Βενιζέλος: Πιο «ατλαντιστής» κι από τις ΗΠΑ στο Ουκρανικό – «Να γίνει μια σοβαρή συζήτηση» με την Τουρκία

Συνεχείς είναι πλέον οι παρεμβάσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου τους τελευταίους μήνες. Κάτι που εκδηλώνεται ταυτόχρονα με τα σενάρια που τον θέλουν να επιδιώκει «πρωταγωνιστικό» πολιτικό ρόλο. Στο Φόρουμ των Δελφών, κινούμενος στις γνωστές θέσεις του, είπε ότι πρέπει «να γίνει μία σοβαρή συζήτηση», ενώ σημείωσε ότι η κατάσταση διεθνώς θυμίζει παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου

Επέκρινε την Ευρώπη, αλλά υπερθεμάτισε υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά την εμφάνισή του στο 7o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς από τις 6 έως τις 9 Απριλίου.

Αναφερόμενος στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο Ε.Βενιζέλος σημείωσε ότι η Ευρώπη βρέθηκε απροετοίμαστη καθώς βρίσκεται συχνά σε λήθαργο και δεν επέδειξε τα απαραίτητα αντανακλαστικά παρά τις προειδοποιήσεις των ΗΠΑ και τα δείγματα που είχε δείξει το Κρεμλίνο σε Γεωργία και Κριμαία.

Ελλάδα – Τουρκία

Σύμφωνα με τους διοργανωτές, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις σχέσεις με την Τουρκία τονίζοντας ότι τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή από πλευράς ενεργειακής πολιτικής «να γίνει μία σοβαρή συζήτηση» μετά από σχεδόν μισό αιώνα αδράνειας. Ως γνωστόν, πρόσφατα ο Ε.Βενιζέλος , εμμέσως έκανε λόγο για συγκυριαρχία και συνεκμετάλλευση, ενώ έλεγε ότι το Αιγαίο δεν είναι ελληνική λίμνη.

Ο ίδιος χαρακτήρισε λάθος τη λογική ότι η Τουρκία είναι η Ρωσία και η Ελλάδα η Ουκρανία, καθώς η χώρα μας είναι μέλος της Ε.Ε., με ισχυρούς συμμάχους, αμερικανικές βάσεις στο έδαφός της και συμμετοχή στον πυρήνα της Δύσης. Από την άλλη, η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και «καταδικασμένη να είναι δυτική».

Παραμονές παγκοσμίου πολέμου

Σχετικά με το βασικό επιχείρημα του Πούτιν για την εισβολή, υποστήριξε ότι δεν αληθεύει, καθώς το ΝΑΤΟ δεν λειτούργησε επιθετικά εις βάρος της Ρωσίας, ενώ σημείωσε ότι η ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης έχει παραδοθεί στην Ρωσία.

«Η εποχή μας θυμίζει τις παραμονές του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο ίδιος, και παραφράζοντας την φράση του Τσώρτσιλ ότι έχουμε να διαλέξουμε «ανάμεσα στη ντροπή και στον πόλεμο», σημείωσε ότι σήμερα κινδυνεύουμε να διαλέξουμε τη ντροπή και να οδηγηθούμε σε πόλεμο ντροπιασμένο.

Χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία «ασύμμετρο» που δε θα τελειώσει εύκολα και τόνισε ότι δεν πρόκειται για πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, αλλά ολόκληρης της Δύσης.

Ασύμμετρες χαρακτήρισε και τις επιπτώσεις των κυρώσεων, καθώς οι ΗΠΑ είναι λιγότερο εξαρτημένες ενεργειακά από τη Ρωσία από ότι η Ευρώπη που πλήττεται περισσότερο.

Έκανε ειδική αναφορά στις πρόσφατες νίκες Όρμπαν και Βούτσιτς αλλά και τις επικείμενες Γαλλικές εκλογές, ενώ σημείωσε ότι «η υπόσταση της Δύσης θα παιχτεί στο εσωτερικό των ΗΠΑ», αν δηλαδή θα επανεκλεγεί ο Τραμπ ή κάποιος διάδοχος ίδιας αντίληψης.

«Δυστυχώς δεν έχουμε καμία αίσθηση της Ιστορίας», είπε απαντώντας σε όσους αναρωτιούνται γιατί δεν παραδίδεται η Ουκρανία, ότι αντίστοιχα μπορεί κάποιος να αναρωτηθεί γιατί έπρεπε να υπάρξει ελληνικό κράτος στην Οθωμανική Αυτοκρατορία.

«Σήμερα η επικράτειά μας είναι αυτή της φιλελεύθερης δημοκρατίας», τόνισε, προσθέτοντας ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία είναι ένας πόλεμος αξιών. «Ο ύμνος της Ουκρανίας είναι ο ύμνος της φιλελεύθερης δημοκρατίας και των κεκτημένων μας», συμπλήρωσε.

Καμία συγγνώμη για τα μνημόνια

Τέλος, αναφερόμενος στον τομέα της οικονομίας, ο Ε.Βενιζέλος, όχι μόνο δε ζήτησε την παραμικρή συγγνώμη από τον ελληνικό λαό για τα μνημόνια λιτότητας, αλλά αλαζονικά είπε ότι χώρα μας υπάρχει δημοσιονομικά επειδή το 2012 κάναμε την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία δεν ήταν ένα θαύμα όπως λένε κάποιοι, αλλά αποτέλεσμα σωστών χειρισμών.

Τελευταία άρθρα

Οι ευθύνες των 156 βουλευτών της Ν.Δ. το 2025

«Κλέβω» χρόνο αυτές τις μέρες μεταξύ των υποχρεώσεων για την έκδοση της «δημοκρατίας», της «Εστίας» και της «Θεσσαλονίκης» και...

Η απαξίωση του κορυφαίου θεσμού!

Μπορεί ο ρόλος του/της Προέδρου της Δημοκρατίας στη χώρα μας λόγω αρμοδιοτήτων να είναι περιορισμένος και εν πολλοίς διακοσμητικός,...

Θεατής και ουραγός των εξελίξεων η Ελλάδα

Όσο περνούν οι ημέρες και οι εβδομάδες τόσο πιο εμφανή γίνονται τα ελλείμματα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής στη Μέση...

Βασιλιάς Δαγρές

Ο κ. Αλιβιζάτος δεν συμφωνεί με το επώνυμο Ντεγκρές που διάλεξε ο Παύλος και η λοιπή βασιλική οικογένεια, διότι,...