ΔΝΤ: Συντάξεις, μισθοί στον «πάγο» μέχρι και το 2023 – «Βέτο» για μειώσεις φόρων

Η ελληνική κοινωνία στην καλύτερη περίπτωση θα ζήσει δύο ακόμη χρόνια ασφυκτικής λιτότητας – Τι αναφέρεται στην προκαταρκτική Έκθεση της Αποστολής του ΔΝΤ μετά τη διαβούλευση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, που πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 31 Μαρτίου

«Παγωμένες» συντάξεις και μισθούς Δημοσίου για τουλάχιστον μια ακόμη διετία, κατάργηση όλων των μέτρων στήριξης που είναι σε ισχύ λόγω της πανδημίας του κορονοϊού έως το τέλος του 2022 και «συνετή» αύξηση της κατώτατης αμοιβής στον ιδιωτικό τομέα, προτείνει το ΔΝΤ ενώ βάζει «βέτο» στην περικοπή φόρων, όπως του φόρου αλληλεγγύης, για να συνεχιστεί η πετυχημένη, όπως την χαρακτηρίζει, πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Το περιεχόμενο της τελευταίας έκθεσης που πραγματοποίησε η αποστολή των μελών του Ταμείου στην Ελλάδα τις προηγούμενες ημέρες, επιβεβαιώνει ότι όποια πορεία κι αν έχουν οι δείκτες, στην πλειονότητά της η ελληνική κοινωνία στην καλύτερη περίπτωση θα ζήσει δύο ακόμη χρόνια ασφυκτικής λιτότητας. Ο συνδυασμός του διαρκώς αυξανόμενου «κύματος» ακρίβειας, των επερχόμενων επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία και της κυβερνητικής ανικανότητας, κάνει τα σενάρια αποσταθεροποίησης στα οποία αναφέρθηκε υπό την πίεση της δημοκοπικής κατάρρευσης και ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της συνάντησης του με την ΠτΔ Κατ. Σακελλαροπούλου, να συγκεντρώνουν σημαντικές πιθανότητες.

Στην προκαταρκτική Έκθεση της Αποστολής του ΔΝΤ, μετά από τη διαβούλευση με τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 17 έως τις 31 Μαρτίου (βάσει του περιεχομένου της η Εκτελεστική Επιτροπή του Ταμείου, στην Ουάσιγκτον, θα συζητήσει για να αποφανθεί τις οριστικές αποφάσεις) συμπεραίνεται ότι η ελληνική οικονομία ανέκαμψε δυναμικά από τη σοβαρή ύφεση που προκλήθηκε από τον Covid 19, το 2020.

«Ναι μεν, αλλά…» για την ανάπτυξη

Οι εκπρόσωποι του Ταμείου θεωρούν ότι η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει ισχυρή παρά τις αρνητικές επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και τον υψηλό πληθωρισμό, αλλά… οι έμμεσες επιδράσεις μέσω των επιστροφών από εμπορικούς εταίρους και ο αντίκτυπος του υψηλότερου πληθωρισμού στο διαθέσιμο εισόδημα και την κατανάλωση θα είναι σημαντικές.

Επίσης, σύμφωνα με την Έκθεση, αναμένεται καθυστέρηση των επενδύσεων και μείωση του βαθμού της ανάκαμψης που είχε εκτιμηθεί ότι θα παρουσίαζε φέτος το καλοκαίρι ο Τουρισμός. Εκτιμάται ότι ο μέσος πληθωρισμός θα κυμανθεί στο 4,5% (μια άποψη που θεωρείται υπεραισιόδοξη).

Λιτότητα και πάλι… λιτότητα

Τι ζητά η αποστολή του ΔΝΤ για να αντιμετωπιστούν αυτά τα προβλήματα; Πολύ απλά, για μια ακόμη φορά, προτείνει λιτότητα, με τις επιπτώσεις να μετακαλούνται στα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Συγκεκριμένα, οι εκπρόσωποι του Ταμείου τονίζουν ότι ενώ η συνεχιζόμενη υποστηρικτική στάση της ΕΚΤ είναι ελαφρυντικός παράγοντας, οι πιέσεις δαπανών και οι μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη μεσοπρόθεσμη πορεία δημοσιονομικής προσαρμογής, αυξάνοντας το δημόσιο χρέος και διευρύνοντας τα spreads. Παρά το μεγάλο χρηματικό αποθεματικό του Κράτους, προσθέτουν, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της υπό σοβαρό σοκ εξαρτάται από τη συνεχιζόμενη περιφερειακή υποστήριξη.

Συντάξεις και μισθοί στον «πάγο» με διατήρηση φόρων

Τα μέτρα που προτείνουν, μέχρι νεοτέρας, είναι:

1) Η σταδιακή κατάργηση όλων των προσωρινών μέτρων που σχετίζονται με την πανδημία έως τα τέλη του 2022.

2) Να μην περικοπούν μόνιμα οι εισφορές κοινωνικής ασφάλισης.

3) Να μην αλλάξει και να μην καταργηθεί ο φόρος αλληλεγγύης για όλους τους φορολογούμενους.

4) Να μην αυξηθούν οι δαπάνες για τις συντάξεις, καθώς και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

5) Οι συντάξεις συγκεκριμένα να μην αυξηθούν φέτος και να μην εφαρμοστεί από το 2023 σύστημα τιμαριθμικής αναπροσαρμογής τους.

6) Να πραγματοποιηθεί μια «συνετή» αύξηση του κατώτατου μισθού (οι εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 5%).

Τελευταία άρθρα

Ανέστιοι και πένητες

Στην εποχή της καπιταλιστικής ευωχίας, όταν απ’ τα τραπέζια της αριστοκρατίας του χρήματος ξέπεφτε το κατιτίς και για τα...

Πελαγοδρομούμε στα κύματα του καταναλωτισμού

Έγραφα σε κοινωνικό δίκτυο λίγες μέρες πριν από το φετινό Πάσχα και νομίζω θα το επαναλάμβανα αυτούσιο και σήμερα...

Οι τράπεζες να είναι καλά…

Εκτός από τα αφορολόγητα (και με την πρωθυπουργική βούλα πλέον) ιλιγγιώδη κέρδη τους, οι τράπεζες απολαμβάνουν από το μνημονιακό...

Επικίνδυνοι ακροβατισμοί ωραιοποίησης

Με μεγάλη ανησυχία διάβασα το άρθρο του Πέτρου Τατούλη. Αυτό θεμελιώνεται στον ανορθόδοξο τρόπο χρήσης και σύγκρισης λογιστικών δεδομένων...