ, λοιπόν, στην Τουρκία της συμπεριφέρθηκαν όπως άρμοζε στον τίτλο και την ιδιότητά της, ως υφυπουργού Εξωτερικών, στην Ελλάδα έκανε ό,τι ήθελε. Μπαινόβγαινε στο μέγαρο Μαξίμου, γυρνούσε στα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών, λες και βρισκόταν στο State Department, ή στην εδώ αμερικανική πρεσβεία, και επισκεπτόταν τους υπαλλήλους της στα γραφεία τους.
Από που κι ως που ο πρωθυπουργός υποδέχεται μια υφυπουργό στο μέγαρο Μαξίμου; Βέβαια, μέχρι τώρα είχε συναντήσει σχεδόν όλους τους υπουργούς Εξωτερικών που έφταναν στην Ελλάδα. Τώρα έπεσε και στην κατηγορία υφυπουργού; Από που κι ως που μια υφυπουργός, ακόμα και των ΗΠΑ, πρέπει να συναντάται με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας;
Προφανώς, η Βικτώρια Νούλαντ είναι γνωστή από την περίοδο κιόλας του Μπάρακ Ομπάμα, οπότε και πάλι ήταν υφυπουργός Εξωτερικών, για τον χειρισμό μεγάλων ζητημάτων, όπως το Ουκρανικό, το οποίο «χειρίστηκε» το 2014 μαζί με τον τότε πρέσβη στο Κίεβο και σήμερα -ακόμα- στην Αθήνα, Τζέφρι Πάϊατ, καθώς και για το Κυπριακό. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι μπορεί να συναντάται με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Θα αρκούσε, το πολύ, μια συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, για να μην πει κανείς με τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, ο οποίος είναι και ισόβαθμός της.
Τι θέλει η αλεπού στο παζάρι; Η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ σε Τουρκία-Ελλάδα-Κύπρο
Ιδού ο στρατός σας
Επιπλέον, στο υπουργείο Άμυνας τι πήγε να κάνει; Για να της πει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος «στρατηγέ μου, ιδού ο στρατός σου»; Από που κι ως που ο υπουργός Άμυνας, ο οποίος ήταν πολύ διαχυτικός, όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία, απέναντι στην αμερικανική αντιπροσωπεία, και πολύ περισσότερο ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, Κώστας Φλώρος, έπρεπε να δώσουν σε μια υφυπουργό Εξωτερικών «ραπόρτο» για τις ελληνο-αμερικανικές αμυντικές σχέσεις, τις αμερικανικές βάσεις στην Ελλάδα, κ.ο.κ.;
Τι πήγε, εν τέλει, να κάνει μια υφυπουργός στο υπουργείο Άμυνας; Να ελέγξει εάν ο «στρατός της» εκτελεί τις υπερατλαντικές εντολές και εάν είναι έτοιμος να εμπλακεί στα όποια σχέδια διαμορφωθούν στην συνέχεια, ανάλογα με την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία;
Κίνδυνος σύγκρουσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας: Ελληνική μονάδα στη δύναμη ταχείας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Βουλγαρία
«Δεδομένοι»
Οι εικόνες αυτές δεν περιποιούν τιμή στην Ελλάδα. Αντίθετα, δείχνουν πόσο πολύ «δεδομένη» είναι η ηγεσία της για την Ουάσιγκτον. Κατάφερε, άραγε, να πάρει κάτι η ελληνική κυβέρνηση από τη Νούλαντ; Έστω μια ημερομηνία -ή στο περίπου- επίσκεψης του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο;
Να σημειωθεί ότι, έως τώρα, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, «απαξιοί» να επισκεφθεί την Ελλάδα.
Ενταφιασμός EastMed
Ύστερα, από που κι ως που η Β.Νούλαντ εμφανίστηκε στην τριμερή των υπουργών Εξωτερικών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ; Μόνο για το φωτογραφικό ενσταντανέ;
Κόμισε κάτι εκεί; Έφερε κάποια νέα θέση της Ουάσιγκτον για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου, EastMed; Κάθε άλλο. Οι ΗΠΑ, όπως ανέφερε η ίδια σε συνέντευξή της στην εφημερίδα, «Καθημερινή», εμμένουν στη θέση τους για… ενταφιασμό του αγωγού για χατήρι της Τουρκίας, ακόμα και υπό τις σημερινές συγκυρίες του πολέμου στην Ουκρανία.
Απελάσεις: «Με εντολή» Μητσοτάκη
Προς το παρόν, λοιπόν, το μόνο που κάνει η κυβέρνηση είναι να δείχνει ότι είναι το «καλό παιδί», να δίνει όλα όσα της ζητούν, και πολύ περισσότερα, ενώ είναι αμφίβολο αν εισπράττει σοβαρά ανταλλάγματα. Να σημειωθεί πως μια ημέρα μετά την άφιξη Νούλαντ στην Αθήνα, η κυβέρνηση ευθυγραμμίστηκε με τις «ντιρεκτίβες» για απέλαση Ρώσων διπλωματών.
Απελάσεις Ρώσων: Διαλύονται οι διπλωματικές σχέσεις Ελλάδας – Ρωσίας
Άραγε, ήταν και οι απελάσεις ένα «δωράκι» του μεγάρου Μαξίμου προς την Αμερικάνα υφυπουργό Εξωτερικών; ‘Η περιορίστηκε στην ξενάγηση που της έκανε ο Κ.Μπακογιάννης στην Ακρόπολη; Η Β.Νούλαντ, όμως, η οποία έχει τη φήμη του «γέρακος» της αμερικανικής διπλωματίας, όπως άλλωστε και το alter ego της, Τζέφρι Πάϊατ, ως λέγεται, δεν είναι από τους τύπους που ικανοποιείται με εκδρομούλες και ξεναγήσεις.
Βέβαια, δεν χρειαζόταν να έλθει εδώ η Β.Νούλαντ για να κάνει η Αθήνα «δωράκι» στις ΗΠΑ τις απελάσεις. Αρκούσαν οι «πιέσεις» του Αμερικανού πρέσβη, στις οποίες συνηθίζει να υποκύπτει με περίσσια ευκολία η ελληνική κυβέρνηση.
Να σημειωθεί πως, σύμφωνα με διαρροές του υπουργείου Εξωτερικών την προηγούμενη εβδομάδα, παρά τις επίμονες κρούσεις Πάϊατ στην κυβέρνηση, η Αθήνα εμφανιζόταν να θέλει να αποφύγει τις απελάσεις Ρώσων διπλωματών.
Μια τέτοια σοβαρή κίνηση, πάντως, η οποία προκαλεί μεγάλους κραδασμούς στις ελληνο-ρωσικές σχέσεις, αποφασίζεται συνήθως στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο. Σε επίπεδο μεγάρου Μαξίμου. Σύμφωνα με πληροφορίες, μάλιστα, είναι άκρως αμφίβολο εάν ερωτήθη καν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν.Δένδιας, γι’ αυτές.
Οι απελάσεις, κατά τις ίδιες πληροφορίες, αποφασίστηκαν από τον Κ.Μητσοτάκη, όπως άλλωστε προ εβδομάδων και η αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία. Να σημειωθεί ότι και τότε, ο Ν.Δένδιας δεν ήταν παρών στη σύσκεψη, όπου ανακοινώθηκε η απόφαση, στο μέγαρο Μαξίμου.
Άμεση εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο – Στέλνει οπλισμό στην Ουκρανία
Γενικότερα, το μέγαρο Μαξίμου ψαλιδίζει συστηματικά τον υπουργό Εξωτερικών εδώ και μήνες, με στόχο να του κόψει τον αέρα του εσωκομματικού δελφίνου. Και το χειρότερο: Ενώ τα εθνικά θέματα και τα θέματα εξωτερικής πολιτικής βρίσκονται στο ζενίθ, το μέγαρο Μαξίμου έχει «εκτοπίσει» τον υπουργό Εξωτερικών τόσο από τα ελληνο-τουρκικά, όσο και από το Ουκρανικό, παίρνοντας απάνω του αυτές τις ατζέντες.
Γιατί ο Μητσοτακής θέλει να «φάει» τον Δένδια
Δάκτυλος … Τζέφρι
Στο παιχνίδι του ψαλιδίσματος Δένδια, όμως, φαίνεται πως εσχάτως εκδηλώθηκε και ο Τζέφρι Πάϊατ. Δεν δικαιολογούνται αλλιώς οι μπηχτές που έριξε στον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών από το βήμα του Φόρουμ που διοργάνωσε ο «Οικονομικός Ταχυδρόμος».
Ας πρόσεχε ο Ν.Δένδιας, όταν κάθε τρεις και λίγο υποδεχόταν τον Αμερικανό πρέσβη στο υπουργείο Εξωτερικών και δεν έχανε την ευκαιρία για χαριτωμένα φωτογραφικά ενσταντανέ, τα οποία στη συνέχεια τα ανέβαζε στο twitter. Καιρός να αντιληφθεί ότι στη διπλωματία δεν υπάρχουν φίλοι, παρά μόνο εθνικά συμφέροντα.
Από τη μεριά των ελληνικών ΜΜΕ, τον ρόλο του «πιστολιού» για λογαριασμό του μεγάρου Μαξίμου εναντίον του Ν.Δένδια φαίνεται πως έχουν αναλάβει οι παραπολιτικές στήλες της εφημερίδας «το Βήμα».
Έγραφαν, λοιπόν, την Κυριακή: «Από τις εντυπωσιακότερες παρουσίες (σ.σ. στο Forum του Οικονομικού Ταχυδρόμου ) ήταν αυτή του Αμερικανού πρέσβη. Αποκάλυψε ότι πριν από τη ρωσική εισβολή είχε επισκεφθεί πάμπολλες φορές και ενημερώσει τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών για τα ρωσικά πολεμικά σχέδια σε βάρος της Ουκρανίας. Όπως σχολίασε ένας εκ των παρευρισκομένων στο Forum, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών μάλλον δεν επείσθη από τις πληροφορίες που του μετέφερε ο Αμερικανός πρέσβης και αντιθέτως πίστεψε τον Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος τον διαβεβαίωσε κατά τη συνάντησή τους στη Μόσχα ότι δεν επίκειται εισβολή στην Ουκρανία. Το παράδοξο είναι ότι ο κ Δένδιας, όπως προσφάτως δήλωσε, ακόμη πιστεύει ότι ο κ.Λαβρόφ δεν εγνώριζε δύο μέρες πριν από την εισβολή τα πολεμικά σχέδια της Μόσχας. Έτερος κακεντρεχής έσπευσε επίσης να σχολιάσει πως, όταν αποτιμηθεί η δραστηριότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στην τρέχουσα εκρηκτική περίοδο, πολλοί θα εκπλαγούν με τις χαμηλές επιδόσεις της».