Πρώτα θα πτωχεύσουν οι Έλληνες και μετά θα φορολογηθούν (;) τα αδηφάγα της ενέργειας

Παραπέμπει στο απώτερο μέλλον τυχόν φορολόγηση υπερκερδών από τους λογαριασμούς – «σοκ» η κυβέρνηση Μητσοτάκη – Θα απαιτηθεί χρόνος, τόνισε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τ. Γαϊτάνης, επιχειρώντας να πείσει ότι όσοι λαμβάνουν κάποιες χιλιάδες ευρώ, υφίστανται την ίδια οικονομική πίεση με όσους παίρνουν έως και 800 ευρώ τον μήνα – Τι αναφέρει η ανακοίνωση της ΡΑΕ

Τρόπους διαφυγής από το ενδεχόμενο να φορολογήσει τα υπερκέρδη των παρόχων ενέργειας μοιάζει να αναζητεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφήνοντας να εννοηθεί ότι για να υπάρξουν δεδομένα πάνω στα οποία θα στηριχθεί μια απόφαση προς αυτή την κατεύθυνση, θα πάρει καιρό (και μέχρι τότε θα συνεχίσουν να εξανεμίζονται τα εισοδήματα των ελληνικών νοικοκυριών). Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις που έκανε και ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Τάσος Γαϊτάνης, σημειώνοντας με έμφαση ότι η διαδικασία αναζήτησης τυχόν υπερκερδών «θα πάρει καιρό».

Ο κ. Γαϊτάνης, όπως και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου λίγες ώρες πριν, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Kontra Channel και στον Γ. Μελιγγώνη, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «θα αναζητηθούν τα υπερκέρδη, αν υπάρχουν, και θα φορολογηθούν κατά 90%, όπως είπε ο πρωθυπουργός». Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη δεν άφησε κανένα περιθώριο αισιοδοξίας στους πολίτες για μια άμεση παρέμβαση της κυβέρνησης με στόχο την ενίσχυση της προστασίας των εισοδημάτων τους από τη διαρκώς αυξανόμενη ακρίβεια στις τιμές των καυσίμων. «Δεν είναι εύκολο να υπολογιστούν τα υπερκέρδη, αν υπάρχουν», ανέφερε προσθέτοντας ότι «είναι μια διαδικασία χρονοβόρα. Πρέπει να αφαιρεθούν οι εκπτώσεις που έχουν γίνει, όπως αυτές που έκανε η ΔΕΗ αλλά και άλλοι πάροχοι».

Από τις δηλώσεις Γαϊτάνη αλλά και όσα είχε αναφέρει το απόγευμα της Πέμπτης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, περισσότερο φαίνεται μια αγωνία της κυβέρνησης Μητσοτάκη να ξεφύγει από το ενδεχόμενο να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση επί των υπερκερδών που φέρονται να έχουν παρουσιάσει οι πάροχοι ενέργειας, παρά η πρόθεσή της να κινηθεί άμεσα και να λάβει αποφάσεις ανακουφιστικές για την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, προς αυτή την κατεύθυνση. Άλλωστε, σύμφωνα και με τα πρόσφατα ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή, η κυβέρνηση φέρεται να έχει καθημερινά ενημέρωση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) για τους υπέρογκους λογαριασμούς που φτάνουν στους καταναλωτές, όπως και για το γεγονός ότι οι εταιρίες αλλάζουν μονομερώς τα τιμολόγια των πελατών τους από σταθερά σε κυμαινόμενα με ρήτρα αναπροσαρμογής (βάσει ενός γενικόλογου όρου του Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας στα συμβόλαιά τους).

Όμως, ο κ. Γαϊτάνης, όταν ρωτήθηκε σχετικά, δεν πήρε επί της ουσίας θέση. Παρέπεμψε στη γενικόλογη ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη ΡΑΕ χθες, ένα εικοσιτετράωρο μετά την ομιλία του πρωθυπουργού στη Βουλή.

Μάλιστα, ο κ. Γαϊτάνης, ακολουθώντας τη «γραμμή Μητσοτάκη», ο οποίος στις τελευταίες δημόσιες εμφανίσεις του επιχειρεί να πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να αντιληφθεί τις δυσκολίες που περνά κάνοντας διάγγελμα ακόμη και αξύριστος για τις ανάγκες της επικοινωνίας, προσπάθησε και αυτός με τη σειρά του να δείξει ότι αντιλαμβάνεται τι υφίσταται η κοινωνία στην πλειονότητά της. «Όλοι πιεζόμαστε και εννοώ οικονομικά», ανέφερε ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, χωρίς όμως να πείθει δεδομένου ότι εύλογα άλλη πίεση υφίσταται όποιος παίρνει μισθό χιλιάδων ευρώ βουλευτή κι άλλη το 1/3 των εργαζομένων που αμείβονται με μηνιάτικα έως 800 ευρώ στην καλύτερη περίπτωση.

Η ανακοίνωση της ΡΑΕ

Στην ανακοίνωση την οποία εξέδωσε η ΡΑΕ, την Πέμπτη 24 Μαρτίου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι η «περίοδος εξέτασης για την ύπαρξη συγκυριακών ”ουρανοκατέβατων” κερδών (windfall profits) άρχεται από τον Οκτώβριο 2021». «Η ΡΑΕ βρίσκεται στη διαδικασία ολοκλήρωσης λήψης και επαλήθευσης των στοιχείων» συνέχιζε η ανακοίνωση επισημαίνοντας ότι «παράλληλα, η ΡΑΕ προβαίνει στην οριστικοποίηση της μεθοδολογίας βάσει της οποίας θα πραγματοποιηθεί η ανάλυση και η εισήγηση των σχετικών ποσών. Σημειώνεται ότι η εν λόγω μεθοδολογία εξετάζει την ύπαρξη windfall profits μόνο υπό το πρίσμα της άμεσης επίπτωσης της αύξησης του κόστους του φυσικού αερίου στη χονδρεμπορική αγορά ηλεκτρισμού, χωρίς να αξιολογείται εν προκειμένω ο βαθμός της εν γένει ανταπόκρισης των προσφορών ενέργειας σε πρακτικές υγιούς ανταγωνισμού. Η ΡΑΕ εξετάζει τη διαμόρφωση πρότασης προς τον ACER για ex-ante ρύθμιση για δυναμικό τρόπο επιστροφής “ουρανοκατέβατων” κερδών και εισαγωγής ex-ante ρύθμισης για power mitigation, στα πρότυπα των ώριμων Αμερικάνικων αγορών ηλεκτρικής ενέργειας».

Τελευταία άρθρα

Τα χρέη των νοικοκυριών δείχνουν το μεγάλο αδιέξοδο

Μέσα σε ένα σκηνικό, αν μη τι άλλο, μελαγχολίας ετοιμάζονται να περάσουν τις φετινές γιορτές οι Έλληνες. Δεν είναι...

Ακρίβεια Μητσοτάκη και Θεοδωρικάκου

Οι Έλληνες αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης και η κυβέρνηση προσποιείται ότι υπάρχει ανάπτυξη και επιβάλλει πρόστιμα «χάδι» σε πολυεθνικές για...

Ακούστε τους φορείς επιχειρηματικότητας

Η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη νομοθέτηση μέτρων που μειώνουν τις υπερβολικά υψηλές τραπεζικές χρεώσεις, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός...

Αδώνιδος τραπεζικές ρητορείες

Ο Άδωνις Σπύρος Γεωργιάδης παραδίδει μεν μαθήματα ρητορικής (όλα γίνονται στην Ελλάδα, ακόμα κι αυτό), αλλά η προβληματική άρθρωσή...